Kelime Dağarcığımızı Geliştirelim!

0
parsifal
TDK, hemen hemen haftada iki üç kere girdiğim ve yazım klavuzunu ve sözlüğünü kullandığım en güvenilir Türkçe kaynak.
Geçen gün tesadüf eseri şöyle bir link'e rastladım. Bu link ile elmek (e-posta) grubuna üye oluyorsunuz ve her gün elmek adresinize Türkçe Sözlük’te ve Yabancı Kelimelere Karşılıklar kitabında yer alan birer sözü göderiyorlar.

Görüşler

0
sametc
TDK ve TTK(turk tarih kurumu) boyle kurumlar bizi gururlandırıyor bizi yuceltiyorlar..

acaba TDK almanya(tam olarak bilmiyorum duzeltebilirsiniz) gibi bir yarışma duzenleyebilirmi yani almanya EN GUZEL ALMANCA kelimeyi bulana para odulu vaat ediyordu ve boylece kelime dağarcıkları gelişiyor + almanca dillerine sahip cıkıyorlardı.

peki bizde SOSYAL yaşama gore şekillenen dilimiz var. zamana gore şekillenen dilimiz var.
0
FZ
"elmek" pek tutacak gibi görünmüyor.
0
pH
e-posta kısaltmasının nesi eksikti ki yüce tdk elmek kelimesini bizim için daha uygun buldu. ahanda bi daha soyluyorum e-posta. :)
0
malkocoglu_2
Guzel bir uygulama. Bu parallelde, diger bir sorum var: Su anda cokca kullanilan bazi yabanci gazli kelimeler zannediyorum TDK tarafindan kabul gormuyordur, ama tek tuk kelimeler hakikaten toplumun oyunu almis gibi... Mesela, optimal, optimum, ya da bu "optimal bir secenek". Camia ne dusunuyor? Bu kelimenin direk karsiligi olan "eniyi" kelimesi, Ing. orijinali kadar etkili olabiliyor mu? En son

http://www.bilgidata.com/pdfs//hibernateperftest.pdf

.. yazisinda optimal kelimesini kullandim. Heh heh. Hin reklam (shameless plug). Anlasilirlik bakimindan bir problem oldugunu zannetmiyorum, ama kabul edileblirlik acisindan fikirleri duymak isterim.




0
FZ
Buradaki problem, yani "optimum", "optimal", vs. tarzı sözcüklerle ilgili problem yabancı kökenli olmasından ziyade kavramın teknik bir kavram oluşu. "Eniyi", "eniyilemek" falan diyebiliriz ancak "en iyi" ne demek oluyor bu bağlamda? Biraz yanlış yönlendirici gibi. Optimizasyon denen şeyin ne olduğunu açıklamak lazım ya da benzer şekilde "eniyilemek" şeyin ne olduğunu açıklamak lazım, aksi takdirde varolan kavram karmaşasına katkıda bulunmaktan başka bir şey yapmış olmayacağız. Bu bağlamda, yani optimizasyon derken, belli kısıt koşullar, bir denge tutturmak, taviz almak, taviz vermek, vs. bunlara göndermede bulunup anlatamazsak o zaman ha optimizasyon demişiz ha eniyilemek, iki durumda da kavram karmaşası olacak ve bulanıklık hüküm sürecek.

Kullanan kişilerin çoğunluğu kavramın işaret ettiği dünyanın büyük bir kısmını kavrıyor ise o zaman benim açımdan pek sorun yok, zaten o kapasitede olan bir toplum kendisi de birçok ikinci el olmayan kavram üretip kendi anadilinden sözcükler üretmeye yaklaşmış ve belki de beceriyor demektir.

Öte yandan, bazı şeyler çok yaygın kullanılmakla birlikte yanlış olmaktan kurtulamıyorlar. Misal "password" yani "parola" sözcüğü için "şifre" denmesi gibi. Peki bu durumda "Passwords are encrypted." cümlesini gören birine bunu nasıl izah edeceğim ben, "şifreler şifrelenmiştir" diye mi!? Bu tür örnekler problemin ne olduğunun anlaşılmasına biraz yardımcı olsa da ezici bir çoğunluğun sözcüğe yanlış bir karşılık getirip bunu kullanmasını ve dolayısı ile kavram karmaşasını engellemiyor.
0
malkocoglu_2
Yani eniyilestirme kelimesinin cercevesi (context) iyi belirlenirse problem yok, optimizasyon kelimesinin geldigi alani (domain) iyi bilen, icindeki insanlar arasinda da bir problem yok. Hmm.. Konu hakkindaki karisilikligi temsil edercesine zaten ikisini de ayni yazi icinde kullandiigimiz oluyor. :) Neyse; Okurlar karar verir herhalde! Tersi hakkinda fazla e-posta alirsak, birakiriz. Tesekkurler.
0
bm
Obur taraftan basinda disisleriyle ilgili haberlerde 'kripto geldi' filan gibi ifadeler olabiliyor, onlarin termonolojisi de oyle herhalde? Sifreli mesaj galdi denmiyor orada. Ama bu haberleri yazanlar buyuk ihtimalle yazdiklari makineyi 'sifre girerek' kullanmaya basliyorlar. Benim aklim ermiyor bu islere pek.
0
kara_lahana
firefoxun tdk plugin'ini burdan indirebilirsiniz
http://forum.ceviz.net/showthread.php?t=16274&highlight=tdk
0
mentat
malesef uyelik istiyor. baska bir yere yansisisni koyabilir misiniz?
0
bm
Herhalde 9X'dan beri 5-10 kere bunlara e-mail yollamisimdir su sozlugu dict'e acin ve indirilebilir yapin diye, hic cevap alamamisimdir (hayir kardesim yapmayacagiz, her hakki mahfuzdur seni doveriz, yahut 'dict de neymis?' hepsi makbul cevaplar bence). TDK'da tanidigi olan var mi burada?

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

KnoppixCD ve Linux El Kitabı PC World Kasım`da

PCW

Daha önce FM'de hakkında çok şeyler yazılıp çizilen Knoppix dağıtımını tam sürüm olarak bu ay, yani PC WORLD'ün Kasım-2002 sayısına yetiştirmeyi başardık. Ayrıca Sundance'in çok özel katkılarıyla hazırladığımız "Linux El Kitabı"nı da beğeneceğinizi umuyoruz. Her türlü görüş, öneri ve eleştirilerinizi bekliyoruz.

Matematik Köyünde Bilgisayar Bilimleri

butch

20-26 Ağustos'da Şirince'deki Matematik Köyünde Bilgisayar Bilimleri ile ilgili 2 ders verilecek.

Her iki ders Türkçe verilecek.

Ayrıntlılı bilgi: http://matematikkoyu.org/etkinlikler/2012-tmd-lisans-lisansustu/

2000lerde Müzik Kalitesi ve Yüksek Ses Savaşları

FZ

Matematikçi, müzisyen ve yazılım geliştirme uzmanı bir dostumdan önemli bir konuya dikkat çeken ilginç bir e-posta alınca tüm müziksever FM üyeleri ile paylaşmadan edemedim:

"Emre kadresim,

Yeni yılın kutlu olsun.

Enerji Tasarrufu

redogre

`Bilgisayar Bilimleri'nin Başarısı´ ya da `Kaplanın Çizgilerinin Oluşumu´

butch

Bilgisayar Bilimleri'nin aslında masamızdaki (ya da cebimizdeki) küçük makineyle sadece dolaylı bir bağı var. Temel ve geniş bir bilim alanı. 60 dakika içinde felsefeden cinsiyete, cinsellikten siyasete, sosyolojiden tarihe ve nihayet kaplanın çizgilerine varan bir yolculuk yapacağız. Sizi şaşırtacak en az bir şey öğreneceğinizin garantisini veriyoruz.