Tüm zamanların en renkli Common Lisp programlama kılavuzlarından
Lisperati artık anadilimizde.
Söz konusu belge İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü öğrencisi Seda Çelebican tarafından Türk diline çevrildi. Belgenin Türk kültürüne uyarlanmasında ve genel editörlük işlemlerinde İstanbul Bilgi Üniversitesi eMBA Yazılım Geliştirme ekibinden Emre Sevinç emek harcadı. Bu süreçte çok titiz eleştirileri, geri beslemeleri ile bize yardımcı olan Bilkent Bilgisayar Mühendisliği bölümü öğrencilerinden Hayrettin Gürkök'e ve Lisp konusunda yardımcı olan Bülent Murtezaoğlu'na teşekkürü bir borç biliriz. Belgedeki hatalardan çevirmen ve editör sorumludur. Orjinal belgenin yazarı Dr. Conrad Barski hiçbir maddi hatadan ötürü sorumlu tutulamaz. Belgeyle ilgili tartışma ve her türlü soru için bu haberin altına yorum yazabilir, iletişim kurabilirsiniz.
Lisperati belgesindeki kodları denemek için hiçbir şey kurmanıza gerek yok. Belgede anlatıldığı gibi uzaktaki bir telnet servisine kolayca bağlanıp kodları hemen derleyebilirsiniz ancak bu konularla daha ciddi ilgileniyor ve kendi Lisp ortamınızı kurmak istiyorsanız daha önce FM'de yayınlanan
Common Lisp Geliştirme Ortamı Kurulumu kılavuzundan faydalanabilirsiniz.
Güncelleme (2/5/2005): Kılavuzu PDF olarak hazırlayıp
Ayhan Barış'a çok teşekkür ederiz.
Görünüşe göre bazı Lisp hacker'ları da yükselen Ruby güneşinden gözlerini kaçıramaz oldular artık (umarım bu metafor eski emperyal Japonya'nın kullandığı birşey değildir :-) herneyse...)
Python'cular Norvig'in fi tarihinde büyük ihtimalle Ruby'den habersiz bir şekilde yazdığı Python Lisp karşılaşmasını okumakla kendilerini kandırmasınlar boşuna. Lisp'in veliahtı olmaya en yakın aday şu an için Ruby gibi görünüyor. Derlenmiş dil hızı isteyenlere ise hak yememek adına OCaml'ı işaret etmek gerekiyor..