Perl 20. Doğum Günü ve Perl 5.10 Çıktı

0
anonim
Geçtiğimiz günlerde Perl'in 20. yaşgünü tüm dünyada coşku ile kutlandı. Doğum gününden 1 gün önce Perl Vakfı Perl 5.10'u duyurdu.

Perl 5.10 da görünen en önemli değişiklik smart match operator. Bir tür karşılaştırma yapmamıza yarayan operatör array içinde aradığımız scalar değeri bulmamızı sağlıyor. Yeni operatörümüz: "~~". Örnek vermek gerekirse $needle scalarimizi array @haystack içinde arıyorsak, kolayca yeni operatörümüzü kullanıyoruz.
if ($needle ~~ @haystack) ...

Sonuç olarak artık Perl'de tüm kaşılaştırmalar doğru şeyi yapmamızı sağlıyor.
Perl'in artık sonunda bir switch deyimi var. Perl'deki switch deyimi aynen C, C++ ve Java'da ki switch deyimi gibi kullanılıyor.

Düzenli ifadeler (regular expressions) artık çok daha güçlü. Programcılar artık düzenli ifadelerde isme göre yakalama yapabilecekler. Ayrıca Perl 5.10'da düzenli ifadeler içinde özyineli (recursive) şablon ve birçok yapı kullanılabilecek. Bu yeniliklerle birlikte, düzenli ifadeler motoru birçok vakada ayarlandı ve hızlandı.

Diğer bir dahil edilen özellik ise durum değişkenleri.

Perl artık daha az bellek kullanımı ile daha hızlı. Perl'in artık yüklenmesinin yeri belirlenebilecek. Bu da sistem adminleri ve paketleyiciler için daha taşınabilir bir yapı ortaya çıkarıyor.

Tüm değişiklikleri görmek için kaynak dağıtım ile gelen perldelta dökümanına bakabilirsiniz. Perl'i CPAN'dan ya da ana sayfasından indirebilirsiniz.

Editörün Notu: Bu arada Perl'ün yeni büyük sürümü olan Perl 6'nın da geriye sayımı devam ediyor. Gelişmeler http://dev.perl.org/perl6/ ve http://planetsix.perl.org/'dan takip edilebilir.

Görüşler

0
anonim
Perl Monklari bu yilbasi degil, gelecek yilbasina perl6'nin bir alpha surumunu gormeyi umit ediyorlar :)
0
sundance
Zamanında Paul Graham, "Rakiplerimi değerlendirirken kullandıkları dillere bakıyorum... eğer Lisp kullanıyorlarsa anlıyorum ki başım belada" gibi bir laf etmişti.

Ben de dikkat ediyorum çevreme, hangi programlama dillerini bildiği sorulduğunda ilk olarak "Perl" diyen adamların gözlerinde hep başka bir parıltı var ve genelde hepsinin ortak yönü, kendi göbek bağını kesebilen cinsten adamlar olmaları.

Tabi bir de Perl denildiğinde "PHP ve ASP geldi, artık Perl'e ne gerek var?" diyen web programcıları var :)
0
FZ
Küçük, kompakt, hızlı ve kirli! Alet çantamızda bulunmasından memnuniyet duyduğumuz araçlardan. Perl'i seven de var ondan nefret eden de. Ama o olmadan bazı cümleleri kurmak mümkün değil hala. Beautiful Code kitabında da çok güzel Perl örnekleri mevcut, tavsiye ederim. Ayrıca Higher Order Perl gibi kitapları yazan adamların varlığı da Perl camiasının kalitesini gösteren örneklerden.
0
Tarık
Ben java dışında hiçbir dile soğuk yaklaşmıyorum. Onlarıda ailenin bireyleri olarak görüyorum. Buna c#, asp, f#, php, visual basic gibi diller bile dahil. Fakat JAVA öyle değil. Java adam gibi piyasaya çıksaydı bu kadar şişirilmeseydi, her dezavantajının üstü "ya ona bakarsan bu var bunda" diyerek örtülmeseydi ne güzel olacaktı.

Ama her işime yarıyor, yarıyorum, yırtıyorum, bazı yerlerde c++ dan bile hızlı, bi kere platform bağımsız, memory yönetimi var adam gibi çalışıyor, neden hazırı dururken bununla uğraşayım vs. vs. lafları eden javacıları ortalarda gördükçe orta yerimden yarılıyorum. "Ulan sanal makinen neyle yapıldı dümdük" diyesim geliyor yine birşey demiyorum.

Ha kullanırsın proje geliştirirsin bunu güzel paralara satarsın paranı kazanırsın, sessizce işine bakarsın. Onların başımın üzerinde yeri var. Ama şu ortada bik bik bik dolaşıp" lipis neymiş ya, java dururken" diyen elemanlar adamı sinirlerini germekten öteye gitmezler.

buna mukabil yazdıkları java programlarının altı ay sonra bir sene sonra kritik bir hatayla karşılaşması durumunda bunlardan çözümde beklemeyiniz. zira sanal makine sistemde ne işler çevirir, sistemde neler oluyor bunlardan kesinlikle haberdar değildir "java java java" diye dolaşan bu bilinçsiz güruh. Allah selamet versin. Yakında java byte kodunu direk işleyecek cpu lar üretilecek miş. hayırlı olsun. hani nerde kaldı benim platform bağımsızlığım? aha kendi platformuna bağımlı oldun demezler mi peynir ekmek yemezler mi? :)

flame amaçlı değil, troll amaçlıda değildi bu yorum. Dil beğenip beğenmeme olayı mevzu bahis olunca java ya olan gıcıklığımı dışa vurayım dedim.

saygılar sevgiler...
0
FZ
> Buna c#, asp, f#, php, visual basic gibi diller bile dahil.

VB mi? Lütfen, her şey bir yana VB'nin yol açtığı beyin hasarı bir yana :) Tamam Java belki bazı bakımlardan eleştirilebilir ama VB... yapmayın lütfen :)
0
sundance
Ama benim de devamlı söylediğim bir laf var, "Javascript bile Java'dan daha platform bağımsız" :)

Java ise değil platform bağımsızlığını, aynı işletim sisteminde, aynı makinada geriye doğru bile uyumlu değil.

Ama getirin herhangi bir şirketin IT müdürünü, bir web uygulaması yazacağız nede yazalım? diye sorun (ki bunun sorulacağı aslında son kişidir hazret :) ya Java der ya .NET, çünkü iş dünyasının gözde dergilerinde bunlarla ilgili bir şeyler gözüne çarpmıştır.

0
ZZombie
Aaaa...
Ayıp valla, nesi varmış VB'nin?
Miss gibi dil işte, çatur çatur veritabanı bağlıyorsun.
Tamam, sonrasında o bağlantıları çöezemiyorsun ama bu ayrı konu :))

Hem VB nin yanında referans amaçlı bir Memik Yanık VB kitabın varsa tadından yenmez. :)))

Yine de sağ olsun. Vakti zamanında kendisinden ekmek yedim. VB For DOS ise favorimdir :D
0
Tarık
visual basic aslında acemilerin atlama tahtası gibi. programlama havuzuna atlayabilmek için bir kere üzerine basmak, tahta orta yerinden kırılmadığı sürece sorun yaratmaz. :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Geleceğin Programlama Dili: Perl 6

FZ

Bazı programlama dillerinin takipçileri vardır, bazılarının fanatikleri. Ancak çok az programlama dili ile ilgili kitapta o programlama dilinin "kültürü"ne ve doğal dil ile ilişkisine dair özel bir bölüm bulabilirsiniz.

Kolayı kolay, imkansızı mümkün kılan Perl dili 16 yıl önce yani 1987 yılında doğduğunda bu kadar yaygınlaşabileceğini ve genişleyeceğini belki de yaratıcısı Larry Wall bile tahmin etmiyordu.

Şimdi ise Larry Wall ve önderliğindeki dahi programcı ekibi binlerce Perl programcısının isteklerini de inceleyerek yeni bir efsaneye imza atmak için geceli gündüzlü çalışıyorlar. Beyler, bayanlar, karşınızda Perl 6'nın hikayesi:

Perl programcısı olmaktan gurur duyanlar için özel !

sundance

Perl'ün yaratıcısı Larry Wall, alışageldiğimiz tarzında yaptığı sunumla, 7. geleneksel Perl Soğanının Durumu isimli toplantıda yine herkesi kırdı, geçirdi :)

'Biz, isteksizler,
cahiller tarafından öncülük edilen bir yolda,
imkansızı gerçekleştirmeye çalışıyoruz.
O kadar uzun süredir o kadar çok şeyi, (elimizdeki) o kadar az şeyle gerçekleştirdik ki
Artık (elimizdeki) hiçbir şeyle, herhangibir şeyi yapabilecek hale yetkinliğe eriştik.'

Windows için ideal Perl ortamı

sundance

Uzun zamandır Perl için Windows ortamında güzel bir Entegre Yazılım Geliştirme ortamı arıyordum, sonunda buldum Open Perl Ide

Gerek debug özellikleri ile gerekse editörünün sağladığı kolaylıklar ile gerçekten dört dörtlük bir Perl geliştirme ortamı, herkese tavsiye ederim.

Perl için FMOD Kütüphanesi

mustafa_

Fmod for Perl, FMOD müzik ve ses efektleri sistemleri kütüphanesine erişmek için geliştirilmiş bir Perl eklentisidir.

Nokia Cep Telefonlarını Perl ile Programlayın

FZ

Meşhur cep telefonu üreticisi Nokia, Series 60 cihazlarının Perl ile programlanabilmesi için gerekli çalışmayı başlattığını açıkladı.

Sanırım artık ciddi ciddi cep telefonu programlamayı düşünmekte fayda var, nihayet bu aletleri programlamak ``eğlenceli´´ hale gelmek üzere ;-)

Kaynaklar:

- http://slashdot.org/article.pl?sid=04/01/17/1435206

- http://theregister.co.uk/content/64/34943.html