İmla Kılavuzuna 800.000$

0
FZ
Son habere göre, Sun Microsystems, Franklin Electronic Publishers'ın geliştirdiği imla kontrol ve tireleme yazılımını 800.000$ vererek lisansladı. Yazılımın StarOffice'in ileriki sürümlerinde kullanılması planlanıyor.

Söz konusu yazılım 36 dilde çalışıyor ve eşanlamlılar sözlüğü de içeriyor. Yazılım lisansını satın alan diğer firmalar arasında Adobe Systems de var.
sun

Görüşler

0
myss
Konu ile alakali olarak bilerek mi yapilmis bilmiyorum, 'Kılavuzuna' yerine 'Kılavuna' yazilmis :)
0
ttk
Bu saatte bu hatâ ... :) normaldir normal.
0
FZ
Zemberek, Firefox text-box girişlerine entegre olarak çalışsın. 800.000 dolarımız yok.

Debiancı hareket engellenemez.
0
lifesdkver0_1
bir zemberek sunucusu ve firefox tarafına yazılacak bir greasemonkey [greasemonkey.mozdev.org](xml http request) scripti ile pekala olabilir.

hımm..
0
bahadirkandemir
Zemberek web servisi çalışmaları sürüyor :)
0
lifesdkver0_1
zemberek-firefox işbirliği ver 0.1 beta servlet'i uygun bir sunucuya koyamadığım için şimdilik kısa bir demo [www.teknokrat.net] ile yetinicez. (ve evet, çok eksiği var) #yapımda emeği geçenler: zemberek, greasemonkey, bir tutam java, bir tutam jscript, ajax, camtasia studio
0
ahmetaa
Ilginc ve guzel bir calisma. "kirmizi" gosterme isini aslinda zemberek degil javascript yapmali diye dusunuyorum. Tabi zemberege eklenen bir metodun sanirim bu konuda faydasi olurdu.
Su sekil bir sey belki olabilir, donus stringini parcalara ayirip tekrar birletirirken # ile baslayanlari belki kirmizi olacak sekilde degistirebilirsin. ama bunu javasript ile yapmak ne kadar olur bilemiyorum.
Normal zemberek erisim metodlari su an icin tek kelime uzerinden calisiyor, belki kelime dizisi ile calisan bir metod ekleyebiliriz.
0
FZ
Bence de kırmızı gösterme işi JScript'e havale edilmeli, yanlışlar işaretlendikten sonra kırmızıya çevirmek çok zor olmasa gerek. Bir de öneri sistemi falan eklenirse... firefox metin kutuları içinden yazmak çok acayip bir hale gelebilir!
0
lifesdkver0_1
evet, renklendirme jscript ile olur(galiba) ancak benim jscript bilgim ahım şahım olmadığı için hemen yapamadım. zira textarea içindeki yazıyı (ve sadece belli kelimeleri) html ile formatlıyoruz; olduğu gibi alınıyor. ama webde jscriptle yapılmış rich editorler olduğuna göre, yapılabilir bir şey demek ki. umarım standart bir çözümü vardır bunun.
0
FZ
Çok teşekkürler bu demo için! Gerçekten de enteresan bir şeye benziyor ancak yanlış anlamadı isem, çalışması için istemci makinada Zemberek sunucu, beta servlet, vs. çalışması gerekiyor?
0
lifesdkver0_1
çalışması için istemci makinada Zemberek sunucu, beta servlet, vs. çalışması gerekiyor?

hayır, istemci makinada sadece firefox ve greasemonkey eklentisi olması yetiyor.

greasemonkey, çok ilginç bir araç. herhangi bir sitenin yapısını, kendi yazdığınız scriptlerle değiştirmenizi sağlıyor. istediğiniz html tagini, istediğiniz yerlere yerleştirebilirsiniz mesela. veya belirlediğiniz siteler için, jscript fonksiyonlarını çağırabilirsiniz. yani site tasarımcısının gücünü alıp size veriyor. http://dunck.us/collab/GreaseMonkeyUserScripts adresinde insanların hazırladığı şahane bir ton scripte göz atarsanız ne demek istediğimi daha iyi anlayabilirsiniz.

benim (çoğunlukla http://diveintogreasemonkey.org/ dan bir araya getirilmiş olsa da) yazdığım script, sayfadaki textarealardan sonra bir buton ekliyor. Bu butona tıklandığında, ilgili textarea'nın içeriği alınıp, sunucu zembereğe -basit bir servlet- gönderiliyor. sunucudan gelen ve imla kontrolünden geçmiş yazı textarea'nin yeni içeriği oluyor. bu haberleşme, xlmhttprequest nesnesi (gmail'i, google maps'i çekici kılan nesne) aracılığıyla yapıldığı için de tüm sayfanın yenilenmesi yerine, sadece textarea'nın içeriği dinamik olarak değiştiriliyor.

* beta olan servlet değil, script sürümünün betası :)

0
FZ
Yahu bu GreaseMonkey mevzusu delirtti beni! Ocak ayından beri ortalıkta sanırım, nasıl olur da ancak Mayıs ayında bahsedilmeye başlanır burada, uyuyor muyuz biz? :) Çoook acayip bir şeymiş, XPath kullanımının da entegre edilmiş olması, vs. süper! Yok şöyle damardan bir GreaseMonkey makalesi yazacak birileri?
0
jai
hatırladıgım kadarıyla ingilizce kelimelerde hecelemenin bir mantığı yok. tireleme programı tüm kelimelerin tirelenişlerini bir veritabanında mı tutuyor, yoksa "tireleme mantığı yok" derken yanılıyor muyum?

not: türkçe'nin gözünü seveyim bu konuda.
0
jai
acele ederken ecele gitmişim. 36 dil denmiş yazıda. neyse, ben sorumu ingilizce için sormuş olayım... 36 dilin içinde ingilizce de vardır muhakkak.
0
FZ
Diller öyle ya da böyle kurallı ama tabii İngilizce gibi çok fazla dille çok fazla alışveriş yapmış olan ve süreç içinde çok çok değişmiş diller söz konusu olunca, evet, heceleme biraz karışabiliyor. Konu ile ilgili en ulaşılabilir kaynaklar:

http://en.wikipedia.org/wiki/Syllable

http://cla.calpoly.edu/~jrubba/phon/syllables.html

http://www.xs4all.nl/~talo/talo/e_rules.html

Tabii sorunuza en yetkin cevabı verebilecek insanlar LINGUISTLIST'teki dilbilimciler:

http://www.linguistlist.org/
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Sun Linux

GaripFakir

Sun da nihayet kendi desktop için Linux sürümünü çıkardı. Mad Hatter adlı linux sürümü Star Office, Mozilla ve Evaluation gibi bileşenlerden oluşuyor. Aşağıdaki linkte ilk ekran görüntüleri de verilmiş:

http://www.sun.com/2003-0805/feature

Solaris sunuculara Denial of Service Atakları...

elrond

Evet. Fazla da beklenmeyen bir durumdu ama oldu. Sanırım artık bu tip güvenlik açıkları peşinde koşup onları afişe eden uzmanlar MS dışında olan diğer ürünlere de yavaştan saldırmaya başladı. Solaris te olan ve daha öncede bilinen -iki ay önceden- bir güvenlik açığını kullanan kötü adamlar DoS atakları ile bir Solaris makinasını erişilemez hale getirmiş durumdalar. Aynı açığı kullanarak, download edilen backdoor ile arkadaşlar kendilerini sisteme istediği an giriş yapabilir hale getirmişler. Problem bilinen adıyla tipik bir "buffer overflow" durumu. Bu açığı kullanmak için yollanan online vandallar, önden yollanan özel bir TCP/IP paketi sayesinde sistemin tümüne erşim sağlıyabiliyormuş. Solariste uzaktan uygulama çalıştırmak için kullanılan bileşenlerde problem var imiş.
Ne oldum değil ne olacağım demek lazım;-) Selamlar.

OpenSolaris: Sun Microsystems de açılıyor!

FZ

Münih, Viyana, Çek Cumhuriyet, Güney Amerika ve KDE standını ziyaret edip KDE sistemini yakın takibe alan Microsoft ekipleri derken... evet, tüm zamanların en önemli ve sofistike işletim sistemlerinden Solaris'i yıllardır geliştiren Sun Microsystems de şirketin ismi ile özdeşleşmiş Solaris'i yavaş yavaş açacağını duyurdu.

http://opensolaris.org/ sitesindeki bilgilere göre Sun Microsystems, OSI onaylı CDDL lisansını benimsemiş durumda ve ilk açtığı kod da son zamanlarda epey gürültü koparan DTrace. Söz konusu yazılımın kaynak koduna buradan erişmek mümkün.

Sun'ın sözünün arkasında durup Solaris'in tamamını kamuya Internet üzerinde açıp açmayacağı merakla bekleniyor.

Sun'dan Açık Kodlu Java Uygulama Sunucusu

tongucyumruk

EWeek'te çıkan bir habere göre Sun Microsystems'ın başkanı Jonathan Schwartz, 10000 Java geliştiricisinin katıldığı JavaOne konferansında bugüne kadar kapalı olan Sun'ın Java Application Server Platform Edition adlı Java 5 Enterprise Edition gerçeklemesinin kaynak kodlarının CDDL lisansı ile açılacağını duyurdu. Sözlerine bu hareketin Sun'ın Java'ya ilişkin tüm ürünlerinin kodunun açılması yönündeki ilk adım olduğunu söyleyerek devam eden Schwartz'ın sözlerini başkan yardımcısı John Loiacono bu yöndeki hareketlerinin sebebinin Java platformunun gelişimine yön verecek bir topluluk oluşturmak olduğunu söyleyerek tamamladı.

Sun Microsystems Açık Kaynak Günleri Başlıyor

FZ

Açık kaynak kodlu yazılımların en büyük destekçilerinden olan Sun Microsystems Türkiye, 'Sun'dan Açık Kaynak Günleri' temalı ücretsiz atölye çalışmalarını başlatıyor. Ocak ayından başlamak üzere her ayın 3. Perşembe günü düzenlenecek olan “Sun’dan Açık Kaynak Günleri”, bağımsız yazılım geliştiricilere interaktif bir ortamda açık kaynak koduyla ilgili konularda tartışma, projeleri hakkında fikir alışverişinde bulunma olanağı tanıyacak.