PHP için yeniden yaratılan Borland' ın efsane VCL kütüphanesi, internet geliştiricileri için müthiş kolaylıklarıda beraberinde getiriyor. Sadece sürükle bırak tekniğiyle veritabanı kullanan php yazılımları oluşturmak mümkün.
Benim yaptığım denemelere dayanarak gerçekten süreç hızlandırıcı özellikte, vaatlerini yerine getirebilen bir yazılım olduğunu söyleyebilirim.
Siteye kaydınızı yaptırdıktan sonra otuz(30) günlük deneme sürümüne şuradan ulaşabilirsiniz.
Borland'ın son kullanıcı yazılım geliştirme araçları biriminin büyük bir kısmını CodeGear' a devretmesinin ardından Delphi gibi köklü geliştirme ortamları, masaüstü uygulamalarının dışında birçok iş için kullanılmaya başlandı.(mobil donanımlar, internet uygulamaları vs.)
Bu hızlı değişim rüzgarının son bombası ise Delphi4PHP adında PHP uygulaması geliştirme ortamı.
Bu hızlı değişim rüzgarının son bombası ise Delphi4PHP adında PHP uygulaması geliştirme ortamı.
Programlama gittikçe kolaylaşmaya başladı.
Bir de eskiden çektiğimiz eziyetler geliyor aklıma.
Artık kaç kişi bilir bilemem de. Eskiden Xenix sistemler üzerinde iş yapılmaya çalışılırdı.
Aynı şekilde Novell Netware işletim sistemi en yaygın sistemlerden biri idi.
ilk tanistigim dil Basic idi.
Eskiden veri tutma isini "File Open" komutlari ile yapardik. Veritabani dedigimiz sistemin en basiti.
Ekranda küçük, pencere ya da onay kutusuna benzer bir şey yapabilmek için kaç saat kod yazılırdı. Boş kaldıkça sürekli kütüphane fonksiyonları yazardık. Ekran görüntüleri ile ilgili, dosya erişimi ile ilgili, yazıcı çıktıları ile ilgili.
Sonra Microsoft QBasic Pro diye bir sürüm çıkardı. Artık içinde MyISAM bulunduruyordu. Veri erişimi ve veri yazımı kolaylaşmıştı. "Vay be" dedik. Büyük kolaylıktı. Ama hağla ekran görüntüsü için tırmalıyorduk. Hele ok tuşları ile hareket eden renkli bir menü... Felaket...
Daha sonraları bir dostum elinde birkaç disket ile geldi. Ve de Clipper'ı gösterdi. Birkaç komut ile Grafik menüler oluşturabiliyordu. Ve de doğal olarak dBase veri tabanı desteği sunuyordu.
Bir kez daha "Vayy beee..." dedik.
Sonra "Visual Basic For DOS" çıktı.
O yazmak için saatlerce uğraştığımız grafikimsi menüleri artık sürükle bırak ile birkaç dakikada oluştuyorduk.
Bir de şimdilere bak. Yakında bu iş te Cem Yılmaz espirisine dönecek...
Önümüze "Program yapıcı" diye birşey koyacaklar, biz de "Ben böyle birşey yapmak istiyorum" dedikten sonra da, sistem sözümüzü bitirmeden "Aha burada yapılmışı var." diyecek. :)
Yin de eskiden bir başka zevkli idi, ve de bir program yazmak için hakikatten de bilgili olmanız gerekiyordu.
Acaba şu an kaç kişi monitörün desteklediği renk ve satır modlarını hatırlıyor. Kaç kişi nokta vuruşlu bir yazıcıya geniş ya da dar yazı gödermenin yolunu biliyor?
Evet, eskiden daha bir zevkli idi.
NOT : Acayip nostalji yaşadım. Ve de yaşlaniyorum sanırım. Ama daha 30 uma bile gelmedim. :) Geriye dönüp baktığımda ise 15 yıldır bu işte olduğumu görüyorum. Allah iyi sabır vermiş. :)