Nasıl Bir Emacs?

0
FZ
Daha önce özgür yazılım etkinliklerindeki seminerleri ile tanıdığımız COR3 ekibinden Aycan İrican, cs-lisp e-posta listesinde paylaştığı bir mesajla Common Lisp ile ilgilenmeye başladıklarını ve bununla ilgili belge oluşturma çabasına giriştiklerini belirtti.

İlk çıkan belgelerden biri Nasıl Bir Emacs başlıklı bir tür Emacs kılavuzu. Diğeri ise Emacs yapılandırma dosyası (.emacs) ile ilgili güzel ipuçları içeren .emacs belgesi.

Görüşler

0
yilmaz
valla bende lisp'e ufak bir başlangıç yaptım ama ne biliyim bir garip geldi bıraktım gerçi biraz da vakit ayıramama meselesi de var. neresi garip derseniz ben bu emacsa bir türlü ısınamadım. win ortamında kullanıyorum belki ondandır :). belki ileride artık.
0
Arkantos
Ben de daha önce hazırlanan Emacs ile ilgili Türkçe belgelerin adresini vereyim:

Nasıl Emacs Kullanımına Giriş

Emacs Tutorial'ın Türkçesi:

Emacs Tutorial'ın Türkçesi

Bir de Emacs'ın wiki sayfalarını düzenlemek için wikipedia modu var.

Emacs Wikipedia mode
0
g-khanh
Lisp gerçekten ilk başlandığında çok zor gelebiliyor, diğer dillere göre çok ilkel kalıyor bazen :) Kısmende olsa okulumda (koç üniversitesi) gösterilen Scheme dersiyle öğreniyorum. Bence bi temel açısından çok önemli...
0
FZ
ilkel?
0
g-khanh
diğer yazı dillerine göre yapabildikleriniz çok daha kısıtlı. Herhangi bir kodu yazmak gerçekten çok daha fazka uğraş gerektiriyor diğer dillere göre. Belkide benim gördüğüm kısmı o kadar dır :s
0
FZ
Oysa ben Lisp'in hiyeroglif ve kanjiye kıyasla daha kolay olduğunu düşünmüşümdür hep.

Şaka bir yana, hangi işleri yapan kodu yazmak sizin için ne kadar uğraş gerektirdi bilemediğim için buna dair bir yorum yapamıyorum, belki örnek verirseniz o zaman bir şey demek mümkün olur. Dersinizde SICP'den gidiyorsanız, evet bazı egzersizleri zor gelebilir zaman zaman, bunun Lisp'le değil de kitabın seviyesi ve hitap ettiği düşünülen kitle ile ilgisi var. Dediklerinizden anladığım, herhalde "imperatif" prosedürel bir ya da birkaç programlama dilinde epey deneyim sahibisiniz ve oradan edindiğiniz zihinsel alışkanlıklardan ötürü o ortamda aklınıza gelen çözümleri düşünüyor ve aynı hızda Scheme çözümü üretemediğiniz için durumun zor olduğunu düşünüyorsunuz. Bu çok garip değil. Prolog çalışıyor olsaydınız daha da beter bir durumda olabilirdiniz (farklı şekilde düşünmeye zorlanma bakımından).
0
g-khanh
diğer yazı dillerine göre yapabildikleriniz çok daha kısıtlı. Herhangi bir kodu yazmak gerçekten çok daha fazka uğraş gerektiriyor diğer dillere göre. Belkide benim gördüğüm kısmı o kadar dır :s
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

International Lisp Conference (ILC) 2007 izlenimleri

coskung

İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü'nden Vehbi Sinan Tunalıoğlu ile birlikte, ilc 2007'ye katıldık. Katıldığımız konuşmalardan izlenimleri, yaptığımız fikir alışverişlerini kısaca özetleyeyim.

UnCommon Web ile “Merhaba Dünya”

FZ

Ne zamandır fırsat bulamadığım UnCommon Web geliştirme çatısı ile bir kaç deneme yapabildim sonunda. Kurcalamaya başlamak için önce UCW’yi kurmam gerekti doğal olarak. Oldukça fazla sayıda olan bağımlı olduğu paketleri tek tek kurmak yerine şu adresten UCW-boxset paketini indirdim. Windows sistemimde çeşitli hatalar aldığımdan sanal makine üzerindeki Debian sistemime kurdum. Kurdum derken ev klasörümde arşiv dosyasını açtım sadece. Gerisi UCW-boxset klasöründeki “start.lisp” dosyasını Lisp sistemine yüklemekten ibaret zaten. Veritabanı erişimi için (malum web programlama veritabanı olmadan olmaz) clsql paketini kullandım...

Zekeriya Koç'un Common Lisp ile geliştirilmiş UnCommon Web uygulama çatısına güzel ve örneklerle dolu bir giriş niteliği taşıyan yazısının devamını buradan okuyabilirsiniz.

GNU CLISP 2.34 sürümü çıktı

FZ

ANSI Common Lisp yüksek seviyeli, genel amaçlı bir programlama dilidir. GNU CLISP, Karlsruhe Üniversitesi'nden Bruno Haible ve Münih Üniversitesi'nden Michael Stoll'un ürünüdür. CLISP, ANSI Common Lisp standardında tanımlanmış Lisp dilinin büyük kısmını desteklemektedir. Hemen her türlü UNIX platformunda (Linux, FreeBSD, NetBSD, OpenBSD, Solaris, Tru64, HP-UX, BeOS, NeXTstep, IRIX, AIX ve diğerleri) ve diğer sistemlerde (Windows NT/2000/XP, Windows 95/98/ME) çalışmakta ve bunun için sadece 4 MB RAM bellek yeterli olmaktadır.

newLISP

bk

Bu kadar Lispçinin gözünden kaçmış olabilir mi bilemiyorum ama ben bulamadım: newLISP for BSDs, GNU/LINUX, MacOS X, Solaris, Win32.

newLISP, yapay zekâ ve istatistik gerektiren alanlarda web uygulamaları ve diğer türden yazılımlar için geliştirilmiş genel amaçlı bir betik dilidir. FAQ belgesi ve Common Lisp ile Scheme'den farklılıkları daha detaylı bilgi vermektedir.

Kor Bilişimden Common Lisp Tabanlı JavaScript Üreteci

aycanirican

Web uygulamaları konusunda araştırma ve geliştirme yapan Kor Bilişim, Core Server ile beraber kullanabileceğiniz tamamen yeni ve özgün bir JavaScript üreteci geliştirdi.