LISP, Debian Sarge'da en çok kullanılan 4. dil

0
acemi_
Araştırmanın detayları (pdf)

Debian Sarge'ın boyutunu ve değerini inceleyen bir araştırma yapılmış. Bu araştırmada Debian Sarge'da yer alan yazılımların kaynak kodları ile ilgili bir bölüm var. Araştırmayı yapan kişilere ve bana ilginç gelen bir durum söz konusu... Bu dağıtımı hazırlarken en çok kullanılan dördüncü dil: LISP

Debian Sarge'da yer alan yazılımların kaynak kodları 230 milyon satır tutmaktaymış. Bunun büyük kısmı C ve C++ ile hazırlanmış. Üçüncü en çok kullanılan dil ise Shell betik dili... Dördüncü sırada ise LISP geliyor. Yani LISP bu sıralamada Perl, Python, Java gibi dillerin önünde yer alıyor.

Sayılarla duruma bakacak olursak, kaynak kodlara göre dillerin kullanım oranı:

* C %57
* C++ %16.8
* Shell %9
* LISP %3 (yaklaşık 7 milyon satır)
* Perl %2.8
* Python %1.8
* Java %1.6
* FORTRAN %1.2
* PHP %0.93
* Pascal %0.62
* Ada %0.61

LISP'in sıralamadaki yeri bana ilginç geldiği ve bu sitede LISP ile ilgilenenlerin çokluğu nedeniyle belirteyim dedim.

Görüşler

0
ttk
"Debiancı hareket engellenemezzz " diyenler demekki makinanın başında soludukları havaya bolca Lisp karıştığı için aynı zamanda da Lisp'e meylediyorlarmış anlaşılan. Bu bilimsel bulguyu emmmen ilgili yerlere ileteyim.
Bu arada söz konusu kişilerin daha üst sıradaki diller yerine Lisp'e meyletmeleri bu Lisp gribinin "bazı" bünyelere daha fazla bulaşabilirlik arzettiğini de gösteriyor deyebiliriz netekim.. :)
0
FZ
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

International Lisp Conference (ILC) 2007 izlenimleri

coskung

İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü'nden Vehbi Sinan Tunalıoğlu ile birlikte, ilc 2007'ye katıldık. Katıldığımız konuşmalardan izlenimleri, yaptığımız fikir alışverişlerini kısaca özetleyeyim.

Video: Second Episode - 20 dakika ve 100 satırda Reddit

FZ

Video çılgınlığı devam ediyor. Bu gidişle HOW-TO belgelerinin yerini HOW-TO videoları mı alacak? İnsanlar "öğret bana usta, adım adım göster" yaklaşımını daha mı çok seviyorlar? Daha önce duyurduğumuz videoyu yapan Sven Van Caekenberghe'nin Episode 2: (Re)writing Reddit in Lisp is 20 minutes and 100 lines videosu taze taze, sıcak sıcak kamuya sunuldu.

'Lisp Outside the Box' Düştü Mü?

okanakyuz

Nick Levine tarafından O'Reilly için 2009 yılında yazılması planlanmaya başlanan ve resmi sitesi lisp-book.org şeklinde olan hayal kitap tarih oldu gibi duruyor. Kitap her lisp meraklısı gibi benim de hayallerimi süslemekte, (Özellikle kısım 3 ve kısım 6) fakat görünen o ki bu proje tarih olmuş durumda. Bir arkadaşım ile sohbet ederken öğrendiğim bilgi bu kitaba asla kavuşamayacağımız yönündeki dedikodu. Kitap için tek satır bile yazılmamakta artık. Dilerim birisi çıkar ve yeni bir proje başlatır. Çünkü Hacker lugatında O'Reilly'den bir kitap çıkartmak dünyadaki en önemli 2 hadiseden biri (diğeri zengin olmak ve paraya para dememek)

Core-Server GNU/Linux Installer

anonim

Hemen herkesin bir miktar güçlük yaşadığı Common Lisp tabanlı web sunucu kurma problemini halledeceğini umdugum yazılımı sizlerle paylaşmak isterim.

http://www.core.gen.tr/projects/core-server-installer-latest.tar.gz*

Hata bildirilerinizi evrim _at_ core.gen.tr adresine gonderebilirsiniz.

*: Gentoo, Debian ve Ubuntu GNU/Linux dağıtımları için test edildi

Arc Çıktı

FZ

Fazla söze gerek yok: Paul Graham ve Robert Morris tarafından geliştirilen yeni programlama dili Arc resmen çıktı ve şu anda kullanılabilir halde. Graham'ın sitesinde Arc'ın çıkış zamanlaması ve Arc'ın ne tür programlama işlerinde kullanılabileceğine dair kısa bir duyuru mevcut.