Plan şu:
1: Özgür yazılım planları yapılır.
2: Microsoft yetkilileri rusyaya gider.
3: Yarı fiyatına MS lisansları cepte.
4: Bir kaç yıl bekle
5: goto 1
Hala yeterince net bir şey değil, artı bunları siz mi tahmin ediyorsunuz yoksa gerçekten oldu mu anlamadım. Bence savunma tarafının da bu konudaki görüşünü bilsek daha iyi yorum yapabilirdik.
Bence bu konu gerektiginden fazla yanlis anlasildi ve abartildi.
Dunyadaki ulkelerin cogunda gerekli yasal izinler alindiginda bir veri tabani ya da sunucu uzerinde bir kisiye ait bilgilere erismek mumkundur. Bunu ne google ne mynet engelleyebilir. Schmitd bunu dedi diye tefe koyanlarin aslinda kanunlardan haberleri olmadigini saniyorum..
Bu konunun bilerek abartilmasinin arkasindaki sirketin adini ise soylemeyecegim. Firefox konusuna gelince, Firebox tarayici savasini kaybedecek (kisisel gorusum). bunun farkinda. O nedenle ekmegini baska yerlerden aramaya hazirlaniyor olsa gerek. Yoksa bing'in google'dan aslinda hicbir farki yok. en azindan google sizi uyariyor.
yerli arama motoru diyenlere ise gulumsuyorum.
"Eğer ki elinizde özellikle Symbian işletim sistemli bir telefon var ise, mevcut telefonun tüm herşeyine erişmeniz mümkün oluyor. Konuşmaları alıp şifreleyerek gönderecek, ve gelen konuşmaları da deşifre ederek size verecek bir ara yazılım yazmak günümüzde büyük bir problem değil."
demissiniz. ama bu o kadar basit bir is degil. konusma veri aktarimindan biraz farkli. belli seviyedeki gecikmetaraflarin anlasmasina mani oldugundan kisitlamalari cok daha fazla. Ayrica sifre algoritmasinin hata durumunda kendini toparlamasi gerekir. Eger gercek guvenlik istiyorsaniz algoritmayi donanim uzerinde gerceklestirmeniz gerekir, bu da projeyi bir adim daha zorlastirir. Anahtar dagitimi konusuna ise hic girmeyeyim.
Bu tur javascript tabanli urunlerin problemi sadece basit sayilabilecek dokumanlar icin elverisli olmalari. Biraz ileri seviye dokuman islemleri devreye girince ne yazik ki javascript-ajax artik yetmemeye basliyor. Bu nedenle ThinkFree bu tur durumlar icin Java kullaniyor. ileride baska (Flash gibi) client teknolojileri kullananlar da olacaktir. Neticede cogu kisinin offis yazilim ihtiyaci icin belki yeterli gorunse de uzun vadede Javacript cozumleri sanirim Microsoft ya da open office gibi uygulamalara rakip olamayacaktir. Ayrica sitenin Google benzeri tasarimi ilginc.
Ben gelistiricilerden degilim ama haberdeki hatalari gormek cok zor degil Duzeltmeler:
"AGPL ile geliştirilmiş" deniyor. hayir AGPL lisans sadece. Sistem JBoss Seam ile gelistirilmis. Muhtemelen en sorunsuz Jboss ve Glassfish uzerinden calisir.
"Windows ve GNU/Linux sistemler üzerinde HSQLDB veri sistemi ile çalışmakta". Bu da eksik. Sistem java 5 olan tum isletim sistemlerinde calisir saniyorum.. Ayrica JPA (hibernate gerceklemesi) kullandigindan asagi yukari tum veri tabanlarinda calisir. Eger hicgi isletim sistemi secmezseniz otomatik olarak gomulu hsqlb kullaniyor gorunuyor.
Sun oracle'dan cok farkli bir sirket. Su anda cogunluk yazilim urunleri acik kodlu.
Java-GPL,
Glassfish (uygulama sunucusu): GPL
Solaris : CDCL (MPL gibi)
Netbeans : GPL - CDCL cift lisans
Mysql icin ozel bir kisitlama getireceklerini o nedenle sanmiyorum. Oracle, IBM ya da Microsoft farkli kulvarda yuzuyor.
Java 1.4 surumlerinde String sinifi icerisinde toUpperCase sinifinda sirf turkceye ozel kod yer alirdi. Sonradan Java5 ile birlikte farkli dillerde de (Azerice gibi) ayni durum soz konusu oldugundan saniyorum konuyu daha genel bizimde cozen bir yaklasim yapildi. Su anda Java Doc'ta su yazar:
"Converts all of the characters in this String to upper case using the rules of the default locale. This method is equivalent to toUpperCase(Locale.getDefault()).
Note: This method is locale sensitive, and may produce unexpected results if used for strings that are intended to be interpreted locale independently. Examples are programming language identifiers, protocol keys, and HTML tags. For instance, "title".toUpperCase() in a Turkish locale returns "T?TLE", where '?' is the LATIN CAPITAL LETTER I WITH DOT ABOVE character. To obtain correct results for locale insensitive strings, use toUpperCase(Locale.ENGLISH). "
Bu arada, hatirlatirim ki bu javaya has bir sorun degildir. I harfi .Net dahil tum platformlarda sorunludur. isterseniz google'da "turkish dotless i [php, python, c#, ruby, delphi, vb ..]" seklinde bir arama yapin.
Bu konuda benim onerim default Locale'yi degistirmek yerine sadece turkce oldugu kesin olan Stringler icin ozel islem yapilmasidir. Zaten sorun genellikle sadece buyuk-kucuk harf donusumu sirasinda ortaya cikiyor. tabi bunun yapildigi ic kutuphaneleri de dusunerek.
Gecen sene NetBeans gelistiricilerinden Roman Strobl'a sormustum soruyu. Anladigim kadari ile bu Netbeans degil o zamanlar kullandiklari install shield'den kaynaklanan bir sorunmus. Bildigim kadari ile 6.0 surumu java tabanli yeni bir installer kullandigindan su anda bu sorun olmasa gerek, ama Turkce kurmayi denemedigim icin kesin konusamiyorum.
sirf forbesten birisi cogu saka azi ciddi bir yorumda bulundu diye bu teoriyi ciddiye almak hata olur. Sun ve IBM rakiptir. Dogru, IBM gecenlerde bazi sunucularinda Solaris destegi verecegini duyurmustu. ama Ayni IBM windows ve Linux destegi de veriyor. OS, Uygulama sunucusu ve donanim alaninda sun ile dogrudan rekabet halindeler. yani yazilanlardan ve bu konudan bu sonucu cikarmak bence hatali.
kusura bakmayin ama IBM sun'i alacak en son sirket olur herhalde.. Son zamanlarda duydugum en kotu spekulasyonlardan birisi idi. Google Sun'u alacak, ya da Apple Sun birlsecek deseniz hani bir ihtimal..
Sun da IBM gibi donanim ureticisi. Musteri windows isterse, ki birden fazla isletim sistmei kullanan pek cok yer var, bunu sunmak is acisindan isinize gelir. Yani durumda sisteminizin dogrudan windows, solaris ya da linux kurulu gelmesini tercih edeceklerdir. Bu haberden Sun'in windowsu ya da linuxu (ki ikisinede destek veriyorlar) Solarise tercih ettigi dusuncesinin cikmamasi gerekir.
Neden java 1.4 indirme oneriyorsunuz? Pardus icinde zaten java 5 mevcut. Windows sistemlerde de Java 6 genellikle buluyor. yani bu kullanicilari yaniltip 1.4 kurdurmaya yoneltebilir.
Haber Sun icin iyi bir sey.. Ama IBM icin yazilim acisindan dinozor yakistirmasini bende yaparim.. Neden halen JEE 5 uyumlu bir uygulama sunucusu yok IBM'nin? yuzbinlerce dolarlik donanimlar uzerinde calistirilan IBM JDK 1.3 - websphere BAGIMLI uygulamalari gordukce icim bunaliyor. IBM'e kolumu kaptirmaktnsa tasinabilir uygulamami Jboss ya da Glassfish ile Sun ya da baska bir sirketin serverlerinde calistirmayi yeglerim.. IBM acik fikirli olsa AIX, JDK ya da Webspher'i acik kodlu yapardi.. Sun'in Solaris, Sun java ve Glassfish ile yaptigi gibi..
"Örnek olarak "ticari bir web sitesi", "redistribution" kelimesine uyan bir tanım değil" demissiniz.. bu cumle kanaatimce anlamsiz.
Redistribution -> yeniden dagitim demek. bunun ticaret kelimesi ya da kavrami ile ilisi yok. GPL'nin ya da diger acik kod lisanslarinin (ki cogu GPL'den daha az kisitlayicidir) bir urunun ticari olup olmadigi ile ilgisiz oldugunu da gayet iyi biliyorum.
Eger oracle bugun acik kodlu lisansi ortadan kaldirsa bile o ana kadar ki urunlerin lisansini degistiremez. Yani Pisi'nin yeniden dagitiminda da bir sorun olmaz. Arti berkeley DB Pisinin ic yapii ile ilgili bir sey, kullanicilar onun var olup olmadigini bile bilmiyor. Eger lisans degisir (ki bu pratikte muhtemel gorunmuyor, zamaninda pek cok cigirtkan Sun Java'yi parali yaparsa ne olur derdi..) ve cok ciddi bir hata olursa ya berkeley db'nin onceki lisansli surumu duzeltilir, ya da bu zor degil, zamani geldiginde bir hal caresine bakilir.
Oracle konusuna doneyim. Gonderdiginiz baglantidaki tartismayi da okudum. Bu urun Pisi icerisinde kulllaniliyor. Pisi'nin kendisi kapali kodlu ya da satilan bir urun olmadigina gore, ticari bir web sitesi ile pisinin ilgisi olmadigina gore ortada bir sorun goremiyorum. ki tartismalardan da ortaya net bir sonuc koyulmamis.
Bu nedenle Pardusu ticari bir sitede kullanmak pekala mumkundur. Aksini gerektiren bir tane nokta gosterebilirseniz memnun olurum.
Secimlik olarak Berkeley db kullanan SVN konusundaki yaklasiminizdan goruluyor ki siz bu berkeley db konusunu olum kalim meselesi yapmissiniz. Son nokta olarak sunu derim.. Eger hosunuza gitmiyorsa Pisi kodu onunuzde, bir kac eli kalem tutan kisiyi bulup Berkeley DB'yi baska bir seyle degistirin (SQL ya da dosya tabanli), bu gozlemledigim kadari ile Pardus gelistiricileri ya da kullanicilarinin cogunlugunun onceliginde olmayan bir konu (isleri baslarindan askin olsa gerek).. en azindan sizin iciniz rahat etmis olur.
Buna da olmaz derseniz pardus sizin icin iyi bir secim degil demektir, Debian vs gibi gorusunuze uygun bir dagitimi kullanmaniza kimse bir sey demez..
Kusura bakmayin ama bence arastirmadan soylentilerle hareket ediyorsunuz.
Lisans ana sayfasinda yazan su:
" Oracle employs a dual licensing model that offers customers a choice of either our open source license or a commercial license. Our open source license is OSI-certified and permits use of Berkeley DB in open source projects or in applications that are not distributed to third parties. Our commercial license permits closed-source distribution of an application to third parties and provides business assurance. "
Basitce acik kodlu ya da ucuncu partilere dagitilmayan (kapali kodlu ima ediliyor) uygulamarda kullanilabilir deniyor. Parus ve Pisi acik kodlu olduguna gore sorun nedir?
Ustelik lisans OSI tarafindan onaylanmis. Lisansta da su yaziyor:
" Redistribution and use in source and binary forms, with or without modification, are permitted provided that the following conditions are met:"
Sayilan kosullari sagladigi surece kod ve derlenmis formlari deigtirilerek ya da degistirilmedendagitilabilir deniyor. Sartlar da coyright bilgileri ve dagitima iliskin kosullarin kodda ve dagitimda nasil yer almasina dair.
Ayrica oracle cevap vermemis demissiniz, cevap vermemislerdir cunku SleepyCat'in BerkeleyDB icin onceki lisans yapisini degistirmemislerki.
Rusya Özgür Yazılım'a Geçiş Stratejisini Açıkladı! ( 6)
1: Özgür yazılım planları yapılır.
2: Microsoft yetkilileri rusyaya gider.
3: Yarı fiyatına MS lisansları cepte.
4: Bir kaç yıl bekle
5: goto 1