Sun Bütün Yazılımlarını Özgürleştiriyor

0
anonim
Sun Mcrosystems başkanı Jonathan Schwartz, konuşmacı olarak katıldığı bir konferansta, Sun'ın amacının bütün yazılımlarını özgür yazılım olarak sunmak olduğunu açıkladı.

Schwartz, böylelikle kendi teknolojilerinin etrafında topluluklar oluşturmayı amaçladıklarını, ayrıca açık kodun yenilikleri teşvik eden, maliyetleri azaltan önemli bir fonksiyonunun olduğunu belirtti.
Sun, bu konuda önemli bir adım olarak, Solaris'in kaynak kodlarını açmıştı.
sun

Görüşler

0
bm
Bu yanlis anlasilacak. Linkte diyor ki:

"Sun Microsystems president and COO Jonathan Schwartz on Thursday cited the company's plans to eventually offer all of its software for free as a way to build communities around its technologies."

Buradaki "for free" ucretsiz manasinda. GPL veya baska turlu FSF tarzi ozgurluk de yapma planlari olabilir tabii ama o yazida ondan bahsetmiyor.



0
yilmaz
comunity mantığı ile bu işi yapacaklar sanırım. ben sunın herhangi bir ürününde gpl kullandığını görmedim. comunity usuluyle devam edecekler nasıl sun studio yu netbeansın ustune kurmuşlar ise bu yolla daha kaliteli urunler ortaya çıkıyor. Open Office inde mutlaka star office katkısı olmuştur. bu application serverın da kodlarının açılması sonunda ortaya guzel şeyler çaıkacak sanırım. sun' sanki işi başkasına beleş (kendi desteği var tabi) yaptırıp ortaya çıkan ürünü de kullanıyormuş gibi bir hali var.
0
realist
Gördüğüm kadarıyla Sun, OpenOffice-Staroffice, Netbeans-Sun Java Studio Creator modelinden pek memnun ve diğer yazılımlarını da benzer şekilde dağıtmayı planlıyor.
0
malkocoglu_3
Bu zamana kadar tum kodlari acmamalarinin sebebi, "cogu urunun icinde uzerinde baskalarinin "fikirsel mulkiyet (intellectual property)" haklari aktif kod parcalarinin olmasiydi", diye bir yorum hatirliyorum. Bu kod parcalarini ne yaptilar acaba? Herhalde tekrar bastan yazdilar.

Bu guzel bir gelisme. JBoss sirketi de benzer "profosyonel acik yazilim" modeliyle bayagi yol katetti. Sun, parayi donanim ve yazilim danismanligindan kazanmayi amacliyor demek ki. Scott McNealy'yi 1996'da bir konferansta dinlemistim, demisti ki "Java'yi bedava sattigim icin bana deli diyorlar, ben de onlara diyorum ki, Java'yi Internet'ten indirebilirsin, fakat entreprise class bir Sun server makinasini Internet'ten indirebilir misin?".

Tabii Linux'un varligi bu denklemi biraz sarsti, ama halen finans, telekom cevrelerinde bir Sun/Solaris bagimliligi mevcut. Servis tarafi Java ile oradan sIkI para kirdilar ve halen kiriyorlar. Sadece bizim yaptigimiz nike.com, marthastewart.com, kaptest.com, bestbuy.com paso Sun uzerinde Java kullanan sitelerdir.





0
yilmaz
sun ın serverlarıda sağlam diye ün yapmış. çökmeye işlwtim sistemi vs vs
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

OpenSolaris + xfce + LiveCD = BeleniX

halixus

Unix olsun, güzel bir masaüstü olsun, kurulum derdi olmasın istiyorsanız BeleniX güzel bir seçenek. BeleniX OpenSolaris tabanlı bir dağıtım. Dağıtım LiveCD haline getirilip, xfce masaüstü ilave edilmiş. İlk solaris tabanlı, grafiksel arabirim ile gelen LiveCD olması bakımından ilginç. Daha önce OpenSolaris tabanlı ilk LiveCD text tabanlı olan SchilliX di. Şimdi xfce masaüstünü içeren BeleniX geldi. Ardından da tahmin ediyorum ki KDE masaüstüyle gelen bir OpenSolaris LiveCD dağıtımı kapıda. LiveCD furyasına OpenSolaris de dahil oldu diyebiliriz.

Sun Microsystems, MS Windows Sertifikasyonu Peşinde!

GaripFakir

Sun´da global market stratejisinden sorumlu başkan yardımcısı olarak çalışan Larry Singer donanımları için Microsoft'tan sertifika alacaklarını söyledi. "Kutsal Savaşları (religious crusade) bir tarafa bırakıp müşterilere almak istediklerini satacağız".

Bilindiği üzere Sun, AMD Opteron 64 bit işlemcili sitemler üreterek sunucu pazarında kendine yeni olanaklar aramak istiyordu. Sun bünyesinde halihazırda Intel Xeon-tabanlı Fire V60 and V65 sistemlerini de barındırmakta.

http://www.nwfusion.com/news/2004/0116suntowi.html

Sun Open Source University Meetup Platformu

sifirdd

Sun'ın başlatmış olduğu Sun Open Source University Meetup platformuna aşağıdaki adresten üye olabilirsiniz. Site üzerinde tartışmalar, video sunumlar, döküman paylaşımı şeklinde hizmetler bulunmakta. Yurtiçi ve yurtdışından öğrenciler ve öğrenci kulüpleri ile tanışma imkanı elde edebilirsiniz. Ayrıca kasım ayı sonuna kadar 100 kişiyi aşan gruplar için özel pizza partisi düzenlenecek bilginize:

http://osum.sun.com/

Sparcbook 6500 - 4Gig RAM`li Sparc Notebook!!

larweda

Daha önce de Sparc tabanlı notebook'lar ürettiğini bildiğimiz Tadpole, yeni model Sparcbook'unu (Sparcbook 6500) piyasaya sürdüğünü duyurdu. (ben Slashdot`ta duydum :-) Şu anda satılan üründe UltraSparcIIi 650 işlemci, 2GB DRAM, 120GB Disk, 1400*1050 destekleyen 15'' TFT ekran ve yüklenmiş Solaris 8 işletim sistemini içeriyor, 2002 Kışında çıkacak olan bir modelde ise 4GB DRAM, 160GB disk ve yüklenmiş Solaris 9 işletim sistemi olacağı düşünülüyor, düşününce alet ortadan büyük çapta bir webserver'ı ya da epeyce transaction kaldırabilecek bir Weblogic ya da Oracle server'ı kaldırabilecek güce sahip gibi görünüyor, ha bi laptop alır da bunu sunucu yapar mısın diye sorarsanız, yapmam. Ama mantıklı hiç kimsenin alacağını (sadece solaris üzerinde çalışan CAD, VLSI, chip layout design programı filan kullananlar hariç) düşünmesem de bazı adamlar bu tip ürünler çıkartacam diye uuraşıyolar, bu da olayı haber yapıyor.

Ortalıkta süper linux çalıştırabilen bi ton Laptop varken (aslında her laptop'a yüklenebilecek bi dağıtım kesin buluyosunuz, Knoppix benim deddiğim 5-6 değişik laptop'un hepsinde ööle ya da bööle süper çalıştı) günlük kullanım için de Sparcbook alınmaz, di mi?

Cobalt mavisi sönüyor!

sundance

Sun Microsystems, 2000 yılında 2 milyar dolara satın aldığı Cobalt Linux Aplliance makinalarını artık üretmeyeceğini açıkladı

NetCraft 'ta yeralan açıklamaya göre, Cobalt sunucular en görkemli zamanları olan Ağustos 2000'de 3.1 milyon alan adına ve 942,000 aktif web sitesine hizmet verirken, son rakamlar 871K ve 527K olmuş durumda.

Aktif Linux sunucuları arasında %19,6 ile RedHat'in (%51,7) hemen arkasından gelen Cobalt sunucular konusunda destek üç yıl daha verilmeye devam edecek.