trendalicious: Trendy del.icio.us, CafeSpot

0
FZ
trendalicious, bir sosyal "bookmark"lama servisi olan del.icio.us için geliştirilmiş olan ve gerçek zamanlı web sitesi popülaritesini ölçüp yansıtan bir sistem. Son 60 dakika içinde en az iki kişi tarafından yollanmış URLler görüntüleniyor ve bunlar da güncel URL mesajlarının toplam sayısına göre derecelendiriliyorlar.

trendalicious'u yapan Will Glozer, aynı zamanda CafeSpot'un da programcısı. Kendisi ile yapılan bir röportajı buradan okumak mümkün. CafeSpot'un development blog'u da işin perde arkasını yansıtıyor.

Bu güncel, ilginç ve popüler web siteleri hangi platform ve dil ile mi hazırlanmış? Güzel bir soru... ;-) (ve daha güzel bir cevap!)

Kaynak: Planet Lisp, Lemonodor.

Görüşler

0
FZ
Ruby ve RoR haberinin üstüne böyle bir haber gelmiş olması bir tesadüf olabilir mi? (FZ sinsice gülerek karanlığa karışır...)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Lisp'sel aydınlanma!

sundance

Fani dert ve tasaların yokolup, herşeyin sırrının çözüldüğü söylenen o an vardır ya...

İşte o mertebeye ulaşan bir Lisp programcısının gözünün önünde evrenin sırlarının çözülmesi ve Evrensel Programlama Dili (gerçekten!!!)

Kesmediyse bir de bu var.

Maximus Decimus Meridius der ki "Unleash hellll!!!!"(Salın cehennemi!)

Common Lisp ve Bir Optimizasyon Tekniği: Memoization

FZ

"Memoization" tabiri bilgisayar bilimlerinde ilk kez Donald Michie'nin 1968 yılında Nature dergisinde yayımlanan Memo functions and machine learning (Memo fonksiyonları ve makina öğrenimi) makalesi ile gündeme gelmiştir.

Memoization tekniği bir fonksiyonu hesaplarken önceden hesaplanmış değerleri hesaplamadan kullanmak, dolayısı ile işlemi hızlandırmak olarak tarif edilebilir. Sözcük olarak "memorization"ı yani "ezberleme" eylemini çağrıştırmakla birlikte daha genel bir anlamı kapsamaktadır.

Programlama dilinden bağımsız olmakla birlikte, bu yazıda "memoization" tekniğinin Common Lisp'te nasıl kullanılacağına bakacağız. Bunun için Peter Norvig'in PAIP kitabı ana eksenimizi oluşturacak.

Yeni Başlayanlar İçin Common Lisp Geliştirme Ortamı

zekzekus

Common Lisp'e yeni başlayanlar için yapılacak ilk iş bir geliştirme ortamı oluşturmaktır. Bu konuda yeni başlayanlara kolaylık olması için Lispbox gibi hepsi birarada paketler mevcut. Ama özellikle MS Windows kullanıcıları için emacs tarzı bir geliştirme ortamı ve verimi artırmak için genelde yapılması gereken emacs özelleştirmeleri can sıkıcı olabiliyor.

newLISP

bk

Bu kadar Lispçinin gözünden kaçmış olabilir mi bilemiyorum ama ben bulamadım: newLISP for BSDs, GNU/LINUX, MacOS X, Solaris, Win32.

newLISP, yapay zekâ ve istatistik gerektiren alanlarda web uygulamaları ve diğer türden yazılımlar için geliştirilmiş genel amaçlı bir betik dilidir. FAQ belgesi ve Common Lisp ile Scheme'den farklılıkları daha detaylı bilgi vermektedir.

Lisp Resource Kit: Canlı Canlı Lisp ;-)

FZ

LispNYC ve ALU tarafından geliştirilmiş olan The Lisp Resource Kit boot edebilen Debian GNU/Linux tabanlı Knoppix kullanılarak hazırlanmış bir Lisp tanıtım, eğitim öğretim CDsi. Her türlü deneyimden insana Common Lisp programlama dilini ve teknolojilerini tanıtmak amacı ile hazırlanmış ve ekran görüntülerine buradan ulaşabileceğiniz bu CDdeki yazılımların birkaçına örnek vermek gerekirse: