Fikrim şu doğrultuda: tipik perl kullanıcısı bir unix sysadmin'dir. Ne de olsa perl, awk(1) ve sh(1)'nin evrimleşmiş hâlidir. Öte yandan günümüzde sistem yöneticiliği, sunucular ve ağ ile de içiçe. Hâl böyle olunca, perl kültürü de unix ve ağ kültürünün bir kesişimi oluyor.
Oysa python -günümüzdeki kullanım alanlarını bir kenara bırakacak olursak- yeni başlayanlara programlamayı öğretmek için tasarlanmış bir dil. Örneğin, kodun okunabilirliği python programcıları için öncelikli bir konu.
Java ise, çok sayıda programcının birbirinin işine karışmadan büyük bir proje geliştirebilmesi için tasarlanmış. Haberde sözedilen türde 'hack'lar için java herhalde son akla gelen dillerden biri olur.
Şunu da söylemeden geçemeyeceğim: bence Thomas Anderson bir java programcısıydı. Neo'nun ise bir perl keşişi olduğunu varsaymamak için hiçbir neden yok
Yorumlar artık iyice çığrından çıktı. Sanırım yakında FM'de yeni bir yorum sistemi göreceğiz.
Konuyla ilgili görüşüme gelince, bence korsan yazılım kullanımıyla mücadele etmek, özgür yazılımın çıkarınadır. Çünkü insanların korsan kullanma imkânı kalmayınca, ya parasını verip ticari yazılım kullanmak ya da özgür yazılım kullanmak seçimiyle karşı karşıya kalacaklar. Hali hazırda BSD bedava dediğiniz zaman, e ben de "pencereler"i bedava kullanıyorum cevabıyla karşı karşıya kalabiliyorsunuz.
Eğer konu M$'in katakullileri ise onu kınıyorum tabii
:-) çok güldüm. Seni de güldürenler çok olsun. :-)
Bu arada yakın zamanda okuduğum, GNU kod kalitesiyle ilgili ikinci eleştiri bu. Birincisini OpenBSD geliştiricilerinden Marc Espie bir posta listesine yazmış.
Siteyi dolaşırken ana sayfadaki "Philosophy" başlıklı yazı ilgimi çekti. Bir iki bölümü buraya aktarmakta yarar var.
Exceeding this maximum of 10 thousand lines of code often indicates poor code quality and very little care taken by the creator. Usually, high line counts go hand in hand with an architecture that has nothing in common with its original intention. There are dozens of famous examples supporting this premise; for instance, the GNU version of the Unix userland.
But ingenious ideas are simple. Ingenious software is simple. Simplicity is the heart of the Unix philosophy. The more code lines you have removed, the more progress you have made. As the number of lines of code in your software shrinks, the more skilled you have become.
Kendisi de sanırım bu felsefe uyarınca dwm diye yeni bir pencere yönetici projesine başlamış. wmii ile hemen hemen aynı işleve sahip ama daha basit olduğunu söylüyor. Denemedim bilemeyeceğim.
Ama ion3'ü denemiştim. Gayet güzeldi ancak bu tür pencere yöneticileri genelde fare düşmanı oldukları için (bkz. ratpoison'un anlamı) kısayollara fazla bağımlılar. Bu kısayollar da geliştiricilerin hiç aklına gelmeyen başka bir programla çakışabiliyor. Bu yüzden şu anda babadan kalma(legacy) pencere yöneticileriyle idare ediyorum.
PostScript Öğrenelim ( 8)