LISP, Debian Sarge'da en çok kullanılan 4. dil

0
acemi_
Araştırmanın detayları (pdf)

Debian Sarge'ın boyutunu ve değerini inceleyen bir araştırma yapılmış. Bu araştırmada Debian Sarge'da yer alan yazılımların kaynak kodları ile ilgili bir bölüm var. Araştırmayı yapan kişilere ve bana ilginç gelen bir durum söz konusu... Bu dağıtımı hazırlarken en çok kullanılan dördüncü dil: LISP

Debian Sarge'da yer alan yazılımların kaynak kodları 230 milyon satır tutmaktaymış. Bunun büyük kısmı C ve C++ ile hazırlanmış. Üçüncü en çok kullanılan dil ise Shell betik dili... Dördüncü sırada ise LISP geliyor. Yani LISP bu sıralamada Perl, Python, Java gibi dillerin önünde yer alıyor.

Sayılarla duruma bakacak olursak, kaynak kodlara göre dillerin kullanım oranı:

* C %57
* C++ %16.8
* Shell %9
* LISP %3 (yaklaşık 7 milyon satır)
* Perl %2.8
* Python %1.8
* Java %1.6
* FORTRAN %1.2
* PHP %0.93
* Pascal %0.62
* Ada %0.61

LISP'in sıralamadaki yeri bana ilginç geldiği ve bu sitede LISP ile ilgilenenlerin çokluğu nedeniyle belirteyim dedim.

Görüşler

0
ttk
"Debiancı hareket engellenemezzz " diyenler demekki makinanın başında soludukları havaya bolca Lisp karıştığı için aynı zamanda da Lisp'e meylediyorlarmış anlaşılan. Bu bilimsel bulguyu emmmen ilgili yerlere ileteyim.
Bu arada söz konusu kişilerin daha üst sıradaki diller yerine Lisp'e meyletmeleri bu Lisp gribinin "bazı" bünyelere daha fazla bulaşabilirlik arzettiğini de gösteriyor deyebiliriz netekim.. :)
0
FZ
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Video: Second Episode - 20 dakika ve 100 satırda Reddit

FZ

Video çılgınlığı devam ediyor. Bu gidişle HOW-TO belgelerinin yerini HOW-TO videoları mı alacak? İnsanlar "öğret bana usta, adım adım göster" yaklaşımını daha mı çok seviyorlar? Daha önce duyurduğumuz videoyu yapan Sven Van Caekenberghe'nin Episode 2: (Re)writing Reddit in Lisp is 20 minutes and 100 lines videosu taze taze, sıcak sıcak kamuya sunuldu.

eXtreme Programming ve Bir Başarı Öyküsü

FZ

Bill Clementson son blog girdilerinden birinde birkaç gün önce gerçekleştirdikleri etkinlikte sunum yapan ve bir başarı öyküsü aktaran Ken Dickey'e yer vermiş.

Avustralya kökenli başarılı bir start-up olan Memetrics'in öyküsünü çarpıcı bir dille anlatan Dickey, eXtreme Programming metodolojisi ve Common Lisp'ten faydalanarak geliştirdikleri sistemi anlatan güzel bir sunum hazırlamış.

Keskin rekabetten ve gizli silahların gücünden hoşlananlar için incelenesi bir örnek. Afiyet olsun.

Core Server Yenilikleri

aycanirican

Core Server Uygulama Sunucusu önceden duyurduğumuz Javascript derleyicisini ilgilenenlere sundu. Bunun yanında sürdürmeler ile web uygulamaları yazabileceğiniz programlama çatısı, örnek programlar ve yeni belgeler de projeye eklendi.

minifesto: mini mini 'animated' manifesto

FZ

Zach Beane yine yapacağını yapmış. minifesto sitesine gidip, istediğiniz metni yazıp bunu yakışıklı bir siyah kutu içinde, karizmatik yeşil yazılarla, daktilo efekti şeklinde görebileceğiniz bir "animated GIF" olarak elde edebiliyorsunuz.

Bir örneğini de Brian Mastenbrook'un blog'unda PI filminden meşhur bir alıntı şeklinde görmek mümkün.

Acaba bu şirinlik hangi programlama dili ile yapılmış? Tabii ki programlamayı tekrar eğlenceli kılan dille.

Nasıl Bir Emacs?

FZ

Daha önce özgür yazılım etkinliklerindeki seminerleri ile tanıdığımız COR3 ekibinden Aycan İrican, cs-lisp e-posta listesinde paylaştığı bir mesajla Common Lisp ile ilgilenmeye başladıklarını ve bununla ilgili belge oluşturma çabasına giriştiklerini belirtti.

İlk çıkan belgelerden biri Nasıl Bir Emacs başlıklı bir tür Emacs kılavuzu. Diğeri ise Emacs yapılandırma dosyası (.emacs) ile ilgili güzel ipuçları içeren .emacs belgesi.