Enterprise Uygulamalarda Common Lisp Faktörü

0
FZ
cs-lisp grubunca geçen sene Eylül ayında başlatılmış olan Lisp toplantıları serisi uzunca bir aradan sonra Ekim ayında yeni bir toplantı ile devam ediyor.

31 Ekim 2006, Salı akşamı 18:00'da İstanbul Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsünde düzenlenecek olan toplantının başlığı Enterprise Uygulamalarda Common Lisp Faktörü.

Toplantının detayları şöyle:
  • Bir üretim / geliştirme aracı olarak Lisp ve bağlantılı araçlar
  • SEXML XML'e karşı!
  • Lisp ile UML diagramları ve kod üretme
  • Bu tekniklerin J2EE, Hibernate, vb. sistemler için kullanımı.
Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri bölümünden Vehbi Sinan Tunalıoğlu ve Can Burak Çilingir'in etkileşimli sunumuna konuyla ilgili herkes davetlidir.

Görüşler

0
sleytr
"Enterprise" ile kastedilen ticari uygulamalar mı?
0
FZ
Zorunlu olarak değil sanırım, daha ziyade Java 2 Enterprise Edition (J2EE) ifadesindeki "Enterprise" kast ediliyor olsa gerek. Ve bunun etrafını saran Hibernate gibi teknolojiler. Yine de vst ya da cbc, yani sunumu yapacak arkadaşlar daha detaylı ve doğru bilgi verebilirler diye düşünüyorum.
0
vst
Aslinda sunum basligi tam olarak "Lisp ile Enterprise Uygulamalar" degil. Biz ozellikle Java ve ayrica Php ile genis capli projelerle ugrasirken islerimizi kolaylastirmak icin Lisp'ten (Common Lisp/Elisp/Scheme lehceleri) nasil faydalanabilecegimizle ilgileniyoruz.

Bazi pratik tartismalari da gundeme getirip hep beraber konusalim istiyoruz.

Ama daha sonraki toplantilarda umariz Kurumsal uygulamalar konusunda birseyler anlatabiliriz. Anlatabilecekler var enazindan :)
0
FZ
cs-lisp grubunun wiki sayfasına şuradan erişilebilir: http://church.cs.bilgi.edu.tr/lcg/
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

'Lisp Outside the Box' Düştü Mü?

okanakyuz

Nick Levine tarafından O'Reilly için 2009 yılında yazılması planlanmaya başlanan ve resmi sitesi lisp-book.org şeklinde olan hayal kitap tarih oldu gibi duruyor. Kitap her lisp meraklısı gibi benim de hayallerimi süslemekte, (Özellikle kısım 3 ve kısım 6) fakat görünen o ki bu proje tarih olmuş durumda. Bir arkadaşım ile sohbet ederken öğrendiğim bilgi bu kitaba asla kavuşamayacağımız yönündeki dedikodu. Kitap için tek satır bile yazılmamakta artık. Dilerim birisi çıkar ve yeni bir proje başlatır. Çünkü Hacker lugatında O'Reilly'den bir kitap çıkartmak dünyadaki en önemli 2 hadiseden biri (diğeri zengin olmak ve paraya para dememek)

Kor Bilişim'den DOM Programlama Araçları

aycanirican

DOM modelinin kısmi bir gerçekleştirimi artık Core Server projesi ile beraber geliyor. Bu araçla, birinci dereceden DOM nesneleri yaratabiliyor, parametrik DOM üreten fonksiyonlar tanımlayabiliyorsunuz. Öyle ki, tanımladığınız DOM yapısını javascript betiğine çevirip, web tarayıcının kullanabileceği bir hale getirebiliyorsunuz. Örnekler için Dom Programming belgesine bakabilirsiniz.

Kent Pitman Lisp ve ötesi ile ilgili soruları yanıtladı - Bölüm 2

FZ

Kent Pitman, 2001 yılının sonuna doğru Slashdot camiasının Lisp/Scheme, standartlar, yazılım geliştirme ve diğer konulardaki sorularını cevapladı, meraklarını giderdi. Bir hayli detaylı olan bu soru cevap seansı uzunluğundan ötürü iki bölümde yayınlandı. İkinci ve son bölümü, Bilkent Üniversitesi, Bilgisayar Müh. bölümü öğrencisi Hayrettin Gürkök'ün çevirisi ile karşınızda... (1. bölüm burada, 2. bölümün ilk kopyası ise ileriseviye.org adresinde)

stumpwm: Lisp ile minimalist pencere yöneticisi

FZ

stumpwm GNU/Linux ve UNIX türevleri için minimalist bir pencere yöneticisi ve başlangıç noktası şöyle tanıtılıyor: "StumpWM, programcılarının C ile yazılmış ratpoison'dan kaynaklanan hayalkırıklıkları sonucunda ortaya çıktı. ratpoison kullanmaya başladıktan kısa bir süre sonra fark ettik ki sisteme lispimsi emacs tarzı özellikler katıp duruyorduk. C-t : ile devreye giren bir REPL, kancalar ve gittikçe büyüyen bir Common Lisp alt kümesi.

Açık olan şuydu ki ihtiyaç duyduğumuz şey zırt pırt yeniden durdurup başlatmamıza bizi zorlamayan, kolayca hack edilebilir ve özelleştirme imkanı sunan, sıfırdan Lisp ile yazılmış bir pencere yöneticisi idi."

stumpwm ile ilgili eğlenceli bir videoyu burada izleyebilirsiniz.

Common Lisp Geliştirme Ortamı Kurulumu

FZ

Güncelleme (31 Temmuz 2005): SLIME ile ilgili güzel video adresleri belgenin sonuna eklendi

Şimdiye dek fazlamesai.net sitesinde Lisp ile ilgili bazı belgeler, çeviriler, röportajlar yayınladık*. Yaklaşık 50 yıldır geliştirilen ve hala pek çok yeni dile ilham kaynağı olan Common Lisp ile ilgili çalışmalara başlamak isteyenlerin ilk ihtiyacı olan şey güçlü bir geliştirme ortamı ve sıra bunu anlatmaya geldi!

Bu belgede GNU/Linux sisteminiz üzerine tam teşekküllü, güçlü bir Common Lisp geliştirme ortamı kurmanız ve ilk Common Lisp denemenizi yapıp test etmeniz için gerekenler anlatılacaktır.

Common Lisp'e en iyi destek veren GNU/Linux dağıtımlarından biri olan Debian GNU/Linux esas alınmıştır ancak burada yazılanların hepsini herhangi bir GNU/Linux ya da UNIX uyumlu bir sisteme kurmak mümkündür.