Sun Yutarak Geliyor !

0
sundance
Internet teknolojileri konusunda dünyanın en önde gelen hardware ve software üreticilerinden Sun Microsystems, son bir iki yıldır adından sıkça bahsedilen Cobalt firmasını satın aldı

Cobalt firması geçtiğimiz yıllarda çıkarttığı, tek-kutu çözümlerle adını duyurmaya başlamıştı. Gerek rack`e monte edilebilen, gerekse tek başına durabilen özel serverlar ile, e-mail, web server, ftp ve proxy server gibi hizmetleri, basit bir yapıda ve kolayca yönetilebilir halde sunmasıyla sesini duyurmuştu Cobalt.

Kullandıkları mimari x86 mimarisi, kernel ise Linux kerneliydi. Açıkcası düşük fiyatı, güçlü yapısı ile gelecek vadeden bir firmaydı.

Galiba Sun'da böyle düşünmüş olacak ki, geçenlerde Cobalt firmasını satın aldı. Bu büyük bir firmanın kendi alanında çalışan bir başka küçük -ve aç- firmayı satınalması değildi, ne de sonuncusu olacak.

Harvard Üniversitesi`nde 90`lı yılların başında okutulan bir teze göre karlılık bir çeşit U grafiğiymiş. Yatay eksen şirketin büyüklüğü, düşey eksen ise karlılık.

Bu grafiğin sol tarafına yakın firmalar kendilerine belli pazar nişleri edinip burada nispeten küçük ama rakipsiz olduklarından dolayı yüksek karlı işlerini yapıyorlar, grafiğin sağ yanına doğru şirketler ise çok büyük olduklarından kendilerine rakip olabilecek firmaları satın alıp hem dinamizimlerini arttırıyorlar hem de rakiplerinden kurtuluyorlar.

Bilin bakalım Sun hangisini yapıyor :)

Tabi bu arada küçük bir detay Cobalt'ın işletim sistemini Solaris x86'a çevirmeye karar vermişler.

Fazla Microsoft kokmuyor mu sizce ?
sun

Görüşler

0
FZ
Belki de Microsoft cok büyük oldugu ve son yillarin gözde sektöründe bir firma oldugu icin bu strateji göze carpiyor olabilir ama Microsoft'un bu stratejinin mucidi oldugunu söylemek sacma olur öyle degil mi? Yukaridaki Sun örnegi buna bir isaret.

Bu bir tür savasmadan kazanma stratejisi yani ortaligi ayaga kaldirmadan sessiz sedasiz kücük sirket satin aliniyor ve firmalar yollarina devam ediyorlar.

Benim merak ettigim bu sirketlerin personeline ne oldugu.

Sybase SQL Server örneginde Microsoft firmasi Sybase'in adamlarini daha dogrusu SQL Server'i gelistiren 7 kisilik cekirdek kadroyu oldugu gibi satin almisti.

Bir diger merak ettigim konu da Network Appliance firmasinin Sun Microsystems karsisindaki durumu. Bu konularla son ilgilendigimde kücük firma epey aktif ve saldirgan bir strateji izliyordu.

Sun Microsystems epey iyi reklam yapiyor ve cok dominant imaj ciziyor. Biraz dergileri karistiran biri Internet dendiginde ortalikta kesinlikle HP'den ya da IBM'den daha cok Sun görecektir.

Benim bu yazi bu sefer yorumdan cok soru sorma yazisi oldu :-)

Bakalim ne gibi tepkiler alacagiz...

0
anonim
baba tamam sun cısın ama birazdaha objektif olup software ve hardware devi gibi reklam dialoglarından kaçsan ne güzel olur
0
anonim
Çok mantıklı gelmedi, zira Solaris x86 yı SUN bizzat kendisi, production ortamları için önermiyor. Linux olarak devam edecektir kanımca.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Solaris 9 x86 Ücretsiz

alper

2002 başlarında Sun Microsystems x86 platformu için Solaris'i çıkarmayacaklarını söylemişti. Aradan bir sene geçmişti ki 2003 başlarında bu sefer kararlarından dönmüş bir şekilde x86 plattformu icin ilk Solaris yayınlandı. Geliştiricilere ve eğitim amaçlı herkese Free Solaris Binary License Program adı altında bu işletim sistemi 20$ karşılığında veriliyordu... ta ki bugüne kadar. Sun Micosystems şimdi bu 20$lık bedeli de bugünden itibaren kaldırmış durumda. Bu sayfadan kayıt olup artık bilgisayarınıza Solaris'i kurabilirsiniz.

Kaynak: http://www.heise.de/newsticker/data/jk-11.12.03-006/

Cobalt mavisi sönüyor!

sundance

Sun Microsystems, 2000 yılında 2 milyar dolara satın aldığı Cobalt Linux Aplliance makinalarını artık üretmeyeceğini açıkladı

NetCraft 'ta yeralan açıklamaya göre, Cobalt sunucular en görkemli zamanları olan Ağustos 2000'de 3.1 milyon alan adına ve 942,000 aktif web sitesine hizmet verirken, son rakamlar 871K ve 527K olmuş durumda.

Aktif Linux sunucuları arasında %19,6 ile RedHat'in (%51,7) hemen arkasından gelen Cobalt sunucular konusunda destek üç yıl daha verilmeye devam edecek.

Star Office: Bir rüyanın adım adım yokoluşu

sundance

Sanırım ilk defa, dağıtımı bedava olan bir ürün, Sun gibi bir donanım devi tarafından satın alınıp, açık kaynak kodu lisansına göre lisanslanacağı söylenerek yok ediliyor!

Evet yanlış duymadınız. Hepimiz bundan iki yıl kadar önce Star Office'in SUN çatısı altına girmesine MS hakimiyetinin bu sefer gerçekten kırıldığına inanarak bakmıştık. Ama ne oldu sadece 5.1 version yaklaşık 2 kat şişerek (45Mb`tan 90`a çıktı) 5.2 halini aldı. Daha Türkçeleşmesi bile bitmedi (başladı mı onu da bilmiyorum, ama Sun Türkiye Haziran`da Türkçe sürümün yayınlanacağını belirtmişti, şimdi sorsanız `Haberiniz yok mu kriz var!` derler.

Görünüşe göre yazık oldu StarOffice`e

Sun'dan GPL lisanslı mikroişlemci

gismo

Java'yı GPL yapmamakta direnen Sun, UltraSPARC T1 işlemcisinin spec'lerini GPL lisansı altında yayınladı. Bu işlemci üzerinde çalışabilen işletim sistemleri sınırlı. Windows ve MacOS gibi özel mülk OS'lar işlemci ile uyumlu değil. İlk beklenecek etkilerden biri de GNU ve BSD işletim sistemlerinin yaygınlaşması.

Sun Microsystems ZFS'i de açtı

tongucyumruk

Sun Microsystems uzun zamandır bahsedilen dünyanın ilk 128 bit dosya sistemi olan ZFS'in kodunu CDDL lisansı altında açtı. Birkaç saat önce OpenSolaris Build 27 ile duyurulan dosya sistemi özellikle 24 saat kesintisiz çalışması gereken sunucularda hayatı kolaylaştıracak birçok özellik barındırıyor. ZFS ile ilgili OpenSolaris sayfasına buradan, ZFS'in özelliklerini sergileyen bir screencast'e buradan, ZFS kaynak kodunu ve mimarisini tanıtan bir tura ise buradan ulaşabilirsiniz.

Önce Solaris, sonra DTrace, şimdi ZFS... Sun gitgide açılıyor ama gözler hala özgür bir Java arıyor...