Nasıl Bir Emacs?

0
FZ
Daha önce özgür yazılım etkinliklerindeki seminerleri ile tanıdığımız COR3 ekibinden Aycan İrican, cs-lisp e-posta listesinde paylaştığı bir mesajla Common Lisp ile ilgilenmeye başladıklarını ve bununla ilgili belge oluşturma çabasına giriştiklerini belirtti.

İlk çıkan belgelerden biri Nasıl Bir Emacs başlıklı bir tür Emacs kılavuzu. Diğeri ise Emacs yapılandırma dosyası (.emacs) ile ilgili güzel ipuçları içeren .emacs belgesi.

Görüşler

0
yilmaz
valla bende lisp'e ufak bir başlangıç yaptım ama ne biliyim bir garip geldi bıraktım gerçi biraz da vakit ayıramama meselesi de var. neresi garip derseniz ben bu emacsa bir türlü ısınamadım. win ortamında kullanıyorum belki ondandır :). belki ileride artık.
0
Arkantos
Ben de daha önce hazırlanan Emacs ile ilgili Türkçe belgelerin adresini vereyim:

Nasıl Emacs Kullanımına Giriş

Emacs Tutorial'ın Türkçesi:

Emacs Tutorial'ın Türkçesi

Bir de Emacs'ın wiki sayfalarını düzenlemek için wikipedia modu var.

Emacs Wikipedia mode
0
g-khanh
Lisp gerçekten ilk başlandığında çok zor gelebiliyor, diğer dillere göre çok ilkel kalıyor bazen :) Kısmende olsa okulumda (koç üniversitesi) gösterilen Scheme dersiyle öğreniyorum. Bence bi temel açısından çok önemli...
0
FZ
ilkel?
0
g-khanh
diğer yazı dillerine göre yapabildikleriniz çok daha kısıtlı. Herhangi bir kodu yazmak gerçekten çok daha fazka uğraş gerektiriyor diğer dillere göre. Belkide benim gördüğüm kısmı o kadar dır :s
0
FZ
Oysa ben Lisp'in hiyeroglif ve kanjiye kıyasla daha kolay olduğunu düşünmüşümdür hep.

Şaka bir yana, hangi işleri yapan kodu yazmak sizin için ne kadar uğraş gerektirdi bilemediğim için buna dair bir yorum yapamıyorum, belki örnek verirseniz o zaman bir şey demek mümkün olur. Dersinizde SICP'den gidiyorsanız, evet bazı egzersizleri zor gelebilir zaman zaman, bunun Lisp'le değil de kitabın seviyesi ve hitap ettiği düşünülen kitle ile ilgisi var. Dediklerinizden anladığım, herhalde "imperatif" prosedürel bir ya da birkaç programlama dilinde epey deneyim sahibisiniz ve oradan edindiğiniz zihinsel alışkanlıklardan ötürü o ortamda aklınıza gelen çözümleri düşünüyor ve aynı hızda Scheme çözümü üretemediğiniz için durumun zor olduğunu düşünüyorsunuz. Bu çok garip değil. Prolog çalışıyor olsaydınız daha da beter bir durumda olabilirdiniz (farklı şekilde düşünmeye zorlanma bakımından).
0
g-khanh
diğer yazı dillerine göre yapabildikleriniz çok daha kısıtlı. Herhangi bir kodu yazmak gerçekten çok daha fazka uğraş gerektiriyor diğer dillere göre. Belkide benim gördüğüm kısmı o kadar dır :s
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Barack Obama'yı Semantik Web Üzerinden Lisp ile Sorgulamak

FZ

Öyle bir veri tabanı düşünün ki şu sorunuza doğru cevaplar veriyor: "Barack Obama nerede doğmuştu? (Nerede dünyaya gelmişti diye de yazabilirsiniz) Doğduğu yere 15 km uzaklıktaki şehirler ve kasabalar hangileri idi? 2000 yılında bu yerleşim yerlerindeki ortalama fakirlik seviyesi ne idi?"

Bunu tek bir ilişkisel veri tabanı ile kolayca yapabilir misiniz? Yahut daha doğru soru: Neden tek bir veri tabanı olsun ve bu neden ilişkisel olsun? Buyrun semantik web ve RDF kullanın. Nasıl mı?

Cusp: Eclipse için Common Lisp Eklentisi

zekzekus

Lisp ile uğraşan ama Emacs editörüne alışamamış benim gibi kullanıcıların yardımına Eclipse IDE ortamı için hazırlanmış Cusp eklentisi yetişiyor.

Core Services Projesi Duyuruldu: Gönüllü Common Lisp Programcıları Davetli

FZ

Tam da az önce FZ Blogs ortamında Türkiye’deki ticari BT ortamında Common Lisp platformunun yerinden bahsediyordum ki cs-lisp e-posta listesine gelen "Core Services" projesi başlıklı e-posta dikkatimi çekti. COR3 ekibinden Aycan İrican şöyle demiş:

Geçen aylarda yazdığımız bir web uygulamasının sonucu olarak, birtakım servisleri uygulamadan ayırarak bir genel kütüphane yazmayı planlıyoruz. Bu nedenle common-lisp.net üzerinde bir proje açtık.

Yeni Allegro Common Lisp Eğitim Videoları

opheus

Franz Inc. Allegro Common Lisp eğitimleri bölümü altında "Specialized Components of Lisp" başlığında yeni eğitim videolarını yayınladı. Aynı sayfada bir önceki konu ve videolara ulaşılabilmekte. Dosyaların boyutları 25 - 40 MB arasında değiştiginden dolayı kotalı ADSL kullanıcıları içinde sorun olmayacağını düşünmekteyim.

Son olarak daha önce yayınlanmış olan video dosyaları ve Allegro CL eğitim videolarını bir çalışma gurubu kurarak alt yazı ile türkçemize kazandırmak güzel olmaz mı?

Core-Server GNU/Linux Installer

anonim

Hemen herkesin bir miktar güçlük yaşadığı Common Lisp tabanlı web sunucu kurma problemini halledeceğini umdugum yazılımı sizlerle paylaşmak isterim.

http://www.core.gen.tr/projects/core-server-installer-latest.tar.gz*

Hata bildirilerinizi evrim _at_ core.gen.tr adresine gonderebilirsiniz.

*: Gentoo, Debian ve Ubuntu GNU/Linux dağıtımları için test edildi