yuxel

yuxel


0 takip ediyor | 1 takip ediliyor


Bilgi alanları


İlgi alanları

Fazlamesai'ye soralım: Yeniden yazmak ya da yazmamak ( 8)

Spolsky'nin yazısını çok önceleri okumuştum. 4 sene kadar önce de acizane şöyle bir şeyler karalamıştım. http://yuxel.net/?module=news&action=show_id&id=501

Son 8 aydır, Dubai'de bir şirkette çalışıyorum. Bundan 6 ay kadar önce bir proje geliştirmeye başladık. Biz ilk versiyonu 2 kişi ile, 2 ayda tamamladık ve 2 ayda site yayına çıktı. Bunu geliştirirken 2 kişiydik. Bazı yerleri hız baskısı yüzünden "pataküte" yazdığımız oldu. Ancak bunların hepsi kodda TODO veya Jira'da "technical debt" olarak açıldı. Velhasıl, planda ekibe yeni katılanlar olunca bu "boktan" yerleri periodik olarak düzenleyeceğimiz refactoring hackathon'ları ile düzenleyecektik.

Projeyi 2 ay içinde çıktık, 1 ay kadar da yavaş yavaş geliştirmesine devam ettik. Satışlar falan gayet iyiydi, site ufak tefek sorunlar haricinde "yağ gibi akıyordu". Marketing ekibi ve "üsttekiler" bize "magician" flan diyordu.

Bu 1 aylık süreçte ekibe 5 yeni developer katıldı. Neredeyse hepsinin iş görüşmesini ben yaptım. Aralarından bir tanesi "zehir" gibi bir çocuktu. Ancak yetkiliye "bu çocuk zehir gibi, ama burada sıkılır, oturur kodu baştan yazmaya kalkar" diye de ilettim. Yönetici "bırakalım yazsın o zaman :)" diye gülümsedi.

Çocuklar ekibe katıldı, ilk iki haftalık süreçte oryante oldular. Ve 2 hafta sonra içerden "bu kod çok kötü, neden burada şu şu işleri yaptık, burada daha 'hipster' teknolojiler kullanabilirdik" gibi yakarışlar doğmaya başladı. Bir oturum yaptık, yönetici, ben ve yeni gelen 5 arkadaş arasında bir oylama ile kodun yeniden yazılmasına karar verildi.

Kodun yeniden yazılmasına gerek olmadığını, o hata diye belirtilen yerlerin hepsinin zaten todo listemizde olduğunu ve bunların hepsini benim tek başıma iki haftada düzeltebileceğimi söylemiştim.

Ancak içerdeki ben hariç herkes "biz zaten hep beraber girersek kodu 2 haftada cillop gibi yaparız" demişlerdi. Demokrasi hakim geldi kodun yeniden yazılımı başladı. Ben ise bu fail içinde yer almak istemiyorum diye rewrite projesinde yer almadım.

Rewrite'dan önce, kodun testleri, code style guide'ları, continous delivery'si ve continous integration'ları her şeyi hazırdı. Ve bunu 2 ayda, hiçbir bussiness gereksinimi netleşmemiş koşullarda yapmıştık. Şu anda, kodda tüm business logic, uygulanan tüm teknolojiler vs vardı. Ve site, üzerinden çok sayıda siparişin geçtiği bir yapıyla, 20ms gibi bir sürede performans verecek şekilde çalışıyordu. Bölgedeki en hızlı site idi.

Rewrite'a başladılar. Vaadettikleri "2 haftada cillop gibi yazarız"ın 9. haftasında kodu yayına alabildiler. Tahmin edebileceğiniz gibi her yeri patlayan bir ürün ortaya çıktı. Gelirler marketing ekibinin dediğine göre %80 azaldı.

Şu anda "rewite"ın 12. haftasındayız; hala continous delivery'miz yok. Kodu elle deploy ediyorlar. Hala bir sürü bug'ımız var. Ve sitemiz 600ms'de render oluyor.

Şu anda, içerdeki ekip, deadline'ı 2 hafta sonra olan, aslında 1.5 ay önce testlerine başlanması gereken bir sistemi yetiştirmeye çalışıyor. Sistemin yayına girmediği her hafta şirketin kaybedeceği para milyon dolar civarında.

Günün sonunda; 3-5 developer'ın egosunu okşaması için heba olan milyon dolar; ve bu stres altında çalışmaya mahkum kalan (ben hariç) 6 developer, "gelirler %80 düştü, naptınız siteye" diyen bir marketing ekibi var.

"İyi kod" diye bir şey her zaman geçerli bir sebep değil. Çünkü o "iyi" dediğiniz kodlama şekli, o "iyi" dediğiniz "hipster teknolojiler" 6 ay sonra değişecek. Önemli olan, kodu temel yazılım prensiplerine uygun şekilde, bakımı kolay, katmanlı mimari ile vs yazmak.

Yazılımcıda aranan en büyük kriterlerden birisinin ise "iyi kod yazmak"tan ziyade "kötü kodu refactor edebilme" olması gerektiğini düşündüğümü belirtir, bu yorumuma burada son veririm.

Gizmodo - Teknoloji'nin Web Günlüğü ( 3)

ehe çok güldüm buna, bunun tersini de shuffle'a yapmak lazım. bir kağıda playlist döküp üzerine yapıştırsam fena olmaz.

Windows Vista Beta 1 Görüntüleri ( 5)

http://www.microsoft.com/presspass/presskits/windowsvista/default.mspx [www.microsoft.com]

http://www.pcmag.com/slideshow/0,1206,l=&s=26945&a=156757,00.asp [www.pcmag.com]

Hepsi ek araçlarla mevcut sürümde de yapılabilse de, pencere gölgeleri ve transparan window decoration tatlı olmuş, sihayımsı barlar ayrı bir güzellik tabi.

Trolltech QT4'ü Piyasaya Sürdü ( 4)

geliştiricilerin mahsun fanatiği olduğu aşikar

Fazlamesai.Net TV stüdyosundaki SİNEK vahşeti... ( 10)

o ucan sinek değil, microsoft kelebeği ...

Üç hikâye ( 12)

ilk hikayeyi okuduktan sonra birçok kişi okulu bırakabilir :)

Pardus Yuva Yapmaya Başladı ( 11)

+
burdaki işlem açılmış paketleri kopyalamak mı yoksa arkada pisi mi çalışıyor ?

Pardus Yuva Yapmaya Başladı ( 11)

"kök dosya sistemi" biraz kulak tırmalıyor
sanırım burdaki rootfs sadece bir kod isim, normal dosya sistemi olarak kullanılan rootfs ile alakası yok sanırım ?

Opera 8 çıktı... ( 9)

sanırım geç bir cevap oldu ancak cevaplamaya çalışayım.
Voice şu anda sadece windows tarafında destekleniyor, bunun için ~10 Mb'lık IBM menşeili bir eklenti indirmeniz gerekiyor. Akabinde metni seçip sağ tıkladıktan sonra "Speak/Konuş" butonuna tıklamanız yeterli. Linux için desteklenmemesi çok acı, sanırım Opera'dakilerin festival [www.cstr.ed.ac.uk]'den haberi yok :)

Opera ve ses hakkında detaylı bilgi
http://www.opera.com/voice/ [www.opera.com]

Opera 8 çıktı... ( 9)

entegre e-posta istemcisi, irc istemcisi, rss okuyucusu, wap tarayıcısı gibi türlü güzellik ile "internet suit" sıfatını fazlasıyla hak eden non-free'lerin en güzeli, insan kullandıkça daha bi seviyor bunu. Önceleri irc için web browser'ı ne kadar kullanırım flan diye bu irc istemcisini pek sevmemiştim, ancak kullandıkça ne kadar güzel olduğunu anlıyor insan. E-posta istemcisi ayrı bir güzel, filtrelemesi falanı filanı ...

$flame=on
yok öyle extension ekle, hebele hübele ekle uğraşmıyorsunuz. kur & kullan.
$flame=off

ayrıca bu yeni sürümündeki "voice" seçeneği ile sayfaları pek güzel okuyabiliyor.

Windows'a Mac OS X Makyajı ( 3)

mac tarzı kicker için ->y'z dock ss [www.majorgeeks.com]
mac tarzı pencere gölgeleri için -> y'z shadows ss [www.majorgeeks.com]
Explorer tool bar'ı değiştirmek için y'z toolbar ss [www.majorgeeks.com]

fazlamesai.net'e soralım: İçerik Yönetim Sistemleri, Deneyimler, İzlenimler ( 28)

tavsiyelerden hiçbirisi kadar olgun olmasa da, henüz bir arama modülü olmasa da beedon [www.beedon.org] iş görebilir.

FM: Yayındayız... Televizyonlarınızı ayarlayın! ( 52)

e-posta adresime imzalı birer resim ister, yayın hayatında başarılar dilerim ;)

Bill Gates'in günlerdir beklenen konuşması (Tam Metin) ( 48)

100$ olan yazılım lisans ücretinin öğretmenlere 2$ olacağı gibi bişey duydum haberlerde. Sürümden kazanacak bu adam sürümden.

''Uzak'' için oy verelim ( 1)

"Dönüş-The Return"[1] birinci oldu.

[1] http://www.beyazperde.com/film/2370

Apple'dan tarihinin en ucuz bilgisayarı : Mac Mini ( 29)

işte buna "pazarlama" diyoruz :)
"ipod'un güzelliği yeter ben zaten bilgisayarımda da 100-200 şarkıyı atıyorum shuffle'a dinliyorum" diyen bir çok insan var. Gönül ister ufak da ekranı olsun...
Türkiye'de de bu fiyatlarla satılacaksa zannımca alınabilecek bir ürün. Zira iPod hayalim "random" da olsa gerçekleşecek.

Apple'dan tarihinin en ucuz bilgisayarı : Mac Mini ( 29)

apple ve mini demişken
http://www.apple.com/ipodshuffle/

Debian ve pornografi: olsun mu? ( 4)

yeni bir alt depo ekleriz olur biter

deb http://ftp.tr.debian.org/debian testing main contrib non-free 18+

OpenOffice.Org 1.1.4 çıktı! ( 14)

bu 5-10 saniyelik beklmeyi çok daha azaltan aparatlar mevcut zaten
bilmeyenler vardır diye ekleyelim

oooqs -> Open Office Quick start
oooqs-kde -> Kde için
ooqstart-gnome -> Gnome için

GPL Uygulamaları Windows'da paralı mı olsun? ( 7)

Yeni bir slogan buldum, free software != free binary

RSS Dosyası Yapısı ( 3)

Ellerinize sağlık,
ilgili "aşağıdaki satır gözükmemiş"
<link rel="alternate" type="application/rss+xml" title="RSS"
href="http://rss.dosyasının.adresi" />

fazlamesai.net'e soralım: Para karşılığı ödev yapıyor ya da yaptırıyor musunuz? ( 35)

Bir an bu mesajı kendimin yazdığını sandım :) hani bir tabir vardır
+1
bir iki bişey de ben ekleyeyim...
ben "#" işaretini yapamayıp C'den AA alan insanlar bilirim, sınavda "kafalanmış" bir asistan gözetiminde sınava girip bana "klavye kullanmadan da `bilgisayar mühendisi` olunurmuş" dedirten insanlar. Ve yine eminim bu kişiler benden çok daha kolay iş bulacak, zengin olacak, audi a3 lerle flan gezecek.

Evde de bilgisayarda yapabildiği en fantastik şey nba de smaç vurmak olan, bölüm birinciliğine oynayan iki tane arkadaşım var. Bu insanlar daha da gelişerek audi tt lerle de gezebilir.

Bu kişiler "oğlum sen napcan kendin bişeyler öğrenip, bi yere kafa atarsan zaten onlar seni eğitiyorlarmış" düşüncesi ile sınavdan 2 gün önce tüm notları ezberleyen sınavdan bi hafta sonra Hello World! yazamayan insanlar. Acı, gerçek, falan filan.

Universiteye gelirken hayallerim vardı, böyle topluluklar olacak, kod yazaz, ağ kuracaz, yiyecez içecez. Geldiğimde hiç bişey yoktu. 2 sene bekledim sonunda kendim bişeyler yapmaya çalıştım, Linux grubu gibi bişeyler yapmaya başladım. Şu andaki üyeler 5 civarında, çoğu da hatır için geliyor(sağolsunlar). Onlar da istiyor bişeyler olsun ama samanlıktaki iğne olmak kötü bişey ( kötü bi benzetme oldu). Gelmeyen arkadaşların maazeretleri de "nasıl olsa işe girdiğim yer beni eğitecek, napiyim html'i, php'yi, unix'i" gibi sebepler. Umarım istedikleri olur diyerek olayı bitiriyim

dağınık oldu, efkar bastı kusura bakmayın