librid

librid


0 takip ediyor | 0 takip ediliyor


Bilgi alanları


İlgi alanları

Google Çekleri ( 6)

Abi kusura bakmayın ama bu adamlar daha iyi mizah yapıyor...

100$'a ne? ( 18)

Tarih itibariyle su link daha eski: http://fmciler.blogspot.com/2006/07/samalamann-snr-yoktur-fmkapkara.html Taklit etmeylim copyright var ;)

100$'a ne? ( 18)

Ben senin yolculuk masrafını üstlenmeye hazırım aslında... Yeterki klavyeden, bilgisayardan bir süre uzak kal... Tibet'e gitmesende olur, gitmiş gibi yap olmaz mı? Bi huzur ver...

newLISP ( 36)

Lisp'i sevmiyoruuzzz!

Parantezleri de sevmiyoruuuzz!

Telekom der ki: Firefox 1.5 kullanmayın. ( 33)

Siz hala bunu mu tartışıyorsunuz? :-)

Video: Second Episode - 20 dakika ve 100 satırda Reddit ( 8)

Bu arada Ogg Theora sessiz sedasız baya mesafe katetmiş. Linkte örnek videolar var.

Ruby Haber Turu ( 28)

Common Lisp'i kastederken Lisp demeyelim. Common Lisp ile Lisp aynı şeyler değil.
Lisp = CL U Scheme U Emacs Lisp U AutoLisp U MacLisp U ...

Ruby Haber Turu ( 28)

Hakikaten ayak izleri komik olmuş. Yazarın KDevelop geliştiricisi olması içeriğin kalitesi konusunda güven veriyor o ayrı.

Ruby Haber Turu ( 28)

Kabul, sizin gibi statükocular Java kullansın, yenilikleri denemeye açık insanlar RoR kullansınlar. Bence hiçbir mahsuru yok.
RoR ("Ruby on Rails" ismi, "Ruby Rail" değil) gibi sadece erdemleri sayesinde ismini duyurmuş olan bir özgür yazılım değerine dil uzatıyorsunuz. Bu yaptığınızdan (gerçekten özgür yazılımı destekliyorsanız) utanmanız lazım.

Ruby ve Rails Dünyasından ( 7)

Çok güzel. Bu tip derlemelere devam edersek yakında rubygarden'da bir ayrıntılı bir Türkçe wiki sayfası hazırlanabilir.
Bu arada yorumdaki hosting firması linkinde typo olmuş, çalışan link: http://planev.com/plans-depo.html

Ruby on Rails 1.0: Web Programlama Rayına Oturuyor ( 5)

Bilgisayarınıza Ruby programlama ortamı kurmak için en azından şu 3 paketi kurun (paketlerin tam isimleri farklı olabilir):
ruby : Yakut
irb : (irb komutun adı aynı zamanda) İnteraktif Ruby anlamına geliyor. Aslında standart bir Ruby aracı olmasına rağmen Debian bunu nedense ayrı bir paket yapıyorlar. Ruby yorumlayıcısının içinde çalışır gibi komut verip sonucunu anında görebildiğiniz araç. Öğrenirken ve ilerde ufak kod parçaları denerken vazgeçilmeziniz. Bir sürü özelliği var (tab completion misal).
ri : (ri komutun adı aynı zamanda) Ruby'nin man sayfaları. API dökümantasyonu daha doğrusu. Okuyun, öğrenin aklınızda kalsın.
Debian kullananlara not: Nedense Debian standart kütüphaneye ait modülleri ayrı paketlere bölüyor. Bu paketleri bulup elle yüklemeniz gerekecek malesef :( packages.debian.org'da ruby-default source paketinden türemiş bütün bu paketlerin listesini aratabilirsiniz.

Türkçe Ruby tutorial için en tepedeki yoruma bakınız.
İngilizce Ruby dökümanlarının merkezi: http://www.ruby-doc.org
Uçuk kaçık bir Ruby tutorial. İlginç gelebilir, bir göz atın: "Why's (Poignant) Guide to Ruby"
Ruby öğrenmek için en güzel kitap Pragmatic Programmers' Programming Ruby 2. Ed (İngilizce). Bu kitabın birinici baskısı beleş ve ruby-doc.org'da var. İkinci baskının pdf'i internet üzerinden satın alınabiliyor. Bu arada Ruby kitabı aramak için O'Reilly'ye boşuna bakmayın Perl için O'Reilly neyse Ruby için de Pragmatic Programmers o. Bu yayınevinin RoR kitabı da var. Başka bir yayınevinin The Ruby Way diye güzel bir kitap daha var Ruby 1.6 için yazılmış. Gelecek sene ikinci baskısı da çıkacakmış.

Ruby uygulamaları için sourceforge eşdeğeri: http://rubyforge.org
Freshmeat eşdeğeri: http://raa.ruby-lang.org
(Birşey arıyorsanız her iki sitede de aratmayı unutmayın, bazı kütüphanler/uygulamalar bu sitelerden sadece birinde kayıtlı)

Ruby ile programlama yaparken rubydoc (rdoc komutuyla) ve Test::Unit modülünü kullanmayı unutmayın. Birinicisi kod içerisine yazdığınız yorumlar ile dökümantasyon yapmanızı ikincisi kolayca unit testing yapmanızı sağlıyor. Her ikisi de standart araçlar ve gayet iyiler.

Detaylı bir Python - Ruby Kıyaslaması ( 15)

Desteğiniz için teşekkür ederim. Belki portal değil ama bir posta listesi hatta bir gezegen kurmak iyi olurdu. Türkçe kaynak arayanlar için Pınar Hanım'ın çevirisi başlangıç olacaktır daha ileri konular posta listesinde tartışılabilir. Böyle bir oluşuma liderlik etme isteğim şu anda pek yok çünkü ben de henüz öğrenme aşamasını bitirmedim ayrıca sanıyorum Ruby deyince insanlar RoR da öğrenmek isteyecekler ve web programlama ilgi alanıma girmiyor şu anda (RoR demişken, RoR fastcgi ile kullanılabiliyor bu yüzden hosting bulmak düşünüldüğü kadar zor olmayabilir). Bu yüzden nightwalker'a atıyorum topu, acaba o ne düşünür :-)

Detaylı bir Python - Ruby Kıyaslaması ( 15)

Bu söylediğiniz bilgisayar mühendisliği öğretisine aykırı, profile etmek her zaman birinci seçenek olmalıdır. Ayrıca Psyco söylediğiniz kadar mükemmelse geliştiricisi neden artık farklı bir proje ile uğraşıyor üstelik Psyco'nun kendi belirttiği yüksek hafıza ihtiyacı ve bug yaratma potansiyeline rağmen (ve diğer mimarilere neden port edilmedi hala?)

Detaylı bir Python - Ruby Kıyaslaması ( 15)

4x hız artışı projeniz için gerçekten önemliyse yanlış dil kullanıyorsunuz gibi geliyor bana. Ayrıca genelde script dilleri yazılırken performansa pek dikkat edilmez bu yüzden daha önce belirttiğim gibi kod profile edilerek performans açısından önemli noktalar elle optimize edilirse algoritmik karmaşıklık dahi düşürülüp 4x'i devede kulak bırakacak denli hız artışları elde etmek oldukça olası.

Detaylı bir Python - Ruby Kıyaslaması ( 15)

Bütün yazı Ruby'ye karşı Python'u savunan bir dille yazılmış ve bu sürekli savunma halinde duruşu yüzünden okuyucu üzerinde Ruby'nin daha üstün olduğu izlenimini bırakıyor.
Ruby'nin şu anda en önemli eksikleri tam Unicode desteği ve hızlı bir VM. Neyse ki her ikisi de yakında çıkacak olan Ruby 2.0'da geliyor. Ruby 2.0 çıktığında gerek hız açısından gerek eksiksiz multibyte karakter desteği (UTF-8, UTF-16 ya da diğer popüler kodlamalar) bakımından Python'dan daha üstün hale gelecek.
Şu sıralar Ruby veya Python arasından birini seçip öğrenmek isteyenlere kesinlikle Ruby'yi tavsiye ediyorum (merak etmeyin Ruby 2.0'da yeniden çalışmanızı gerektirecek çok radikal değişiklikler olmayacak). Ruby çok daha güçlü olmasına karşın daha anlaşılır, temiz ve kolay öğrenilen bir dil. Zaten yaratıcısı Matz Ruby'yi Lisp ve Perl kadar güçlü fakat öğrenen kişiyi (bu dillerin aksine) hiçbir zaman zor durumda bırakmayacak kadar kolay olacak şekilde tasarladı; yani kolay olması bir tasarım hedefiydi.
Python Ruby'ye göre kesinlikle öğrenmesi daha zor bir dil örneğin neden hem List hem de Tuple tipleri var, nerede List nerede Tuple kullanacaksınız? Neden stringler mutable değil (anlamı string'ler üzerinde oynama yapılamıyor)? Daha pek çok örnek verilebilir. Python çok fazla kendine özgü bir dil, kafa karışıklarını atlatsanız bile öğrendikleriniz diğer dillerde fazla işinize yaramayacak. Ruby ise Java, Perl hatta Lisp programcıları için bile (bkz. Paul Graham) çekici geliyor çünkü yazımı gerçekten açık, temiz ve kolay öğrenilen bir dil olmasına karşın Python'dan daha güçlü ve eksiksiz.

Detaylı bir Python - Ruby Kıyaslaması ( 15)

http://psyco.sourceforge.net/introduction.html'den:

Drawbacks


    Psyco currently uses a lot of memory. It only runs on Intel 386-compatible processors (under any OS) right now. There are some subtle semantic differences (i.e. bugs) with the way Python works; they should not be apparent in most programs.

"Profiling" yapıp belirli fonsiyonları elle optimize etmek çok daha iyi bir çözüm gibi görünüyor. Psikopat arkadaşın kullanımı hafıza kullanımını arttırıp, nerde çıkacağı belli olmayan hatalar üretecekse, elde edeceğimiz (aynı sayfada yazdığına göre tipik olarak) x4 hız avantajına değmez.

reddit.com Lisp'ten Python'a geçti ( 66)

Matz dile makro özelliği koymasa da birileri boş durmuyor ve şöyle işler yapıyor o başka: http://www.zenspider.com/ZSS/Products/ParseTree/

reddit.com Lisp'ten Python'a geçti ( 66)

Kast ettiğiniz "makro ve continuation" sanırım, closure'larda (bu kelimenin uygun bir Türkçe karşılığı olması lazım) yazılımı kamaşıklaştıracak birşey yok. Makrolar ve continuation'larda durum öyle değil. Ruby'nin yarataıcısı Matz bir konferansında Ruby'ye makro özelliği koymadığını çünkü sıklıkla iyi bilmeyenler tarafından kötüye kullanıldığını ve öğrenmemenin de zor olduğunu söylüyor. Peki o zaman neden continuation özelliği var diye soruyorlar (o da ciddi şekilde "kötüye kullanılabilir"). İyi bilmeyenler zaten continuation'ın ne olduğunu bile anlamıyorlar bu yüzden tehlike yok diyor tabii şaka mahiyetinde biraz da. Bunlar ahmetaa'yı destekleyecek sözler.

reddit.com Lisp'ten Python'a geçti ( 66)

OCaml kullanan (bazı) üniversiteler (Wikipedia'dan):

    * École Normale Supérieure

    * Institut d'Informatique d'Entreprise

    * EPITA

    * Caltech

    * Brown University

    * University of Pisa

    * Technische Universität München

Şunlara da bir göz atın:
http://en.wikipedia.org/wiki/Ocaml
http://shootout.alioth.debian.org/benchmark.php?test=all〈=ocaml&lang2=cmucl

reddit.com Lisp'ten Python'a geçti ( 66)

Keşke Java open source olsa... Daha önce olmalıydı, olmadı, gelecekte olur mu bilmem. Daha çok özgür implementasyonlara bel bağlamaya başladım ben. Aslında birilerinin GNU Classpath'a gcj'ye açıkça yardım etmesi bile söz konusu olabilirdi ama nedense görmezden geliniyor. Ancak bunlar bir de Kaffe gibi bir VM birkaç sene içerisinde ciddi işler yapmaya uygun hale gelecekler (Classpath sayesinde). Hatta Kaffe'yi şu anda bile Linux ile birlike paketleyip gömülü uygulamalar için satan firma(lar) mevcut.

reddit.com Lisp'ten Python'a geçti ( 66)

Haklısınız bu tartışmaların normal bünyeler üzerinde olumsuz etkileri olduğuna katılırım :-) Neyse ki FM'ye farklı bir konuda haber göndererek gündemi değiştirmeniz her zaman mümkün.

reddit.com Lisp'ten Python'a geçti ( 66)

archive.org'un arşivine 2000 yılında girmiş Norvig'in yazısı.

Common Lisp'le OCaml FP açısından karşılaştırılamaz. FP yapmak istiyorsanız ve hız istiyorsanız OCaml ilk seçiminiz olacaktır. Ayrıca CL'le OCaml'ın başka bir önemli farkı eğitim için kullanması dolayısıyla OCaml bilen genç yeteneklerin her yıl okullarından mezun oluyor olması ki azımsanacak bir avantaj değil gibi geliyor bana.

reddit.com Lisp'ten Python'a geçti ( 66)

> Norvig o yazıyı yazdığında Ruby diye bir şey var mıydı ortalıkta? Ya da ne kadar vardı?

Vardı tabii, 1993'ten beri var ancak Norvig'in dikkatini çekmemiş. Yorumda verilen linkten ve Paul Graham'ın yazısından çıkardığımız kadarı ile 2005 yılında insanlar daha bilinçli bu konuda :-)

OCaml'a gelince değerinin 2005 yılında bile tam anlaşılamadığı ortaya çıkıyor :-) Haskell'a Smalltalk'a lafım olmaz özellikle Haskell hardcore FP programlamak istiyorsanız ilk seçeneğiniz olur zaten ismini Haskell Curry'den almış olması yeterince şey ifade ediyor (bu yoruma daha fazla smiley koymak istemiyorum). Ancak yazdığınız programlardan performans beklentiniz varsa başka bir fonksiyonel programlama diline ihtiyaç duymaya başlayacaksınız işte OCaml'dır. OCaml'ın en önemli özelliği fonksiyonel programlamayı C++ hızına taşımış olması. Ayrıca strong typing başka dillerin yapamaığı ölçüde kullanımı zevkli hale getiren bir dil. Ayrıca Lisp macroları kadar güçlü bir şey istiyorsanız bu OCaml'da mevcut (camlp4 diye aratın). OCaml Fonsiyonel programlama yaparken profiling yapıp sonra da gerekli kısımları yine OCaml dili içerisinde kalarak değiştirirek C++ performansında kullanabileceğiniz bir dil. Peki neden mldonkey bu denli yavaş sorusu güzel bir soru. 2.70 versiyonu artık eskisi gibi yavaş değil cevabı da uygun bir cevap. Sonuçta her dilde yavaş program yazılabilir bu programcının dikkatine ve önceliklerine bağlı.
OCaml sadece Fonksiyonel programlama yapılan bir dil değil, multi paradigm dillerin belki en gelişmişi denebilir. Söyle ki C gibi de kullanabilirsiniz, OOP için de kullanabilirsiniz, FP için de. Pek çok bilgisayar mühendisliği bölümünde lisans eğitimnde kullanılıyor (çok zor olamaz yani). Şu sayfada bazı başarı hikayeleri var: http://caml.inria.fr/about/successes.en.html . Aynı sitede yeterli döküman var ayrıca dil açık kaynaklı, yaygın platform desteği var ve geniş bir kütüphanesi ve kullanıcı tabanı mevcut.

reddit.com Lisp'ten Python'a geçti ( 66)

Ruby için geliştirme aracı yok gibi bir durum doğru değil. Buraya haber olarak geçilen RadRails gibi aktif olarak geliştirilen Eclipse pluginleri var en azından. Bunun dışında Java'yla Ruby'nin kıyaslanmasının sebebi Ruby'cilerin abartısı falan değil tam tersi Java'nın fazla yayılmış olması. Sizin de belirttiğiniz gibi büyük çaptaki işlerde Java rakipsizdir bunu inkar etmiyoruz zaten. O tip çalışmalarda closure lambda gibi şeyler işe yarasa da insan faktörünün yıl*adam gibi bir sayıdan ibaret olduğu bir zihniyette, geliştiricilerin değiştirilebilir olduğu yerlerine başkalarının sorunsuz olarak (yedek parça gibi) oturtulabildiği bir sistemde faydadan çok zarar verebilir. Ancak orta ve küçük çaptaki işlerde özellikle de agile, test first türü geliştirme zihniyetlerinin olduğu yerlerde Ruby Java'dan daha uygundur ve yavaş yavaş herkes olması gerektiği yere gelecektir. Bu arada Java'nın sistem programlama ve gömülü sistemler için uygun bir dil olduğuna inandığımı da belirtmek isterim. Bu alanlarda C++ ile rekabet edebilir. Ruby kullanıcılarının bunlarla bir sorunu yok.

Fedora Directory Server 1.0 ( 9)

Evet EAL sertifikasının kamu ihalelerine girmek/kazanmak amacıyla alındığını söyleyen yorumlara rastlamıştım daha önce. ABD'de kamu (ordu vb.) ekonominin temel damarı gibi yanılmıyorsam. Bu anlamda Linux'la büyük paralar kazanmak isteyen firmalar için önemli EAL sertifikası. Zaten genelde sertifikalar birilerine birşeyler ispatlamaktan başka pratikte ne işe yarar ki?