Yeni Deascifier

0
anonim
15 senedir İngilizce klavye ile yazıyorum, ve fena alıştım. F klavyeye de, Türkçeleştirilmiş Q klavyeye bile alışacak vaktim ve isteğim yok. Eh dedim ben de, biraz beyin ve Perl kaslarımı çalıştırayım, ve şu işe kalıcı bir çözüm bulayım. Benim değişmeye niyetim yok, teknoloji bana yardım etsin.
Sonuç, Bilgidata Deascifier programı. Fikir: Daha fakir" alfabeye sahip olan dil İngilizce olduğuna göre, etrafta zaten yazılı olan bir çok Türkçe yazıları kullanıp, bir sözlük oluşturmak. Sözlük şöyle oluşacak. Bu dökümanlara bakarken içinde TR karakter olan her kelime içinde ne zaman bir Türkçe harf görsem, o harfi "fakirleştiriyorum" yani deascify işleminin tersini yapıyorum. Sonra "fakirleştirilmiş" yeni kelimeden halen hatırladığım Türkçe kelimeye bir işaret koyuyorum (Perl hash kullanarak). Bundan sonra TR karakteri kullanmayan metinden aynı hash'i kullanarak ters yönde ara/değiştir yapmak mümkün oluyor.

Daha fazla detay için programın koduna bakabilirsiniz. Lisans LGPL. Tepe tepe kullanılabilir.

Görüşler

0
bio
Ayni isi yapan online bir servis de epeydir var:

http://www.hlst.sabanciuniv.edu/TL/deascii.html
0
afsina
Zemberek web demosunu da kullanabilirsiniz.

http://pisi.uludag.org.tr:8080/zemberek_web/
0
afsina
Bu arada, bahsettiginiz yontem ne yazik ki her zaman islemeyecektir.
Bu konuda istatistiksel (Sabanci universitesi kaynakli uygulamada oldugu gibi) ya da morfolojik cozumleme (zemberekte oldugu gibi) daha iyi sonuc verecektir. Zemberek yonteminin eksikligi belisrsizlik gidericinin zayif olmasi, yani bazen birden fazla sonuc uretildiginden hangisinin secilmesi gerektigi konusunda yanlis karar verebiliyor.
0
afsina
Bu arada, yazida bahsedilen "deasciifier" ters olmus saniyorum, yani ascii karakter iceren kelimenin turkcelestirilmesine deasciifier deniliyor diye biliyorum. asciifier denmeliydi heralde .Sorunlu olan konu zaten deasciifier.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

`Diğerleri(miz) için Flash´

butch

Perl::Flash ın beta sürümünün hazır olduğu Slashdot da duyuruldu. Artık Perl kullanarak Flash animasyonları yapılabilecek. Proje hakkında geniş bilgi burada...

Perl ile insanları dans ettirebilir misiniz?

FZ

Perl programlama dili ile doğaçlama program yapıp bunun sonuçlarını dinleyen insanların dans etmesini sağlayabilir misiniz? Alex Mclean, Hacking Perl in Nightclubs başlıklı fantastik makalesinde bu soruya olumlu yanıt verip işin nasıl yapılacağını anlatıyor.

Aklıma 1960´lı yıllarda tüm zamanların en fantastik müzikal deneyimlerine imza atan, IBM 7090 kullanarak müzik üreten Xenakis geliyor…

Kaynak: http://ileriseviye.org/blog/index.php?p=113

Perl Öğreniyoruz - 5

cayfer

1. bölüm 2. bölüm 3. bölüm 4. bölüm
regexp'ler (Regular Expressions)Sözlüğe bakınca
regular: düzenli, muntazam, kurallı, kurallara uygun ve düzenli
expression: deyim, ifade, tabir, anlatım ve dışavurum
karşılıklarını buldum. Bence ingilizce Regular Expression sözcükleri de bu bölümde anlatacağım konuyu tam olarak anlatamıyor; çünkü aslında kavram adını ABD'li matematikçi Kleen'in Düzenli Kümeler Cebiri (Algebra of Regular Sets) üzerindeki çalışmalarından alıyor.

Perl, Divx, altyazı ve başının çaresine bakabilmek üzerine

sundance

Uzun zamandır izlemek istediğim, The Hustler'ı seyretmek için sonunda zaman bulabildim. Paul Newman'ın 1962'de başrolünü oynadığı bu film, yıllar sonra Color of Money'e de konu olacak Fast Eddie Felson'ın hikayesini anlatıyordu. Dahası Unix Junkie makalemde bahsettiğim insan modelinin belki de en iyi örneklerinden biriydi.

Fakat küçük bir problem vardı, filmindeki hiçbir dialoğu kaçırmamak için altyazıya ihtiyaç duyuyordum, fakat benim elimdeki film iki cd olmasına rağmen bulabildiğim yegane ingilizce altyazı üç cdlikti.

Durumdan vazife çıkartmaya zaten hazır bir FM sakini olarak, sıvadım kolları ve küçük bir perl betiki yazdım bu işi yapması için. Film hatırladığımdan bile güzeldi, ama böyle bir durumda bir beş, on dakika içinde problemi çözebilmek daha bile keyifliydi, GNU/Linux kullanıyor olmak keyifliydi :)

Perl Öğreniyoruz - 1

butch

Haydi millet toplanın. Perl öğrenmeye başlıyoruz :) Bundan sonra düzenli olarak bu köşede Can Uğur Ayfer tarafından hazırlanan Perl Öğreniyoruz makaleleri yayınlanacak. Bu makalelerde, klasik yöntemle, basit problemleri adım adım çözerek beraberce Perl öğreneceğiz. Buyrun ilk derse...

(Can Uğur Ayfer, Kim Korkar Unix`den, Perl ve MySQL ile Cgi Programlama gibi kitapların yazarı, 1973 yılından beri ülkemizde bilgisayar sektörünün duayenlerinden birisidir. Halen aktif olarak çalışmakta öğrenmeye, öğretmeye aynı coşku ile devam etmektedir. Kendisine sonsuz teşekkürler)