Kevin Poulsen iş başında!

0
sundance
Güvenlik dünyasının meşhur kötü çocuklarından, eski Security Focus yazarı Kevin Paulsen, yazdığı bir Perl scriptle U.S. National Sex Offender Registry kayıtları ile MySpace kullanıcılarını karşılaştırıp, bir cinsel suç zanlısının tespitine yardımcı olmuş.

Kendisini daha çok Los Angeles'daki KISS FM'in 102. arayan kişiye verdiği Porsche 944 S2'i kazanabilmek için, bütün telefon konuşmalarını durduran kişi olarak tanıdığımız Dark Dante kod adlı Poulsen yıllardır bilgi güvenliği alanında gazetecilik yapmakta, hatta zaman zaman bu olaydaki gibi otoritelere yardımcı olmakta.

Görüşler

0
FZ
Şimdi aklıma geldi, Perl devesini görünce. Yani tabii ki hemen her dil Turing-tamlık bakımından birbirine denk, öte yandan, misal aynı şeyler Python ile de yıllardır kolayca yapılabilir halde fakat Perl kültürüne aşina insanlar bu tür şeylerle ön plana çıkıyor. Dil bir kültür, kültür bir düşünce şeklini dayatıyor. Konu teknolojik değil, bakış açısı geliştirmekle, o ekosistemle ilgili gibi. Yoksa yani tabii ki Poulsen'in yaptığı iş Java ile de yapılabilir, Ruby ile de yapılabilir. Neden bu tür aktiviteler daha çok Perl programcılarının aklına geliyor ve bu gelenek devam ediyor diye sormakta fayda var ;-) Cevaplar pek çok şeyi aydınlatabilir...
0
misafir

Fikrim şu doğrultuda: tipik perl kullanıcısı bir unix sysadmin'dir. Ne de olsa perl, awk(1) ve sh(1)'nin evrimleşmiş hâlidir. Öte yandan günümüzde sistem yöneticiliği, sunucular ve ağ ile de içiçe. Hâl böyle olunca, perl kültürü de unix ve ağ kültürünün bir kesişimi oluyor.

Oysa python -günümüzdeki kullanım alanlarını bir kenara bırakacak olursak- yeni başlayanlara programlamayı öğretmek için tasarlanmış bir dil. Örneğin, kodun okunabilirliği python programcıları için öncelikli bir konu.

Java ise, çok sayıda programcının birbirinin işine karışmadan büyük bir proje geliştirebilmesi için tasarlanmış. Haberde sözedilen türde 'hack'lar için java herhalde son akla gelen dillerden biri olur.

Şunu da söylemeden geçemeyeceğim: bence Thomas Anderson bir java programcısıydı. Neo'nun ise bir perl keşişi olduğunu varsaymamak için hiçbir neden yok

0
bm
Şunu da söylemeden geçemeyeceğim: bence Thomas Anderson bir java programcısıydı. Neo'nun ise bir perl keşişi olduğunu varsaymamak için hiçbir neden yok

Matrix'in hangi dilde yazildigi ise malum: lisp. Onun icin lisp is the red pill deniyor.

0
FZ


We're glad that graduates already know Java, so we only have to teach them how to program. (somewhere in a German company) -- credit to M. Felleisen and M. Sperber


Kaynak burası (Usenet).
0
sundance
Yahu, Python'dan on yıl önce Perl'le yapılırken bu iş "Aynı şey Python ile yıllardır kolayca yapılabilir halde" demenin ne alemi var :)

Hem sen önce günde dört blog girdisi yazmamayı öğren. Ya da nişanlım geldi, nişanlım gitti gibi şeyler yaz bloguna, öyle okuyup edip sonra da yorumlamak, hele ki alıntılamak geriyorsun insanları. Pis.

Hayret bişiy ;)
0
FZ
(FZ kızarır, bozarır, utanır. Sözcükler boğazında düğümlenir. Ağlayarak içerideki odasına koşar ve üç adımda yatağa zıplar yüzükoyun düşer. Yatak kırılır.)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Perl // Küçük Regexp El Kitabı

Ansugo

Çok fazla kod yazıyor, ama bazı yerlerde tıkandığınızı hissediyorsunuz; == ile karşılaştırma yapabiliyor, ama string içinde arama yapmakta istiyorsunuz; ve en güzeli herhangi bir stringin altindan cikip cikmak istiyorsunuz, o zaman buyurun düzenli ifade cumhuriyetine.

Perl Öğreniyoruz - 2

cayfer

Geçen hafta çözdüğümüz örneği bir de Perl'in özelliklerinden yararlanarak çözelim.

Editörün notu: Perl öğreniyoruz yazı dizisinin ikincisini okuyorsunuz. Sabırsız olanlarınız için cayfer.bilkent.edu.tr incelenmesi gereken bir adres.

Perl ve Prolog ile mantık programlama

FZ

Daha önce sık sık DSL (Domain Specific Language) yani alana özgü mini dillerin işleri nasıl kolaylaştıracağından bahsetmiştik.

Elindeki çekice bakıp her şeyi çivi olarak görmek yerine bilgisayar bilimlerinin ışığında çeşitli problemler için uygun çözümleri geliştirmeyi bilen yazılım uzmanlarının hoşuna gidebilecek bir makale çıktı O'Reilly Networks ortamında.

ePerl ile Kolay Internet Programlama

perlci

ePerl modülü ile Perl kodlarini tıpkı ASP ya da PHP gibi HTML dosyalarının içine gömebilirsiniz. Böylelikle daha kolay bir şekilde Perl kullanmış olursunuz. Bu modülü kullanabilmeniz için de tabii ki biraz Perl bilmeniz gerekir.
Daha fazla bilgiyi http://www.eperl.net adresinde bulabilirsiniz.

Editörün Notu: Rıza Çelik'e Perl'e katkılarından ötürü teşekkürler.

Perl: Engellilere Yardım Eden Programlama Dili

FZ

Perl'ü hemen her şey için kullanıyoruz; Web geliştirimi, veri işleme, sistem yönetimi hatta biyolojik araştırmalar için. Çoğumuz Perl'ü bu işlerden birisi için kullandık. Ancak sadece bir kaç kişi Perl'ü grafik arabirimli (GUI) son-kullanıcı programları oluşturmak için kullanmıştır ve bildiğim kadarıyla, bu dünyada sadece iki kişi Perl'ü engellilerin hayatını kolaylaştırmak için kullandı: Jon Bjornstad ve ben. Bazı insanlar, bizim Perl'ü kullanma şeklimizi özel bir durum olarak görebilirler fakat benim hikayem size, yazılım geliştirebilen herhangi bir babanın, çocuğu için yapacağını yaptığımı gösterecek.