İmla Kılavuzuna 800.000$

0
FZ
Son habere göre, Sun Microsystems, Franklin Electronic Publishers'ın geliştirdiği imla kontrol ve tireleme yazılımını 800.000$ vererek lisansladı. Yazılımın StarOffice'in ileriki sürümlerinde kullanılması planlanıyor.

Söz konusu yazılım 36 dilde çalışıyor ve eşanlamlılar sözlüğü de içeriyor. Yazılım lisansını satın alan diğer firmalar arasında Adobe Systems de var.
sun

Görüşler

0
myss
Konu ile alakali olarak bilerek mi yapilmis bilmiyorum, 'Kılavuzuna' yerine 'Kılavuna' yazilmis :)
0
ttk
Bu saatte bu hatâ ... :) normaldir normal.
0
FZ
Zemberek, Firefox text-box girişlerine entegre olarak çalışsın. 800.000 dolarımız yok.

Debiancı hareket engellenemez.
0
lifesdkver0_1
bir zemberek sunucusu ve firefox tarafına yazılacak bir greasemonkey [greasemonkey.mozdev.org](xml http request) scripti ile pekala olabilir.

hımm..
0
bahadirkandemir
Zemberek web servisi çalışmaları sürüyor :)
0
lifesdkver0_1
zemberek-firefox işbirliği ver 0.1 beta servlet'i uygun bir sunucuya koyamadığım için şimdilik kısa bir demo [www.teknokrat.net] ile yetinicez. (ve evet, çok eksiği var) #yapımda emeği geçenler: zemberek, greasemonkey, bir tutam java, bir tutam jscript, ajax, camtasia studio
0
ahmetaa
Ilginc ve guzel bir calisma. "kirmizi" gosterme isini aslinda zemberek degil javascript yapmali diye dusunuyorum. Tabi zemberege eklenen bir metodun sanirim bu konuda faydasi olurdu.
Su sekil bir sey belki olabilir, donus stringini parcalara ayirip tekrar birletirirken # ile baslayanlari belki kirmizi olacak sekilde degistirebilirsin. ama bunu javasript ile yapmak ne kadar olur bilemiyorum.
Normal zemberek erisim metodlari su an icin tek kelime uzerinden calisiyor, belki kelime dizisi ile calisan bir metod ekleyebiliriz.
0
FZ
Bence de kırmızı gösterme işi JScript'e havale edilmeli, yanlışlar işaretlendikten sonra kırmızıya çevirmek çok zor olmasa gerek. Bir de öneri sistemi falan eklenirse... firefox metin kutuları içinden yazmak çok acayip bir hale gelebilir!
0
lifesdkver0_1
evet, renklendirme jscript ile olur(galiba) ancak benim jscript bilgim ahım şahım olmadığı için hemen yapamadım. zira textarea içindeki yazıyı (ve sadece belli kelimeleri) html ile formatlıyoruz; olduğu gibi alınıyor. ama webde jscriptle yapılmış rich editorler olduğuna göre, yapılabilir bir şey demek ki. umarım standart bir çözümü vardır bunun.
0
FZ
Çok teşekkürler bu demo için! Gerçekten de enteresan bir şeye benziyor ancak yanlış anlamadı isem, çalışması için istemci makinada Zemberek sunucu, beta servlet, vs. çalışması gerekiyor?
0
lifesdkver0_1
çalışması için istemci makinada Zemberek sunucu, beta servlet, vs. çalışması gerekiyor?

hayır, istemci makinada sadece firefox ve greasemonkey eklentisi olması yetiyor.

greasemonkey, çok ilginç bir araç. herhangi bir sitenin yapısını, kendi yazdığınız scriptlerle değiştirmenizi sağlıyor. istediğiniz html tagini, istediğiniz yerlere yerleştirebilirsiniz mesela. veya belirlediğiniz siteler için, jscript fonksiyonlarını çağırabilirsiniz. yani site tasarımcısının gücünü alıp size veriyor. http://dunck.us/collab/GreaseMonkeyUserScripts adresinde insanların hazırladığı şahane bir ton scripte göz atarsanız ne demek istediğimi daha iyi anlayabilirsiniz.

benim (çoğunlukla http://diveintogreasemonkey.org/ dan bir araya getirilmiş olsa da) yazdığım script, sayfadaki textarealardan sonra bir buton ekliyor. Bu butona tıklandığında, ilgili textarea'nın içeriği alınıp, sunucu zembereğe -basit bir servlet- gönderiliyor. sunucudan gelen ve imla kontrolünden geçmiş yazı textarea'nin yeni içeriği oluyor. bu haberleşme, xlmhttprequest nesnesi (gmail'i, google maps'i çekici kılan nesne) aracılığıyla yapıldığı için de tüm sayfanın yenilenmesi yerine, sadece textarea'nın içeriği dinamik olarak değiştiriliyor.

* beta olan servlet değil, script sürümünün betası :)

0
FZ
Yahu bu GreaseMonkey mevzusu delirtti beni! Ocak ayından beri ortalıkta sanırım, nasıl olur da ancak Mayıs ayında bahsedilmeye başlanır burada, uyuyor muyuz biz? :) Çoook acayip bir şeymiş, XPath kullanımının da entegre edilmiş olması, vs. süper! Yok şöyle damardan bir GreaseMonkey makalesi yazacak birileri?
0
jai
hatırladıgım kadarıyla ingilizce kelimelerde hecelemenin bir mantığı yok. tireleme programı tüm kelimelerin tirelenişlerini bir veritabanında mı tutuyor, yoksa "tireleme mantığı yok" derken yanılıyor muyum?

not: türkçe'nin gözünü seveyim bu konuda.
0
jai
acele ederken ecele gitmişim. 36 dil denmiş yazıda. neyse, ben sorumu ingilizce için sormuş olayım... 36 dilin içinde ingilizce de vardır muhakkak.
0
FZ
Diller öyle ya da böyle kurallı ama tabii İngilizce gibi çok fazla dille çok fazla alışveriş yapmış olan ve süreç içinde çok çok değişmiş diller söz konusu olunca, evet, heceleme biraz karışabiliyor. Konu ile ilgili en ulaşılabilir kaynaklar:

http://en.wikipedia.org/wiki/Syllable

http://cla.calpoly.edu/~jrubba/phon/syllables.html

http://www.xs4all.nl/~talo/talo/e_rules.html

Tabii sorunuza en yetkin cevabı verebilecek insanlar LINGUISTLIST'teki dilbilimciler:

http://www.linguistlist.org/
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Solaris GNU/Linux´a Karşı

FZ

UNIX dendiğinde akla ilk gelen isimlerden biri olan Sun Microsystems bilgi işlem sektöründe insanları en çok şaşırtan firmaların başında gelir.

GNU/Linux işletim sisteminin HP, IBM, CA gibi firmalardan sağlam destek aldığı son birkaç yılda ve bunun sonrasında Sun Microsystems'in tavrının, stratejisinin ne olacağı merak konusu.

Sun Microsystems'in üst düzey adamlarından Jonathan Schwartz ile yapılmış olan bu detaylı röportaj Sun'ın gelecek yıllarda izleyeceği yöne ve Linux'a karşı tavrına dair pek çok önemli ipucu içeriyor.

Sun Yutarak Geliyor !

sundance

Internet teknolojileri konusunda dünyanın en önde gelen hardware ve software üreticilerinden Sun Microsystems, son bir iki yıldır adından sıkça bahsedilen Cobalt firmasını satın aldı

Sun CDDL için geri sayımı başlattı

skelyus

Sun microsystems, açık kaynak lisansı almak için hazırlamış olduğu lisans tanım metnini OSI (Açık Kaynak İnisiyatifi) grubuna sundu. aslında 2004 ün sonunda sonuçlanması beklenirken tarih 17 Ocak'a ertelendi.

Sun'a göre hazırladıkları bu lisans diğer açık kaynak lisanlarına göre daha kapsamlı ve geliştirici. Ancak bu noktada CDDL kapsamındaki bir yazılım ile GPL kapsamındaki bir yazılım arasında herhangi besleme ve ortak kullanım da ortadan kalmış görünüyor.

Newsforge'da yayınlanan bu makalenin tam çeviri metnini www.linuxnet.com.tr adresinde bulabilirsiniz.

Sun´dan Yeni Bir Sistem

Teorisyen

İnternethaber.com sitesenin şu haberine göre SUN, yeni bir işletim sistemi geliştirmiş.

SUN'un sitesinde Sun Java Desktop System olarak adlandırılan işletim sistemi ile ilgili detaylı bilgiye bu linkten ulaşmak mümkün.

Sun´un Desktop Sistem´inin İlk İncelemesi Yayınlandı.

conan

OSNews Sun'ın Java Desktop System'ini incelemeye almış. İncelenen sürüm Build 12C. Toplam 6 CD içinde gelen dağıtım 3 derlenmiş program, 2 kaynak, 1 de doküman CDsi şeklinde kullanıma sunulmuş. İyiler ve kötüler şeklinde ele alınan bu incelemeyi ne yazık ki zaman darlığından özetleyemiyorum, ama Fazlamesai'nin de bu haberden mahrum kalmasını istemedim doğrusu. Herkesin sevgilisi ekran görüntülerini de yazıda bulmak mümkün.