En Yeni Windows Yetkili Satıcısı: SUN Microsystems

0
elrond
Geçen aylar içerisinde SUN NASDAQ Ticker sembolunü JAVA olarak değiştirmek için başvurduğunda Allah bu adamlar diğer işleri komple bitiriyor dediydim içimden. Yıl oldu yazmıyorum ama eskiler bilir bu haberi benim yazmamın şart olduğunu. Şöyle Google "SUN Job R&D Cuts" diye bir arama yapınca 2001' den günümüze her sene bir felaket olduğu rahatlıkla görülebilir. Bugün ne oldu derseniz SUN Windows satmaya karar verdi.
Şimdi bu 2001 yılından beri olan haberlerdeki işten çıkarmaların gerçek olduğunu varsaysak temiz bir 50000 kişi ediyor herhalde. Hal böyle olunca firma hayatta kalma savaşında bütün alternatifleri denemek zorunda kalıyor.

MS Server and Tool Vice President' ı Bob Muglia olayı şöyle toparlamış " Bugünkü duyuru MS in 64bit mimariye olan inancının en büyük göstergesidir" "SUN' nın enfes(!) donanım platformu bizim Windows, SQL, Exchange ortamlarına nefis uyuyor cuk oturuyor. Bir OEM Partner olarak(!!) SUN müşterilerimize çok iyi bir yeni alternatif olacak"

Evet arkadaşlar 90 gün içerisinde Windows 2003 X64 kurulu SUN donanımları SUN fiyat listelerine girecek. İsteyenler "add to basket" yapsın...Microsoft birde arkaşlara Redmond'da güzel bir lab. tahsis etmiş testleri falanda orada yapıyorlarmış. Malum Ar-Ge bütçesini kısmaktan lab ta kalmadı sanırım SUN' da..

Birde yorum ekleyip kapatalım:
3-4 sene önce HP, IBM galiba Linux destekleycek diye bir haber yolladıydım buraya ya da başkası yolladı ben yorum yazmıştım. Herkes çok sevinmişti süper diye. Bende dediydim ki "Ya arkadaşlar dünyanın dev sermayeleri bu işe girerse bu iş bildğiniz gibi olmaz. Vahşi kapitalizm yer bitirir adamın ruhunu" demiştim.
Yıllar geçti HP, IBM linux danışmanlıklarında voleleri vurdular community forumlarını okuya okuya public bilgiyi sattılar! Linux dünyasına ne faydaları oldu derseniz sizle 3 ay tartışacak malzemem var ;) Düne geldiğimizde MS Novell ile ortak bir geliştirme LABı açtı Novell' in dünya çapındaki en büyük organizasyonu Brainshare' e ana sponsor oldu. Muhtemel 2-3 sene içinde accusitionda olursa şaşırmam.

Tabi bu 3-4 sene Linux aldı yürüdü. Şirket içinde bizde bir çok uygulamada kullanır olduk. An geldi en sonunda vatandaşın jeton düştü. Yaw bu Linux Solarix, HP UX in yaptığı herşeyi yapıyor biz bu dünya devlerine niye hortumla para aktalım ki diyenler çıkmaya başladı. Bilgi çığ oldu büyüdü, communityler büyük işler çıkarmaya başladı ve bugün yukarıdaki haberle sonlandı bu süreç. Benim gözümde artık Unix, Solaris falan yoktur. (8-10 senen içinde) Linux ve Windows vardır.

Buradan yatırım yapacak olan BT altyapısı büyük firmalara sesleniyorum. Uzun vadeyi iyi tartın. Bugün çok büyük gibi görünen firmalar yarın birileri tarafından satın alınmış yok olmuş olabilir. Yapmayı istediğiniz şeyin en az 2 alternatif yolunu denemiş olun ve geleceği olanı seçin.

Kaynak: http://www.dailytech.com/
sun

Görüşler

0
tongucyumruk
Duyduğum andan beri "yahu nasıl bir şekil yapsam da şunu haber yapsam" dediğim bir mevzuyu bu kadar iyi bir yorumla aktardığın için teşekkürler.
0
redbaron
Gercekten uzerinde calisilmis bir yorum olmus. Ama saglamligi tartisilir.

Eger gercekten rekabeti yuksek X64 donanimlariniz varsa ve halihazirda bunlara zaten Windows destegi veriyorsaniz bu kanali desteklemekte daha mantikli bir cozum yok.

Sun Micro. bu islemi diger vendorlar gibi mainstream teknolojilerini suspend ederek (sahsi gorusum) yapmiyor. Tam tersine Solaris tarafinda her iki donanim mimarisi icinde insanlari heyecanlandiracak bir cok innovation geliyor.

Sun Microsystem yillarca bilim ureten fakat bunu teknolojide kullanamayan bir sirket olarak kaldi. Artik bu durumu degistirmek icin atilimlar yapiyor hepsi bu.

Bu arada IBM ve HP'yi linux'tan nemalanan fakat ona hic bir sey katmayan sirketler olarak gormekte saglikli olmaktan uzak. Linux'u seviyoruz ama bizim gordugumuz cusse ile piyasanin gordugu cusse bir degil. "Her isimizi Linux ile cok rahat goruyoruz." cumlesi isin icine biraz yuksek yogunluklu / donanimli isler girince cok ta kolay soylenemiyor.

Secenekleri artirmak dogru bir eylem. Bu konuda Sun Microsystem'e hak veriyorum.

Sevgi, Saygi.
0
elrond
Tabiki HP, IBM en azından bilinirlik adına büyük katkı sağlamıştır benim en azından bireysel yaşadığım o kadar çok şey var ki konu sapmasın diye buraya yazmıyorum.
SUN tarafına gelince bunu zaman gösterecek stratejinin ne olduğu 1-2 senede ortaya çıkar. SUN Pre-sales kanalı müşteriye Windows diye tavsiye vermeye başlarsa anlarız ki uzun vade de Solaris yatırımı düşünmüyor.

Tabi biz şu anda kısıtlı görüş açımızdan milyar dolarlık şirketlerin orta-uzun vadeli stratejileri hakında yorum yapıyoruz. Benim en önemli argumanım SUN AR-GE tarafında ciddi kıstlar yapması ve firma ile ilgili kişisel tecrübelerim.

Linux konusuna gelince evet ölçeklenebilirlik ve yüksek yoğunluk konusunda görece problemli olabilir. Ama artık yüksek yoğunluklu ne kadar işimiz var ona bakmak lazım. Yüksek yoğunluklu alt yapılar sürekli sayıları artan şeyler değil sonuçta.
Sunucu satışlarına bakacak olursa HP,SUN, IBM herhalde peynir ekmek gibi 1U-2U yada Blade satarken dediğiniz segmentte aynı durum olmasa gerek. Dolayısıyla dediğiniz segmentte (alt orta seviye x64) Windows' a dönmek satışların çoğunluğunu bu tarafa çevirmek ve sorunlu Solaris destek yükünü hafifletmek olabilir. Bizde deli gibi V2xx,4xx alıyoruz ama Ultra10000 en son 3 sene önce almışızdır.

0
afsina
Sun da IBM gibi donanim ureticisi. Musteri windows isterse, ki birden fazla isletim sistmei kullanan pek cok yer var, bunu sunmak is acisindan isinize gelir. Yani durumda sisteminizin dogrudan windows, solaris ya da linux kurulu gelmesini tercih edeceklerdir. Bu haberden Sun'in windowsu ya da linuxu (ki ikisinede destek veriyorlar) Solarise tercih ettigi dusuncesinin cikmamasi gerekir.
0
skorsky
Bu stratejik hamlenin amaci su: Sun IBM tarafindan alinmak istiyor. Bunun icin gorusmeler yapildi ama IBM isi ucuza kapatmak istiyor, bir tamam bir sonra diyor falan.. Sun da bunun icin IBM'i en cok galeyana getirecek hareketi yapti, biz de BORG oluruz dedi.. Cunku IBM'in nefret ettigi tek bir sey varsa o da Borg, ve daha fazla sirketin Borg'a katilmasi.

http://fakesteve.blogspot.com/

Ustteki blog, "guya" Steve Jobs'in agzindan yazilan bir blog. Sahibi gecende desifre edildi, adam Forbes'un editorlerinden biriymis. Teknoloji sektorunu iyi biliyor, oldukca iceriden "insider" yorumlari yapiyor. Desifreden sonra da Steve Jobs gibi yazmaya devam etmekte..

Herneyse, konuyla alakali direk link surada:

http://fakesteve.blogspot.com/2007/09/this-is-where-i-go-to-get-my.html


0
afsina
kusura bakmayin ama IBM sun'i alacak en son sirket olur herhalde.. Son zamanlarda duydugum en kotu spekulasyonlardan birisi idi. Google Sun'u alacak, ya da Apple Sun birlsecek deseniz hani bir ihtimal..
0
skorsky
Blog'u okuyun sebebini anlayacaksiniz
0
afsina
sirf forbesten birisi cogu saka azi ciddi bir yorumda bulundu diye bu teoriyi ciddiye almak hata olur. Sun ve IBM rakiptir. Dogru, IBM gecenlerde bazi sunucularinda Solaris destegi verecegini duyurmustu. ama Ayni IBM windows ve Linux destegi de veriyor. OS, Uygulama sunucusu ve donanim alaninda sun ile dogrudan rekabet halindeler. yani yazilanlardan ve bu konudan bu sonucu cikarmak bence hatali.
0
elrond
Birde böyle bir haber geldi dün:

Bu arada haber 3 günde onaylandı yaw :(
0
elrond
0
afsina
sanirim bu yeterli bir aciklama:
http://blogs.sun.com/jonathan/entry/are_you_serious_on_partnering
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Sun'dan Açık Kaynak Kodlu Java

Challenger

C-Net Asia'da yer alan haberde, Sun Microsystems'in başkanı ve COO' su Jonathan Schwartz, Solaris işletim sistemini açık kaynak kodlu yapmayı planladıklarını açıkladı. Schwartz, "ne zaman olacağını söylemek istemiyorum ama Solaris'in kaynak kodunu açacağız" dedi. Sun'ın kodunu açtığı tek şey Solaris değil. ZD Net Avustralya' da yer alan bu habere göre de Sun'ın Java teknoloji sözcüsü Raghavan Srinivas, Java'nın açık kodlu bir sürümünün olacağını açıkladı. "Java'nın nasıl açık kaynak kodlu olacağı üzerinde çalışmadık. Ama bu olacak. Belki bugün olabilir, belki yarın, belki de 2 yıl sonra olabilir" dedi.

Sun Cobalt Qube 3, niye herkes bu küp olayına taktı ki?

larweda

Mac Cube ve CerfCube`den sonra Sun Microsystems de Cobalt Cube adında bir Internet ve Intranet yönetim sunucusu piyasaya çıkardı. Internet yönetim sunucusu deyince de içinde her türlü bağlantı şeklini destekleyen bir proxy; yeterli olacak şekilde veritabanları destekli bir web server; standart e-mail protokolleri ve web-mail destekleyen bir e-mail server; Solaris, MS Windows ve Apple OS destekli bir dosya sunucusu ve bir yazılım firewall'u var.

MySQL @ İstanbul Bilgi Üniversitesi

butch

Açık Kaynağı destekleyen tüm dostlarımız,

MySQL'in Sun Microsystems tarafından satın alınması sonrası Türkiye'deki açık kaynak dostlarını gelişmelerle ilgili bilgilendirmek üzere MySQL Komünite İlişkilerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Kaj Arnö ve MySQL Kıdemli Yazılım Mühendisi Hakan Küçükyılmaz Türkiye'de İstanbul Bilgi Üniversitesi'ni ziyaret ediyorlar.

Open BSD vs. Sun Microsystems´ Openness :)

sundance

Open BSD kurucusu Theo de Raadt, 2002 kasımında Open BSD mail listi yardıma çağırdı. Konu ilginç, üstad Sun´ın Ultra Sparc III işlemcisinin özellikleri hakkında kayda değer bir dökümana ulaşamamaktan şikayetçiydi. Ultra Sparc III, Sun ailesinin üçüncü nesil 64 bit RISC işlemcisi. Open BSD ise şu ana kadar güvenliğe verdiği önem ve bir çok mimaride gayet iyi çalışması ile ünlü Unix dağıtımı.

İşin ilginç yanı, SUN gibi Açık Sistemler konusunda her zaman bayraktarlık yapmış bir firmanın, resmen belirtmese de işlemci özelliklerini saklamaya çalışması. Sanırız Serbest Yazılım modelinin ne kadar vazgeçilmez olduğunu açıklamak için bu olay kadar iyisini bulamayız...

Web Services ve Güvenlik

SHiBuMi

Liberty Alliance, Sun Microsystems in öncülüğünü yaptığı, Microsoftun Passport teknolojisine karşı alternatif çözüm üretme amacını güden bir grup. Bu grubun içersinde AOL, HP, General Motors, France Telekom, Sony gibi kurucu üyeler haricinde Cisco, Visa, Nextel, Novell gibi sponsor üyeler var. Amaç, Microsoftun single sign-on olarak adlandırılan Passport teknolojisiyle aynı görevi gören, kullanıcıların tek bir web sitesine ya da uygulamaya giriş yaptıktan sonra diğer bütün siteler ya da uygulamalar tarafından tanınmasını sağlayan teknolojiyi oluşturmak.