Teknoloji Televizyonu'nda her çarşamba akşamı 21:30'da canlı olarak yayınlanan Fazlamesai programında buluşmak üzere.
İletişim kurmak isteyenler için adreslerimiz:
e-posta: fazlamesai@teknolojitelevizyonu.com
Jabber: fazlamesai@jabber.org
ICQ#: 213759500
MSN: fazlamesai@teknolojitelevizyonu.com
Forum: www.teknolojitelevizyonu.com/forum
İletişim kurmak isteyenler için adreslerimiz:
e-posta: fazlamesai@teknolojitelevizyonu.com
Jabber: fazlamesai@jabber.org
ICQ#: 213759500
MSN: fazlamesai@teknolojitelevizyonu.com
Forum: www.teknolojitelevizyonu.com/forum
Bir izleyici sürekli Java'ya laf ettiğimizi, Java'nın Unicode ile ilgili herhangi bir sıkıntısı olmadığını belirtmiş. Kendisine Peter Seibel'in kitabından bir dipnot aktarmak istiyorum. Bu arada Peter Seibel, uzun süre WebLogic firmasında Java programcısı olarak çalışmış sağlam bir Java programcısı. Bunun yanısıra bu günlerde yeni çıkmış olan Practical Common Lisp isimli meşhur Lisp kitabı ile de gündemde:
"Even Java, which was designed from the beginning to use Unicode characters on the theory that Unicode was the going to be the character encoding of the future, has run into trouble since Java characters are defined to be a 16-bit quantity and the Unicode 3.1 standard extended the range of the Unicode character set to require a 21-bit representation. Ooops."
Türkçesi:
"Geleceğin karakter kodlama standardının Unicode olacağı düşüncesi ile en baştan Unicode kullanacak şekilde tasarlanan Java bile problemlerle karşılaştı çünkü Java karakterleri 16 bitlik büyüklükler olarak tasarlanmıştı ve Unicode 3.1 standardı Unicode karakter genişliğini 21 bitlik yaptı. Ooops."
Kaynak:
http://www.gigamonkeys.com/book/numbers-characters-and-strings.html
11. dipnot. (Seibel bunu şu bağlamda söylüyor: Lisp için ANSI Common Lisp standardı oluşturulurken [uzun uzun zaman önce, uzaktaki bir galakside] ve henüz Unicode portakalda vitaminken karakter kodlama olarak Unicode kabul edilmiş).
Bir başka izleyicimiz ise Google Earth'ten bahsettiğimizi ama adres vermediğimizi belirtiyor. Buna verilebilecek iki cevap var.
1- Adresi verdik.
2- Vermesek bile... Google... daha ne denebilir ki?
Bir de şöyle bir eleştiri var: Yok ortada download edilebilecek bir program. El cevap:
1- Evet, biz bahsedince çok popüler oldu, Google da bir süre ara vermek zorunda kaldı. Bkz. FM etkisi (bi nevi DDoS saldırısı! :)
2- Şaka bir yana, program beta sürümünde, Visual C++ ile yazılmış ve netekim bazen çakılıyor. Google, piyasayı biraz yokladı. Ara verdi. Muhtemelen bazı hataları düzeltip programı cilalamak ile meşguller, kısa sürede tekrar download edilebilir bir sürüm koyarlar.
Bir eleştiri daha:
- Sürekli Google'dan bahsediyorsunuz, yeter artık, konu mu kalmadı!?
Cevap:
- Google sürekli bomba gibi gelişmelerle ortaya çıkıyorsa ve Internet'teki hemen her site bundan bahsediyorsa bu bizim suçumuz mu? Sırtımızı mı dönelim? Amaan canım, boşver Google'ı mı diyelim? Microsoft bile boşvermiyor, yahu Google gene bir şey yapmış, ortamı boş bırakmayalım, rekabet edelim diyor. Şimdi bu durumda bahse değer olmayan bir durum mu var?
Bir izleyicimiz ise olumlu bir eleştiri getirmiş ve bahsettiğimiz konuların epey ilgisini çektiğini ve kendisini meraklandırdığını, heveslendirdiğini söylemiş. Dün gece televizyonda gösterdiğimiz Lisp Machines, üzerindeki Genera OS, üzerindeki hyptertext doküman hazırlama sistemleri (80'li yılların ortası filan) düşündüğümüzden daha çok heves uyandırmışa benziyor, sevindirici. :)
Bir başka izleyici ise geçen haftaki programda, Steve Jobs'un konuşmasından bahsedişimizden etkilenmiş ama Jobs'un konuşmasına erişemediğini söylüyor. FM'nin en altındaki arama kutusuna Steve Jobs yazılırsa gelen ilk adres:
Üç Hikaye
http://www.fazlamesai.net/modules.php?name=News&file=article&sid=3019