ECLM '08 ve ELS '08'in Ardından

0
FZ
ECLM 2008 (European Common Lisp Meeting) ve ELS 2008 (European Lisp Symposium) tamamlandı. ECLM 2008'deki konuşmalardan birkaç örnek vermek gerekirse:
  • Marc Battyani, Lisp-based supercomputing
  • Juan José García-Ripoll, ECL - more than an Embeddable Common Lisp
  • Jeremy Jones, InspireData - how it was written in Lisp
  • Kristoffer Kvello, House Designer - using Knowledge Based Engineering and Lisp to automatically design buildings
  • Nicolas Neuss, Femlisp - solving partial differential equations with Common Lisp
  • Stefan Richter, Using Common Lisp for large Internet systems
  • Kilian Sprotte, PWGL - an environment for sound synthesis and computer aided composition

İlgili Yazılar

Yeni Başlayanlar İçin Common Lisp Geliştirme Ortamı

zekzekus

Common Lisp'e yeni başlayanlar için yapılacak ilk iş bir geliştirme ortamı oluşturmaktır. Bu konuda yeni başlayanlara kolaylık olması için Lispbox gibi hepsi birarada paketler mevcut. Ama özellikle MS Windows kullanıcıları için emacs tarzı bir geliştirme ortamı ve verimi artırmak için genelde yapılması gereken emacs özelleştirmeleri can sıkıcı olabiliyor.

Lisp Resource Kit: Canlı Canlı Lisp ;-)

FZ

LispNYC ve ALU tarafından geliştirilmiş olan The Lisp Resource Kit boot edebilen Debian GNU/Linux tabanlı Knoppix kullanılarak hazırlanmış bir Lisp tanıtım, eğitim öğretim CDsi. Her türlü deneyimden insana Common Lisp programlama dilini ve teknolojilerini tanıtmak amacı ile hazırlanmış ve ekran görüntülerine buradan ulaşabileceğiniz bu CDdeki yazılımların birkaçına örnek vermek gerekirse:

Yeni Allegro Common Lisp Eğitim Videoları

opheus

Franz Inc. Allegro Common Lisp eğitimleri bölümü altında "Specialized Components of Lisp" başlığında yeni eğitim videolarını yayınladı. Aynı sayfada bir önceki konu ve videolara ulaşılabilmekte. Dosyaların boyutları 25 - 40 MB arasında değiştiginden dolayı kotalı ADSL kullanıcıları içinde sorun olmayacağını düşünmekteyim.

Son olarak daha önce yayınlanmış olan video dosyaları ve Allegro CL eğitim videolarını bir çalışma gurubu kurarak alt yazı ile türkçemize kazandırmak güzel olmaz mı?

'Lisp Outside the Box' Düştü Mü?

okanakyuz

Nick Levine tarafından O'Reilly için 2009 yılında yazılması planlanmaya başlanan ve resmi sitesi lisp-book.org şeklinde olan hayal kitap tarih oldu gibi duruyor. Kitap her lisp meraklısı gibi benim de hayallerimi süslemekte, (Özellikle kısım 3 ve kısım 6) fakat görünen o ki bu proje tarih olmuş durumda. Bir arkadaşım ile sohbet ederken öğrendiğim bilgi bu kitaba asla kavuşamayacağımız yönündeki dedikodu. Kitap için tek satır bile yazılmamakta artık. Dilerim birisi çıkar ve yeni bir proje başlatır. Çünkü Hacker lugatında O'Reilly'den bir kitap çıkartmak dünyadaki en önemli 2 hadiseden biri (diğeri zengin olmak ve paraya para dememek)

Nasıl Bir Emacs?

FZ

Daha önce özgür yazılım etkinliklerindeki seminerleri ile tanıdığımız COR3 ekibinden Aycan İrican, cs-lisp e-posta listesinde paylaştığı bir mesajla Common Lisp ile ilgilenmeye başladıklarını ve bununla ilgili belge oluşturma çabasına giriştiklerini belirtti.

İlk çıkan belgelerden biri Nasıl Bir Emacs başlıklı bir tür Emacs kılavuzu. Diğeri ise Emacs yapılandırma dosyası (.emacs) ile ilgili güzel ipuçları içeren .emacs belgesi.