GPL Uygulamaları Windows'da paralı mı olsun?

0
sundance
Linux üstünde en sevilen IRC istemcilerinden biri X-Chat Windows için derlenmiş halini $20'a satmaya başladı.

Uzun süredir tartışmak istediğim bir konu.X-Chat bunun tek örneği de değil, bir çok yazılımcı "GNU/Linux üstünde ürünü geliştirirken, Linux camiasına da bir şeyler geri veriyor gibi hissediyoruz ve bu bize yetiyor. Fakat eğer bunu Windows altında kullanmak istiyorsanız para ödemek zorundasınız, ya da oturun kendiniz derleyin" diyor.

Merak ediyorum acaba FM okurları bu konuda ne düşünüyor?

Görüşler

0
cayfer
"Roma'dayken Romalılar gibi davranmak gerekir" derler. Açık kaynak kodunun tehlikeli olduğu, üstelik arkasında destek olacak bir firma bulunmayan yazılımların ne denli kötü olduğu çeşitli platformlarda defalarca anlatıldı. Hatta çeşitli bağımsız araştırma şirketleri tarafından raporlara döküldü, kamu oyuna sunuldu. Daha hala, para ödemeden yazılım kullanmak istiyorsanız sonuçlarına da katlanırsınız...

Bence X-Chat iyi yapmış. Windows ortamında kullanıcılara yazılımı kendilerinin derleme olanağı verilmiş olduğuna göre kimsenin diyebileceği birşey kalmıyor.
0
acemi_
GNU/Linux'a geciste, kullanilacak yazilimlarin Windows surumlerinin de var olmasi, sureci kolaylastiriyor. Kullanicinin, kullanacagi yazilimlari oncelikle Windows ortaminda test etmesi/kullanmasi/alismasi ve artik kendini hazir hissettiginde gecis yapmasinin bircok avantajlari var.

Bu nedenle asil ortami GNU/Linux olan GPL lisansli yazilimlarin, Windows ortaminda calisan surumlerinin de kolay temin edilebiliyor/yuklenebiliyor/kullanilabiliyor olmasi GNU/Linux'un ve toplulugun lehine...

Taktik acidan GPL lisansli yazilimlari Windows ortaminda kullanmak isteyenlere kolaylik saglamak lazim bence.
0
yuxel
Yeni bir slogan buldum, free software != free binary
0
malkocoglu_2
Emacs'te bazi tus kombinasyonlari THE-GNU-PROJECT diye bir dosya getiriyor; Bu belgeye gore Aziz Stallman vakti zamaninda Emacs teypleri satarak para kazanmis. Kod her zaman acikmis tabii.

Yani: Bahsi gecen arkadaslar, eger Windows uzerinde derleyebilmek icin soz edilen kodu degistirmisler ve bu yeni degisimleri paylasmiyorlar ise, GPL lisansina karsi geliyorlar. Ama tum kod hala acik, fakat derleme ve dagitim servisi sagliyorlar ise, bence bunda birsey yok. Dgier bir acidan, ego'lari Linux camiasi icinde tatmin oluyorsa, tum guc onlara derim. Bazilari her camiaya hitap etmek istiyor, bu da onlarin secenegi. Sonucta kod bedava, ve kimse birsey yapmaya mecbur degil.
0
sundance
Bu dediğin hikayeyi bizzat Stallman'ın ağzından dinlemiş olduğumdan dolayı gurur duydum şimdi :) Bunu mümkün kılan Butch'a burdan bir kez daha teşekkür etmek lazım.

Bence de programların derlenmiş halleri Windows üzerinde para ile satılsın. Fakat Acemi arkadaşımızın belirttiği nokta da gözardı edilemeyecek kadar önemli.

Bir başka önemli soru da, acaba Windows üstünde özgür yazılımlarla insanları özgür yazılım dünyasına daha mı yakınlaştırıyoruz, yoksa beleş yazılım kavramı mı güç kazanıyor ?
0
malkocoglu_2
Aslinda ben direk para ile satilsin demiyorum, eger satarlarsa bu GPL'in ihlali olmaz diyorum. "Para ile satilmasi ozgur yazilimin yayilmasina yardim eder mi etmez mi" o baska bir soru.

Ama ilginc bir soru. Bunu biraz irdeleyelim:

Senaryolar:

- Windows'dan kazandigi para ile gecimini saglayan programci daha cok ozgur yazilimla ugrasir, bilahere Linux'ta olan donanim suruculerin, programlarin sayisi fazlalasir (iyi).

- Windows'da parali olan programlarin bedava halini kullanmak isteyen kullanici Linux'a gecer (iyi).

- Ilk kez ozgur yazilimi deneyecek olan kisi parali olan bu programi gorunce kacar. Ozgur yazilima kuser. Aynen idolu B. Gates gibi Harvard universitesini birakir, ve ikinci bir B. Gates olur. (kotu - ama pek olur gozukmuyor).

- Sirket politikasi yuzunden Windows'a mahkum olan gonlunde ozgur yazilim kullanmak gecen programcilar, bu parali programi gorunce kullanamazlar. Uzulurler, verimlilikleri duser. (kotu).

(Ben ikinci sikka uyabilirim, ama bu programi kullanmam gerekmedi. Fakat Emacs Windows'da parali olsa, Stallman'in ensesinde bitecegime emin olabilirsiniz. Tabii bu hic olmayacak).

0
librid
Bazı uygulamalar, söyle ki kilit önem taşıyanlar, mümkün olan her platforma yayılmaları standartları lehimize çevirme açısından önemli olanlar ve linux'a geçişte kolaylık sağlayacak olanlar kesinkile beleş ve kolay kurulabilir olmalı. Örneiğin mozilla-*, openoffice.org, gnucash...
Ancak windows'da taban kazanması genel strateji açıından çok önemli olmayanlar paralı olabilir hatta olmalı. Mesela xchat: herhangi bir windows kullanıcısnın xchat kullanması linux'u seçmiş tabana ne gibi bir fayda sağlar? Peki bunlar neden paralı olsun derseniz, böylece windows kullanıcıları beleş ile özgür arasaındaki farkı daha iyi kavrayabililerr.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

MS Windows´tan GNU/Linux´a Geçenlere `Rusya´dan Sevgilerle´

FZ

Daha önce FM bünyesinde bazı çalışmalarımız olmuştu hangi amaç için hangi programı kullanalım falan gibisinden. Son aldığımız haberlere göre ise bir grup Rus bilgisayarcı oturmuşlar ve mükemmel bir sayfa hazırlamışlar. Eğer siz de doğru yolu bulup Windows ortamlarından Linux´a geçmeyi düşünüyor ve fakat `yaw hani Windows ortamında video editing için şunu kullanıyordum, FTP istemcisi olarak bunu, editör olarak falancayı, IP telephony için filancayı, acep bunların GNU/Linux muadilleri, kalburüstü alternatifleri nedir, ne değildir?´ gibi cümleler kuruyorsanız hemen şu güzel sayfaya bakıyorsunuz ve huzura eriyorsunuz.

Tüm özgür yazılım kullanıcılarına Rusya´dan sevgilerle ;-)

Ev-Ofis Kullanım Kılavuzu

sundance

Zor günler (yıllar) geçirmekte olan ülkemizde, özellikle bilgisayar sektöründe şirket kurmanın, yeni bir ofis açmanın yükünü kaldırmak istemeyen birçok kişi Small Ofice-Home Ofice olan SOHO'lara yönelmektedirler. Öte yandan çalışmakta oldukları işten çıkmış ve bu şekilde SOHO modunda evden iş yapmayı tercih eden de oldukça büyük bir kesim var.

Bu yazıda böyle bir ofis kurarken nelere dikkat etmemiz gerektiğini, verimli bir şekilde çalışabilmek için nelerin önemli olduğunu adım adım göreceğiz.

3. Nesil Windows Media

elrond

Microsoft, multimedia içeriklerine yeni bir boyut getirdiği yeni Windows Media teknolojisi "Corona" yı duyurdu.
Bu sefer olaya biraz server tarafından bakalım. (DivX' de son kullanıcı tarafından bakmıştık)

Windows 2000 server'da olan "Windows Media Services" daha gelişmiş olarak Windows.NET Server Beta 3 ya da Build 3604'te de mevcut bulunuyor. Beta sürümü için oldukça stabil bile sayılabilir. Tabiki BBC Live Windows.NET üzerine taşınmadı ve onbinlerce bağlantı denenmedi. O yüzden gerçekten stabil mi bilemem.

Genelağ

redogre

fazlamesai.net'e soralım: Genç bir yazılımcı adayına ne tavsiye edersiniz?

FZ

Genç bir arkadaşımızın bana yolladığı e-postaya özelden cevap vermek yerine FM ortamınının kolektif deneyiminden ve yol göstericiliğinden faydalanalım dedik. Kendisinin de izniyle iletisini burada yayınlıyor ve deneyimli bilgisayarcılardan yol göstermelerini istiyoruz:

"Emre Bey merhaba,

Ben ileriseviye.org'daki yazılarınızı takip edebildiğimce/kavrayabildiğimce okumaya çalışıyorum. Öncelikle kendimi tanıtmak istiyorum. Ben Berk Aydın. Şu anda H. Avni Sözen Anadolu Lisesi 2. sınıfta okumaktayım. Gelecek sene üniversite giriş sınavına gireceğim. Aynı zamanda da amatör bir şekilde programlama dilleri ile -naçizane C, C# ve Java- ilgilenmekteyim.