Yeni Deascifier

0
anonim
15 senedir İngilizce klavye ile yazıyorum, ve fena alıştım. F klavyeye de, Türkçeleştirilmiş Q klavyeye bile alışacak vaktim ve isteğim yok. Eh dedim ben de, biraz beyin ve Perl kaslarımı çalıştırayım, ve şu işe kalıcı bir çözüm bulayım. Benim değişmeye niyetim yok, teknoloji bana yardım etsin.
Sonuç, Bilgidata Deascifier programı. Fikir: Daha fakir" alfabeye sahip olan dil İngilizce olduğuna göre, etrafta zaten yazılı olan bir çok Türkçe yazıları kullanıp, bir sözlük oluşturmak. Sözlük şöyle oluşacak. Bu dökümanlara bakarken içinde TR karakter olan her kelime içinde ne zaman bir Türkçe harf görsem, o harfi "fakirleştiriyorum" yani deascify işleminin tersini yapıyorum. Sonra "fakirleştirilmiş" yeni kelimeden halen hatırladığım Türkçe kelimeye bir işaret koyuyorum (Perl hash kullanarak). Bundan sonra TR karakteri kullanmayan metinden aynı hash'i kullanarak ters yönde ara/değiştir yapmak mümkün oluyor.

Daha fazla detay için programın koduna bakabilirsiniz. Lisans LGPL. Tepe tepe kullanılabilir.

Görüşler

0
bio
Ayni isi yapan online bir servis de epeydir var:

http://www.hlst.sabanciuniv.edu/TL/deascii.html
0
afsina
Zemberek web demosunu da kullanabilirsiniz.

http://pisi.uludag.org.tr:8080/zemberek_web/
0
afsina
Bu arada, bahsettiginiz yontem ne yazik ki her zaman islemeyecektir.
Bu konuda istatistiksel (Sabanci universitesi kaynakli uygulamada oldugu gibi) ya da morfolojik cozumleme (zemberekte oldugu gibi) daha iyi sonuc verecektir. Zemberek yonteminin eksikligi belisrsizlik gidericinin zayif olmasi, yani bazen birden fazla sonuc uretildiginden hangisinin secilmesi gerektigi konusunda yanlis karar verebiliyor.
0
afsina
Bu arada, yazida bahsedilen "deasciifier" ters olmus saniyorum, yani ascii karakter iceren kelimenin turkcelestirilmesine deasciifier deniliyor diye biliyorum. asciifier denmeliydi heralde .Sorunlu olan konu zaten deasciifier.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Neden Mac ?

sundance

Tamam kabul ediyorum, eğer evlerinin garajında Steve Wozniak ve Steve Jobs ilk Apple bilgisayarı yapmasalardı veya biraz geç kalsalardı belki de şu anda bilgisayar kullanmak için ehliyet almamız gerekecekti*. Fakat tescilli bir "geek" olarak ısrarla söylüyorum ki bilgisayardan anlamayanlar Apple kullansın, ben PC'den memnunum :p

Kevin Poulsen iş başında!

sundance

Güvenlik dünyasının meşhur kötü çocuklarından, eski Security Focus yazarı Kevin Paulsen, yazdığı bir Perl scriptle U.S. National Sex Offender Registry kayıtları ile MySpace kullanıcılarını karşılaştırıp, bir cinsel suç zanlısının tespitine yardımcı olmuş.

Kendisini daha çok Los Angeles'daki KISS FM'in 102. arayan kişiye verdiği Porsche 944 S2'i kazanabilmek için, bütün telefon konuşmalarını durduran kişi olarak tanıdığımız Dark Dante kod adlı Poulsen yıllardır bilgi güvenliği alanında gazetecilik yapmakta, hatta zaman zaman bu olaydaki gibi otoritelere yardımcı olmakta.

Visual Perl, Visual Python

gencbeyin

Microsoft Visual Studio .NET için editör, grafik arındırıcı, dil deyimleri (regular expression) kontrolü ve XML Web servisleri programlama gibi özellikleri bulunan Visual Perl ve Visual Python 22.Ekim'de Los Angeles'da Active State'in kurucusu Dick Hardt tarafından Microsoft Professional Developers Conference'da ilan edildi. Yazıldıktan sonra her türlü platformda kullanılabilecek türden kod oluşturan geliştirme ortamı ilk üçüncü parti programlama dili paketi olarak nitelendirildi.

Perl, Divx, altyazı ve başının çaresine bakabilmek üzerine

sundance

Uzun zamandır izlemek istediğim, The Hustler'ı seyretmek için sonunda zaman bulabildim. Paul Newman'ın 1962'de başrolünü oynadığı bu film, yıllar sonra Color of Money'e de konu olacak Fast Eddie Felson'ın hikayesini anlatıyordu. Dahası Unix Junkie makalemde bahsettiğim insan modelinin belki de en iyi örneklerinden biriydi.

Fakat küçük bir problem vardı, filmindeki hiçbir dialoğu kaçırmamak için altyazıya ihtiyaç duyuyordum, fakat benim elimdeki film iki cd olmasına rağmen bulabildiğim yegane ingilizce altyazı üç cdlikti.

Durumdan vazife çıkartmaya zaten hazır bir FM sakini olarak, sıvadım kolları ve küçük bir perl betiki yazdım bu işi yapması için. Film hatırladığımdan bile güzeldi, ama böyle bir durumda bir beş, on dakika içinde problemi çözebilmek daha bile keyifliydi, GNU/Linux kullanıyor olmak keyifliydi :)

Moleküler Biyoloji, Bioinformatik, 21. yy. ve Perl

FZ

60'lı yıllarda uzaya gitmek son moda idi. Sonra hızlı bilgisayarlar, gösterişli teknolojiler geldi, 90'lar böyle geçti. 21. yy ise moleküler biyoloji çağı olacak gibi görünüyor. Bilgisayar teknolojisi ve moleküler biyolojide son 30 yıl içinde kaydedilen ilerlemeler hayat bilimlerinin çehresini bir hayli değiştirdi. Aslında biyoloji o kadar da değişmedi, halen saha çalışması yapan biyologlar günlerce egzotik mekanlarda, zor koşullarda dolanıp garip canlıları inceliyorlar. Ancak hesaplamalı moleküler biyoloji sayesinde `hayat´ kavramına bakışımız epey gelişti. Artık organizmaların iç yapısı hakkında çok daha derinlemesine soru sorabiliyoruz.

Peki bütün bunların, tüm zamanların en fantastik programlama dillerinden biri olan ve doğal dile öykünmesi ile de bilinen Perl programlama dili ile ilgisi nedir? `Hacking´ ve `biyoloji´ kavramları aynı cümle içinde kullanılabilir mi?