Perl Öğreniyoruz - 2

0
cayfer
Geçen hafta çözdüğümüz örneği bir de Perl'in özelliklerinden yararlanarak çözelim.

Editörün notu: Perl öğreniyoruz yazı dizisinin ikincisini okuyorsunuz. Sabırsız olanlarınız için cayfer.bilkent.edu.tr incelenmesi gereken bir adres.
    #!/usr/bin/perl  
    #      
    # /etc/passwd dosyasında kayıtlı gerçek kullanıcı sayısını bulur.  
    # /home altinda bir kişisel dizini olan herkes gerçek kullanıcı kabul edilir.

    open (PWD, "/etc/passwd");
    # 
    # $n : Sayılan kullanıcı sayısı
    while (  ) {
       $n++ if ( /home/ );
    } 
    close (PWD);
    print "Bu sistemde $n kullanıcı kayıtlı

";
    exit;
Tek değişiklik "while" döngüsü içinde...

Bir kere $n değişkenine sıfır ilk değeri verilmiyor. Perl'de bir değişkenin değerini bir arttırmak için önceden tanımlı olması gerekmez. Aslında ne yaptığınızı çok iyi bilmediğiniz durumlarda oldukça da tehlikeli bir özellik olmakla beraber bilinmesinde yarar var.

İkinci önemli fark "while ( )" deyiminde. tek başına bir deyimdir. PWD dosya tanımlayıcısının gösterdiği dosyadan bir satır okumaya çalışır. Başarılı olursa okunan satırı oluşturan karakter dizisi (sonundaki dahil) 'nin atandığı değişkene yerleştirilir. Peki bizim yazdığımız koddaki gibi herhangi bir değişkene atanmazsa ne olacak? Hiç! Madem kullanıcı bir değişken beklirtmemiş, Perl yorumlayıcısı okunan satırı $_ özel değişkenine yerleştirir.

Perl'de $_ gibi daha bir çok özel değişken var. Yeri geldikçe söz edeceğim.

Yukardaki kodda dikkati çeken bir özel durum da "$n++ if ( /home/ );" deyiminde. Bir kere if deyimi alışılmışlardan biraz farklı görünüyor olmalı. Böylesi daha rahat okunduğu için Perl'i geliştiren Larry Wall böyle bir yapı kurmuş.

Bir diğer özel durum da if deyiminin içinde birşeylerin içinde "home" sözcüğü geçiyor mu diye kontrol ediliyor ama "neyin" içinde "home" aranacağı belirtilmiyor. Perl yorumlayıcısı gene tembellik yaptığınızı anlayacak ve "home" dizisini $_ özel değişkeni içinde arayacaktır.

Perl Sayıl Değişkenleri

Perl'de değişkenlerin deklare edilmeleri gerekmez. Değişkenlerin tipleri de yoktur. Yani "tamsayı" değişken, "kayan noktalı" değişken gibi kavramlar yoktur.

Sayıl değişkenlerin isimleri daha önceki bölümde de sözünü ettiğim gibi $ işaretiyle başlar.

Örneğin peşpeşe verilen aşağıdaki Perl komutları, dilin kurallarına pekala uygundur:

     $a = 10;
     $b = $a . "ABC";
     $c = $b + 2;
     $x = "XYZ";
     $x++;
$b = $a . "ABC"; deyimi sayısal bir değer içeren $a değişkeni ile "ABC" karakter dizilerini birleştiriyor. Başka dillerde olsa derleyicinin kıyameti koparacağı bu deyim Perl'de gayet sessizce yerine getirilir. Önce $a değişkenin değeri karakter dizisine çevrilir ( $a'nın değeri değişmez) sonra da iki karakter dizisi birleştirilir. Yani $b : "10ABC" olur.

$c = $b + 2; deyimi karakter dizisi içeren bir değişkenin değerini 2 arttırmak istiyor. Peki! Bu da olur. Önce karakter dizisi değer sayıya çevrilmeye çalışılır. $b değişkenindeki karakter dizisi "10ABC" olduğu için bu diziyi sayıya çevirmeye çalışınca 10 değeri elde edilir. Buna da 2 ekleyince $c : 12 olur.

Son deyimde de sayıya çevrilemeyecek bir karakter dizisi bir arttırılıyor. Burada da "XYZ"nin sayısal değeri sıfır kabul edilecektir.

Perl'de değişkenlerin deklare edilmesi gerekmediğini söylemiştim. Bunun tehlikelerini açıklamaya gerek yok sanırım. Eğer Perl'i bu şekilde kullanmaktan çekiniyorsanız programın başına

    use strict;
deyimini eklemelisiniz. Bu durumda programınız içinde kullanacağınız tüm değişkenleri deklare etme zorunluluğu gelecektir. Perl'de değişken tipi olmadığı için deklarasyonlar yalnızca
    my degisken_ismi;
şeklinde olacaktır. Deklare ederken bir yandan da değer vermek isterseniz
    my $n = 0; 
kalıbını kullanabilirsiniz.

Haftaya Perl'ın asıl silahlarını ortaya çıkaracağım! Listeler ("array"ler) ve Çağrışımlı Listeler ("associated array"ler).

İlgili Yazılar

Neden Mac ?

sundance

Tamam kabul ediyorum, eğer evlerinin garajında Steve Wozniak ve Steve Jobs ilk Apple bilgisayarı yapmasalardı veya biraz geç kalsalardı belki de şu anda bilgisayar kullanmak için ehliyet almamız gerekecekti*. Fakat tescilli bir "geek" olarak ısrarla söylüyorum ki bilgisayardan anlamayanlar Apple kullansın, ben PC'den memnunum :p

Perl ve Prolog ile mantık programlama

FZ

Daha önce sık sık DSL (Domain Specific Language) yani alana özgü mini dillerin işleri nasıl kolaylaştıracağından bahsetmiştik.

Elindeki çekice bakıp her şeyi çivi olarak görmek yerine bilgisayar bilimlerinin ışığında çeşitli problemler için uygun çözümleri geliştirmeyi bilen yazılım uzmanlarının hoşuna gidebilecek bir makale çıktı O'Reilly Networks ortamında.

Visual Perl, Visual Python

gencbeyin

Microsoft Visual Studio .NET için editör, grafik arındırıcı, dil deyimleri (regular expression) kontrolü ve XML Web servisleri programlama gibi özellikleri bulunan Visual Perl ve Visual Python 22.Ekim'de Los Angeles'da Active State'in kurucusu Dick Hardt tarafından Microsoft Professional Developers Conference'da ilan edildi. Yazıldıktan sonra her türlü platformda kullanılabilecek türden kod oluşturan geliştirme ortamı ilk üçüncü parti programlama dili paketi olarak nitelendirildi.

Perl için FMOD Kütüphanesi

mustafa_

Fmod for Perl, FMOD müzik ve ses efektleri sistemleri kütüphanesine erişmek için geliştirilmiş bir Perl eklentisidir.

Perl 20. Doğum Günü ve Perl 5.10 Çıktı

anonim

Geçtiğimiz günlerde Perl'in 20. yaşgünü tüm dünyada coşku ile kutlandı. Doğum gününden 1 gün önce Perl Vakfı Perl 5.10'u duyurdu.

Perl 5.10 da görünen en önemli değişiklik smart match operator. Bir tür karşılaştırma yapmamıza yarayan operatör array içinde aradığımız scalar değeri bulmamızı sağlıyor. Yeni operatörümüz: "~~". Örnek vermek gerekirse $needle scalarimizi array @haystack içinde arıyorsak, kolayca yeni operatörümüzü kullanıyoruz.
if ($needle ~~ @haystack) ...

Sonuç olarak artık Perl'de tüm kaşılaştırmalar doğru şeyi yapmamızı sağlıyor.