Perl için FMOD Kütüphanesi

0
mustafa_
Fmod for Perl, FMOD müzik ve ses efektleri sistemleri kütüphanesine erişmek için geliştirilmiş bir Perl eklentisidir.
0.01 sürümü yayınlanan bu projeyi hobi olarak yaklaşık 1 sene önce Perl ile extension geliştirme konusunda kendimi geliştirmek için yazmıştım.

Gereken ilgiyi görürse, FmodEx kütüphanesini de eklemeyi düşünüyorum.

http://sourceforge.net/projects/fmod4perl/

Görüşler

0
mustafa_
Windows için hazır ppm paketleri sunamadım.
Eğer VC++ mevcut ise VC++ bin(binary) dizininde cmd'de "vcvars32.bat" dosyasını çalıştıralım.
Böylece nmake yardımcı aracı çalıştırabilir şekilde path'e eklenecektir.

http://www.fmod.org/index.php/release/version/fmodapi375win.zip

dosyasını download ettikten sonra zip dosyasını açalım.

"fmodapi375win/api/lib" dizine altındaki "fmodvc.lib" dosyasını Fmod4Perl dizinine kopyalayalım ve "Makefile.PL" dosyasının içinde LIBS karşılığı olarak "-lfmodvc" yazalım.

cmd'de

$perl Makefile.PL
$nmake
$nmake install

sonucunda ilgili ActivePerl sürümü için Fmod4Perl derlenecek ve kurulacaktır.

Hataları ve eksiklikleri bildirirseniz sevinirim.
0
mustafa_
Projeyi yakından takip etmek için CVS'ye commit yapıldı.

http://fmod4perl.cvs.sourceforge.net/viewvc/fmod4perl/
0
mustafa_
0.02 sürümü yayınlandı.

Bazı hatalar düzeltildi.
Win32 için PPM dosyası sağlandı.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Geleceğin Programlama Dili: Perl 6

FZ

Bazı programlama dillerinin takipçileri vardır, bazılarının fanatikleri. Ancak çok az programlama dili ile ilgili kitapta o programlama dilinin "kültürü"ne ve doğal dil ile ilişkisine dair özel bir bölüm bulabilirsiniz.

Kolayı kolay, imkansızı mümkün kılan Perl dili 16 yıl önce yani 1987 yılında doğduğunda bu kadar yaygınlaşabileceğini ve genişleyeceğini belki de yaratıcısı Larry Wall bile tahmin etmiyordu.

Şimdi ise Larry Wall ve önderliğindeki dahi programcı ekibi binlerce Perl programcısının isteklerini de inceleyerek yeni bir efsaneye imza atmak için geceli gündüzlü çalışıyorlar. Beyler, bayanlar, karşınızda Perl 6'nın hikayesi:

Perl Öğreniyoruz - 3

cayfer

2. bölümün sonunda bu hafta "listeler"den söz edeceğimi söylemiştim.

Listeler (arrays) Perl'in çok güçlü olduğu konulardan birisidir. Perl'de bir listeden söz ederken değişken adının başına bir @ işareti koymalısınız. (Hatırlıyorsanız sayıl (scalar) değişkenlerin adı $ işareti ile başlardı).

Perl ile insanları dans ettirebilir misiniz?

FZ

Perl programlama dili ile doğaçlama program yapıp bunun sonuçlarını dinleyen insanların dans etmesini sağlayabilir misiniz? Alex Mclean, Hacking Perl in Nightclubs başlıklı fantastik makalesinde bu soruya olumlu yanıt verip işin nasıl yapılacağını anlatıyor.

Aklıma 1960´lı yıllarda tüm zamanların en fantastik müzikal deneyimlerine imza atan, IBM 7090 kullanarak müzik üreten Xenakis geliyor…

Kaynak: http://ileriseviye.org/blog/index.php?p=113

ePerl ile Kolay Internet Programlama

perlci

ePerl modülü ile Perl kodlarini tıpkı ASP ya da PHP gibi HTML dosyalarının içine gömebilirsiniz. Böylelikle daha kolay bir şekilde Perl kullanmış olursunuz. Bu modülü kullanabilmeniz için de tabii ki biraz Perl bilmeniz gerekir.
Daha fazla bilgiyi http://www.eperl.net adresinde bulabilirsiniz.

Editörün Notu: Rıza Çelik'e Perl'e katkılarından ötürü teşekkürler.

Moleküler Biyoloji, Bioinformatik, 21. yy. ve Perl

FZ

60'lı yıllarda uzaya gitmek son moda idi. Sonra hızlı bilgisayarlar, gösterişli teknolojiler geldi, 90'lar böyle geçti. 21. yy ise moleküler biyoloji çağı olacak gibi görünüyor. Bilgisayar teknolojisi ve moleküler biyolojide son 30 yıl içinde kaydedilen ilerlemeler hayat bilimlerinin çehresini bir hayli değiştirdi. Aslında biyoloji o kadar da değişmedi, halen saha çalışması yapan biyologlar günlerce egzotik mekanlarda, zor koşullarda dolanıp garip canlıları inceliyorlar. Ancak hesaplamalı moleküler biyoloji sayesinde `hayat´ kavramına bakışımız epey gelişti. Artık organizmaların iç yapısı hakkında çok daha derinlemesine soru sorabiliyoruz.

Peki bütün bunların, tüm zamanların en fantastik programlama dillerinden biri olan ve doğal dile öykünmesi ile de bilinen Perl programlama dili ile ilgisi nedir? `Hacking´ ve `biyoloji´ kavramları aynı cümle içinde kullanılabilir mi?