Sun, Üniversitelileri Büyük Yarışmaya Çağırıyor!

0
parsifal
Sun Microsystems, tüm dünyadaki öğrencileri ‘Solaris Üniversite Yarışması’na katılmaya çağırıyor. Üniversiteliler, Solaris 10 ve OpenSolaris üzerine yaratıcı proje geliştirerek, hem kendileri para ödülü kazanacak hem de okullarına 100.000 Amerikan Doları değerinde Sun teknolojisi kazandırma fırsatını elde edecek.
Solaris yazılım geliştiriciler için Sun’ın açık kaynak projesi OpenSolaris ile dünyadaki en gelişmiş işletim sistemi olarak kabul edilen Solaris 10 üzerinde yapılacak geliştirme projelerine para ödülü verilecek.Yarışma ile katılımcıların, Sun için büyük önem taşıyan ve bugüne kadar Ar-Ge çalışmalarına 500 Milyon Amerikan Doları harcadığı Solaris10 & OpenSolaris işletim sistemlerini kullanarak yaratıcı projeleri geliştirmeleri hedefleniyor. Kazananlar, bireysel ya da ekip olarak nakit ödül elde etmenin aynı sıra sıra üniversitelerine de 100.000 Amerikan Doları değerinde Sun teknolojileri kazandırmış olacaklar.

Solaris 10 Üniversiteler Yarışması’na ülkelerinde akredite olmuş üniversitelerde eğitim gören lisans ve yüksek lisans öğrencileri ile bu üniversitelerin fakülte ve bilgi işlem bölümü çalışanları katılabilecek. Başvurular Kasım ayında başlayacak ve Haziran 2006’ya kadar devam edecek.

Yarışmaya bireysel katılınabileceği gibi aynı üniversiteden en fazla 4 kişinin oluşturduğu ekipler de yarışmaya başvurabilecek. Büyük ödülü kazananlar, kişi başına 5.000 Amerikan Doları nakit ödülün yanı sıra Sun Ultra 20 İş İstasyonu’un da sahibi olacak. Kazanan öğrencilerin üniversiteleri ise Sun Fire x64 sunucuları ile UltraSparc işlemci tabanlı sistemlerin de içinde yeraldığı Sun Microsystems’ın ürünlerini satın aldıklarında kullanabilecekleri 100.000 Amerikan Doları karşılığı çekle, teknoloji yatırımlarını genişletme fırsatını elde edecekler.

Sun Microsystems İşletim Sistemleri Platformları Grup Başkan Yardımcısı Tom Goguen, OpenSolaris ile dünyanın değişik noktalarından yarışmaya katılacak üniversite öğrencilerinin dünyadaki en yenilikçi mühendislerin ortak çalışmasını paylaşacağını söyledi. Goguen, söz konusu yarışma ile öğrencilerin Solaris 10 daki ileri teknolojiye ücretsiz erişime özendirilerek, projelerini yeni kuşakta geliştirmelerinin hedeflendiğini belirtti ve sunulacakprojeleri heyecanla beklediklerini belirtti.

Yarışma için hazırlanan tüm projelerin Solaris 10 ya da OpenSolaris İşletim Sistemi tabanlı olması gerekiyor. Projelerin resmi kurallara uygun olup uymadıkları, Solaris 10 ve Open Solaris İşletim Sistemi uzmanlarından oluşan bir kurul tarafından belirlenecek. Uzmanlar seçimlerinde kullanışlılık, kalite, yenilik, orijinallik, teknolojiyi etkin kullanma ve Solaris 10 İşletim Sistemi'nin son kullanıcısına ya da Open Solaris topluluğuna getirdiği faydalar gibi kriterleri baz alacaklar.

Solaris 10 İşletim Sistemi'nin kaynak koduna Ortak Geliştirme ve Dağıtım Lisansı((Common Development and Distribution License (CDDL)) altındaki opensolaris.org’dan ücretsiz olarak ulaşılabilinir.Yarışmaya katılmak isteyenler projelerini Solaris Dynamic Tracing (DTrace), Solaris Containers ve Predictive Self-Healing gibi herhangi bir açık kaynak kodlu Solaris 10 teknolojisi ile geliştirebilir ve yarışma komitesine bu ortamlarda teslim edebilirler.Yarışmayla ilgili daha fazla bilgiye http://www.sun.com/Solaris10universitychallenge adresinden erişilebilinir.
sun

Görüşler

0
ahmetaa
iki konu var aklimda ama yapmasi yillar alabilir. - dogal dil konsol. - dogal dil Dtrace yonetici ya da Dtrace script uretici.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Solaris, Linux ve FreeBSD Çekirdeklerinin Karşılaştırması

honal

"Bu günlerde zamanımın çoğunu, sınıflarda öğrencilere Solaris'in iç yapısı, aygıt sürücülerini ve sistem çökmeleri anında çekirdek tarafından üretilen çıktıları (kernel crash dump) analiz ederek hata ayıklamayı öğretmek için harcıyorum. Sınıflarda ne zaman ki Solaris'e ne çeşit alt sistemlerin adapte edildiğini izah etsem, öğrenciler sıksık "Bu Linux'da nasıl çalışıyor?" ya da "FreeBSD'de falan böyle çalışıyor, Solaris'te nasıl?" şeklinde sorular yöneltiyorlar.

Solaris Çekirdeği Uzmanı Andy Tucker İle Röportaj

FZ

Günümüzdeki en önemli UNIX türevlerinden biri olan, bankalardan tutun telekom sektörüne dek pek çok sektörde yoğum hacimli bilgi işlem görevleri için kullanılan Solaris işletim sisteminin çekirdeğinin geliştirilmesinden sorumlu baş mühendis Andy Tucker, işletim sistemleri ile ilgili son durumlardan bahsediyor.

Tucker, Solaris´in geliştirilme yöntemi ile Linux ve FreeBSD geliştirilme yöntemlerini kıyaslıyor, mikroçekirdek mimarisinin önemine değiniyor, Solaris´teki karmaşık algoritmalardan bahsediyor, neden hala en çok kullandıkları programlama dilinin C olduğunu açıklıyor ve Solaris 10 ile birlikte gelecek yeniliklere dair ipuçları sunuyor.

SUNdan yeni yıl hediyesi: Cobalt artık Open Source

sundance

Sun Microsystems, bir süre önce operasyonunu durdurduğu Cobalt sunucuların bütün arayüzlerini ve arkaplanda çalışan kodunu BSD lisansı ile dağıtacağını duyurdu.

Oldukça yetkin bir web arayüzüne sahip Cobalt Qube 3 ve RaQ 550 sunucuları üstünde koşan bu yazılımların serbest bırakılması oldukça güzel bir haber olmakla birlikte belki de gözlerden kaçan fakat bence en önemlisi (eğer olursa) zamanında Cobalt tarafından satın alınan, Apache üzerinde hiçbir düzenleme gerektirmeden ASP kodlarının koşmasına izin veren ChiliSoft ASP´nin BSD lisansına kavuşacak olması!

Open BSD vs. Sun Microsystems´ Openness :)

sundance

Open BSD kurucusu Theo de Raadt, 2002 kasımında Open BSD mail listi yardıma çağırdı. Konu ilginç, üstad Sun´ın Ultra Sparc III işlemcisinin özellikleri hakkında kayda değer bir dökümana ulaşamamaktan şikayetçiydi. Ultra Sparc III, Sun ailesinin üçüncü nesil 64 bit RISC işlemcisi. Open BSD ise şu ana kadar güvenliğe verdiği önem ve bir çok mimaride gayet iyi çalışması ile ünlü Unix dağıtımı.

İşin ilginç yanı, SUN gibi Açık Sistemler konusunda her zaman bayraktarlık yapmış bir firmanın, resmen belirtmese de işlemci özelliklerini saklamaya çalışması. Sanırız Serbest Yazılım modelinin ne kadar vazgeçilmez olduğunu açıklamak için bu olay kadar iyisini bulamayız...

Solaris sunuculara Denial of Service Atakları...

elrond

Evet. Fazla da beklenmeyen bir durumdu ama oldu. Sanırım artık bu tip güvenlik açıkları peşinde koşup onları afişe eden uzmanlar MS dışında olan diğer ürünlere de yavaştan saldırmaya başladı. Solaris te olan ve daha öncede bilinen -iki ay önceden- bir güvenlik açığını kullanan kötü adamlar DoS atakları ile bir Solaris makinasını erişilemez hale getirmiş durumdalar. Aynı açığı kullanarak, download edilen backdoor ile arkadaşlar kendilerini sisteme istediği an giriş yapabilir hale getirmişler. Problem bilinen adıyla tipik bir "buffer overflow" durumu. Bu açığı kullanmak için yollanan online vandallar, önden yollanan özel bir TCP/IP paketi sayesinde sistemin tümüne erşim sağlıyabiliyormuş. Solariste uzaktan uygulama çalıştırmak için kullanılan bileşenlerde problem var imiş.
Ne oldum değil ne olacağım demek lazım;-) Selamlar.