Sun Bütün Yazılımlarını Özgürleştiriyor

0
anonim
Sun Mcrosystems başkanı Jonathan Schwartz, konuşmacı olarak katıldığı bir konferansta, Sun'ın amacının bütün yazılımlarını özgür yazılım olarak sunmak olduğunu açıkladı.

Schwartz, böylelikle kendi teknolojilerinin etrafında topluluklar oluşturmayı amaçladıklarını, ayrıca açık kodun yenilikleri teşvik eden, maliyetleri azaltan önemli bir fonksiyonunun olduğunu belirtti.
Sun, bu konuda önemli bir adım olarak, Solaris'in kaynak kodlarını açmıştı.
sun

Görüşler

0
bm
Bu yanlis anlasilacak. Linkte diyor ki:

"Sun Microsystems president and COO Jonathan Schwartz on Thursday cited the company's plans to eventually offer all of its software for free as a way to build communities around its technologies."

Buradaki "for free" ucretsiz manasinda. GPL veya baska turlu FSF tarzi ozgurluk de yapma planlari olabilir tabii ama o yazida ondan bahsetmiyor.



0
yilmaz
comunity mantığı ile bu işi yapacaklar sanırım. ben sunın herhangi bir ürününde gpl kullandığını görmedim. comunity usuluyle devam edecekler nasıl sun studio yu netbeansın ustune kurmuşlar ise bu yolla daha kaliteli urunler ortaya çıkıyor. Open Office inde mutlaka star office katkısı olmuştur. bu application serverın da kodlarının açılması sonunda ortaya guzel şeyler çaıkacak sanırım. sun' sanki işi başkasına beleş (kendi desteği var tabi) yaptırıp ortaya çıkan ürünü de kullanıyormuş gibi bir hali var.
0
realist
Gördüğüm kadarıyla Sun, OpenOffice-Staroffice, Netbeans-Sun Java Studio Creator modelinden pek memnun ve diğer yazılımlarını da benzer şekilde dağıtmayı planlıyor.
0
malkocoglu_3
Bu zamana kadar tum kodlari acmamalarinin sebebi, "cogu urunun icinde uzerinde baskalarinin "fikirsel mulkiyet (intellectual property)" haklari aktif kod parcalarinin olmasiydi", diye bir yorum hatirliyorum. Bu kod parcalarini ne yaptilar acaba? Herhalde tekrar bastan yazdilar.

Bu guzel bir gelisme. JBoss sirketi de benzer "profosyonel acik yazilim" modeliyle bayagi yol katetti. Sun, parayi donanim ve yazilim danismanligindan kazanmayi amacliyor demek ki. Scott McNealy'yi 1996'da bir konferansta dinlemistim, demisti ki "Java'yi bedava sattigim icin bana deli diyorlar, ben de onlara diyorum ki, Java'yi Internet'ten indirebilirsin, fakat entreprise class bir Sun server makinasini Internet'ten indirebilir misin?".

Tabii Linux'un varligi bu denklemi biraz sarsti, ama halen finans, telekom cevrelerinde bir Sun/Solaris bagimliligi mevcut. Servis tarafi Java ile oradan sIkI para kirdilar ve halen kiriyorlar. Sadece bizim yaptigimiz nike.com, marthastewart.com, kaptest.com, bestbuy.com paso Sun uzerinde Java kullanan sitelerdir.





0
yilmaz
sun ın serverlarıda sağlam diye ün yapmış. çökmeye işlwtim sistemi vs vs
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

İmla Kılavuzuna 800.000$

FZ

Son habere göre, Sun Microsystems, Franklin Electronic Publishers'ın geliştirdiği imla kontrol ve tireleme yazılımını 800.000$ vererek lisansladı. Yazılımın StarOffice'in ileriki sürümlerinde kullanılması planlanıyor.

Söz konusu yazılım 36 dilde çalışıyor ve eşanlamlılar sözlüğü de içeriyor. Yazılım lisansını satın alan diğer firmalar arasında Adobe Systems de var.

Web Services ve Güvenlik

SHiBuMi

Liberty Alliance, Sun Microsystems in öncülüğünü yaptığı, Microsoftun Passport teknolojisine karşı alternatif çözüm üretme amacını güden bir grup. Bu grubun içersinde AOL, HP, General Motors, France Telekom, Sony gibi kurucu üyeler haricinde Cisco, Visa, Nextel, Novell gibi sponsor üyeler var. Amaç, Microsoftun single sign-on olarak adlandırılan Passport teknolojisiyle aynı görevi gören, kullanıcıların tek bir web sitesine ya da uygulamaya giriş yaptıktan sonra diğer bütün siteler ya da uygulamalar tarafından tanınmasını sağlayan teknolojiyi oluşturmak.

Solaris İşletim Sisteminin Kaynak Kodları Açıldı

FZ

Sun Microsystems, dün (14 Haziran 2005) meşhur UNIX tabanlı işletim sistemi Solaris'in kaynak kodunu kamuya açtığını duyurdu.

Kutlamalara Sun Microsystems şirket blogu.na yazan mühendisler ve takipçiler de katılmış durumda (mesela Nils Nieuwejaar, madem kodlar açıldı biraz da işin teorisini anlatalım deyip çekirdeğin sanal adres alanı düzenlemesinden bahsediyor blogunda).

Proje ile ilgili özet bilgiye buradan erişmek mümkün.

Sun, Üniversitelileri Büyük Yarışmaya Çağırıyor!

parsifal

Sun Microsystems, tüm dünyadaki öğrencileri ‘Solaris Üniversite Yarışması’na katılmaya çağırıyor. Üniversiteliler, Solaris 10 ve OpenSolaris üzerine yaratıcı proje geliştirerek, hem kendileri para ödülü kazanacak hem de okullarına 100.000 Amerikan Doları değerinde Sun teknolojisi kazandırma fırsatını elde edecek.

Sun ve Philips birlikte MPEG-4`e yatırımı hızlandırdı

anonim

Sun Microsystems ve Philips Digital Networks işlemcilerini, geleceğin "streaming media standart"ı olacak MPEG-4'e göre beraber geliştirmeye karar verdi. Iki şirkette MPEG-4'ü kablosuz ve yüksek hızlı bağlantılarda sunmak ve geliştirmek için yıllardır süren iş ilişkilerini büyütmeye karar verdi. Ayrıca teknoloji paylaşımı ve pazar geliştirme konusunda ortak calışma kararı aldılar.
Philips ayrıca "Wbcine Server Mpeg-4" sistemlerini, Sun Solaris İşletim sistemi ve "Sun Cobalt Server"larda çalışması için geliştirilmekde olduğunu bildirdi.
www.osopinion.com