Perl Öğreniyoruz - 2

0
cayfer
Geçen hafta çözdüğümüz örneği bir de Perl'in özelliklerinden yararlanarak çözelim.

Editörün notu: Perl öğreniyoruz yazı dizisinin ikincisini okuyorsunuz. Sabırsız olanlarınız için cayfer.bilkent.edu.tr incelenmesi gereken bir adres.
    #!/usr/bin/perl  
    #      
    # /etc/passwd dosyasında kayıtlı gerçek kullanıcı sayısını bulur.  
    # /home altinda bir kişisel dizini olan herkes gerçek kullanıcı kabul edilir.

    open (PWD, "/etc/passwd");
    # 
    # $n : Sayılan kullanıcı sayısı
    while (  ) {
       $n++ if ( /home/ );
    } 
    close (PWD);
    print "Bu sistemde $n kullanıcı kayıtlı

";
    exit;
Tek değişiklik "while" döngüsü içinde...

Bir kere $n değişkenine sıfır ilk değeri verilmiyor. Perl'de bir değişkenin değerini bir arttırmak için önceden tanımlı olması gerekmez. Aslında ne yaptığınızı çok iyi bilmediğiniz durumlarda oldukça da tehlikeli bir özellik olmakla beraber bilinmesinde yarar var.

İkinci önemli fark "while ( )" deyiminde. tek başına bir deyimdir. PWD dosya tanımlayıcısının gösterdiği dosyadan bir satır okumaya çalışır. Başarılı olursa okunan satırı oluşturan karakter dizisi (sonundaki dahil) 'nin atandığı değişkene yerleştirilir. Peki bizim yazdığımız koddaki gibi herhangi bir değişkene atanmazsa ne olacak? Hiç! Madem kullanıcı bir değişken beklirtmemiş, Perl yorumlayıcısı okunan satırı $_ özel değişkenine yerleştirir.

Perl'de $_ gibi daha bir çok özel değişken var. Yeri geldikçe söz edeceğim.

Yukardaki kodda dikkati çeken bir özel durum da "$n++ if ( /home/ );" deyiminde. Bir kere if deyimi alışılmışlardan biraz farklı görünüyor olmalı. Böylesi daha rahat okunduğu için Perl'i geliştiren Larry Wall böyle bir yapı kurmuş.

Bir diğer özel durum da if deyiminin içinde birşeylerin içinde "home" sözcüğü geçiyor mu diye kontrol ediliyor ama "neyin" içinde "home" aranacağı belirtilmiyor. Perl yorumlayıcısı gene tembellik yaptığınızı anlayacak ve "home" dizisini $_ özel değişkeni içinde arayacaktır.

Perl Sayıl Değişkenleri

Perl'de değişkenlerin deklare edilmeleri gerekmez. Değişkenlerin tipleri de yoktur. Yani "tamsayı" değişken, "kayan noktalı" değişken gibi kavramlar yoktur.

Sayıl değişkenlerin isimleri daha önceki bölümde de sözünü ettiğim gibi $ işaretiyle başlar.

Örneğin peşpeşe verilen aşağıdaki Perl komutları, dilin kurallarına pekala uygundur:

     $a = 10;
     $b = $a . "ABC";
     $c = $b + 2;
     $x = "XYZ";
     $x++;
$b = $a . "ABC"; deyimi sayısal bir değer içeren $a değişkeni ile "ABC" karakter dizilerini birleştiriyor. Başka dillerde olsa derleyicinin kıyameti koparacağı bu deyim Perl'de gayet sessizce yerine getirilir. Önce $a değişkenin değeri karakter dizisine çevrilir ( $a'nın değeri değişmez) sonra da iki karakter dizisi birleştirilir. Yani $b : "10ABC" olur.

$c = $b + 2; deyimi karakter dizisi içeren bir değişkenin değerini 2 arttırmak istiyor. Peki! Bu da olur. Önce karakter dizisi değer sayıya çevrilmeye çalışılır. $b değişkenindeki karakter dizisi "10ABC" olduğu için bu diziyi sayıya çevirmeye çalışınca 10 değeri elde edilir. Buna da 2 ekleyince $c : 12 olur.

Son deyimde de sayıya çevrilemeyecek bir karakter dizisi bir arttırılıyor. Burada da "XYZ"nin sayısal değeri sıfır kabul edilecektir.

Perl'de değişkenlerin deklare edilmesi gerekmediğini söylemiştim. Bunun tehlikelerini açıklamaya gerek yok sanırım. Eğer Perl'i bu şekilde kullanmaktan çekiniyorsanız programın başına

    use strict;
deyimini eklemelisiniz. Bu durumda programınız içinde kullanacağınız tüm değişkenleri deklare etme zorunluluğu gelecektir. Perl'de değişken tipi olmadığı için deklarasyonlar yalnızca
    my degisken_ismi;
şeklinde olacaktır. Deklare ederken bir yandan da değer vermek isterseniz
    my $n = 0; 
kalıbını kullanabilirsiniz.

Haftaya Perl'ın asıl silahlarını ortaya çıkaracağım! Listeler ("array"ler) ve Çağrışımlı Listeler ("associated array"ler).

İlgili Yazılar

Yeni Deascifier

anonim

15 senedir İngilizce klavye ile yazıyorum, ve fena alıştım. F klavyeye de, Türkçeleştirilmiş Q klavyeye bile alışacak vaktim ve isteğim yok. Eh dedim ben de, biraz beyin ve Perl kaslarımı çalıştırayım, ve şu işe kalıcı bir çözüm bulayım. Benim değişmeye niyetim yok, teknoloji bana yardım etsin.

Anti-Spam E-Posta Adresi Oluşturma (Şifreli IP Adresiyle)

FZ

Bugün Perl Rahipleri tapınağında okuduğum ve spam e-posta konusu ile ilgili bu önemli makaleyi ve Perl kodunu sizinle paylaşmak istedim.

Eğer bir şekilde web sayfanızda e-posta adresinizi yayınlamak istiyorsanız yukarıdaki makaledeki Perl betiğini (script) kullanarak oluşturacağınız dinamik bir e-mail adresinin içine o anda sizin e-posta adresinizi çekmeye çalışan robota ya da spamciye dair bilgileri gömebiliyorsunuz. Nasıl yani diyenler okumaya devam edebilir ;-)

Perl Öğreniyoruz - 1

butch

Haydi millet toplanın. Perl öğrenmeye başlıyoruz :) Bundan sonra düzenli olarak bu köşede Can Uğur Ayfer tarafından hazırlanan Perl Öğreniyoruz makaleleri yayınlanacak. Bu makalelerde, klasik yöntemle, basit problemleri adım adım çözerek beraberce Perl öğreneceğiz. Buyrun ilk derse...

(Can Uğur Ayfer, Kim Korkar Unix`den, Perl ve MySQL ile Cgi Programlama gibi kitapların yazarı, 1973 yılından beri ülkemizde bilgisayar sektörünün duayenlerinden birisidir. Halen aktif olarak çalışmakta öğrenmeye, öğretmeye aynı coşku ile devam etmektedir. Kendisine sonsuz teşekkürler)

`Diğerleri(miz) için Flash´

butch

Perl::Flash ın beta sürümünün hazır olduğu Slashdot da duyuruldu. Artık Perl kullanarak Flash animasyonları yapılabilecek. Proje hakkında geniş bilgi burada...

Geleceğin Programlama Dili: Perl 6

FZ

Bazı programlama dillerinin takipçileri vardır, bazılarının fanatikleri. Ancak çok az programlama dili ile ilgili kitapta o programlama dilinin "kültürü"ne ve doğal dil ile ilişkisine dair özel bir bölüm bulabilirsiniz.

Kolayı kolay, imkansızı mümkün kılan Perl dili 16 yıl önce yani 1987 yılında doğduğunda bu kadar yaygınlaşabileceğini ve genişleyeceğini belki de yaratıcısı Larry Wall bile tahmin etmiyordu.

Şimdi ise Larry Wall ve önderliğindeki dahi programcı ekibi binlerce Perl programcısının isteklerini de inceleyerek yeni bir efsaneye imza atmak için geceli gündüzlü çalışıyorlar. Beyler, bayanlar, karşınızda Perl 6'nın hikayesi: