Sun Bütün Yazılımlarını Özgürleştiriyor

0
anonim
Sun Mcrosystems başkanı Jonathan Schwartz, konuşmacı olarak katıldığı bir konferansta, Sun'ın amacının bütün yazılımlarını özgür yazılım olarak sunmak olduğunu açıkladı.

Schwartz, böylelikle kendi teknolojilerinin etrafında topluluklar oluşturmayı amaçladıklarını, ayrıca açık kodun yenilikleri teşvik eden, maliyetleri azaltan önemli bir fonksiyonunun olduğunu belirtti.
Sun, bu konuda önemli bir adım olarak, Solaris'in kaynak kodlarını açmıştı.
sun

Görüşler

0
bm
Bu yanlis anlasilacak. Linkte diyor ki:

"Sun Microsystems president and COO Jonathan Schwartz on Thursday cited the company's plans to eventually offer all of its software for free as a way to build communities around its technologies."

Buradaki "for free" ucretsiz manasinda. GPL veya baska turlu FSF tarzi ozgurluk de yapma planlari olabilir tabii ama o yazida ondan bahsetmiyor.



0
yilmaz
comunity mantığı ile bu işi yapacaklar sanırım. ben sunın herhangi bir ürününde gpl kullandığını görmedim. comunity usuluyle devam edecekler nasıl sun studio yu netbeansın ustune kurmuşlar ise bu yolla daha kaliteli urunler ortaya çıkıyor. Open Office inde mutlaka star office katkısı olmuştur. bu application serverın da kodlarının açılması sonunda ortaya guzel şeyler çaıkacak sanırım. sun' sanki işi başkasına beleş (kendi desteği var tabi) yaptırıp ortaya çıkan ürünü de kullanıyormuş gibi bir hali var.
0
realist
Gördüğüm kadarıyla Sun, OpenOffice-Staroffice, Netbeans-Sun Java Studio Creator modelinden pek memnun ve diğer yazılımlarını da benzer şekilde dağıtmayı planlıyor.
0
malkocoglu_3
Bu zamana kadar tum kodlari acmamalarinin sebebi, "cogu urunun icinde uzerinde baskalarinin "fikirsel mulkiyet (intellectual property)" haklari aktif kod parcalarinin olmasiydi", diye bir yorum hatirliyorum. Bu kod parcalarini ne yaptilar acaba? Herhalde tekrar bastan yazdilar.

Bu guzel bir gelisme. JBoss sirketi de benzer "profosyonel acik yazilim" modeliyle bayagi yol katetti. Sun, parayi donanim ve yazilim danismanligindan kazanmayi amacliyor demek ki. Scott McNealy'yi 1996'da bir konferansta dinlemistim, demisti ki "Java'yi bedava sattigim icin bana deli diyorlar, ben de onlara diyorum ki, Java'yi Internet'ten indirebilirsin, fakat entreprise class bir Sun server makinasini Internet'ten indirebilir misin?".

Tabii Linux'un varligi bu denklemi biraz sarsti, ama halen finans, telekom cevrelerinde bir Sun/Solaris bagimliligi mevcut. Servis tarafi Java ile oradan sIkI para kirdilar ve halen kiriyorlar. Sadece bizim yaptigimiz nike.com, marthastewart.com, kaptest.com, bestbuy.com paso Sun uzerinde Java kullanan sitelerdir.





0
yilmaz
sun ın serverlarıda sağlam diye ün yapmış. çökmeye işlwtim sistemi vs vs
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Solaris sunuculara Denial of Service Atakları...

elrond

Evet. Fazla da beklenmeyen bir durumdu ama oldu. Sanırım artık bu tip güvenlik açıkları peşinde koşup onları afişe eden uzmanlar MS dışında olan diğer ürünlere de yavaştan saldırmaya başladı. Solaris te olan ve daha öncede bilinen -iki ay önceden- bir güvenlik açığını kullanan kötü adamlar DoS atakları ile bir Solaris makinasını erişilemez hale getirmiş durumdalar. Aynı açığı kullanarak, download edilen backdoor ile arkadaşlar kendilerini sisteme istediği an giriş yapabilir hale getirmişler. Problem bilinen adıyla tipik bir "buffer overflow" durumu. Bu açığı kullanmak için yollanan online vandallar, önden yollanan özel bir TCP/IP paketi sayesinde sistemin tümüne erşim sağlıyabiliyormuş. Solariste uzaktan uygulama çalıştırmak için kullanılan bileşenlerde problem var imiş.
Ne oldum değil ne olacağım demek lazım;-) Selamlar.

OpenSolaris: Sun Microsystems de açılıyor!

FZ

Münih, Viyana, Çek Cumhuriyet, Güney Amerika ve KDE standını ziyaret edip KDE sistemini yakın takibe alan Microsoft ekipleri derken... evet, tüm zamanların en önemli ve sofistike işletim sistemlerinden Solaris'i yıllardır geliştiren Sun Microsystems de şirketin ismi ile özdeşleşmiş Solaris'i yavaş yavaş açacağını duyurdu.

http://opensolaris.org/ sitesindeki bilgilere göre Sun Microsystems, OSI onaylı CDDL lisansını benimsemiş durumda ve ilk açtığı kod da son zamanlarda epey gürültü koparan DTrace. Söz konusu yazılımın kaynak koduna buradan erişmek mümkün.

Sun'ın sözünün arkasında durup Solaris'in tamamını kamuya Internet üzerinde açıp açmayacağı merakla bekleniyor.

Sparcbook 6500 - 4Gig RAM`li Sparc Notebook!!

larweda

Daha önce de Sparc tabanlı notebook'lar ürettiğini bildiğimiz Tadpole, yeni model Sparcbook'unu (Sparcbook 6500) piyasaya sürdüğünü duyurdu. (ben Slashdot`ta duydum :-) Şu anda satılan üründe UltraSparcIIi 650 işlemci, 2GB DRAM, 120GB Disk, 1400*1050 destekleyen 15'' TFT ekran ve yüklenmiş Solaris 8 işletim sistemini içeriyor, 2002 Kışında çıkacak olan bir modelde ise 4GB DRAM, 160GB disk ve yüklenmiş Solaris 9 işletim sistemi olacağı düşünülüyor, düşününce alet ortadan büyük çapta bir webserver'ı ya da epeyce transaction kaldırabilecek bir Weblogic ya da Oracle server'ı kaldırabilecek güce sahip gibi görünüyor, ha bi laptop alır da bunu sunucu yapar mısın diye sorarsanız, yapmam. Ama mantıklı hiç kimsenin alacağını (sadece solaris üzerinde çalışan CAD, VLSI, chip layout design programı filan kullananlar hariç) düşünmesem de bazı adamlar bu tip ürünler çıkartacam diye uuraşıyolar, bu da olayı haber yapıyor.

Ortalıkta süper linux çalıştırabilen bi ton Laptop varken (aslında her laptop'a yüklenebilecek bi dağıtım kesin buluyosunuz, Knoppix benim deddiğim 5-6 değişik laptop'un hepsinde ööle ya da bööle süper çalıştı) günlük kullanım için de Sparcbook alınmaz, di mi?

Oracle Sun Microsystems'i Satın Aldı

FZ

Uzun zamandır Slashdot'ta gördüğümüz en önemli haber: Oracle Buys Sun

Sun'dan Jonathan I. Schwartz'ın 'Today's Sun/Oracle Announcement' başlıklı e-postası da burada.

Acaba bunun endüstrideki bilgisayarcılar açısından etkisi nasıl olacak?

Sun Microsystems ZFS'i de açtı

tongucyumruk

Sun Microsystems uzun zamandır bahsedilen dünyanın ilk 128 bit dosya sistemi olan ZFS'in kodunu CDDL lisansı altında açtı. Birkaç saat önce OpenSolaris Build 27 ile duyurulan dosya sistemi özellikle 24 saat kesintisiz çalışması gereken sunucularda hayatı kolaylaştıracak birçok özellik barındırıyor. ZFS ile ilgili OpenSolaris sayfasına buradan, ZFS'in özelliklerini sergileyen bir screencast'e buradan, ZFS kaynak kodunu ve mimarisini tanıtan bir tura ise buradan ulaşabilirsiniz.

Önce Solaris, sonra DTrace, şimdi ZFS... Sun gitgide açılıyor ama gözler hala özgür bir Java arıyor...