Sun Yutarak Geliyor !

0
sundance
Internet teknolojileri konusunda dünyanın en önde gelen hardware ve software üreticilerinden Sun Microsystems, son bir iki yıldır adından sıkça bahsedilen Cobalt firmasını satın aldı

Cobalt firması geçtiğimiz yıllarda çıkarttığı, tek-kutu çözümlerle adını duyurmaya başlamıştı. Gerek rack`e monte edilebilen, gerekse tek başına durabilen özel serverlar ile, e-mail, web server, ftp ve proxy server gibi hizmetleri, basit bir yapıda ve kolayca yönetilebilir halde sunmasıyla sesini duyurmuştu Cobalt.

Kullandıkları mimari x86 mimarisi, kernel ise Linux kerneliydi. Açıkcası düşük fiyatı, güçlü yapısı ile gelecek vadeden bir firmaydı.

Galiba Sun'da böyle düşünmüş olacak ki, geçenlerde Cobalt firmasını satın aldı. Bu büyük bir firmanın kendi alanında çalışan bir başka küçük -ve aç- firmayı satınalması değildi, ne de sonuncusu olacak.

Harvard Üniversitesi`nde 90`lı yılların başında okutulan bir teze göre karlılık bir çeşit U grafiğiymiş. Yatay eksen şirketin büyüklüğü, düşey eksen ise karlılık.

Bu grafiğin sol tarafına yakın firmalar kendilerine belli pazar nişleri edinip burada nispeten küçük ama rakipsiz olduklarından dolayı yüksek karlı işlerini yapıyorlar, grafiğin sağ yanına doğru şirketler ise çok büyük olduklarından kendilerine rakip olabilecek firmaları satın alıp hem dinamizimlerini arttırıyorlar hem de rakiplerinden kurtuluyorlar.

Bilin bakalım Sun hangisini yapıyor :)

Tabi bu arada küçük bir detay Cobalt'ın işletim sistemini Solaris x86'a çevirmeye karar vermişler.

Fazla Microsoft kokmuyor mu sizce ?
sun

Görüşler

0
FZ
Belki de Microsoft cok büyük oldugu ve son yillarin gözde sektöründe bir firma oldugu icin bu strateji göze carpiyor olabilir ama Microsoft'un bu stratejinin mucidi oldugunu söylemek sacma olur öyle degil mi? Yukaridaki Sun örnegi buna bir isaret.

Bu bir tür savasmadan kazanma stratejisi yani ortaligi ayaga kaldirmadan sessiz sedasiz kücük sirket satin aliniyor ve firmalar yollarina devam ediyorlar.

Benim merak ettigim bu sirketlerin personeline ne oldugu.

Sybase SQL Server örneginde Microsoft firmasi Sybase'in adamlarini daha dogrusu SQL Server'i gelistiren 7 kisilik cekirdek kadroyu oldugu gibi satin almisti.

Bir diger merak ettigim konu da Network Appliance firmasinin Sun Microsystems karsisindaki durumu. Bu konularla son ilgilendigimde kücük firma epey aktif ve saldirgan bir strateji izliyordu.

Sun Microsystems epey iyi reklam yapiyor ve cok dominant imaj ciziyor. Biraz dergileri karistiran biri Internet dendiginde ortalikta kesinlikle HP'den ya da IBM'den daha cok Sun görecektir.

Benim bu yazi bu sefer yorumdan cok soru sorma yazisi oldu :-)

Bakalim ne gibi tepkiler alacagiz...

0
anonim
baba tamam sun cısın ama birazdaha objektif olup software ve hardware devi gibi reklam dialoglarından kaçsan ne güzel olur
0
anonim
Çok mantıklı gelmedi, zira Solaris x86 yı SUN bizzat kendisi, production ortamları için önermiyor. Linux olarak devam edecektir kanımca.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Sun Bütün Yazılımlarını Özgürleştiriyor

anonim

Sun Mcrosystems başkanı Jonathan Schwartz, konuşmacı olarak katıldığı bir konferansta, Sun'ın amacının bütün yazılımlarını özgür yazılım olarak sunmak olduğunu açıkladı.

Schwartz, böylelikle kendi teknolojilerinin etrafında topluluklar oluşturmayı amaçladıklarını, ayrıca açık kodun yenilikleri teşvik eden, maliyetleri azaltan önemli bir fonksiyonunun olduğunu belirtti.

Solaris Mercek Altında

yellowelephant

Siz de Solaris İşletim sistemini merak mı ediyorsunuz? Bu konuda Türkçe döküman mı bulamıyorsunuz? Nasıl edinirim? Nasıl kurarım diye tereddütleriniz mi var? İşte sizin için bir bilgi kaynağı:

IBM, Solaris'e Destek Verecek

baRRacuda

Sun Microsystems' ın CEO'su Jonathan Schwartz'ın, blogunda belirtiği üzere; IBM, IBM donanımı üzerinde Solaris'e destek verecek.

Sun Studio 11 bedava

ahmetaa

Sun MicroSystems'in C, C++ ve Fortran geliştirme platformu Sun Studio'nun son sürümü olan Sürüm 11 bedava olarak indirilebiliyor. Sun C ve C++ derleyicileri son derece etkin kod üretme özelliklerine sahip bir ürün olarak biliniyor. x86 - SPARC Solaris ve x86 Linux sürümleri mevcut.

Star Office: Bir rüyanın adım adım yokoluşu

sundance

Sanırım ilk defa, dağıtımı bedava olan bir ürün, Sun gibi bir donanım devi tarafından satın alınıp, açık kaynak kodu lisansına göre lisanslanacağı söylenerek yok ediliyor!

Evet yanlış duymadınız. Hepimiz bundan iki yıl kadar önce Star Office'in SUN çatısı altına girmesine MS hakimiyetinin bu sefer gerçekten kırıldığına inanarak bakmıştık. Ama ne oldu sadece 5.1 version yaklaşık 2 kat şişerek (45Mb`tan 90`a çıktı) 5.2 halini aldı. Daha Türkçeleşmesi bile bitmedi (başladı mı onu da bilmiyorum, ama Sun Türkiye Haziran`da Türkçe sürümün yayınlanacağını belirtmişti, şimdi sorsanız `Haberiniz yok mu kriz var!` derler.

Görünüşe göre yazık oldu StarOffice`e