Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimlerinden Canlı Yayın

0
FZ
Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü yeni dönemde canlı yayına geçiyor. Pilot olarak seçilmiş olan ders ise Türkiye'deki en özgün içerikli bilgisayar derslerinden biri: Comp 314 - Principles of Programming Languages. Canlı yayını kaçıranlar için ilgili haftanın videolarına daha sonra da ulaşmak mümkün. Ders tüm dünyanın kullanımına açık, kullanıcı adı ve parolası olmayanlar 'Login as guest' düğmesine basarak ilgili videolara ve ders malzemelerine erişebilirler. Ders için ana kaynak Programming Languages: Application and Interpretation. Söz konusu kaynak da bedelsiz olarak meraklı olan herkesin serbestçe kullanımına açıktır.

Dersi veren Chris Stephenson dersi şu sözlerle anlatıyor:
Tüm programlar diğer programlara girdi olan verilerdir.

Bilgi Üniversitesi bilgisayar bilimleri bölümü, Comp 314 Programlama Dillerinin Temelleri dersine bu paradigma değiştirici bakış açısı ile başlıyor.

Aynı dilde yazılmış programların o dildeki programlara veri olarak beslendiği programlar yazarak programlama dillerini çalışıyoruz. Bu sayede farklı programlama dillerindeki farkları çok daha iyi anlayabiliriz, basit bir araştırmanın yahut oyuncak bir dil ile birkaç hafta oynamanın çok daha ötesine geçebiliriz.

Bu dersi canlı Internet yayını ve karşılıklı etkileşim için pilot ders olarak seçtik çünkü inanıyoruz ki ders içeriği Türkiye'de ilk kez sunulacak ve bu sayede Türkiye'deki bilgi işlem camiasına bir katkımız olacak.

Not: Canlı yayını ilk kez deneniyor ama Bilgi'nin ilk kayıtlı video denemesi değil bu. Bilgisayar konusunda bilgiye aç olan zihinleri doyuracak başka video setleri de mevcut. Comp 232 - Data Structures and Algorithms II (dersi veren Chris Stephenson) ve Comp 404 Selected Advanced Topics in Computer Science II (dersi veren Cem Say) videoları da tüm dünyanın erişimine açık ('Login as guest' olarak girmek mümkün eğer kullanıcı adınız ve parolanız yok ise). Son olarak da belirtilmesi gereken şey derslerin dilinin İngilizce olduğu.

Görüşler

0
sadettinpolat2
cok yararli bir calisma olmus.
kameramanindan hocasina kadar herkese tesekkurler...
0
sadettinpolat2
cok yararli bir calisma olmus.
kameramanindan hocasina kadar herkese tesekkurler...
0
sadettinpolat2
cok yararli bir calisma olmus.
kameramanindan hocasina kadar herkese tesekkurler...
0
halix
Principles of Programming Languages s01e02 yi merakla bekliyoruz. umarim serinin devami gelir. Chris Stephenson in dersine internet uzerinden de olsa izlemek oldukca zevkli. gonul isterki birebir katilalim. vakum tuplu bilgisayarlarda programlama yapmis birisinden ders almak kacirilmayacak bir firsat. kesinlikle muthis bir fikir. bir universitenin deneyimli hocalarin anlattiklarini ozgurce izleyebilmek harika bir fikir. kimin aklina geldiyse bu proje tebrik etmek lazim. umarim projenin arkasinda durulur ve serinin devami gelir. sadece bilgisayar bilimleri degil diger alanlarada uygulanabilir. nebilyim mesela ekonomiye merakli olan biri girip ekonomi derslerini izleyebilir. insanlar tum gun oturup tv karsisinda sacma sapan diziler izliyorlar. bu tur seyler izlense fena mi olur yani. mesela bir alan hakkinda bir merakin var. universitenin o alan hakkindaki giris dersini internetten izle. genel olarak fikir sahibi olunur. baktin hosuna gitti tum dersleri izle.


bilgisayara giris derslerini hep sevmisimdir. ilk basta beni hep heyecanlandirmistir. kesinlikle simdige kadar izledigim en guzel derslerden biriydi.

bilgi universitesine ve emegi gecen herkese tesekkurler.
0
purak
harika bir fikir, harika bir uygulama. üniversitelerde bu tip uygulamaların olması ne güzel olur. zaten üniversite duvarlar arkasında sadece bir avuç öğrencisine bilgiler sunan yer olmamalıdır. üniversite halkı aydınlandıran, bilgilendiren ve bilginin üretildiği yer olmalıdır.

tebrik ederim bilgi üniversitesini...
0
purak
harika bir fikir, harika bir uygulama. üniversitelerde bu tip uygulamaların olması ne güzel olur. zaten üniversite duvarlar arkasında sadece bir avuç öğrencisine bilgiler sunan yer olmamalıdır. üniversite halkı aydınlandıran, bilgilendiren ve bilginin üretildiği yer olmalıdır.

tebrik ederim bilgi üniversitesini...
0
deathline
Ne ilginçtir ki ülkemizde bir Üniversite bu şekilde normal derste takviyeli Bilg. Müh. eğitimi verince acayip eleştiriliyor.Demek ki diploma vermemek lazım.
0
loikot
Diğer okullardanda bekliyoruz ama yemiyor galiba, bilginin programı güzel ama sanki uzmanlaşma olanakları zayıf ve değişik alanlarda çalışan çok fazla kişi yok gibi.
0
ozgurv
işte bu çok güzel oldu bu dersi 2 yıl önce almıştım ve bilgilerimi hafızamda güncellemek istiyordum. Canlı anlatım çok işime yarayacak. Bu fikri getiren ve harekete geçiren herkese teşekkür ederim.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

ODTÜ Bilgisayar Topluluğu VIII. Geleneksel Programlama Yarışması

msf

ODTÜ Bilgisayar Topluluğu 1997’den bu yana her yıl düzenlediği geleneksel üniversite öğrencileri arası programlama yarışması serisine bu sene VIII.sini ekliyor. Ön eleme soruları ve özel ödüllü soru 1 Mart 2005 - 15 Nisan 2005 tarihleri arasında yarışmanın anasayfası http://yarisma.cclub.metu.edu.tr adresinde çözülmeyi bekliyor. Yarışmanın finali ise 24 Nisan 2005 tarihinde ön eleme soruları sonucunda belirlenecek finalistler arasında ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği'nde gerçekleşecek. Final sonucu belirlenecek birinci, ikinci ve üçüncü ile özel ödüllü soruyu optimal çözen yarışmacı; ödüllerini akşam ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecek olan törende alacaktır. Dünyadaki benzerleri arasında (ACM, Tübitak, IOI, vs…) Linux platformunda düzenlenmiş yarışmaların ilki olma ayrıcalığına sahip olan yarışmaya bilgisayar bilimine ilgi duyan ve gönül veren tüm üniversite öğrencileri davetlidir.

HP Türkiye´de üretim için hazırlanıyor

FZ

Bilgisayar şirketi HewlettPackard'ın (HP) Türkiye Genel Müdürü Şahin Tulga, "Türkiye'de üretim yapmayı düşünüyoruz, bu konuda ciddi çalışmalar yapıyoruz" dedi.

Tulga, Türkiye'nin ekonomik büyüklük bakımından dünyada 20'nci sırada bulunan önemli bir ülke olduğuna dikkati çekti. Şahin Tulga, HP'nin bu önemli potansiyeli daha iyi değerlendirmek için, yüzde 100 yabancı sermaye ile üretim yapmayı düşündüğünü belirtti. Çok büyük bir potansiyele sahip olan Türkiye'de var olmak ve bu potansiyeli daha iyi değerlendirmek için üretimin gerekli olduğunu vurgulayan genel müdür Tulga, şöyle konuştu: "Türkiye'de üretimimiz yok. Ancak üretim yapabilmek için çalışmalara başladık. Bu konuda Devlet Bakanı Ali Babacan ile görüşerek ilk önemli adımı gerçekleştirdik. Yüzde 100 yabancı sermaye getirerek, üretim yapmayı düşünüyoruz."

Kaynak: Radikal Gazetesi

Ödüllü Bilgi Yarışması

sceylani

Turk-php.com her hafta programcılık konusunda ödüllü bilgi yarışması düzenlemektedir. Yarışmanın konusu ağırlıklı olarak PHP programlama dilidir. Ancak diger programlama teknolojilerini kullananlar, web ile yakından ilgilenenler de sorulari kolaylıkla cevaplayabilirler.

.tr Web Sunucuları İşletim Sistemi Tesbit Çalışması

conan

Bu adresten İlker Temir'in hazırlamış olduğu Türkiye'nin İşletim Sistemi profili çıkarma çalışmasına ulaşabilirsiniz. Ocak/Şubat 2002 tarihli çalışmadan çıkan sonuçlar oldukça güzel. nmap ile incelenen 34.594 sunucudan 14.501'inin işletim sistemi tahmin edilebilmiş. Bu sonuçlara göre dağılım şöyle: %50,51 Windows, % 26,18 Linux, %13.72 Solaris, %3,77 SCO-Unix, %3,14 Dg-UNIX, %0.90 BSD, %0,33 MacOS, %0,54 AIX, %0,23 HP-UX, %0,47 IRIX ve %0,21 de diğerleri.

Penguence 4. Sayısı Çıktı!

wetware

Dergimizin üretim sürecini olgunlaştırmaya, hedeflediğimiz düzenli çıkış dönemine ulaşmaya çalışıyoruz. Bunun için yazarlarımız, çalısma grubumuz ve siz okurlarımızın katkılarına teşekkür ediyor, daha iyiye ulaşmak için desteğinizi istiyoruz.