Sun Yutarak Geliyor !

0
sundance
Internet teknolojileri konusunda dünyanın en önde gelen hardware ve software üreticilerinden Sun Microsystems, son bir iki yıldır adından sıkça bahsedilen Cobalt firmasını satın aldı

Cobalt firması geçtiğimiz yıllarda çıkarttığı, tek-kutu çözümlerle adını duyurmaya başlamıştı. Gerek rack`e monte edilebilen, gerekse tek başına durabilen özel serverlar ile, e-mail, web server, ftp ve proxy server gibi hizmetleri, basit bir yapıda ve kolayca yönetilebilir halde sunmasıyla sesini duyurmuştu Cobalt.

Kullandıkları mimari x86 mimarisi, kernel ise Linux kerneliydi. Açıkcası düşük fiyatı, güçlü yapısı ile gelecek vadeden bir firmaydı.

Galiba Sun'da böyle düşünmüş olacak ki, geçenlerde Cobalt firmasını satın aldı. Bu büyük bir firmanın kendi alanında çalışan bir başka küçük -ve aç- firmayı satınalması değildi, ne de sonuncusu olacak.

Harvard Üniversitesi`nde 90`lı yılların başında okutulan bir teze göre karlılık bir çeşit U grafiğiymiş. Yatay eksen şirketin büyüklüğü, düşey eksen ise karlılık.

Bu grafiğin sol tarafına yakın firmalar kendilerine belli pazar nişleri edinip burada nispeten küçük ama rakipsiz olduklarından dolayı yüksek karlı işlerini yapıyorlar, grafiğin sağ yanına doğru şirketler ise çok büyük olduklarından kendilerine rakip olabilecek firmaları satın alıp hem dinamizimlerini arttırıyorlar hem de rakiplerinden kurtuluyorlar.

Bilin bakalım Sun hangisini yapıyor :)

Tabi bu arada küçük bir detay Cobalt'ın işletim sistemini Solaris x86'a çevirmeye karar vermişler.

Fazla Microsoft kokmuyor mu sizce ?
sun

Görüşler

0
FZ
Belki de Microsoft cok büyük oldugu ve son yillarin gözde sektöründe bir firma oldugu icin bu strateji göze carpiyor olabilir ama Microsoft'un bu stratejinin mucidi oldugunu söylemek sacma olur öyle degil mi? Yukaridaki Sun örnegi buna bir isaret.

Bu bir tür savasmadan kazanma stratejisi yani ortaligi ayaga kaldirmadan sessiz sedasiz kücük sirket satin aliniyor ve firmalar yollarina devam ediyorlar.

Benim merak ettigim bu sirketlerin personeline ne oldugu.

Sybase SQL Server örneginde Microsoft firmasi Sybase'in adamlarini daha dogrusu SQL Server'i gelistiren 7 kisilik cekirdek kadroyu oldugu gibi satin almisti.

Bir diger merak ettigim konu da Network Appliance firmasinin Sun Microsystems karsisindaki durumu. Bu konularla son ilgilendigimde kücük firma epey aktif ve saldirgan bir strateji izliyordu.

Sun Microsystems epey iyi reklam yapiyor ve cok dominant imaj ciziyor. Biraz dergileri karistiran biri Internet dendiginde ortalikta kesinlikle HP'den ya da IBM'den daha cok Sun görecektir.

Benim bu yazi bu sefer yorumdan cok soru sorma yazisi oldu :-)

Bakalim ne gibi tepkiler alacagiz...

0
anonim
baba tamam sun cısın ama birazdaha objektif olup software ve hardware devi gibi reklam dialoglarından kaçsan ne güzel olur
0
anonim
Çok mantıklı gelmedi, zira Solaris x86 yı SUN bizzat kendisi, production ortamları için önermiyor. Linux olarak devam edecektir kanımca.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

SUN ve Bill Gates'den bedava donanım!

yuxel

Sun'dan Jonathan Schwartz, donanımın ilerde bir gün bedava olacağını ve insanların sadece yazılım lisans/bağışlarına ücret ödeyeceklerini söylüyor.
Schwartz bu konuda yalnız değil.

Bir süre önce Microsoft'tan Bill Gates de benzer bir açıklama yapmıştı. Bill Gates'e göre, on yıla kadar donanım bedava olabilecek. Gates ayrıca bu bedava donanımların, gerkçek ses ve el yazısı tanıma fonkisyonlarını da içereceğini bildiriyor.
İlgili bağlantılar:
Slashdot Slashdot 2
Routers
Sun'dan bahsetmişken bir de Sun JAVA Masaüstü Sistemi 2'nin Linux.com incelemesinin bağlantısını da verelim: Linux.com

Sun Microsystems´ten Geleceğin Mikroişlemcileri

FZ

Kısa bir süre önce Sun Microsystems bir basın konferansı düzenledi ve yeni nesil mikroişlemciler konusundaki yol haritasını açıkladı. Haritada mevcut UltraSPARC III'ün geliştirilmesi, çift-çekirdekli UltraSPARC IV, SMT-tabanlı UltraSPARC V ve yüksek oranda "multithreaded" Niagara işlemcisi yer alıyor. Bu konuda Dr. Marc Tremblay ile yapılmış bir röportajı burada okuyabilirsiniz. Dr. Tremblay, Sun Microsystems şirketinde Mikroişlemci ve Ağ Ürünleri grubu başmimarı ve kıdemli mühendis olarak çalışmaktadır. Sun'ın ilk 64 bitlik işlemcisi UltraSPARC-I'in de tasarımcılarındandı. Dr. Tremblay aynı zamanda UltraSPARC-II'yi tasarlamıştır ve değişik bilgisayar teknolojileri konusunda 55 patent sahibidir. Bu aralar vaktinin büyük kısmını Sun Microsystems'teki "Chip MultiProcessing (CMP)" ve "Chip MultiThreading (CMT)" bölümlerinde çalışarak geçirmektedir.

Editörün Notu: Sun Microsystems gene sessiz sedasız ilerliyor. Teknoloji tarihinin en şaşırtıcı yazılım ve donanım firmalarından biri olarak rakiplerini de destekçilerini de ters köşeye yatırabilir ;-)

Sun ve Philips birlikte MPEG-4`e yatırımı hızlandırdı

anonim

Sun Microsystems ve Philips Digital Networks işlemcilerini, geleceğin "streaming media standart"ı olacak MPEG-4'e göre beraber geliştirmeye karar verdi. Iki şirkette MPEG-4'ü kablosuz ve yüksek hızlı bağlantılarda sunmak ve geliştirmek için yıllardır süren iş ilişkilerini büyütmeye karar verdi. Ayrıca teknoloji paylaşımı ve pazar geliştirme konusunda ortak calışma kararı aldılar.
Philips ayrıca "Wbcine Server Mpeg-4" sistemlerini, Sun Solaris İşletim sistemi ve "Sun Cobalt Server"larda çalışması için geliştirilmekde olduğunu bildirdi.
www.osopinion.com

Solaris GNU/Linux´a Karşı

FZ

UNIX dendiğinde akla ilk gelen isimlerden biri olan Sun Microsystems bilgi işlem sektöründe insanları en çok şaşırtan firmaların başında gelir.

GNU/Linux işletim sisteminin HP, IBM, CA gibi firmalardan sağlam destek aldığı son birkaç yılda ve bunun sonrasında Sun Microsystems'in tavrının, stratejisinin ne olacağı merak konusu.

Sun Microsystems'in üst düzey adamlarından Jonathan Schwartz ile yapılmış olan bu detaylı röportaj Sun'ın gelecek yıllarda izleyeceği yöne ve Linux'a karşı tavrına dair pek çok önemli ipucu içeriyor.

Sun, Üniversitelileri Büyük Yarışmaya Çağırıyor!

parsifal

Sun Microsystems, tüm dünyadaki öğrencileri ‘Solaris Üniversite Yarışması’na katılmaya çağırıyor. Üniversiteliler, Solaris 10 ve OpenSolaris üzerine yaratıcı proje geliştirerek, hem kendileri para ödülü kazanacak hem de okullarına 100.000 Amerikan Doları değerinde Sun teknolojisi kazandırma fırsatını elde edecek.