Yeni Deascifier

0
anonim
15 senedir İngilizce klavye ile yazıyorum, ve fena alıştım. F klavyeye de, Türkçeleştirilmiş Q klavyeye bile alışacak vaktim ve isteğim yok. Eh dedim ben de, biraz beyin ve Perl kaslarımı çalıştırayım, ve şu işe kalıcı bir çözüm bulayım. Benim değişmeye niyetim yok, teknoloji bana yardım etsin.
Sonuç, Bilgidata Deascifier programı. Fikir: Daha fakir" alfabeye sahip olan dil İngilizce olduğuna göre, etrafta zaten yazılı olan bir çok Türkçe yazıları kullanıp, bir sözlük oluşturmak. Sözlük şöyle oluşacak. Bu dökümanlara bakarken içinde TR karakter olan her kelime içinde ne zaman bir Türkçe harf görsem, o harfi "fakirleştiriyorum" yani deascify işleminin tersini yapıyorum. Sonra "fakirleştirilmiş" yeni kelimeden halen hatırladığım Türkçe kelimeye bir işaret koyuyorum (Perl hash kullanarak). Bundan sonra TR karakteri kullanmayan metinden aynı hash'i kullanarak ters yönde ara/değiştir yapmak mümkün oluyor.

Daha fazla detay için programın koduna bakabilirsiniz. Lisans LGPL. Tepe tepe kullanılabilir.

Görüşler

0
bio
Ayni isi yapan online bir servis de epeydir var:

http://www.hlst.sabanciuniv.edu/TL/deascii.html
0
afsina
Zemberek web demosunu da kullanabilirsiniz.

http://pisi.uludag.org.tr:8080/zemberek_web/
0
afsina
Bu arada, bahsettiginiz yontem ne yazik ki her zaman islemeyecektir.
Bu konuda istatistiksel (Sabanci universitesi kaynakli uygulamada oldugu gibi) ya da morfolojik cozumleme (zemberekte oldugu gibi) daha iyi sonuc verecektir. Zemberek yonteminin eksikligi belisrsizlik gidericinin zayif olmasi, yani bazen birden fazla sonuc uretildiginden hangisinin secilmesi gerektigi konusunda yanlis karar verebiliyor.
0
afsina
Bu arada, yazida bahsedilen "deasciifier" ters olmus saniyorum, yani ascii karakter iceren kelimenin turkcelestirilmesine deasciifier deniliyor diye biliyorum. asciifier denmeliydi heralde .Sorunlu olan konu zaten deasciifier.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Moleküler Biyoloji, Bioinformatik, 21. yy. ve Perl

FZ

60'lı yıllarda uzaya gitmek son moda idi. Sonra hızlı bilgisayarlar, gösterişli teknolojiler geldi, 90'lar böyle geçti. 21. yy ise moleküler biyoloji çağı olacak gibi görünüyor. Bilgisayar teknolojisi ve moleküler biyolojide son 30 yıl içinde kaydedilen ilerlemeler hayat bilimlerinin çehresini bir hayli değiştirdi. Aslında biyoloji o kadar da değişmedi, halen saha çalışması yapan biyologlar günlerce egzotik mekanlarda, zor koşullarda dolanıp garip canlıları inceliyorlar. Ancak hesaplamalı moleküler biyoloji sayesinde `hayat´ kavramına bakışımız epey gelişti. Artık organizmaların iç yapısı hakkında çok daha derinlemesine soru sorabiliyoruz.

Peki bütün bunların, tüm zamanların en fantastik programlama dillerinden biri olan ve doğal dile öykünmesi ile de bilinen Perl programlama dili ile ilgisi nedir? `Hacking´ ve `biyoloji´ kavramları aynı cümle içinde kullanılabilir mi?

Anti-Spam E-Posta Adresi Oluşturma (Şifreli IP Adresiyle)

FZ

Bugün Perl Rahipleri tapınağında okuduğum ve spam e-posta konusu ile ilgili bu önemli makaleyi ve Perl kodunu sizinle paylaşmak istedim.

Eğer bir şekilde web sayfanızda e-posta adresinizi yayınlamak istiyorsanız yukarıdaki makaledeki Perl betiğini (script) kullanarak oluşturacağınız dinamik bir e-mail adresinin içine o anda sizin e-posta adresinizi çekmeye çalışan robota ya da spamciye dair bilgileri gömebiliyorsunuz. Nasıl yani diyenler okumaya devam edebilir ;-)

ePerl ile Kolay Internet Programlama

perlci

ePerl modülü ile Perl kodlarini tıpkı ASP ya da PHP gibi HTML dosyalarının içine gömebilirsiniz. Böylelikle daha kolay bir şekilde Perl kullanmış olursunuz. Bu modülü kullanabilmeniz için de tabii ki biraz Perl bilmeniz gerekir.
Daha fazla bilgiyi http://www.eperl.net adresinde bulabilirsiniz.

Editörün Notu: Rıza Çelik'e Perl'e katkılarından ötürü teşekkürler.

Perl Öğreniyoruz - 5

cayfer

1. bölüm 2. bölüm 3. bölüm 4. bölüm
regexp'ler (Regular Expressions)Sözlüğe bakınca
regular: düzenli, muntazam, kurallı, kurallara uygun ve düzenli
expression: deyim, ifade, tabir, anlatım ve dışavurum
karşılıklarını buldum. Bence ingilizce Regular Expression sözcükleri de bu bölümde anlatacağım konuyu tam olarak anlatamıyor; çünkü aslında kavram adını ABD'li matematikçi Kleen'in Düzenli Kümeler Cebiri (Algebra of Regular Sets) üzerindeki çalışmalarından alıyor.

`Diğerleri(miz) için Flash´

butch

Perl::Flash ın beta sürümünün hazır olduğu Slashdot da duyuruldu. Artık Perl kullanarak Flash animasyonları yapılabilecek. Proje hakkında geniş bilgi burada...