LISP, Debian Sarge'da en çok kullanılan 4. dil

0
acemi_
Araştırmanın detayları (pdf)

Debian Sarge'ın boyutunu ve değerini inceleyen bir araştırma yapılmış. Bu araştırmada Debian Sarge'da yer alan yazılımların kaynak kodları ile ilgili bir bölüm var. Araştırmayı yapan kişilere ve bana ilginç gelen bir durum söz konusu... Bu dağıtımı hazırlarken en çok kullanılan dördüncü dil: LISP

Debian Sarge'da yer alan yazılımların kaynak kodları 230 milyon satır tutmaktaymış. Bunun büyük kısmı C ve C++ ile hazırlanmış. Üçüncü en çok kullanılan dil ise Shell betik dili... Dördüncü sırada ise LISP geliyor. Yani LISP bu sıralamada Perl, Python, Java gibi dillerin önünde yer alıyor.

Sayılarla duruma bakacak olursak, kaynak kodlara göre dillerin kullanım oranı:

* C %57
* C++ %16.8
* Shell %9
* LISP %3 (yaklaşık 7 milyon satır)
* Perl %2.8
* Python %1.8
* Java %1.6
* FORTRAN %1.2
* PHP %0.93
* Pascal %0.62
* Ada %0.61

LISP'in sıralamadaki yeri bana ilginç geldiği ve bu sitede LISP ile ilgilenenlerin çokluğu nedeniyle belirteyim dedim.

Görüşler

0
ttk
"Debiancı hareket engellenemezzz " diyenler demekki makinanın başında soludukları havaya bolca Lisp karıştığı için aynı zamanda da Lisp'e meylediyorlarmış anlaşılan. Bu bilimsel bulguyu emmmen ilgili yerlere ileteyim.
Bu arada söz konusu kişilerin daha üst sıradaki diller yerine Lisp'e meyletmeleri bu Lisp gribinin "bazı" bünyelere daha fazla bulaşabilirlik arzettiğini de gösteriyor deyebiliriz netekim.. :)
0
FZ
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Core-Server GNU/Linux Installer

anonim

Hemen herkesin bir miktar güçlük yaşadığı Common Lisp tabanlı web sunucu kurma problemini halledeceğini umdugum yazılımı sizlerle paylaşmak isterim.

http://www.core.gen.tr/projects/core-server-installer-latest.tar.gz*

Hata bildirilerinizi evrim _at_ core.gen.tr adresine gonderebilirsiniz.

*: Gentoo, Debian ve Ubuntu GNU/Linux dağıtımları için test edildi

PL/scheme: PostgreSQL için Scheme

FZ

cs-lisp e-posta listesinde Volkan Yazıcı tarafından geliştirilen PL/scheme projesinin duyurusu bugün yapıldı.

Common Lisp ve Bir Optimizasyon Tekniği: Memoization

FZ

"Memoization" tabiri bilgisayar bilimlerinde ilk kez Donald Michie'nin 1968 yılında Nature dergisinde yayımlanan Memo functions and machine learning (Memo fonksiyonları ve makina öğrenimi) makalesi ile gündeme gelmiştir.

Memoization tekniği bir fonksiyonu hesaplarken önceden hesaplanmış değerleri hesaplamadan kullanmak, dolayısı ile işlemi hızlandırmak olarak tarif edilebilir. Sözcük olarak "memorization"ı yani "ezberleme" eylemini çağrıştırmakla birlikte daha genel bir anlamı kapsamaktadır.

Programlama dilinden bağımsız olmakla birlikte, bu yazıda "memoization" tekniğinin Common Lisp'te nasıl kullanılacağına bakacağız. Bunun için Peter Norvig'in PAIP kitabı ana eksenimizi oluşturacak.

Diyelim Ki Elimizde Nesneye Yönelimli Bir Dil Yok - Alice Nesneler Diyarında

FZ

Elinizdeki programlama dilinde nesneye yönelimli (OO - Object Oriented) programlama imkanı olmasa idi ne yapardınız? İki seçenekten biri gelirdi aklınıza herhalde:
  1. OO desteği veren bir dil kullanmaya başlamak.
  2. Elinizdeki dile OO desteği katmak için uğraşmak.
Bu kısa yazıda Peter Norvig'in PAIP (Paradigms of Artificial Intelligence Programming Case Studies in Common Lisp) kitabının 13. bölümündeki birkaç kısa örnekten yola çıkarak "eğer Common Lisp dilinde CLOS (Common Lisp Object System) gibi bir şey olmasaydı bunu nasıl gerçekleştirebilirdik?" sorusunun cevabının ilk bölümüne göz atacağız.

CUSP - development environment for Lisp built on top of the Eclipse platform

eevrim

2007 LKD şenliklerinde Core-Server sunumunda Emacs'ı beğenmeyip (?), "Bunun grafik arabirimi yok mu?" gibi sorularla karşılaşmıştık. Reddit'te gezerken CUSP'a rastladım.

Programming In Lisp With Cusp