Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimlerinden Canlı Yayın

0
FZ
Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü yeni dönemde canlı yayına geçiyor. Pilot olarak seçilmiş olan ders ise Türkiye'deki en özgün içerikli bilgisayar derslerinden biri: Comp 314 - Principles of Programming Languages. Canlı yayını kaçıranlar için ilgili haftanın videolarına daha sonra da ulaşmak mümkün. Ders tüm dünyanın kullanımına açık, kullanıcı adı ve parolası olmayanlar 'Login as guest' düğmesine basarak ilgili videolara ve ders malzemelerine erişebilirler. Ders için ana kaynak Programming Languages: Application and Interpretation. Söz konusu kaynak da bedelsiz olarak meraklı olan herkesin serbestçe kullanımına açıktır.

Dersi veren Chris Stephenson dersi şu sözlerle anlatıyor:
Tüm programlar diğer programlara girdi olan verilerdir.

Bilgi Üniversitesi bilgisayar bilimleri bölümü, Comp 314 Programlama Dillerinin Temelleri dersine bu paradigma değiştirici bakış açısı ile başlıyor.

Aynı dilde yazılmış programların o dildeki programlara veri olarak beslendiği programlar yazarak programlama dillerini çalışıyoruz. Bu sayede farklı programlama dillerindeki farkları çok daha iyi anlayabiliriz, basit bir araştırmanın yahut oyuncak bir dil ile birkaç hafta oynamanın çok daha ötesine geçebiliriz.

Bu dersi canlı Internet yayını ve karşılıklı etkileşim için pilot ders olarak seçtik çünkü inanıyoruz ki ders içeriği Türkiye'de ilk kez sunulacak ve bu sayede Türkiye'deki bilgi işlem camiasına bir katkımız olacak.

Not: Canlı yayını ilk kez deneniyor ama Bilgi'nin ilk kayıtlı video denemesi değil bu. Bilgisayar konusunda bilgiye aç olan zihinleri doyuracak başka video setleri de mevcut. Comp 232 - Data Structures and Algorithms II (dersi veren Chris Stephenson) ve Comp 404 Selected Advanced Topics in Computer Science II (dersi veren Cem Say) videoları da tüm dünyanın erişimine açık ('Login as guest' olarak girmek mümkün eğer kullanıcı adınız ve parolanız yok ise). Son olarak da belirtilmesi gereken şey derslerin dilinin İngilizce olduğu.

Görüşler

0
sadettinpolat2
cok yararli bir calisma olmus.
kameramanindan hocasina kadar herkese tesekkurler...
0
sadettinpolat2
cok yararli bir calisma olmus.
kameramanindan hocasina kadar herkese tesekkurler...
0
sadettinpolat2
cok yararli bir calisma olmus.
kameramanindan hocasina kadar herkese tesekkurler...
0
halix
Principles of Programming Languages s01e02 yi merakla bekliyoruz. umarim serinin devami gelir. Chris Stephenson in dersine internet uzerinden de olsa izlemek oldukca zevkli. gonul isterki birebir katilalim. vakum tuplu bilgisayarlarda programlama yapmis birisinden ders almak kacirilmayacak bir firsat. kesinlikle muthis bir fikir. bir universitenin deneyimli hocalarin anlattiklarini ozgurce izleyebilmek harika bir fikir. kimin aklina geldiyse bu proje tebrik etmek lazim. umarim projenin arkasinda durulur ve serinin devami gelir. sadece bilgisayar bilimleri degil diger alanlarada uygulanabilir. nebilyim mesela ekonomiye merakli olan biri girip ekonomi derslerini izleyebilir. insanlar tum gun oturup tv karsisinda sacma sapan diziler izliyorlar. bu tur seyler izlense fena mi olur yani. mesela bir alan hakkinda bir merakin var. universitenin o alan hakkindaki giris dersini internetten izle. genel olarak fikir sahibi olunur. baktin hosuna gitti tum dersleri izle.


bilgisayara giris derslerini hep sevmisimdir. ilk basta beni hep heyecanlandirmistir. kesinlikle simdige kadar izledigim en guzel derslerden biriydi.

bilgi universitesine ve emegi gecen herkese tesekkurler.
0
purak
harika bir fikir, harika bir uygulama. üniversitelerde bu tip uygulamaların olması ne güzel olur. zaten üniversite duvarlar arkasında sadece bir avuç öğrencisine bilgiler sunan yer olmamalıdır. üniversite halkı aydınlandıran, bilgilendiren ve bilginin üretildiği yer olmalıdır.

tebrik ederim bilgi üniversitesini...
0
purak
harika bir fikir, harika bir uygulama. üniversitelerde bu tip uygulamaların olması ne güzel olur. zaten üniversite duvarlar arkasında sadece bir avuç öğrencisine bilgiler sunan yer olmamalıdır. üniversite halkı aydınlandıran, bilgilendiren ve bilginin üretildiği yer olmalıdır.

tebrik ederim bilgi üniversitesini...
0
deathline
Ne ilginçtir ki ülkemizde bir Üniversite bu şekilde normal derste takviyeli Bilg. Müh. eğitimi verince acayip eleştiriliyor.Demek ki diploma vermemek lazım.
0
loikot
Diğer okullardanda bekliyoruz ama yemiyor galiba, bilginin programı güzel ama sanki uzmanlaşma olanakları zayıf ve değişik alanlarda çalışan çok fazla kişi yok gibi.
0
ozgurv
işte bu çok güzel oldu bu dersi 2 yıl önce almıştım ve bilgilerimi hafızamda güncellemek istiyordum. Canlı anlatım çok işime yarayacak. Bu fikri getiren ve harekete geçiren herkese teşekkür ederim.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Müjde! Bilişimin arsa derdi çözülüyor...

bm

Biz burada Larry Wall'un davranışından felsefi manalar çıkartmaya, hem Malkoçoğlu rumuzu kullanıp hem beynelmilel seviyede kaliteli yazılar yazarak Türk'ün Türk kalarak sadece batılının sanılan oyunu oynabileceğini göstermeye ve bu nevi pek çok faydalı iş yapmaya çalışırken öbür taraftan birileri devletimizin aklına bilişimle ilgili birşeyler sokuyor. Buradaki habere göre Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun "Uygun yerde bedelsiz arsa tahsis etmeye ve Bakanlar Kurulu kararıyla enerji ve vergi muafiyeti gibi teşvikleri vermeye söz veriyoruz" demiş. Vergi muafiyetini anladım ama arsa ve enerji nereden çıktı? "Bilişim şirketlerinin toplanarak bir sanayi bölgesi kurmaları" teşvik edilecekmiş. Bana mı öyle geliyor yoksa "sanayi bölgeciliği" diye bir rant işi mi var Türkiye'de?

Internet yavaş, pahalı ve kesiliyor; ilginç donanım buraya getirilmiyor, iyi teknik kitap bulamıyoruz filan diye şikayet edildiğini duydum ama doğru dürüst iş yaptığını düşündüğüm bilişimcilerden "ah ah keşke bütün şirketler yanyana olsa" diye bir şey hiç duymadım. Pardon düzeltiyorum, hiçbir bilişimciden duymadım bunu. "Ne güzel ofis bilmemne maliyeti olmadan evimizden çalışabiliyoruz" yahut "net sağolsun bir sürü bilgili insanla dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar etkileşebiliyoruz" diyen çok bilişimci tanıyorum tabii. Bunun sebebi galiba benimle konuşan bilişimcilerle devletimizin aklına bu fikirleri sokan bilişimcilerin farklı olmaları.

Sizin aklınız eriyor mu "ithal veya yerli bilişim profesöründen gelir vergisi almayacağım", "telekom işini dehal halledeceğim", "bilişimde şirketleşmek artık 5 dakika", "Türk gençleri evde oturup annelerine çay yaptırıken ABD'nın yüksek katma değerli bilişim sektörününde yer almalı" gibi şeyler demek varken, "arsa tahsis edeceğim", "teşviği insana değil bölgeye vereceğim, siz bölgeye gelin", yani bir yerde efektif olarak "Türkler Türkler'le yakın durup hep Türkler'le konuşsunlar ki Türkiye dışında hiçbir yerde doğru olmayan doğrular üretelim" denmesine? Kimler bu insanların aklına bunları sokuyorlar Allah aşkına? Ben mi çok huysuz veya cahilim yoksa hakikaten ters bir perspektif mi bu?

Adsl'lilere Fazla Fatura

anonim

Türk Telekom, Ağustos ayı Adsl faturalarında 130.000 aboneye fazladan 7 YTL yazmış. TTnet Kurumsal sözcüsü Ahter Kutadgu, 7 YTL'lik fazlalığın Eylül ayında telafi edileceğini, hatta geç yapılan ödemelerde Telekom nasıl faiz alıyorsa, bu kez Telekom'un tüketicilere faiz ödeyeceğini belirtmiş.

Kaynak: Ntvmsnbc

XFree86 hakkında paparazzi

roktas

XFree86 grubu referans niteliğindeki birkaç özgür yazılım lisansından biri olan klasik MIT/X11 lisansını değiştirerek 4.4 sürümünü duyurdu. Büyük patırtılar kopartan bu lisans kabaca "bu kodları dağıtırken benden daha vurgulu şekilde bahsedin" diyor ve bu isteği mukabilinde GPL uyumsuzluğundan da kurtulamıyor. Hemen hemen bütün dağıtımlar X 4.4'ü bu lisans şartlarıyla kabul etmeyeceklerini duyurdular. Debian X Strike Force grubunun da üyesi olan font experti Juliusz Chroboczek mevcut şartlar altında X projesi için gönüllü olamayacağını belirtti. Lisans sorunu ortaya çıkmadan önce aralarında Keith Packard, Jim Gettys gibi üstadların bulunduğu bir grup, XFree86 organizasyonundaki derin sorunlardan şikayetçi olarak farklı bir yapılanma oluşturmuşlardı zaten. Bu grup lisans değişimine de sert şekilde mukavemet ediyor. X 4.x serisinde gözünüzü, gönlünüzü açan önemli bütün değişikliklerin arkasındaki isim olan Keith Packard Debian geliştiriciliği için başvurdu ve başvurusu şu günlerde sonuçlanıyor. Galiba Debian, Freedesktop ile birlikte isyancıların kalesi olacak ;-)

100 km.den Daha Uzun Mesafeler İçin Pratik Kuantum Şifreleme

FZ

İngiltere´de çalışan bilimadamları 100 km.den daha uzun bir fiber optik hat üzerinden göndermek istedikleri veriyi kuantum şifreleme yöntemi ile gizleyerek göndermeyi başardılar.

Cambridge´deki `Toshiba Research Europe´ merkezi araştırmacıları bu başarılı denemeden yola çıkarak kısa sürede ticari sistemlerin geliştirilebileceğini belirttiler.

Bir Dâhinin Trajedisi - Alan Turing

FZ

Tiyatro Stüdyosu, dâhi matematikçi ve bilgisayar bilimcisi Alan Turing'in yaşamını konu alan "Sonsuz Döngü" oyununu sahneliyor. Hugh Whitemore'un kaleme aldığı oyunu çeviren ve sahneye koyan Ahmet Levendoğlu.

\r \r Oyun, II. Dünya Savaşı sırasında Alman ordularının ENIGMA haberleşme şifresini kıran İngiliz ekibin beyni olan Alan Turing'in, eşcinsel kimliği yüzünden toplumun kendisine dayattığı zorluklar nedeniyle yaşadığı trajediyi konu alıyor.

\r \r "Sonsuz Döngü" Mayıs ayının sonuna dek her Pazartesi 19:30'da İş Sanat'ta.

\r \r Tel: 0 212 316 10 83