Delphi For PHP ile Hızlıca Geliştirin

0
Tarık
Borland'ın son kullanıcı yazılım geliştirme araçları biriminin büyük bir kısmını CodeGear' a devretmesinin ardından Delphi gibi köklü geliştirme ortamları, masaüstü uygulamalarının dışında birçok iş için kullanılmaya başlandı.(mobil donanımlar, internet uygulamaları vs.)

Bu hızlı değişim rüzgarının son bombası ise Delphi4PHP adında PHP uygulaması geliştirme ortamı.
PHP için yeniden yaratılan Borland' ın efsane VCL kütüphanesi, internet geliştiricileri için müthiş kolaylıklarıda beraberinde getiriyor. Sadece sürükle bırak tekniğiyle veritabanı kullanan php yazılımları oluşturmak mümkün.

Benim yaptığım denemelere dayanarak gerçekten süreç hızlandırıcı özellikte, vaatlerini yerine getirebilen bir yazılım olduğunu söyleyebilirim.

Siteye kaydınızı yaptırdıktan sonra otuz(30) günlük deneme sürümüne şuradan ulaşabilirsiniz.
PHP

Görüşler

0
anonim
Şöyle bir geriye dönüp bakıyorum da.
Programlama gittikçe kolaylaşmaya başladı.
Bir de eskiden çektiğimiz eziyetler geliyor aklıma.

Artık kaç kişi bilir bilemem de. Eskiden Xenix sistemler üzerinde iş yapılmaya çalışılırdı.

Aynı şekilde Novell Netware işletim sistemi en yaygın sistemlerden biri idi.

ilk tanistigim dil Basic idi.
Eskiden veri tutma isini "File Open" komutlari ile yapardik. Veritabani dedigimiz sistemin en basiti.

Ekranda küçük, pencere ya da onay kutusuna benzer bir şey yapabilmek için kaç saat kod yazılırdı. Boş kaldıkça sürekli kütüphane fonksiyonları yazardık. Ekran görüntüleri ile ilgili, dosya erişimi ile ilgili, yazıcı çıktıları ile ilgili.

Sonra Microsoft QBasic Pro diye bir sürüm çıkardı. Artık içinde MyISAM bulunduruyordu. Veri erişimi ve veri yazımı kolaylaşmıştı. "Vay be" dedik. Büyük kolaylıktı. Ama hağla ekran görüntüsü için tırmalıyorduk. Hele ok tuşları ile hareket eden renkli bir menü... Felaket...

Daha sonraları bir dostum elinde birkaç disket ile geldi. Ve de Clipper'ı gösterdi. Birkaç komut ile Grafik menüler oluşturabiliyordu. Ve de doğal olarak dBase veri tabanı desteği sunuyordu.

Bir kez daha "Vayy beee..." dedik.

Sonra "Visual Basic For DOS" çıktı.
O yazmak için saatlerce uğraştığımız grafikimsi menüleri artık sürükle bırak ile birkaç dakikada oluştuyorduk.

Bir de şimdilere bak. Yakında bu iş te Cem Yılmaz espirisine dönecek...

Önümüze "Program yapıcı" diye birşey koyacaklar, biz de "Ben böyle birşey yapmak istiyorum" dedikten sonra da, sistem sözümüzü bitirmeden "Aha burada yapılmışı var." diyecek. :)

Yin de eskiden bir başka zevkli idi, ve de bir program yazmak için hakikatten de bilgili olmanız gerekiyordu.

Acaba şu an kaç kişi monitörün desteklediği renk ve satır modlarını hatırlıyor. Kaç kişi nokta vuruşlu bir yazıcıya geniş ya da dar yazı gödermenin yolunu biliyor?

Evet, eskiden daha bir zevkli idi.

NOT : Acayip nostalji yaşadım. Ve de yaşlaniyorum sanırım. Ama daha 30 uma bile gelmedim. :) Geriye dönüp baktığımda ise 15 yıldır bu işte olduğumu görüyorum. Allah iyi sabır vermiş. :)
0
Tarık
Bende pek yeni sayılmam bu işlerde ama işleri kolaylaştırıp, beni hızlandıran araçlara bakıp nostalji yapacak kadar özlemedim eskiyi. Heleki microsoft' un dosuyla posuyla cebelleşip, klavyeden Türkçe karakter bastırmaya çalışmayı hiçmi hiç özlemedim. Güzel, yeni, hızlı çalışma ortamları uyumlu şekilde çalıştıktan sonra, bende onların işleyişini anlayabildikten sonra sorun yok.
0
ZZombie
O konuda hak veriyorum. DOS'a Türkçe karakter tanıtabilmek için attğımız taklaları vs.

Yok bellekte çalışan TSR programcıklar.
Yok CONFIG.SYS içerisine bir dünya tanım ilavesi.

Şimdi ise UTF-8 dediniz mi pek çok dili birden kazanıyorsunuz :)
0
FZ
Ve sene olmuş 2008 ve biz hala küçük ı büyük İ problemi yaşıyoruz. Mutluyuz gururluyuz. Elbet bunları da dert etmeyeceğimiz günler gelecek (ben görebilecek miyim, bilemiyorum :)
0
anonim
Zati o sorun için de (Özellikle veritabanı sorgularında) DOS taki TSR ye benzer bir sürü algoritma yazıp yazıp takla attırmıyormuyuz?

Demek ki daha çook takla atıcaz.
Hadi hayırlısı.
0
dtemarti
İyi de bu yeni çıkmış birşey değil. Son bomba tanımlaması yanlış olsa gerek. 1,5 sene evel test etmiştim.
0
Tarık
Sevgili 1,5 sene evvel test etmiş kardeşim "çıktı, patladı, gümledi" ifadesi görüyormusun ortada? Sadece sürecin nereye kaydığını belirten bir tamlama var orada.
0
dtemarti
Anladım. 1,5 sene evvelki yemeği pişirip önümüze koydum. Biz de yedik. Afiyet olsun.
0
rob33n
1.5 sene once test asamasindaydi ve herkesin bilgisi yoktu. tamam belki biraz gec yayinlanmis olabilir ama yeni ogrenen cok kisi vardir kesinlikle. bu nedenle eski ..vs yapilmasi bence hos degil.
0
Tarık
dtemarti isimli, delphi4php' yi 1,5 sene evvel test etmiş olan arkadaş test ederken fazlamesai.net' e girmiyordu herhalde. Test ettiği zamanda bunu haber olarak buraya göndermedi. Hatta bu güne kadar ki üyeliğinde hiçbirşey göndermedi. Göndermeyecekte. O bozguncu muhalefet gerçekleştirecek, forumlara girecek, bir kaç yerde trollük edip flame orgazmına vardıktan sonra ortalıktan yok olup gidecek. Gerek yok lafını etmeye, kafa patlatmaya boşver.
0
dtemarti
Rumuzu Tarık olan şahsiyetedir sözüm. Arkadaşım ilk önce o güzel ağzını topla, doğru dürüst yazmayı öğren. fazlamesai.net benim için sadece bir uğrak noktası, birçokları gibi. Okur ve geçerim.

Katkıda bulunup bulunmama göre eksik parametrelerle beni değerlendirip ortalıktan yok olmaya vardıran süreci kafanda nasıl bir algoritma ile oluşturdun bilmem ama yakında bu mantık ile devam edersen orgazm olmadan kendi kendini yok edecek olan ne yazık ki sensin. Sana bu t1 ve t2 zaman aralığında üstün başarılar dilerim.

Ayrıca Delphi ile sürüm 3 - 7 arası uğraşmış ve 2003 senesinden beri sadece php ile delphi arasında bahsi geçen programı test için tekrar kurmuş fakat verim alamayacağını düşünmüş, ve 2003 senesinden beri c/c++/c# ve php'den asla vazgeçemeyen - geçmeyi de hiç düşünmeyen biriyim.

Not: Yukarıda yazdığım sadece birkaç argümana göre ki eksik parametrelerdir bunlarla yola çıkıp kendini fazlamesai yaptığın bu patikalarda rezil etme.

Tanrı seni ve senin gibileri korusun. AMİN
0
Tarık
:P
0
anonim
Bu haberi görür görmez Delphi4PHP yi indirip test etme fırsatı buldum.
Fikir olarak çok manyakça, mantık olarak ise çok güzel bir uygulama.
Sağdan VCL den bileşeni tutuyorsunuz, sayfanın üzerine bırakıyorsunuz. Aynı Delphi mantığı yani.
Daha PHP kodu yazmayı beceremediğimizden detaylıca bir işlem yapma imkanım olmadı.
Sadece 1 MainMenu ve 1 Window ekleyip RUN yaptığımda ise bu sayfanın Firefox da doğru düzgün görülmediğini gördük.
Acaba bu bug düzelir mi ?
0
sadettinpolat2
Urun ilk once http://www.qadram.com/ firmasi tarafindan gelistirilmeye baslandi. Ortalikta beta versiyonlari dolasirken CodeGear, Qadram ile bir anlasma yaparak urune Delphi for PHP adini vererek piyasaya surdu.

Bu anlasma olmadan once Qadram urunu acik kaynak kodlu ve bedava olarak gelistiricilere sunacakti. Anlasmadan sonra ise urunun kullandigi Vcl For PHP adli framework acik kaynak olarak yoluna devam ederken ide ticari bir urun olarak kullanicilara sunuldu.

http://sourceforge.net/projects/vcl4php/
http://www.qadram.com/vcl4php/

Vcl for PHP nin acik kaynak olmasinda icerisinde kullanilan diger acik kaynak kodlu php kutuphanelerinin bir etkisi var mi yoksa gelistiricilere daha sempatik gozukmek mi istediler bilemiyorum.

Delphi For PHP nin ilk surumu beklendigi uzere bilesenleri bilesen paletinden alip form uzerine koymaktan oteye gidemedi. Delphi for PHP ile duzgun bir proje yapmak normal bir editorle proje yapmaktan cok daha zor bir hale gelebiliyordu. Bu da urunun varolus amacinin cok cok uzaginda bir durumdu.

http://dn.codegear.com/article/37662 adresinde yayinlanan roadmap ta sonraki versiyonlarda hangi ozelliklerin urune eklenecegini gorebilirsiniz.


Urun gelecek surumlerde isini iyi yaptikca ve 3. parti bilesenlerin sayisi arttikca (http://www.jomitech.com/) php gelistiricilerinin isini oldukca kolaylastiracak bir urun olacaktir bence.
0
Tarık
Bu güzel açıklama için teşekkür ederiz.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

PHP ile COM Port Kullanarak Haberleşme

FZ

Türkiye PHP Grubu'ndan Nurettin Sezer'in İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi DESEM 'de verilen ücretsiz seminerde bahsettiği konuyla ilgili detaylara buradan erişmek mümkün.

Kim demiş PHP sadece WWW içindir diye?

SHiBuMi

Perl'ü sollayıp Apache'in en popüler modülü olmak ve dünyada 5 milyon domainde kullanılır hale ulaşmak PHP'yi kesmemiş olacak ki, PHP şimdi de masaüstü programcılığına el attı. GTK 2.0 desteği ile çalışacak olan PHP'nin masaüstü modülü şu an için 0.0.1 sürümü ile henüz bir bebek ama vaat ettikleriyle PHP programcılarına yepyeni kapılar açacak gibi gözüküyor.

PHP için RPM kütüphanesi

Evreniz

PHP içinden RPM dosyaları hakkında bilgi almak ve başlık bilgileri ile ilgili sorgulamalar yapabilmek için çeşitli fonksiyonlar sunan bir kütüphane (PHP extension), ayrıntılı bilgiye ve kaynak koda, http://cekirdek.uludag.org.tr/~meren/php_rpm/ adresinden ulaşabilirsiniz.

Türkçe Wiki/Blog Melezi Wikepage'in Yeni Sürümü Çıktı

sblisesivdin

Veritabanı gerektirmeyen ve 30K altında büyüklüğe sahip olan wiki/blog melezi wikepage'in yeni sürümü Opus 10 2006.2a çıktı. Çoğunlukla hata giderimi olan sürümde, birkaç ufak özellik de eklenmiş. Ayrıntılı bilgiyi wikepage sitesinde bulabilirsiniz.

Not: Ön tanımlı olarak İngilizce seçili gelen Wikepage'i Türkçe kullanabilmek için aynı sayfadan Türkçe dil dosyasınıda indirmeniz gerekiyor.

Aklınızda bulunsun... (php 4.2 ve MySQL)

conan

Linux serverınızdaki php 4.1.X versiyonunu yenisiyle değiştirmek istiyorsunuz ve de 4.2.0'ı kurmak icin download ettiniz. unzip, configure, make, make install'dan sonra bütün mySQL database bağlantılarınızın çalışmadığını ve access problemleriniz olduğunuzu gördünüz. Aman tanrım! neler oluyor??!! diyorsanız işte cevabı: