Perl 20. Doğum Günü ve Perl 5.10 Çıktı

0
anonim
Geçtiğimiz günlerde Perl'in 20. yaşgünü tüm dünyada coşku ile kutlandı. Doğum gününden 1 gün önce Perl Vakfı Perl 5.10'u duyurdu.

Perl 5.10 da görünen en önemli değişiklik smart match operator. Bir tür karşılaştırma yapmamıza yarayan operatör array içinde aradığımız scalar değeri bulmamızı sağlıyor. Yeni operatörümüz: "~~". Örnek vermek gerekirse $needle scalarimizi array @haystack içinde arıyorsak, kolayca yeni operatörümüzü kullanıyoruz.
if ($needle ~~ @haystack) ...

Sonuç olarak artık Perl'de tüm kaşılaştırmalar doğru şeyi yapmamızı sağlıyor.
Perl'in artık sonunda bir switch deyimi var. Perl'deki switch deyimi aynen C, C++ ve Java'da ki switch deyimi gibi kullanılıyor.

Düzenli ifadeler (regular expressions) artık çok daha güçlü. Programcılar artık düzenli ifadelerde isme göre yakalama yapabilecekler. Ayrıca Perl 5.10'da düzenli ifadeler içinde özyineli (recursive) şablon ve birçok yapı kullanılabilecek. Bu yeniliklerle birlikte, düzenli ifadeler motoru birçok vakada ayarlandı ve hızlandı.

Diğer bir dahil edilen özellik ise durum değişkenleri.

Perl artık daha az bellek kullanımı ile daha hızlı. Perl'in artık yüklenmesinin yeri belirlenebilecek. Bu da sistem adminleri ve paketleyiciler için daha taşınabilir bir yapı ortaya çıkarıyor.

Tüm değişiklikleri görmek için kaynak dağıtım ile gelen perldelta dökümanına bakabilirsiniz. Perl'i CPAN'dan ya da ana sayfasından indirebilirsiniz.

Editörün Notu: Bu arada Perl'ün yeni büyük sürümü olan Perl 6'nın da geriye sayımı devam ediyor. Gelişmeler http://dev.perl.org/perl6/ ve http://planetsix.perl.org/'dan takip edilebilir.

Görüşler

0
anonim
Perl Monklari bu yilbasi degil, gelecek yilbasina perl6'nin bir alpha surumunu gormeyi umit ediyorlar :)
0
sundance
Zamanında Paul Graham, "Rakiplerimi değerlendirirken kullandıkları dillere bakıyorum... eğer Lisp kullanıyorlarsa anlıyorum ki başım belada" gibi bir laf etmişti.

Ben de dikkat ediyorum çevreme, hangi programlama dillerini bildiği sorulduğunda ilk olarak "Perl" diyen adamların gözlerinde hep başka bir parıltı var ve genelde hepsinin ortak yönü, kendi göbek bağını kesebilen cinsten adamlar olmaları.

Tabi bir de Perl denildiğinde "PHP ve ASP geldi, artık Perl'e ne gerek var?" diyen web programcıları var :)
0
FZ
Küçük, kompakt, hızlı ve kirli! Alet çantamızda bulunmasından memnuniyet duyduğumuz araçlardan. Perl'i seven de var ondan nefret eden de. Ama o olmadan bazı cümleleri kurmak mümkün değil hala. Beautiful Code kitabında da çok güzel Perl örnekleri mevcut, tavsiye ederim. Ayrıca Higher Order Perl gibi kitapları yazan adamların varlığı da Perl camiasının kalitesini gösteren örneklerden.
0
Tarık
Ben java dışında hiçbir dile soğuk yaklaşmıyorum. Onlarıda ailenin bireyleri olarak görüyorum. Buna c#, asp, f#, php, visual basic gibi diller bile dahil. Fakat JAVA öyle değil. Java adam gibi piyasaya çıksaydı bu kadar şişirilmeseydi, her dezavantajının üstü "ya ona bakarsan bu var bunda" diyerek örtülmeseydi ne güzel olacaktı.

Ama her işime yarıyor, yarıyorum, yırtıyorum, bazı yerlerde c++ dan bile hızlı, bi kere platform bağımsız, memory yönetimi var adam gibi çalışıyor, neden hazırı dururken bununla uğraşayım vs. vs. lafları eden javacıları ortalarda gördükçe orta yerimden yarılıyorum. "Ulan sanal makinen neyle yapıldı dümdük" diyesim geliyor yine birşey demiyorum.

Ha kullanırsın proje geliştirirsin bunu güzel paralara satarsın paranı kazanırsın, sessizce işine bakarsın. Onların başımın üzerinde yeri var. Ama şu ortada bik bik bik dolaşıp" lipis neymiş ya, java dururken" diyen elemanlar adamı sinirlerini germekten öteye gitmezler.

buna mukabil yazdıkları java programlarının altı ay sonra bir sene sonra kritik bir hatayla karşılaşması durumunda bunlardan çözümde beklemeyiniz. zira sanal makine sistemde ne işler çevirir, sistemde neler oluyor bunlardan kesinlikle haberdar değildir "java java java" diye dolaşan bu bilinçsiz güruh. Allah selamet versin. Yakında java byte kodunu direk işleyecek cpu lar üretilecek miş. hayırlı olsun. hani nerde kaldı benim platform bağımsızlığım? aha kendi platformuna bağımlı oldun demezler mi peynir ekmek yemezler mi? :)

flame amaçlı değil, troll amaçlıda değildi bu yorum. Dil beğenip beğenmeme olayı mevzu bahis olunca java ya olan gıcıklığımı dışa vurayım dedim.

saygılar sevgiler...
0
FZ
> Buna c#, asp, f#, php, visual basic gibi diller bile dahil.

VB mi? Lütfen, her şey bir yana VB'nin yol açtığı beyin hasarı bir yana :) Tamam Java belki bazı bakımlardan eleştirilebilir ama VB... yapmayın lütfen :)
0
sundance
Ama benim de devamlı söylediğim bir laf var, "Javascript bile Java'dan daha platform bağımsız" :)

Java ise değil platform bağımsızlığını, aynı işletim sisteminde, aynı makinada geriye doğru bile uyumlu değil.

Ama getirin herhangi bir şirketin IT müdürünü, bir web uygulaması yazacağız nede yazalım? diye sorun (ki bunun sorulacağı aslında son kişidir hazret :) ya Java der ya .NET, çünkü iş dünyasının gözde dergilerinde bunlarla ilgili bir şeyler gözüne çarpmıştır.

0
ZZombie
Aaaa...
Ayıp valla, nesi varmış VB'nin?
Miss gibi dil işte, çatur çatur veritabanı bağlıyorsun.
Tamam, sonrasında o bağlantıları çöezemiyorsun ama bu ayrı konu :))

Hem VB nin yanında referans amaçlı bir Memik Yanık VB kitabın varsa tadından yenmez. :)))

Yine de sağ olsun. Vakti zamanında kendisinden ekmek yedim. VB For DOS ise favorimdir :D
0
Tarık
visual basic aslında acemilerin atlama tahtası gibi. programlama havuzuna atlayabilmek için bir kere üzerine basmak, tahta orta yerinden kırılmadığı sürece sorun yaratmaz. :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Perl Öğreniyoruz - 1

butch

Haydi millet toplanın. Perl öğrenmeye başlıyoruz :) Bundan sonra düzenli olarak bu köşede Can Uğur Ayfer tarafından hazırlanan Perl Öğreniyoruz makaleleri yayınlanacak. Bu makalelerde, klasik yöntemle, basit problemleri adım adım çözerek beraberce Perl öğreneceğiz. Buyrun ilk derse...

(Can Uğur Ayfer, Kim Korkar Unix`den, Perl ve MySQL ile Cgi Programlama gibi kitapların yazarı, 1973 yılından beri ülkemizde bilgisayar sektörünün duayenlerinden birisidir. Halen aktif olarak çalışmakta öğrenmeye, öğretmeye aynı coşku ile devam etmektedir. Kendisine sonsuz teşekkürler)

Windows için ideal Perl ortamı

sundance

Uzun zamandır Perl için Windows ortamında güzel bir Entegre Yazılım Geliştirme ortamı arıyordum, sonunda buldum Open Perl Ide

Gerek debug özellikleri ile gerekse editörünün sağladığı kolaylıklar ile gerçekten dört dörtlük bir Perl geliştirme ortamı, herkese tavsiye ederim.

Perl Öğreniyoruz - 5

cayfer

1. bölüm 2. bölüm 3. bölüm 4. bölüm
regexp'ler (Regular Expressions)Sözlüğe bakınca
regular: düzenli, muntazam, kurallı, kurallara uygun ve düzenli
expression: deyim, ifade, tabir, anlatım ve dışavurum
karşılıklarını buldum. Bence ingilizce Regular Expression sözcükleri de bu bölümde anlatacağım konuyu tam olarak anlatamıyor; çünkü aslında kavram adını ABD'li matematikçi Kleen'in Düzenli Kümeler Cebiri (Algebra of Regular Sets) üzerindeki çalışmalarından alıyor.

Perl Öğreniyoruz - 3

cayfer

2. bölümün sonunda bu hafta "listeler"den söz edeceğimi söylemiştim.

Listeler (arrays) Perl'in çok güçlü olduğu konulardan birisidir. Perl'de bir listeden söz ederken değişken adının başına bir @ işareti koymalısınız. (Hatırlıyorsanız sayıl (scalar) değişkenlerin adı $ işareti ile başlardı).

Perl Öğreniyoruz - 2

cayfer

Geçen hafta çözdüğümüz örneği bir de Perl'in özelliklerinden yararlanarak çözelim.

Editörün notu: Perl öğreniyoruz yazı dizisinin ikincisini okuyorsunuz. Sabırsız olanlarınız için cayfer.bilkent.edu.tr incelenmesi gereken bir adres.