FM: Yayındayız... Televizyonlarınızı ayarlayın!

0
FZ
fazlamesai.net artık televizyonda da karşınıza çıkacak. Her Çarşamba gecesi, saat 22:30'dan itibaren, Technology Channel'da FM camiası, son gelişmeler, yazılım, teknoloji, açık kaynak, özgür yazılım etkinlikleri, programlama, donanım, geek & nerd kültürü ve daha pek çok konu üzerinde dolu dolu bir program izlemek istiyorsanız koltuğunuza kurulun ve kemerlerinizi bağlayın. Usta pilotlar, kurucu FM editörleri sundance ve butch sizi bilgisayar dünyasında sıradışı bir yolculuğa çıkaracak. ;-)
Hergün akşam 7'den itibaren KabloTV'den yayın yapan Teknology Channel'ın kablo ve uydu ayarlarını ana sayfalarından öğrenebilirsiniz.

Görüşler

0
Challenger
Birileri "FM etkisi diye bir şey yok ne de olsa" diyordu. Az önce kanalın sitesi FM etkisine maruz kaldı galiba. Site baştan hiç açılmadı. Sonra ise çok geç açıldı.
0
007
İşte ben buna iyi haber derim.
0
malkocoglu_2
Cok guzel bir gelisme! Yayin hayatinda basarilar dilerim.
0
o_ozardic
Tebrik ederiz, başarılı bir yayın hayatı dileriz..
Bu arada yeni bi anket vakti geldi sanki konuyla ilgili olarak :)
0
honal
Bize de izlemek duser, yayinda telefon baglantisi mail vs alacak misiniz?
0
tongucyumruk
Ben aynı kanalda bm ve FZ'nin de LISP öğretmesini istiyorum!. Öyle Abelson'la Sussman'ı izlemek yetmez. Hadi çıkıp izlediklerinizi uygulama vakti...

Gerekirse bilişsel bilim de tartışalım, prolog vs... ile kod örnekleri izleyelim... İsteriz de isteriz...

Şaka maka şöyle "ileri seviye" bir program olsa da izlesek... (Mesaj ilgililere ulaşmıştır)
0
FZ
Ben ve Lisp öğretmek? Ben ve Prolog öğretmek? Estağfurullah! Ben zavallı bir ASP, JavaScript, VBScript, DHTML, SQL, T-SQL, vs. programcısıyım hatta daha da zavallı bir PHP programcısı, zaman zaman sürünen bir C programcısı. Lisp'i daha yeni yeni öğreniyorum. Prolog ile bir miktar boğuştum, şimdilik Prolog galip. Lisp ile belki berabere kalırız :) (Onun yerine C# öğretsem? :-P Ankete niye C# koymadınız kardeşim diye veryansın edenlerin kulakları çınlasın, en büyük C# başka büyük yok, dibine koyacağız .NET'in, hatta o ne ki, bunca yıldan sonra Debian'a MONO kurmayı bile düşünüyorum, duy da inanma :)

Amma velakin, bm bildiğim kadarı ile Lisp, daha doğrusu Common Lisp kullanarak yıllardır yazılım geliştiriyor dolayısı ile Lisp konusunda benden çok daha deneyimli ve hatta IRC'de #fazlamesai kanalında seminer türü bir şeyler düşünüyorduk kendisi ile (hala düşünüyoruz, birkaç Lisp öğretici belge daha hazırlayalım öyle bir şeyden önce demiştik). Ha ama şu olabilir, Lisp konusunda çok deneyimli bir adam ile yeni yeni konuya giren ama programlama deneyimi olan bir adam konuşursa izleyenlerin kıyas yapma imkanı olur, her iki bakış açısını da görürler, o bakımdan bir kontrast olması pedagojik açıdan da önemlidir diye düşünüyorum. Bu hemen her alanda geçerli.

Öte yandan, istediğin "ileri seviye" olsun sevgili tongucyumruk! Sen de gayet iyi biliyorsun ki bu FM camiası içinde gözü kapalı en teknik konulara dair damardan muhabbet edebilecek, çok şey anlatabilecek insanlar var. Önemli olan bunları öyle bir program çerçevesine oturtabilmek.

Bilişsel bilim? Onu da tartışırız! İnsan zihninden, beyninden girer mikroişlemcilerden makro düzenlerden çıkarız :) Yeter ki izleyici, dinleyici olsun, öyle değil mi? FM eğer bir noktaya geldi ise üç beş kişi ile gelmedi ki, burayı takip edip buraya bir şeyler katan, eleştirisini eksik etmeyen, "bu ne ki! çok daha iyisini yapabilirsiniz!" diyen insanlar sayesinde geldi.

Son olarak: Abelson ve Sussman'a laf yok. Adamlar süper anlatmış, özellikle Sussman, ben öyle fırlama, gözleri öyle cin gibi bakan hoca az gördüm, arkadaş o ne zevk alıştır öyle ders anlatmaktan, adam yerinde duramıyor, öyle bir zevk alıyor ki yaptığı işten yani hiç ilgilenmeyen bir kişiye bile programlama öğretebilir gibi geliyor bana :) Abelson'da da var bir hınzırlık ama biraz daha soğukkanlı gibi, biraz daha mesafeli ama arada ettiği bazı laflar, sorulara verdiği bazı cevaplar var, onları da izlemek bir zevk. Keşke altyazılı halleri olsa :(
0
bm
Bm, kendisini Abdurrahman celebi gibi hissediyor bu konuda, ama ilgi olduktan sonra gayet tabi kisa surede bu isleri cok daha duzgun anlatacak arkadaslar cikacaktir.

Insanlar boyle filim filan seytermeyi mi tercih ediyorlar yahut flashli (verya daha iyisi SMIL filan gibi bir metodla) yari yazi yari animasyon dokumanlar mi daha iyi olur?
0
bm
Bu arada Sussman'i sevenler icin baska filim:

http://aduni.org/colloquia/sussman/

0
sametc
kanal super oldu bence hiç turkce teknoloji bilişim duyamıyorduk. hele hele Fazlamesai editorlerin program yapmasıda ayrı bir sevindirdi bizi hatta ucurdu :)) super oldu başarılar dilerim ....

ama ben bir technology channel (!) genel müdürüne mail atmadan rahat duramam neden benim ulkemde TURKÇE yayın yapan kanal ingilizce isim taşıyor ? demekki ben kendi ulkeme karşı dilime karşı yabancılaşıyorum ? ayrıca internet sitelerinin ismi neden turkce ? celişki taşımıyormu ?

bence serdar koylu'yu cağırıp tubitakın geliştirdiği ulusal linux konusunda aydınlatın neyse en iyisini sundance ve butch hocalarımız bilir ;)
0
yuxel
e-posta adresime imzalı birer resim ister, yayın hayatında başarılar dilerim ;)
0
Challenger
Şimdi beni KabloTV abonesi yapıp masrafa sokacaksınız. Hele FZ daha fazla yandı. Onun bir de televizyon alması lazım. :-)

Yayın hayatınızda başarılar dilerim. FM' nin daha fazla yayılması ve daha fazla insana ulaşması dileğiyle.
0
FZ
Sen ne diyorsun! Cumartesi günü KabloTV elemanı geldi, kablo çekecek, hay hay çekin dedim yalnız küçük bir mesele var, test edemeyeceğiz zira TV yok bende. Adam bana baktı gözlerini kocaman kocaman açarak: Abi sen nasıl yaşıyorsun!? :)

10 sene doğru dürüst TV seyretmedikten sonra görelim bakalım nasıl oluyormuş yaşadığım yerde TV olması :)
0
Challenger
Artık o adamın bütün tanıdıkları senin kim olduğunu biliyor. :-) Böylelikle FM' de her fırsatta televizyon izlemediğini söyleyen kimse kalmamış oluyor. :-)

Ben sabahtan gece yarısına kadar televizyonu izlese de izlemese de açık bırakan insanlar tanıyorum. Televizyon açık olmayınca evde bir eksiklik hissediyorlarmış.

Hadi bakalım. Hayırlı olsun. ;-)
0
ttk
Hayırlı olsun netekim.
Tv alıp ne yapacaksınız, bilgisayara bir tv kartı taktırabilirsiniz.
Bizim burada kablo tv yok, geleceği de yok, kablo tv'li vatandaşlar güle güle izlesinler.
0
bm
Herhalde FM'ciler en azindan kendi programlarini bit-torrent ile dagitirlar? TV, kablo filan neymis bunlar?
0
sleytr
Aslında "teknoloji kanalı"yım diyen birilerinin internetten de canlı yayın yapması gerekir. ama ntv gibi ulusal bir kanal bile bu işe yeterince yatırım yap(a)mazken gencecik bir kanaldan henüz bukadarını bekleyemeyiz sanırım...
0
bm
Bekleriz, 'stream' etsinler demiyorum bit-torrent diyorum. NTV ne yaparsa yapsin. FM'ciler herhalde islerini NTV'den daha iyi bilecekler?
0
sleytr
programın dosya paylaşımı ile dağıtılması olayına ben zaten kesin gözüyle bakıyorum :) ama evinde tv olmayan biri olarak ntv, cnbce, discovery ve şimdi de techtv gibi kanalların netten izleyebilmeyi isterdim doğrusu.
0
Skeleton
Seyredemeyenlere veya tekrar seyretmek isteyenlere ed2k linki (release yaptım):

Fazlamesai.Bolum1.DivX.SkeletoN.avi
0
mturker
Sabahtan beri bekliyorum 1 byte bile alamadım :)
0
conan
> Herhalde FM'ciler en azindan kendi programlarini bit-torrent ile dagitirlar? TV, kablo filan neymis bunlar?

Makbule gecer.

0
ttk
Bence de iyi olur.
0
sundance
Yapmayan aha ne olsun :)
0
banger
super oldu da acaba bugun varmi bende de yok kablo ablamlara gitmem lazim simdi... bugun yoksa bosu bosuna gitmiyim bari...
0
sundance
Sözkonusu bütün teknik problemler için (Stallman'ın konuşmaları için hazırlanmış altyazının konulmaması, programın yayına geç girmesi vs. vs.) bütün FM okurlarından özür dileriz.

Programın düzenleme aşamasının tamamının başında bulunmamamızdan kaynaklanan bu problemler, programı izlemesi çok zor hale getirmiş durumda malesef :(

Keşke düşünmediğimiz, ya da yapmadığımız bir şey olsaydı "ne salak mışız aklımıza gelmedi" derdik :(

Şu an aldığım bir bilgiye göre altyazılar yayın bilgisayarında görünmekte fakat yayında gözükmemekteymiş.

Ehh, FM'in programına da böyle bir bilgisayar problemi yakışırdı...

Üzgünüz
0
bm
Caniniz sagolsun, RMS'in ne diyecegini biliyoruz asagi yukari zaten. Bir dahaki seferi de var bunun nasil olsa.
0
simor
Ben o adamı seyredememiştim :(
Tekrar yayında ne olur haberdar edin kanalın yayın programı düzensiz gidiyor galiba
0
tongucyumruk
İlk programda teknik aksaklıklar olması bir televizyon geleneğidir... Boşverin.... Haa neredeyse kanalı arıyordum "Nerede bu program" diye, o ayrı...

Şimdi gelelim eleştiri oklarına. Program kelimenin tam anlamıyla "donuk" başladı. Daha önce benzer "ilk program"lar gördüğüm için şaşırdım diyemeyeceğim, fakat özellikle programın ortasından sonra gerçekten ısınıldı sanırım ortama. Bu noktadan sonra daha akıcı ve doğal gitti diyebilirim. Olay gerçek bir sohbet havasına girince gerisi geldi.

Konu seçiminde biraz "iki arada bir derede kalmış" hissi vardı. Bir tarafta durmadan son teknoloji geek konularından bahsetme dürtüsü, öbür yanda daha geniş bir kitleye yönelik "geek" olmayan insanların da anlayabileceği bir program yapma ihtiyacı.

Fakat genel olarak programın yapısında beni rahatsız eden birşey vardı doğruyu söylemek gerekirse. Sanki fazlamesai ruhunda, coşkulu, geek bir programdan çok ana haber bülteni havası vardı biraz. Belki sadece birbirini iyi bilen, tanıyan iki kişi tarafından sunulduğundandır. Programa katılacak bir konuk programı çok daha renkli kılabilir gibi geliyor bana. Hatta şöyle C/C++, C#, Python, LISP, Java, Perl, Ruby vs... dünyalarından insanlar toplanıp uzuun uzun tartışsalar ne güzel olur. (Featuring SK)

Bunun dışında bir bilgi hatası vardı. Netscape kodları önce açıldı, daha sonra AOL'un Netscape'i kapatmaya karar vermesinin ardından Mozilla Foundation kuruldu. Yani kodlar açıldığı anda bağışlanmadı.

Bir de etkinliklerden bahsederken Akademik Bilişim'den bahsedilse iyi olurdu düşünüyorum. Akademik Bilişim demişken haftaya artık Uludağ konulu bir haber yaparsınız... Anahtar Kelime: Pardus

Bunun dışında oldukça iyi bir programdı. Ölçüt: içinde anlatılan herşeyi ezbere bilmeme rağmen o programı başından sonuna izliyorsam o program iyidir.

Ellerinize sağlık.

Not: Blog kavramından bahsederken Gezegen'lere değinmeyi unutmazsınız umarım.
Not2: Kitaplar hakkında konuşacaksanız Lawrence Lessig'in Free Culture adlı kitabını da mutlaka tavsiye ederim.
0
malkocoglu_2
Boyle azizlikler ilk seferde normaldir. Bu bir kac puruze ragmen cok guzel bir program olmus. Emegi gecen herkesi kutlarim.

Kazaa, Bittorrent hakkinda yeni seyler ogrenmis oldum ve EMACS'DEN TELEVIZYONDA BAHSEDILDIGINI ILK KEZ GORMEKTEN MUTLUYUM :)

Yayin hayatinizda basarilar dilerim.

0
tongucyumruk
MSDN TV dedikleri şey bir televizyon kanalı mı bilmiyorum ama oradaki geliştiriciler de vakti zamanında Emacs'ın favori editörleri olduğunu beyan etmişler.
0
malkocoglu_2
MS saflarinda oldugum 1 senelik cinnet yilimdan hatirladigim kadariyla MSDN Micro-shaft programcilarina yonelik bir egitim kanali/merkezi/gurubudur. TV kanali oldugunu hic duymadim, ABD'de tv kanallari arasinda denk te gelmedim (kanal secimleri arasinda olmadigindan da oldukca eminim). Fakat TechTV'yi disarida ilk ciktigindan beri seyrediyorum, ana programlarinin oldukca anti-MS bir gurup tarafindan sunulmasina ragmen Emacs referansini ilk kez burada duyuyorum (diger programdaki sunucular Mac egilimliydiler, fakat Linux'a da yer vermeye baslamislardi. Ama kesinlikle Stallman seviyesinde bir sunumlari yoktu, FM programinin beni sevindiren tarafi bu oldu).

0
mos
:p


0
DevranBasar
Demek Fazla mesai bizzat mesai'nin kendisi oluyor...
hımm, başarılar tabii ki.
Hayırlı da kazançlar...
0
sundance
Şu ana kadar çekimdi, röportajdı, editti derken iki kişi haftada net olarak üç adam gün fazlamesai yapıyoruz, tek kazancımız, seninki gibi yorumlar.

Teşekkürler.

0
sefalet
programı seyrettim güzeldi ilk program için. çok önemli internet kültürünü tanıtan bu tip programlar fakat bazı arkadaşların dediği kanalın ismine ve kablolu yayında çıkardığı sinir bozucu sese illet oldum bilmiyorum başkalarında da aynı sorun oldumu.kulağım hala cınlıyor zor duyuluyordu konuşmalar.takip etmek üzere başarılar.
0
Skeleton
aynı sorun bende de vardı. demek ki yayından kaynaklanan bir problemmiş. ama program gayet güzeldi. diğer bölümlerde bu tarz küçük problemleri düzeltecekleri kanaatindeyim.
0
sametc
evet ustteki yorumumu okuduysanız kanal isminin ingilizce olup kanalın turkce olmasının getirdiği uzuntumu anlatmıştım ve bu konuda technology channel genel müdürüne e-posta atmadan rahat edemiyeceğimi soylemiştim ve kendisine kanal isminin neden ingilizce olduğuna dair bir e-posta attım ve cevap geldi cevabıda aynen yazıyorum:

"mmar@teknolojitelevizyonu.com"
selamlar

kanalin eski ismi ingilizce rtuk ve telekomdan izinler bu isimle alinmis
ancak izlediyseniz sozlu olarak teknoloji televizyonu geciyor hukuki
basvurular yapildi yakinda logoyuda degistirecegiz

Saygilar

evet bu mektuptan dolayı sevindik :) kendisine teşekkür ederiz.

0
FZ
Bakalım bu akşamki II. bölüm nasıl olacak ;-)
0
FZ
2. bölüm başladı, şimdilik fena gitmiyor ;-) 3. bölüm için önerileri hemen almakta fayda var ;-)
0
malkocoglu_2
Wiki teknolojisi hakkinda birsey eksik kaldi. Wiki teknolojisinde bir diger yaziya link eklemek cok ve cok rahattir. Bu yuzden bilgi idare sistemleri icin tercih ediliyor, cunku Wiki icerik yaraticisini HTML yazmaktan kurtarmaktadir. Ayrica mevcut olmayan hikayelere bile baglanti koymak mumkundur, o durumda isteyen biri o hikayeye icerik ekleyebilir.

http://www.sitepoint.com/article/what-is-a-wiki


0
FZ
Hmm, Türkiye'deki bir TV kanalında, Common Lisp, Emacs, vs. dendi hatta görüntüleri çıktı, Lisp kodları, canlı editör görüntüleri filan... Flash ile hazırlanmış Lisp ve Emacs animasyonları...

Başımıza taş mı yağacak ne? ;-)
0
bm
Hadi yaa? Bizim komiklik mi yoksa daha duzgun birseyler yapti mi birisi?
0
FZ
Birileri daha iyisini yapana dek... bizim "komiklik" ;-)
0
sundance
Sizin komiklik :) Hatta bilmem inanır mısınız, Butch, "Fm üyelerinden Bülent Mürtezaoğlu'nun hazırladığı (umarım doğru yazmışımdır) shockwave animasyonu" bile dedi.

Kısaca günah bizden gitti :)
0
bm
Murtezaoğlu, ama onemli degil. Boyle seyler seviliyor ve faydali oluyorsa devamini yapariz (lisp vasitasiyla biraz degisik bir perspektifi sadece Turkce okuyabilen bilisimciye kazandirma projemizde calisan kadro buyuyor farkindaysaniz). Seyircilerden geri besleme alabiliyor musunuz? Herhangi bir istatistik var mi?
0
malkocoglu_2
Kadinlar ve Bilgisayarlar hakkinda bir ekleme: Marjinal ornekler haricinde, her iki tarafa da yakin olmasi acisindan Alan Turing daha okkali bir ornek olabilir, cunku sayin Turing homoseksueldi. Hatta, ilginc bir anektoddur, zamanin Ingiliz kanunlarina gore kendisinin durumu kanuna aykiri oldugu icin, kendisine "durumunu duzeltmesi" icin bazi ilaclar verilmisti. Bu ilaclar kendisinin zihni dengesinin bozdu ve bu gunlerden birinde Alan Turing intihar etti. Trajik bir hikaye.
0
malkocoglu_2
Bazi kelimelerin telafuzu hakkinda

http://www.bilgidata.com/yazi.jsp?dosya=a_telafuz.xml

0
bm
Elinize saglik. Simdi bu hizmetin pesinden kusur bulmak gibi olacak ama telaffuz iki f ve aksansiz degil mi?
0
mturker
Bu kanalda hala bilgisayar görüntülerini göremiyorum, sadece 2. bölümde filimin tanıtımını görebildim o kadar.
Emacs ekranı filan bembeyaz gözüktü hiç bir şey anlaşılmadı. Bu tip şeyler kanalın test yayınında filan olmasından mı? Gelecekte görebilecekmiyim bu görüntüleri ?
0
FZ
Hangi semtte izlediniz? Ben Anadolu Yakasında, Koşuyolu civarındaki bir TV'den izledim, bilgisayar ekran görüntüsü müthiş berrak olmamakla birlikte genel olarak ekranda ne olduğu anlaşılabiliyordu. Galiba Avrupa Yakasındaki yayın kalitesi biraz düşükmüş...
0
mturker
Ankara'dayım Çankaya'ya bağlı A.Öveçler mahallesinde. Hangi hangi istasyona bağlıdır bilmiyorum.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Fazlamesai.net TV : 25. Bölüm

butch

Teknoloji Televizyonu'nda her Çarşamba akşamı 21:30'da canlı olarak yayınlanan Fazlamesai programında buluşmak üzere. Bu hafta yine çılgınca videolar, fantastik programlama dilleri, "yok artık bunu da mı yapmışlar, nasıl ki yani?" dedirten haberler ve damardan tartışmalarla, sizden gelecek canlı geribeslemelerin de katkısı ile dolu dolu bir program yapacağız.

İletişim kurmak isteyenler için adreslerimiz:

e-posta: fazlamesai@teknolojitelevizyonu.com
Jabber: fazlamesai@jabber.org
ICQ#: 213759500
MSN: fazlamesai@teknolojitelevizyonu.com
Forum: www.teknolojitelevizyonu.com/forum

Fazlamesai.net TV : 36. Bölüm

butch

Teknoloji Televizyonu'nda her Perşembe akşamı 21:30'da canlı olarak yayınlanan Fazlamesai.net programında görüşmek üzere.

Bu hafta da yine sizden gelecek canlı geribeslemelerin de katkısı ile dolu dolu bir program yapacağız. Programı Internet üzerinden de izlemeniz mümkün.

İletişim kurmak isteyenler için adreslerimiz:

Fazlamesai.net TV : 25. Bölüm

FZ

GÜNCELLEME (2005-07-27 17:00) : Teknoloji Televizyonu yetkililerinden aldığımız bilgiye göre ellerinde olmayan bir şekilde bu haftalığa mahsus mecburi bir yayın akışı değişikliği gerçekleştirmek zorunda kalmışlar. Bundan ötürü maalesef bu haftaki programı sunamayacağız. Haftaya görüşmek ümidiyle.

Teknoloji Televizyonu'nda her Çarşamba akşamı 21:30'da canlı olarak yayınlanan Fazlamesai programında buluşmak üzere. Bu hafta yine çılgınca videolar, fantastik programlama dilleri, "yok artık bunu da mı yapmışlar, nasıl ki yani?" dedirten haberler ve damardan tartışmalarla, sizden gelecek canlı geribeslemelerin de katkısı ile dolu dolu bir program yapacağız.

İletişim kurmak isteyenler için adreslerimiz:

e-posta: fazlamesai@teknolojitelevizyonu.com
Jabber: fazlamesai@jabber.org
ICQ#: 213759500
MSN: fazlamesai@teknolojitelevizyonu.com
Forum: www.teknolojitelevizyonu.com/forum

Fazlamesai.net TV : 10. Bölüm

butch

Bomba gibi programlar serisine "Nükleer" başlıkla devam ediyoruz. Her hafta olduğu gibi fazlamesai.net 'in içeriğini takip ederken, yapay zeka, müzik, yeni dergiler vs. üzerine de sohbet edeceğiz.

Görüşmek üzere.

Programı çeşitli yöntemlerle bombalayabilirsiniz. Hedefler:
e-mail: fazlamesai@teknolojitelevizyonu.com
Forum: www.teknolojitelevizyonu.com/forum
Jabber: fazlamesai@jabber.org
ICQ#: 213759500
MSN: fazlamesai@teknolojitelevizyonu.com

Fazlamesai.net TV : 24. Bölüm

butch

Teknoloji Televizyonu'nda her çarşamba akşamı 21:30'da canlı olarak yayınlanan Fazlamesai programında buluşmak üzere.

İletişim kurmak isteyenler için adreslerimiz:
e-posta: fazlamesai@teknolojitelevizyonu.com
Jabber: fazlamesai@jabber.org
ICQ#: 213759500
MSN: fazlamesai@teknolojitelevizyonu.com
Forum: www.teknolojitelevizyonu.com/forum