acemi_

acemi_


0 takip ediyor | 0 takip ediliyor


Bilgi alanları


İlgi alanları

Google: Gizlilik mi? ( 13)

Google'ın gizlilik politikasi iyi olmayabilir ama bizi BTK'nin kuracagi servise muhtac birakacak kadar da kotu oldugunu sanmiyorum.

Acarer ‘Youtube’ ve ‘Google’ başta olmak üzere mevcut arama motorlarının yabancı kaynaklı olduğunu hatırlattı ve “Bu nedenle, internet yoluyla yapılan her türlü haberleşme yabancı ülkelere gidiyor

Devletimiz dururken neden yabancilara gitsin, degil mi?

Bilişim Çalışanları Anketi Sonuç Raporu ( 3)

Bilişim çalışanlarının %27'si proje yöneticisi imiş :)

Mavi Bilgisayar Kapandı. ( 3)

Borcu, eski TL ile 6.5 trilyon sanirim

MySQL @ İstanbul Bilgi Üniversitesi ( 9)

Bundan sonraki işler için MySQL yerine PostgreSQL kullanama kararını çoktan aldım ben. Hafif işler için SQLite da olabilir.

Rahibin Sırrı ( 7)

Yazışanlardan birisi MSN kullanmıyorsa, olmuyor. MSN protokolunu destekleyen diğer özgür yazılımlarda da sorun yok.

Ruby on Rails Topluluğunda Neler oluyor? ( 4)

Linki verilen yazının benim için faydası, yazının bir yerinde adı geçen Lua adlı programlama dilini farketmemi sağlaması oldu.

Slackware 12 çıktı ( 31)

Son durumdan ben de hic memnun değilim. Default olarak butun mesajlarin acilmasini tercih ederim. Login olmadan bile...

Zebani, login olup "hesabınız" bölümünden ayarlama yapman gerekiyor.

Uzun Yaşamak İsteyen Okula Gitsin ( 34)

Discovery kanalında insan ömrünü etkileyen faktörler üzerine bir belgesel yayınlanmıştı. Bu belgeselde de zihinsel aktivitenin, ömür üzerinde çok belirleyici etkisi olduğuna değinilmişti. Yalnız zihinsel aktiviteyi, eğitim dönemine has bir durum olarak ele almamışlardı.

Enerji İsrafı, Google ve Dünya'nın Geri Kalanı... ( 25)

NTVMSNBC haberi

Aydınlatma için akkor lamba yerine aynı ışığı, düşük watt'larda veren kompakt fluoresan lamba kullanarak Türkiye genelinde aylık (makalede olduğu gibi yıllık değil) 1,000,000 MegaWatt-Saat enerji tasarrufu yapmak mümkünmüş.

Enerji İsrafı, Google ve Dünya'nın Geri Kalanı... ( 25)

Makaleyi yazan kişi kilowatt-saat ücretini 10 cent olarak düşünmüş. Yazar Boston'da yaşıyor. Bu ücret doğruysa, demek ki ABD'de elektrik enerjisi bizden daha pahalıya geliyor.

Enerji İsrafı, Google ve Dünya'nın Geri Kalanı... ( 25)

30 TL değil, 300 TL olacaktı. 1 TL'yi 1000 Kr diye düşünmüşüm yanlışlıkla ve 3,000 ile değil 3,000,000 ile çarpmam gerekiyordu. Yani sonuç

tasarruf = 300,000 TL olacakti.

Bahsedilen miktar da, bütün dünyadaki Google kullanıcılarından bir sene sonunda sağlanacak tasarruf miktarıymış.

Enerji İsrafı, Google ve Dünya'nın Geri Kalanı... ( 25)

Şu an elektriğin kilowatt-saati 10 Kr... Bu durumda,

tasarruf = 3000x10
= 30,000 Kr/yıl
= 30 TL/yıl

oluyor. Sanırım bu, bir kişinin kullanımı için olan tasarruf miktarı.

Özgür Yazılımın Türkiye'ye Kazandırdığı Robot ( 23)

Mesela sizin kendi tasarladığınız bir elektronik kart veya mekanik düzenek ile anlamlı olan kodlar var. Ana projeler için bu kodlar bir anlam ifade etmiyor ve bu tip kodları, ana projelere dahil etmezler çünkü sizden başka kimse o kartı ve mekanik düzeneği kullanmıyordur. Hatta siz bile, bir başka projede, ortam değiştiği için bu kodu kullanmazsınız

Özgür Yazılımın Türkiye'ye Kazandırdığı Robot ( 23)

Daha ilk mesajda, "işinize gelince Özgür Yazılım diyorsunuz ama paylaşmaya gelince ortada yoksunuz, nerede bakayım kaynak kodları" edasıyla hesap sorma ve suçlama amaçlı olduğu çok rahat düşünülebilecek bir mesaj ile karşılasınca daha fazla bilgi verme isteği duymadım. Bunun hinzirlikla sınırlı olduğunu belirtmeniz üzerine biraz daha açıklama yapayım.

Yararlanilan bütün projeler ile ilgili tesbit edilen bütün hatalar, proje ekiplerine firma tarafından bildirildi. Tesbit edilen hatalar ve topluluk için anlamlı olabilecek bütün ilaveler için patch sağlanıp yine proje ekiplerine gönderildi. Gönderilen patch'lerin hepsi kabul edilip CVS'lerde yerini aldı. Ayrıca yararlanılan projelerin mail gruplarının ve wiki sayfalarının aktif katılımcısı olarak elde edilen bilgiler ve tecrubeler topluluk ile paylasildi ve bu durum hala devam ediyor.

Özgür yazılımları kullanıp sonra da yapılan geliştirme ve değişiklikleri toplulukla paylaşmamak diye bir seçenek zaten pratikte bence pek mümkün değil. İşin gereği zaten birçok özgür yazılımın entegre edilmesi gerekiyor. Bu sırada karşılasılan hataların, çözümlerin, ilavelerin saklanması, firmanın asıl projelerde yapılan her değişiklikten sonra kendi gizli numaralarını yeniden yeni sisteme uyarlamaya çalışması demek ki bu ciddi bir emek ısrafı. Bu nedenle yapılan her değişikliği, asıl projeye dahil edebilmek firmanın yararına bir durum. Yani paylaşmak, bu noktada bir tercih değil, zorunluluk.

Ayrıca yazılımların paylaşılması firma için de hiçbir tehdit oluşturmuyor çünkü robot yapabilmek, elektrik-elektronik, mekanik ve yazılım konusunda güçlü bir ekip kurabilmeyi ve Türkiye şartlarında yok olmadan bunları pazara sunabilmeyi gerektiriyor ki bunları bir araya getirebilmek pek kolay değil. Firma bunların üstesinden gelebilmişken, yararlandığı projeleri desteklemeyip neden başına iş açsın ki?

Mekanik, elektronik ve projenin uygulandığı sistem içinde bir anlamı olan firmaya ait kodlar, yararlanılan özgür projeler ile paylaşılmıyor çünkü bunlar, her şartta göre yeniden şekillendirilmesi gereken ve duruma özel kodlar ama müşterilere kodların tamamı veriliyor.

TBD: İnternet Suçun Sebebi Değil Aracıdır ( 30)


İnternet'e suçun aracıdır demek den ne anlayabilirim başka?

"Internet'in kendisi suça neden olmaz ama her türlü araç gibi kötü niyetle kullanılabilir. Kötü amaçla kullanılabilecek diğer araçlar ile ilgili olmadık yasaklar nasıl getirilmiyorsa, Internet kanalıyla suç işlendi diye, Internet için de olmadık yasaklar getirilmemeli" şeklinde anlamanız gerekirdi bence çünkü yazının bunu ifade etmek için yazıldığı çok açık

TBD: İnternet Suçun Sebebi Değil Aracıdır ( 30)

Siz yazıyı, anlamak niyetiyle okumamışsınız ki...

Özgür Yazılım ve Açık Kaynak Günleri 2007 ( 9)

Ben de olmayacak diye biliyordum. Bana da Simor söyledi.

Linux Flash Player 9 Beta hazır! ( 25)

Debian Sarge'da default Firefox (1.0.4) ile Flash 9 Beta'yı birlikte kullanınca bazen Firefox penceresi durup dururken kapanıyor. Bu nedenle ben tekrar eski plugin'e geri dönmek zorunda kaldım.

fazlamesai.net'e soralım: Nereye gidiyoruz? ( 34)

PDF'i okudum, çok hoşuma gitti. Teşekkürler

İçerik Korsanlığı: Nereye Kadar? ( 11)

Benzer bir durum ceviz.net'in de başına geldi geçenlerde. Alıntıyı (!) yapan arkadaşları uyardığımızda, "bilgiyi paylaşmanın ne kadar güzel birşey olduğunu, her ne sebeple olursa olsun bunu yapmamanın bencillik olduğunu ve ismimizi reklam etmeye ne kadar meraklı olduğumuzu" anlatan uzun bir nutuk dinledik, bol bol fırça yedik.

Neyse ki sonra bu arkadaş, bizim gibi gelişmemiş kişilerin makalelerini alıntılamanın, hakketmediğimiz halde bizi onurlandırmak olduğuna kanaat getirdi de yazıları kaldırdı.

Bu vesile ile arkadaşlardan tekrar özür diliyoruz. Bence siz de NTVMSNBC'den özür dilemek zorunda kalmamak için biran önce bu haberi kaldırın.

İşte Sosyal Sorumluluk Projesi Böyle Olur ( 68)

Tabii bunu derken, sadece özgür yazılımlar ve özellikle Linux kasdediliyordu.

İşte Sosyal Sorumluluk Projesi Böyle Olur ( 68)

Geçenlerde bu konuyla ilgili bir yazı okumuştum ben de... Çoğu kimsenin tahmininin aksine birçok yazılımın son sürümü, eski donanımlarda, yazılımın eski sürümlerine nazaran daha iyi netice veriyormuş.

Yani "donanım eski diye, eski sürüm yazılım kullanmak" iyi bir fikir degilmis.

Enixma ilk sayı çıktı ( 12)

Dergiyi, içerik olarak çok beğendim. Seçilen konular, anlatım şekli, tasarım bence çok güzel olmuş.

Her sayıyı ilgiyle takip edecek olmama rağmen günümüzde, aylık periyotlarla, klasik dergi anlayışıyla yayıncılık yapılması bana tuhaf geliyor. Bunu sürdürmenin hem daha zor olacağını hem de etkisinin daha kısıtlı kalacağını düşünüyorum.

pdf dergileri, çıktığında okumak zevkli oluyor ama bir müddet sonra diskte kaybolup gidiyorlar.



Gizli anahtarlarınızı gizleyemezsiniz! ( 7)

Bu arada hiç tanımadığım fakat polis tarafından takip edilen biri benim eski ve artık kullanmadığım açık anahtarımı kullanarak bir dosyayı şifreleyip bana gönderiyor. Göndermesiyle birlikte de İngiliz polis teşkilatı kapımda belirip gizli anahtarımı istiyor. Bu durumda haksız yere hapis cezasına mahkum oluyorum...

Artık elde olmadığı için verilemeyen gizli anahtardan dolayı, kimsenin hapis yatacağını sanmıyorum. Böyle bir ceza verilebilmesi için anahtarın hala kişide olduğunun ama kasıtlı olarak verilmediğinin bir şekilde ispatlanması gerekir.

Bu olaya, özgürlükler adına karşı çıkmak gerekiyor olabilir ama bunu, varsayımlara dayanan ve doğrudan yasayla alakalı olmayan kötü kullanım senaryolarıyla yapmamak lazım bence

Oracle Kendi Linux Dağıtımını İstiyor ( 5)

Bu haber, Hürriyet Gazetesi'nde de yer almıştı. Haberin başlığı söyleydi:
Oracle: Linux’u satın alabiliriz

Madem bu konu hakkında bilgin yok, yazma! Ya da bir bilene danış, "Ben söyle bir haber yazdım, saçmalamış mıyım, bir kontrol etsene" de!

Hürriyet'teki haberin linki