Enterprise Uygulamalarda Common Lisp Faktörü

0
FZ
cs-lisp grubunca geçen sene Eylül ayında başlatılmış olan Lisp toplantıları serisi uzunca bir aradan sonra Ekim ayında yeni bir toplantı ile devam ediyor.

31 Ekim 2006, Salı akşamı 18:00'da İstanbul Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsünde düzenlenecek olan toplantının başlığı Enterprise Uygulamalarda Common Lisp Faktörü.

Toplantının detayları şöyle:
  • Bir üretim / geliştirme aracı olarak Lisp ve bağlantılı araçlar
  • SEXML XML'e karşı!
  • Lisp ile UML diagramları ve kod üretme
  • Bu tekniklerin J2EE, Hibernate, vb. sistemler için kullanımı.
Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri bölümünden Vehbi Sinan Tunalıoğlu ve Can Burak Çilingir'in etkileşimli sunumuna konuyla ilgili herkes davetlidir.

Görüşler

0
sleytr
"Enterprise" ile kastedilen ticari uygulamalar mı?
0
FZ
Zorunlu olarak değil sanırım, daha ziyade Java 2 Enterprise Edition (J2EE) ifadesindeki "Enterprise" kast ediliyor olsa gerek. Ve bunun etrafını saran Hibernate gibi teknolojiler. Yine de vst ya da cbc, yani sunumu yapacak arkadaşlar daha detaylı ve doğru bilgi verebilirler diye düşünüyorum.
0
vst
Aslinda sunum basligi tam olarak "Lisp ile Enterprise Uygulamalar" degil. Biz ozellikle Java ve ayrica Php ile genis capli projelerle ugrasirken islerimizi kolaylastirmak icin Lisp'ten (Common Lisp/Elisp/Scheme lehceleri) nasil faydalanabilecegimizle ilgileniyoruz.

Bazi pratik tartismalari da gundeme getirip hep beraber konusalim istiyoruz.

Ama daha sonraki toplantilarda umariz Kurumsal uygulamalar konusunda birseyler anlatabiliriz. Anlatabilecekler var enazindan :)
0
FZ
cs-lisp grubunun wiki sayfasına şuradan erişilebilir: http://church.cs.bilgi.edu.tr/lcg/
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Nasıl Bir Emacs?

FZ

Daha önce özgür yazılım etkinliklerindeki seminerleri ile tanıdığımız COR3 ekibinden Aycan İrican, cs-lisp e-posta listesinde paylaştığı bir mesajla Common Lisp ile ilgilenmeye başladıklarını ve bununla ilgili belge oluşturma çabasına giriştiklerini belirtti.

İlk çıkan belgelerden biri Nasıl Bir Emacs başlıklı bir tür Emacs kılavuzu. Diğeri ise Emacs yapılandırma dosyası (.emacs) ile ilgili güzel ipuçları içeren .emacs belgesi.

PL/scheme: PostgreSQL için Scheme

FZ

cs-lisp e-posta listesinde Volkan Yazıcı tarafından geliştirilen PL/scheme projesinin duyurusu bugün yapıldı.

eXtreme Programming ve Bir Başarı Öyküsü

FZ

Bill Clementson son blog girdilerinden birinde birkaç gün önce gerçekleştirdikleri etkinlikte sunum yapan ve bir başarı öyküsü aktaran Ken Dickey'e yer vermiş.

Avustralya kökenli başarılı bir start-up olan Memetrics'in öyküsünü çarpıcı bir dille anlatan Dickey, eXtreme Programming metodolojisi ve Common Lisp'ten faydalanarak geliştirdikleri sistemi anlatan güzel bir sunum hazırlamış.

Keskin rekabetten ve gizli silahların gücünden hoşlananlar için incelenesi bir örnek. Afiyet olsun.

Fonksiyonel Geometri, Lisp, Escher, Postscript: Sanat ve Bilgisayarlar

FZ

Daha önce FM'de bir Mars programlama projesi yarışması bağlamında adı geçen Frank Buss bu sefer de gündemimizi Peter Henderson'ın makalelerinden uyarladığı ve Common Lisp kullanarak gerçekleştirdiği bir fonksiyonel geometri uygulaması ile meşgul ediyor. Fonksiyonel programlamanın grafik uygulamalarını kullanarak anlaşılması bakımından çarpıcı bir örnek. Program çıktısını Postscript olarak üretiyor.

Söz konusu grafik yapılar pek çok matematikçinin ve diğer bilim insanlarının da hayranlığını kazanan Hollandalı meşhur sanatçı M. C. Escher'in yapıtlarından esinlenerek hazırlanmış.

UnCommon Web ile “Merhaba Dünya”

FZ

Ne zamandır fırsat bulamadığım UnCommon Web geliştirme çatısı ile bir kaç deneme yapabildim sonunda. Kurcalamaya başlamak için önce UCW’yi kurmam gerekti doğal olarak. Oldukça fazla sayıda olan bağımlı olduğu paketleri tek tek kurmak yerine şu adresten UCW-boxset paketini indirdim. Windows sistemimde çeşitli hatalar aldığımdan sanal makine üzerindeki Debian sistemime kurdum. Kurdum derken ev klasörümde arşiv dosyasını açtım sadece. Gerisi UCW-boxset klasöründeki “start.lisp” dosyasını Lisp sistemine yüklemekten ibaret zaten. Veritabanı erişimi için (malum web programlama veritabanı olmadan olmaz) clsql paketini kullandım...

Zekeriya Koç'un Common Lisp ile geliştirilmiş UnCommon Web uygulama çatısına güzel ve örneklerle dolu bir giriş niteliği taşıyan yazısının devamını buradan okuyabilirsiniz.