Yeni Deascifier

0
anonim
15 senedir İngilizce klavye ile yazıyorum, ve fena alıştım. F klavyeye de, Türkçeleştirilmiş Q klavyeye bile alışacak vaktim ve isteğim yok. Eh dedim ben de, biraz beyin ve Perl kaslarımı çalıştırayım, ve şu işe kalıcı bir çözüm bulayım. Benim değişmeye niyetim yok, teknoloji bana yardım etsin.
Sonuç, Bilgidata Deascifier programı. Fikir: Daha fakir" alfabeye sahip olan dil İngilizce olduğuna göre, etrafta zaten yazılı olan bir çok Türkçe yazıları kullanıp, bir sözlük oluşturmak. Sözlük şöyle oluşacak. Bu dökümanlara bakarken içinde TR karakter olan her kelime içinde ne zaman bir Türkçe harf görsem, o harfi "fakirleştiriyorum" yani deascify işleminin tersini yapıyorum. Sonra "fakirleştirilmiş" yeni kelimeden halen hatırladığım Türkçe kelimeye bir işaret koyuyorum (Perl hash kullanarak). Bundan sonra TR karakteri kullanmayan metinden aynı hash'i kullanarak ters yönde ara/değiştir yapmak mümkün oluyor.

Daha fazla detay için programın koduna bakabilirsiniz. Lisans LGPL. Tepe tepe kullanılabilir.

Görüşler

0
bio
Ayni isi yapan online bir servis de epeydir var:

http://www.hlst.sabanciuniv.edu/TL/deascii.html
0
afsina
Zemberek web demosunu da kullanabilirsiniz.

http://pisi.uludag.org.tr:8080/zemberek_web/
0
afsina
Bu arada, bahsettiginiz yontem ne yazik ki her zaman islemeyecektir.
Bu konuda istatistiksel (Sabanci universitesi kaynakli uygulamada oldugu gibi) ya da morfolojik cozumleme (zemberekte oldugu gibi) daha iyi sonuc verecektir. Zemberek yonteminin eksikligi belisrsizlik gidericinin zayif olmasi, yani bazen birden fazla sonuc uretildiginden hangisinin secilmesi gerektigi konusunda yanlis karar verebiliyor.
0
afsina
Bu arada, yazida bahsedilen "deasciifier" ters olmus saniyorum, yani ascii karakter iceren kelimenin turkcelestirilmesine deasciifier deniliyor diye biliyorum. asciifier denmeliydi heralde .Sorunlu olan konu zaten deasciifier.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Perl Öğreniyoruz - 2

cayfer

Geçen hafta çözdüğümüz örneği bir de Perl'in özelliklerinden yararlanarak çözelim.

Editörün notu: Perl öğreniyoruz yazı dizisinin ikincisini okuyorsunuz. Sabırsız olanlarınız için cayfer.bilkent.edu.tr incelenmesi gereken bir adres.

Perl, Divx, altyazı ve başının çaresine bakabilmek üzerine

sundance

Uzun zamandır izlemek istediğim, The Hustler'ı seyretmek için sonunda zaman bulabildim. Paul Newman'ın 1962'de başrolünü oynadığı bu film, yıllar sonra Color of Money'e de konu olacak Fast Eddie Felson'ın hikayesini anlatıyordu. Dahası Unix Junkie makalemde bahsettiğim insan modelinin belki de en iyi örneklerinden biriydi.

Fakat küçük bir problem vardı, filmindeki hiçbir dialoğu kaçırmamak için altyazıya ihtiyaç duyuyordum, fakat benim elimdeki film iki cd olmasına rağmen bulabildiğim yegane ingilizce altyazı üç cdlikti.

Durumdan vazife çıkartmaya zaten hazır bir FM sakini olarak, sıvadım kolları ve küçük bir perl betiki yazdım bu işi yapması için. Film hatırladığımdan bile güzeldi, ama böyle bir durumda bir beş, on dakika içinde problemi çözebilmek daha bile keyifliydi, GNU/Linux kullanıyor olmak keyifliydi :)

Geleceğin Programlama Dili: Perl 6

FZ

Bazı programlama dillerinin takipçileri vardır, bazılarının fanatikleri. Ancak çok az programlama dili ile ilgili kitapta o programlama dilinin "kültürü"ne ve doğal dil ile ilişkisine dair özel bir bölüm bulabilirsiniz.

Kolayı kolay, imkansızı mümkün kılan Perl dili 16 yıl önce yani 1987 yılında doğduğunda bu kadar yaygınlaşabileceğini ve genişleyeceğini belki de yaratıcısı Larry Wall bile tahmin etmiyordu.

Şimdi ise Larry Wall ve önderliğindeki dahi programcı ekibi binlerce Perl programcısının isteklerini de inceleyerek yeni bir efsaneye imza atmak için geceli gündüzlü çalışıyorlar. Beyler, bayanlar, karşınızda Perl 6'nın hikayesi:

Perl Öğreniyoruz - 1

butch

Haydi millet toplanın. Perl öğrenmeye başlıyoruz :) Bundan sonra düzenli olarak bu köşede Can Uğur Ayfer tarafından hazırlanan Perl Öğreniyoruz makaleleri yayınlanacak. Bu makalelerde, klasik yöntemle, basit problemleri adım adım çözerek beraberce Perl öğreneceğiz. Buyrun ilk derse...

(Can Uğur Ayfer, Kim Korkar Unix`den, Perl ve MySQL ile Cgi Programlama gibi kitapların yazarı, 1973 yılından beri ülkemizde bilgisayar sektörünün duayenlerinden birisidir. Halen aktif olarak çalışmakta öğrenmeye, öğretmeye aynı coşku ile devam etmektedir. Kendisine sonsuz teşekkürler)

Neden Mac ?

sundance

Tamam kabul ediyorum, eğer evlerinin garajında Steve Wozniak ve Steve Jobs ilk Apple bilgisayarı yapmasalardı veya biraz geç kalsalardı belki de şu anda bilgisayar kullanmak için ehliyet almamız gerekecekti*. Fakat tescilli bir "geek" olarak ısrarla söylüyorum ki bilgisayardan anlamayanlar Apple kullansın, ben PC'den memnunum :p