MySQL @ İstanbul Bilgi Üniversitesi

0
butch
Açık Kaynağı destekleyen tüm dostlarımız,

MySQL'in Sun Microsystems tarafından satın alınması sonrası Türkiye'deki açık kaynak dostlarını gelişmelerle ilgili bilgilendirmek üzere MySQL Komünite İlişkilerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Kaj Arnö ve MySQL Kıdemli Yazılım Mühendisi Hakan Küçükyılmaz Türkiye'de İstanbul Bilgi Üniversitesi'ni ziyaret ediyorlar.
Hem MySQL hem de Sun Microsystems açısından önemli değişimi dinleyebilmek için çok iyi bir fırsat!

Kısa bir sunum ile başlayacak bu interaktif oturum sizlerin yorum ve sorularıyla devam edecek.

Hepinizi bekliyoruz...

Sun Microsystems Türkiye

2 Haziran 2008 saat 14:00 - 16:00 @ Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsü BS -1

Kaj Arnö kimdir?

14 yıllık bireysel girişimcilik hayatından sonra Kaj 2001 yılında MySQL'e katıldı. Kendi kurduğu şirketi ikiye bölen Kaj MySQL Eğitim üzerine yoğunlaşan yarısını MySQL'e satıp MySQL'in Eğitim departmanına Başkan Yardımcısı olarak atanmıştır. O günden bugüne kadar Kaj MySQL'de Profesyonel Hizmetler, Servis ve Yazılım Geliştirme departmanlarında Başkan Yardımcılığı görevini üstlenmiştir. 2005 yılından itibaren Komünite İlişkileri Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Kaj MySQL'in Sun Microsystems tarafından satın alınmasının ardından yine MySQL komünite ilişkileri üzerinde çalışmalarını sürdürmekle birlikte vaktinin çoğunu MySQL'in Sun Elçisi olarak dünyanın dört bir yanında Sun çalışanlarına, müşterilerine ve komünitelere MySQL'i daha yakından tanıtarak geçirmektedir. Kaj ile ilgili daha fazlası için...
sun

Görüşler

0
KiPSOFT_
Sun'ın ve Oracle'ın yakınlaşmaları Oracle'ın InnoDB yi alarak MySQL 'in kalbini sökmesi ve ardından Sun'ın MySQL 'i alması ne kadar açık kaynak'a destek veren bir görüntü çizsede Sun. Oracle'ın ve Sun'ın internet dünyasını ve benim gibi masaüstü proje kullanan kişileri sırtından vuracakmış gibi bir his vuku buluduruyor bende. Tamda MySQL 6.0 ile Phantom sistemine geçmeye hazırlanırken 4.1. den beri yaptığı şahane atılımlara balta vuracak gibi geliyor. Hatta başladı bile 2 hafta önce çıkacak olduğunu bildiğim 5.1 hala Release olmadı bile ki MySQL hiçbir RC sürümünü bu kadar uzun tutmadı.
0
acemi_
Bundan sonraki işler için MySQL yerine PostgreSQL kullanama kararını çoktan aldım ben. Hafif işler için SQLite da olabilir.
0
KiPSOFT_
PostgreSQL , SQLite ve Firebird gibi sağlam alternatifler olmasına rağmen yazılan o kadar çok built-in fonksiyona yazık olacak!
0
realist
Phantom?
Wikipedia her şeyi bilmiyor.
0
sadettinpolat2
Phantom Falcon olabilir kanimca. Jim Starkey in liderliginde mysql in gelistirmeye basladigi yeni veritabani motoru.

mysql bana gore gercek anlamda bir open source proje olmaktan cikti. gectigimiz haftalarda mysql 5.1 in bir takim bolumlerinin kodlari kapatilaacak diye haberler cikti ardindan kapatilmayacak, acik olarak devam edecek dediler. yine acik kaynak kodlu olarak devam etsede postgresql , firebird gibi acik kaynak ruhunu tam olarak hicbir zaman hissettiremeyecek bana gore. kafamizin bir yerlerinde "birgun acaba Sun mysqlin kodunu kapatir mi? mysql parali olur mu?" sorusu hep varolacak..
0
KiPSOFT_
Kusura bakmayın yanlış yazım için evet Falcon

Ne olup ne olduğuna
http://forge.mysql.com/wiki/Falcon

buradan bakabilirsiniz.

Burdada jim starkey'in 2006 konferasından falconla ilgili bir videosu mevcut;

http://mysqlboston.pentacorp.net/movies/BostonMySQLMeetupJuly2006.mov

Jim Starkey yeni motorun kesinlikle bir Firebird olmadığını ve 420gb verilerle yüklü bir sistemde sadece %30 cpu kullandığını söylemekte.

Alpha'sını çıkarmışlardı sanırım bundan sonra ne olacağı göreceğiz bakalım.

0
yilmaz
Şahsi kanaatim sun'ın mysql in kodunu kapamayacağı yönünde . MySQL yıllardan beri var ve bu iş modeliyle hayatını sürdüren bir şirket. Son zamanlarda sun'ın yaptığı işlere bakarsanız. Anahtar uygulamalarının bir çoğunun kaynak kodunu açtı. JME,Solaris,JAVA,zfs vs. gibi. Solaris'in kodunu açan MySQL'in kodunu niye kapasın? MySQL in 5.1 sürümünde çakılı kalmasının sebebi Enterprise suitinde bulunan bazı yedekleme , cluster vs.. gibi araçların elden geçirilip 5.1 son sürümüyle birlikte dağıtılma ihtimali olabilir.

Sun hantal bir şirket ve piyasada tutunabilmesi için uygulamalarının herkes tarafından kullanılabiliyor olması lazım. Böyle baktığınızda Sun kendini Open Source yandaşı bir şirket gibi gösterip yerini korumak istiyor. Son 5-6 yılda M$ , ORACLE gibi büyü oyuncular işletim sistemi, geliştirme ortamı uygulama sunucusu ve veritabanı ile büyük bir çıkış yaptılar. Sun veritabanı sunucusu dışında bütün bunlara sahip olmasına rağmen sadece sunucu alanında (donanım üreticisi olmamamasına rağmen) işlerini biraz daha yoluna koyabilmiş durumda. Zamanında yapmış olduğu AMD atağının artık Intel karşısında zayıf duruma düşmesi Sun'ı zorlayacak gibi görünüyor. Bu yüzden Sun bunlara karşılık vermek istiyor.

0
auselen
"donanım üreticisi olmamamasına rağmen"

? OEM üretiyor diye biliyorum.
0
ZZombie
Gözden kaçmaması gereken birkaç unsur var.
Birincisi SUN'un bu türde bir atak yapmasının asıl nedeni sahip olduğu yazılım sistemlerinin birbiri ile mükemmel bir uyum içinde olmasını istemesi.

Bu sayede Solaris üzerine bir Uygulama sunucusu (Application Server) ve veritabaı kurduğumuzda yüksek ihtimal entegre bir şekilde çalışmak için tasarlanmış bir alt yapı ile karşılaşacağız.

İkinci gözden kaçan nokta ise SUN aslında bir donanım üreticisi. Kendi sitesinden de incelerseniz özellikle sunduğu ürünler ile (Solaris, Java vs. ) mükkemek bir uyum vad ediyor. Oysa ki Oracle ya da Microsoft ta bu türde bir donanım çözümü yok.

Bu da üçüncü bakış açısını ortaya çıkarıyor.
Microsoft ve Oracle çok büyük firmalar olmasına rağmen açık kaynaklı bir platform sunmuyorlar. Zira bu şirketlerin ana gelir kaynağı yazılım ürünleri.

Sun bu hamlesi ile Microsoft ve Oracle nin pazarından pay almak istiyoyor. Zira hepsinin de bildiği gibi yaklaşan bir Linux var. Ve onunla karşı karşıya geldiğinizde rekabet edecek kozlarınız olmalı.

Tüm bunlara ilavetten bir bilgi daha vereyim.
Önümüzdeki zamanlarda MacOSX i daha sık duyacağız. Intel tabanlı mimariye geçtiği zamanlarda "Apple Microsoftun pazar payını istiyor, ve de büyük düşünüyor." diye bir laf etmiştim.
Apple bir süre önce intel tabanlı yeni sunucularını tanıttı. Daha önceki Risc işlemcili sunucuları uzmanlar tarafından iç açıcı değerlendirmelerden uzak olmasına rağmen yeni sunucu ailesi ile hareketleneceğini sanıyorum. Hep birliklte bekleyip göreceğiz.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

İmla Kılavuzuna 800.000$

FZ

Son habere göre, Sun Microsystems, Franklin Electronic Publishers'ın geliştirdiği imla kontrol ve tireleme yazılımını 800.000$ vererek lisansladı. Yazılımın StarOffice'in ileriki sürümlerinde kullanılması planlanıyor.

Söz konusu yazılım 36 dilde çalışıyor ve eşanlamlılar sözlüğü de içeriyor. Yazılım lisansını satın alan diğer firmalar arasında Adobe Systems de var.

Sun Linux

GaripFakir

Sun da nihayet kendi desktop için Linux sürümünü çıkardı. Mad Hatter adlı linux sürümü Star Office, Mozilla ve Evaluation gibi bileşenlerden oluşuyor. Aşağıdaki linkte ilk ekran görüntüleri de verilmiş:

http://www.sun.com/2003-0805/feature

SUN ve Bill Gates'den bedava donanım!

yuxel

Sun'dan Jonathan Schwartz, donanımın ilerde bir gün bedava olacağını ve insanların sadece yazılım lisans/bağışlarına ücret ödeyeceklerini söylüyor.
Schwartz bu konuda yalnız değil.

Bir süre önce Microsoft'tan Bill Gates de benzer bir açıklama yapmıştı. Bill Gates'e göre, on yıla kadar donanım bedava olabilecek. Gates ayrıca bu bedava donanımların, gerkçek ses ve el yazısı tanıma fonkisyonlarını da içereceğini bildiriyor.
İlgili bağlantılar:
Slashdot Slashdot 2
Routers
Sun'dan bahsetmişken bir de Sun JAVA Masaüstü Sistemi 2'nin Linux.com incelemesinin bağlantısını da verelim: Linux.com

Solaris GNU/Linux´a Karşı

FZ

UNIX dendiğinde akla ilk gelen isimlerden biri olan Sun Microsystems bilgi işlem sektöründe insanları en çok şaşırtan firmaların başında gelir.

GNU/Linux işletim sisteminin HP, IBM, CA gibi firmalardan sağlam destek aldığı son birkaç yılda ve bunun sonrasında Sun Microsystems'in tavrının, stratejisinin ne olacağı merak konusu.

Sun Microsystems'in üst düzey adamlarından Jonathan Schwartz ile yapılmış olan bu detaylı röportaj Sun'ın gelecek yıllarda izleyeceği yöne ve Linux'a karşı tavrına dair pek çok önemli ipucu içeriyor.

Solaris İşletim Sisteminin Kaynak Kodları Açıldı

FZ

Sun Microsystems, dün (14 Haziran 2005) meşhur UNIX tabanlı işletim sistemi Solaris'in kaynak kodunu kamuya açtığını duyurdu.

Kutlamalara Sun Microsystems şirket blogu.na yazan mühendisler ve takipçiler de katılmış durumda (mesela Nils Nieuwejaar, madem kodlar açıldı biraz da işin teorisini anlatalım deyip çekirdeğin sanal adres alanı düzenlemesinden bahsediyor blogunda).

Proje ile ilgili özet bilgiye buradan erişmek mümkün.