stumpwm: Lisp ile minimalist pencere yöneticisi

0
FZ
stumpwm GNU/Linux ve UNIX türevleri için minimalist bir pencere yöneticisi ve başlangıç noktası şöyle tanıtılıyor: "StumpWM, programcılarının C ile yazılmış ratpoison'dan kaynaklanan hayalkırıklıkları sonucunda ortaya çıktı. ratpoison kullanmaya başladıktan kısa bir süre sonra fark ettik ki sisteme lispimsi emacs tarzı özellikler katıp duruyorduk. C-t : ile devreye giren bir REPL, kancalar ve gittikçe büyüyen bir Common Lisp alt kümesi.

Açık olan şuydu ki ihtiyaç duyduğumuz şey zırt pırt yeniden durdurup başlatmamıza bizi zorlamayan, kolayca hack edilebilir ve özelleştirme imkanı sunan, sıfırdan Lisp ile yazılmış bir pencere yöneticisi idi."

stumpwm ile ilgili eğlenceli bir videoyu burada izleyebilirsiniz.
stumpwm ile ilgili detaylı bilgiler ve ipuçların verildiği wikiye ise http://stumpwm.antidesktop.net/cgi-bin/wiki adresinden erişmek mümkün.

stumpwm pencere yöneticisinin programcılar açısından en güzel özelliklerinden biri sistem çalışırken sistemin koduna müdahale edip sistemi oluşturan Lisp fonksiyonlarını değiştirip 'evaluate' ederek çalışmakta olan sistemi de değiştirebilmek ve böylece sonuçları anında canlı sistem üzerinde görebilmek.

Haskell öğrenmek için xmonad güzel bir motivasyon teşkil etmesi gibi Common Lisp ile ilgilenenler için de güzel bir gelişim rotası olabilir.

Görüşler

0
anonim
Gayet hoş bir çalışma olmuş.

Bunu görünce nezamandan beridir aklımda olan bir proje yeniden canlandı.

konsol uzerinden calisan bir pencere yöneticisi gibi birşey. Burdaki amaç ise sisteme hakim olmayan kullanicilara, ya da hizli bir şekilde sisteme müdahale etmek isteyen adminler için bir nevi tool olmasi.

C üzerinde gelişmek için iyi bir proje olacağını düşünüyordum. Ama bu aralar aklıma geldikçe "Acaba Lisp'e göz kırpsak mı napsak?" diye düşünüyorum :)

Tabii şu anki işimde bolca windows kullanmam nedeni ile biraz daha askıda olabilir.

Yine de Lisp beni dürtüyor :)
(Bunu neden mi yazıyorum? Belki birileri beni biraz daha dürter de bende kımıldanırım :) )
0
FZ
Bence hiç bir dış-dürtü beklemeyin, içinizden gelen dürtüyü takip edin! :)

Konsoldan çalışan derken "screen" gibi bir şeyi mi kast ediyorsunuz?

Bu arada tabii ki MS Windows ortamında da Common Lisp ile pek çok şey yapabilirsiniz her ne kadar özgür yazılım desteği bakımından GNU/Linux'ta geliştirme yapmak bazı bakımlardan daha elverişli olsa da.
0
anonim
Evet screen gibi de diyebiliriz.

Ama daha cok eski DOS/xenix altinda çalışan muhasebe programlari gibi de diyebiliriz.

Fi tarihinde linux sunucu ile cebelleşirken aklıma gelen birşey.

consoldan eski muhasebe programlari gibi text based pencereler bulundurmasi.

Misal sunucu başında gorevlendirilen adama (admin demiyorum özellikle, zira siz sunucuyu kurup gitmişssiniz, gerisi ile o firmanın bir adamı ilgilenir.) derdinizi anlata kadar "Kardeşim gir şu menüye, kullanıcıları seç, ara yazan yere adini yaz, çıktı mı karşına? Bak orda o kullanici ile alakali bilgiler gelecek karsina (user, pas, tam isim, mail, log, falan filan, fisman. Sonra gir mail yazan yere, orda filtre kismina sunu yaz. gibisinden...)."

Ayrıca bu sayede ileride ruh sağlığımı rahatlatırım diyorum :)
Boşuna dememişler "Nekadar bilirsen bil, anlatacakların karşı tarafın anlayacağı kadardır."

Hazir aklima gelmişken, Microsoft'ta yeni sunucu ailesinden bir ürününde grafik arabirim kullanmayip sadece konsol kullanımı sunacak diye hatırlıyorum. Bu türde 3. parti toollar yazan firmalar için iyi bir piyasa oluşabilir, ben de mi ucundan el atsam napsam :D
0
FZ
Metin / konsol tabanlı webmin gibi bir şey kast ediyorsunuz sanırım ;-)

Microsoft'ta yeni sunucu ailesinden bir ürününde grafik arabirim kullanmayip sadece konsol kullanımı sunacak diye hatırlıyorum.

Hatırladığım kadarı ile Windows Server 2008 "base" kurulumda sadece konsol gibi bir şey sunuyordu ama o adımdan sonra her zamanki GUI bileşenlerini kurmak da basit bir işlem. Yani opsiyonel bir durum söz konusu, zorlayıcı değil.
0
anonim

Metin / konsol tabanlı webmin gibi bir şey kast ediyorsunuz sanırım ;-)


Evet, kesinlikle ondan bahsediyorum. :)

Tabii bu işlemleri konsoldan yapip işkence cekmek istememin asıl nedeni orada kullanacağım dile olan hakimiyetimi arttırmak. (Tabii kimileri o dili kavrama adına o dil için bir derleyici yaziyor, orası ayrı konu:) )
Ayrıca sistemi daha yakından tanıma şansını elde etmek.

Her ne kadar bu işi hağla daha C ile yaparım diyorsam da, Lisp cazip olmaya başladı, ne bileyim, tuhaf duygular yaratıyor üzerimde ;)
0
FZ
Her ne kadar bu işi hağla daha C ile yaparım diyorsam da, Lisp cazip olmaya başladı, ne bileyim, tuhaf duygular yaratıyor üzerimde ;)

#lisp'e, comp.lang.lisp'e ve cs-lisp e-posta listesine de bekleriz o halde.
0
bio
Metin / konsol tabanlı webmin gibi bir şey kast ediyorsunuz sanırım ;-)

IBM AIX icin SMITTY (System Management Information Tool) vardi buna benzer. Ister X-Windows'ta, ister ASCII terminalde calisabiliyordu. Hala da vardir herhalde:

http://en.wikipedia.org/wiki/IBM_AIX_SMIT

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Paul Graham’ın Startup Destek Şirketi İlk Meyvelerini Veriyor

FZ

Paul Graham'ın startup şirketlere destek olma amacı ile kurduğu Y Combinator* ilk meyvelerini vermeye başladı.

Y Combinator'dan aldıkları destekle bir şirket kuran iki genç üniversite mezunu http://reddit.com sistemini devreye soktular.

Hedeflerinde kısaca şunu diyorlar: "Her Internet kullanıcısının ana sayfası olmak istiyoruz." İnsanda Google çağrışımı yapan bir cümle, öte yandan sitenin sadeliği ve işlevselliği de Google'ı hatırlatmıyor değil. Fikir çok özgün değil, yeni Internet siteleri, haberler, yazılar, kısaca URLsi verilebilecek herhangi bir şey. Gönderdiğiniz haberin popülaritesi diğer üyeler tarafından belirleniyor. Buna göre sizin popülariteniz, vs. de belirleniyor. Kullanılan "karma" sözcüğü de doğrudan Slashdot'u çağrıştırmakla birlikte /. editör kaprislerinden ve yorum kirliliğinden uzakta, yepyeni bir kavramı hayatımıza katabilir.

Fonksiyonel Geometri, Lisp, Escher, Postscript: Sanat ve Bilgisayarlar

FZ

Daha önce FM'de bir Mars programlama projesi yarışması bağlamında adı geçen Frank Buss bu sefer de gündemimizi Peter Henderson'ın makalelerinden uyarladığı ve Common Lisp kullanarak gerçekleştirdiği bir fonksiyonel geometri uygulaması ile meşgul ediyor. Fonksiyonel programlamanın grafik uygulamalarını kullanarak anlaşılması bakımından çarpıcı bir örnek. Program çıktısını Postscript olarak üretiyor.

Söz konusu grafik yapılar pek çok matematikçinin ve diğer bilim insanlarının da hayranlığını kazanan Hollandalı meşhur sanatçı M. C. Escher'in yapıtlarından esinlenerek hazırlanmış.

LISP, Debian Sarge'da en çok kullanılan 4. dil

acemi_

Araştırmanın detayları (pdf)

Debian Sarge'ın boyutunu ve değerini inceleyen bir araştırma yapılmış. Bu araştırmada Debian Sarge'da yer alan yazılımların kaynak kodları ile ilgili bir bölüm var. Araştırmayı yapan kişilere ve bana ilginç gelen bir durum söz konusu... Bu dağıtımı hazırlarken en çok kullanılan dördüncü dil: LISP

minifesto: mini mini 'animated' manifesto

FZ

Zach Beane yine yapacağını yapmış. minifesto sitesine gidip, istediğiniz metni yazıp bunu yakışıklı bir siyah kutu içinde, karizmatik yeşil yazılarla, daktilo efekti şeklinde görebileceğiniz bir "animated GIF" olarak elde edebiliyorsunuz.

Bir örneğini de Brian Mastenbrook'un blog'unda PI filminden meşhur bir alıntı şeklinde görmek mümkün.

Acaba bu şirinlik hangi programlama dili ile yapılmış? Tabii ki programlamayı tekrar eğlenceli kılan dille.

Lisp - Asla Ölmeyecek Olan Dil

FZ

ESR bir oyun ile ilgili grafik işlerini halletmek için GIMP kullanmaya başlamış ve bazı şeyleri otomatikleştirmesi gerekince GIMP'in nasıl programlanabileceğine göz atmış. Karşısına çıkan Script-Fu ortamında Scheme ile karşılaşınca kendini evinde gibi hissetmiş ve LISP — The Language That Will Not Die başlığı altında düşüncelerini ve yazdığı kodu paylaşmış.

Not: cs-lisp listesinde haber verdiği için için Recai Oktaş'a teşekkürler.