Perl programcısı olmaktan gurur duyanlar için özel !

0
sundance
Perl'ün yaratıcısı Larry Wall, alışageldiğimiz tarzında yaptığı sunumla, 7. geleneksel Perl Soğanının Durumu isimli toplantıda yine herkesi kırdı, geçirdi :)

'Biz, isteksizler,
cahiller tarafından öncülük edilen bir yolda,
imkansızı gerçekleştirmeye çalışıyoruz.
O kadar uzun süredir o kadar çok şeyi, (elimizdeki) o kadar az şeyle gerçekleştirdik ki
Artık (elimizdeki) hiçbir şeyle, herhangibir şeyi yapabilecek hale yetkinliğe eriştik.'

Görüşler

0
FZ
Geçen gün ofiste Larry Wall'un bu konuşmasının metnini okumaya başladığımda, teknik bir konuşma ne kadar eğlenceli ve komik ve aydınlatıcı olabilir ki diye düşünüyordum. Önce gözümden yaş gelene dek güldüm, sonra da üstadın vizyonuna ve teknik konuları eğlenceli şekilde açıklama yeteneğine, metaforları, felsefeyi, tarihi, vs. kullanışına hayran kaldım.
0
FZ
Mastermind oyununu bilen bilir, bilmeyenler için açıklama:

Bilgisayar 4 basamaklı gelişigüzel bir tamsayı seçecek, her basamak 1-6 arasında olacak. Siz de her seferinde 4 basamaklı bir sayı gireceksiniz rakamları 1-6 arasında. Girdiğiniz rakamlardan birinin kendisi mevcut ama yeri yanlış ise +, kendisi mevcut ve yerini de doğru tahmin etmişseniz * değeri döndürülecek ve bu ipuçlarına bakarak tahmininizi geliştireceksiniz. Doğru tahmini yaptığınızda ya da ! girdiğinizde oyun bitecek.

Örn: Bilgisayarın seçtiği sayı: 5536 olsun, siz 1563 girerseniz bilgisayar size ++* şeklinde ipucu verecek yani iki rakamın yeri yanlış, birinin doğru, bir tanesi ise bilgisayarın tuttuğu sayı içinde mevcut değil şeklinde.

Bunu favori programlama dilinizde nasıl yapacağınızı düşünedurun, ben size bunu yapan Perl kodunu aktarayım:


#!/usr/bin/perl -l
$c.=1+int rand 6for 6..9;while(){/^d{4}$|!/||next;$_.=$c;4while
s+(.)(.{4})1+?$2*+s;4while s-(d)(.* .*)1-+$2-;print/[*+]/g;/*{4}|!/&&die


Tepedeki ilk satırı saymazsak sadece 2 satır ;-)

Detaylar için adres: http://perlmonks.org/index.pl?node_id=276359

FZ: İtina ile programlama dilleri savaşına çanak tutan provakatör editör :-P
0
St
Iki satir olabilir, ama kesinlikle dogal degil :)
Bunu javayla yazmak bilem buyuk haz verir, velakin yukardaki perl kodu insana oykh dedittiriyo
(St, javadan da perlden de hazetmeyen, bu gidi$le hic bi programlama diliyle duygusal bag kuramiyacakmi$ izlenimi veren FMci :)
0
FZ
Yanlış anlama olmasın, söz konusu Perl kodu `obfuscated code´ kategorisinden seçilmiştir. Yani özel olarak kısaltılmış, karmaşık hale getirilmiş bir koddur. Aynı şeyi tabii ki yine Perl dilinde, çok daha açık seçik, uzun, anlaşılır, kolay okunur şekilde yazmak mümkündür. Maalesef insanlar bu tip örneklere bakıp Perl´in zor bir dil olduğunu düşünmektedirler, bu, tam olarak doğru değildir. Dilin ne kadar esnek olduğuna dair bir örnek olarak gösterilmiştir, kesinlikle `doğal´ ve kolay anlaşılır program örneği olarak sunulmamıştır :) Sakın bunu evde tek başınıza denemeyin, mutlaka bir uzman gözetiminde çalıştırın :-P
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Anti-Spam E-Posta Adresi Oluşturma (Şifreli IP Adresiyle)

FZ

Bugün Perl Rahipleri tapınağında okuduğum ve spam e-posta konusu ile ilgili bu önemli makaleyi ve Perl kodunu sizinle paylaşmak istedim.

Eğer bir şekilde web sayfanızda e-posta adresinizi yayınlamak istiyorsanız yukarıdaki makaledeki Perl betiğini (script) kullanarak oluşturacağınız dinamik bir e-mail adresinin içine o anda sizin e-posta adresinizi çekmeye çalışan robota ya da spamciye dair bilgileri gömebiliyorsunuz. Nasıl yani diyenler okumaya devam edebilir ;-)

Perl ile insanları dans ettirebilir misiniz?

FZ

Perl programlama dili ile doğaçlama program yapıp bunun sonuçlarını dinleyen insanların dans etmesini sağlayabilir misiniz? Alex Mclean, Hacking Perl in Nightclubs başlıklı fantastik makalesinde bu soruya olumlu yanıt verip işin nasıl yapılacağını anlatıyor.

Aklıma 1960´lı yıllarda tüm zamanların en fantastik müzikal deneyimlerine imza atan, IBM 7090 kullanarak müzik üreten Xenakis geliyor…

Kaynak: http://ileriseviye.org/blog/index.php?p=113

`Diğerleri(miz) için Flash´

butch

Perl::Flash ın beta sürümünün hazır olduğu Slashdot da duyuruldu. Artık Perl kullanarak Flash animasyonları yapılabilecek. Proje hakkında geniş bilgi burada...

Nokia Cep Telefonlarını Perl ile Programlayın

FZ

Meşhur cep telefonu üreticisi Nokia, Series 60 cihazlarının Perl ile programlanabilmesi için gerekli çalışmayı başlattığını açıkladı.

Sanırım artık ciddi ciddi cep telefonu programlamayı düşünmekte fayda var, nihayet bu aletleri programlamak ``eğlenceli´´ hale gelmek üzere ;-)

Kaynaklar:

- http://slashdot.org/article.pl?sid=04/01/17/1435206

- http://theregister.co.uk/content/64/34943.html

ePerl ile Kolay Internet Programlama

perlci

ePerl modülü ile Perl kodlarini tıpkı ASP ya da PHP gibi HTML dosyalarının içine gömebilirsiniz. Böylelikle daha kolay bir şekilde Perl kullanmış olursunuz. Bu modülü kullanabilmeniz için de tabii ki biraz Perl bilmeniz gerekir.
Daha fazla bilgiyi http://www.eperl.net adresinde bulabilirsiniz.

Editörün Notu: Rıza Çelik'e Perl'e katkılarından ötürü teşekkürler.