bu 103 sayisi nerden ve nasil cikmistir bilmiyorum ama bir is ilaninda deadline yayinlamak ta sanirim abes olur.
gerci soruyu tam olarak bilmesemde bilgi edinme basvurunuzun cevabini bende merakla bekliyorum acikcasi :) soruyu ve cevabi burda yayinlarsaniz sevinirim.
malum burasi ozel sektor degil devlet dairesi , bi kagit parcasi javayi bildiginizi ne kadar kanitlar tartisilir ama malesef baska bir cozum yolu yok. kanun kural bu sekilde olcak diyor.
tablodaki fiyatlar sizi yaniltmasin. yeni mezun sifir tecrubeye sahip birisi ise girdiginde
1.299 + 1035 (12.madde) = 2300 tl brut maas alacak.
13. madde ve bir de 14. madde var tabi.
kesintisi falan derken eline net 2000 tl den fazla gececektir.
rapordaki ana fikre aynen katiliyorum.
1 mayis 1886 yilinda iscilerin elde ettikleri haklari teknolojinin onde gidenleri malesef elde edememislerdir. bilisim sektorunde calisanlar icin 200 yil once kazanilan haklar bugun yok. tek sebebi de yeterince orgutlenememek. zaten piyasada ki mevcut isimizi korumak icin is haricinde yeni teknolojileri takip etmekle zaman harciyoruz ustune bir de orgutlenme mesaisi eklemek kimsenin isine gelmiyor sanirim.
herseyi translate.google.com adresinden yapabiliyorsak google neden Translation API denen bir zimbirti cikartsin ki ? birsey soylemis olmak icin birsey soylemeyelim.
Phantom Falcon olabilir kanimca. Jim Starkey in liderliginde mysql in gelistirmeye basladigi yeni veritabani motoru.
mysql bana gore gercek anlamda bir open source proje olmaktan cikti. gectigimiz haftalarda mysql 5.1 in bir takim bolumlerinin kodlari kapatilaacak diye haberler cikti ardindan kapatilmayacak, acik olarak devam edecek dediler. yine acik kaynak kodlu olarak devam etsede postgresql , firebird gibi acik kaynak ruhunu tam olarak hicbir zaman hissettiremeyecek bana gore. kafamizin bir yerlerinde "birgun acaba Sun mysqlin kodunu kapatir mi? mysql parali olur mu?" sorusu hep varolacak..
Urun ilk once http://www.qadram.com/ firmasi tarafindan gelistirilmeye baslandi. Ortalikta beta versiyonlari dolasirken CodeGear, Qadram ile bir anlasma yaparak urune Delphi for PHP adini vererek piyasaya surdu.
Bu anlasma olmadan once Qadram urunu acik kaynak kodlu ve bedava olarak gelistiricilere sunacakti. Anlasmadan sonra ise urunun kullandigi Vcl For PHP adli framework acik kaynak olarak yoluna devam ederken ide ticari bir urun olarak kullanicilara sunuldu.
Vcl for PHP nin acik kaynak olmasinda icerisinde kullanilan diger acik kaynak kodlu php kutuphanelerinin bir etkisi var mi yoksa gelistiricilere daha sempatik gozukmek mi istediler bilemiyorum.
Delphi For PHP nin ilk surumu beklendigi uzere bilesenleri bilesen paletinden alip form uzerine koymaktan oteye gidemedi. Delphi for PHP ile duzgun bir proje yapmak normal bir editorle proje yapmaktan cok daha zor bir hale gelebiliyordu. Bu da urunun varolus amacinin cok cok uzaginda bir durumdu.
http://dn.codegear.com/article/37662 adresinde yayinlanan roadmap ta sonraki versiyonlarda hangi ozelliklerin urune eklenecegini gorebilirsiniz.
Urun gelecek surumlerde isini iyi yaptikca ve 3. parti bilesenlerin sayisi arttikca (http://www.jomitech.com/) php gelistiricilerinin isini oldukca kolaylastiracak bir urun olacaktir bence.
arkadasim, ne ibm ne oracle ne sun ne de microsoft babamin hayrina is yapmiyorlar. hepsi de tekel olmaya calisiyor alaninda.
oracle: veritabani konusunda zaten tekeldi ama gozu doymadi mysql daha fazla kendine rakip olmasin diye mysql icerisinde onemli bir yere sahip olan innodb yi satin aldi. application server alaninda tekel olmak icin bea yi satin aldi. insan kaynaklari yonetim sistemlerinde tekel olmak icin peoplesoftu satin aldi.
google: arama motoru olarak ortaya ciktilar ama parayi gorunce ne yapacaklarini hangi alanda tekel olacaklarini sasirdilar. ha bire birseyler alip duruyorlar ya da daha once baskalarinin elinde bulunan hizmetleri kendi bunyelerine cekmek icin olmadik harddiskler harciyorlar. (gmail, youtube vs)
sun, ibm : en basitinden netbeans ya da eclips. ide konusunda tekel olmak icin mucadele ettiklerini gostermiyor mu ?
"bu sirketler tekel olmak icin nasil stratejiler izliyor" konusunda bi arastirmam soz konusu degil. bunlar sadece gunluk yasamda duyupta aklimda kalan seyler. bilmedigimiz veya okuyupta unuttugumuz kimbilir baska neler var.
kisaca sunu soylemek istiyorum. x,y,z sirketleri kaliteleri ile ayakta k ise tekel oldugu icin ayakta demek bana gore onyargili bir dusunce. yigidi oldur hakkini ver. izledigi politikalar acisindan en antipatik sirket microsoft olabilir ama bu onun basarili oldugu gercegini degistirmez. unutmayin ki bir zamanlar ibm icin yazilim gelistiren bir firma bugun ibmden cok daha fazla guclu ise olaya sadece tekel acisindan bakmak hatalidir.
google icin de son bir not: ms 1975 te kurulmus. Google 1996. yani google hakkinda fikir soylemek icin cok cok erken. umarim 21 yil sonra google hakkinda bugunki gibi yine olumlu seyler soyleyebiliriz :)
bu sirketlerin tek bir hedefi var. daha cok para kazanmak , daha cok para kazanmak , daha cok para kazanmak....
bu nedenle genel manada birbirlerinden farklari yok. birisi daha guclu bu nedenle daha agresif tutumlar sergiliyor digeri daha az guclu, bir takim cevrelere sirin gozukerek "buyuk balik kucuk balik" durumuna dusmemeye calisiyor.
ilk yorumun biraz daha mantikliydi. bu yorum tam bir felaket olmus. yorum yapmadan once ilgili haber deki linkleri oku da nasil bir urun uretilmis, bu urun nasil bir acigi kapatmis bi ogren ilk once daha sonra da yorumlarini yazarsin.
sen boyle usengec oldugun icin iste birseyler uretip satamiyorsun. ancak boyle bos bos mesajlar atip vakit harciyorsun. tebrik edilecek bir is basarmis arkadaslar..
acik kaynaktan para kazanilir elbet ama ornek olarak verdiginiz firmalar ornek olarak verilecek firma listesinin en sonunda bile yer almayacak/almamasi gereken firmalar. oraclein, ms nin acik kaynakla alakalari yok denecek kadar az. ibm de kendi isine gelen alanlarda acik kaynagi destekliyor ve kullaniyor. en basitinden db2 yu acik kaynak haline getirsin eger gercekten acik kaynaga destek veriyorsa. kendi dusuncem olmakla birlikte eger ms olmasaydi ibm in acik kaynaga zerre onem vermeyecegine inaniyorum. ms karsisinda tutunabilecegi tek dal olarak acik kaynagi gordugunden bugunku destegi saglamaktadir.
bu nasil mantik, bu nasil anlayis bu nasil peskes cekmek aklim fikrim almiyor. projeyi daha once 400bin dolara yapmis olan bir firmayi cagirip yeniden yazmasi icin 8,5 milyon dolar teklif edilmesi, projeyi ilk yazan firmanin "bu hatalar duzeltilemez yeniden yazmak gerekiyor" demesini aklim fikrim almiyor kabul etmiyor.
http://www.meteksan.com.tr/basari/mernis.html
Yardım
Editör markdown formatını desteklemektedir. Detaylı bilgi için bu adresi ziyaret edebilirsiniz.
@kullanici ile birisinden bahsedebilir veya :emoji: ile emoji kullanabilirsiniz.
Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimlerinden Canlı Yayın ( 9)
kameramanindan hocasina kadar herkese tesekkurler...