22 Yıllık En Büyük E-Devlet Projesi Çöktü mü?

0
FZ
Türkiye’nin en büyük e-devlet projesi olan 22 yılın emeği MERNİS (Merkezi Nüfus İşletim Sistemi) adeta çöktü. 130 milyon kaydın yer aldığı ve yaklaşık 30 milyon dolara mal olan sistemde bulunan kayıtların yüzde 25’ten fazlası hata veriyor.

Skandal, Mersin’de meydana gelen sahtekarlık olayı ile ortaya çıktı. Emniyet Genel Müdürlüğü kayıtlarına da giren skandala konu olan ilde nüfus müdürlüğünde görevli bir personelin, hazırladığı nüfus kağıdına rahatlıkla TC Kimlik Numarası girebildiği ve bunu resmileştirebildiği fark edildi.
Yaşanan kimlik sahteciliğinin üstü bir anda kapatılırken, bir kişinin kayıtlarının nasıl bu kadar rahat düzenlenebildiği Emniyet Genel Müdürlüğü’nce soruldu. Sözlü yapılan görüşmede, bu kayıtların merkezdeki bilgisayarla eş zamanlı olarak güncellenebildiğini ifade eden Nüfus Genel Müdürlüğü yetkilileri, “kötü niyetli memurların girdiği kayıtlar, otomatik olarak tüm Türkiye’de güncellenmiş” dediler.

Ancak skandalın büyüklüğü Sağlık Bakanlığı’nda yaşanan terfi ve atamalarda açığa çıktı. Geçtiğimiz ay yapılan düzenlemede personelin verdiği TC Kimlik Numaraları ile internet üzerinden çıkan kayıtları karşılaştıran bakanlık yetkilileri, hataları görerek Nüfus Genel Müdürlüğü’nden yardım istediler.

Maliyeti 30.000.000$'ı Aştı

Dünya Bankası’nın MERNİS Projesi Özelleştirme ve Sosyal Güvenlik Ağı (PİAL) kapsamında açtığı 5.5 milyon dolarlık kredinin, 3.5 milyon dolarlık kısmının kullanıyla başlatılan projede, kağıt üzerinde bulunan 122 milyon 145 bin 860 nüfus hareketi elektronik ortama taşınmış, ardından da 2000 yılının sonunda, bu kayıtlara TC Kimlik Numarası verilmeye başlanmıştı.

1984 yılından günümüze Nüfus Vakfı ve devletin aktardığı paralarla 30 milyon doların üzerinde para yiyen sistemde, Dünya Bankasından alınan kredinin 1 milyon 100 bin doları alt yapı, 400 bini ise MERNİS’in çalıştıran yazılım için kullanıldı.

Haberin devamı için: http://www.hurriyet.com.tr

Görüşler

0
ripper
Bunu doğuran neden Hürriyette ki haberde olduğu gibi dünya open source a kayarken bilinmedik firmalarla kapalı ve ihalesiz yapılan anlaşmalarmıdır yoksa
xml soap servislerindeki sorgulamayı bile paralı hale getirerek , diğer kurumların doğrulama sorgularını da büyük ölçüde engellemiş olmalarımıdır?

Sizce mernis projesi açık kaynak kodlu olsa hatalarından arınması daha kolay olmazmıydı?

0
sadettinpolat2
proje acik kaynakli olsaydi hatalarin arinmasi konusunda ne gibi faydalari olurdu?

burda ki asil sorun niyetlerin kotu olmasi, insanlarin asil derdinin calisan bir sistem degil de para olmasi, islerin ehline degilde dayisi olanlara yaptirilmasi.

habere gore koc sistem 8.5 milyon dolar istemis. merak ediyorum bu parayla ne yapacak? dhmi 'de yillardir yapamadigi projeye kaynak olarak mi aktaracak?

simdi koc-meteksan, 5 yil sonra havelsan bi bes yil sonra tai... bu zincir bu sekilde surup gidecek.

sonra birileri cikip devlet bilisime destek vermiyor dediginde bir projeye 60 milyon dolar harcamis daha ne yapsin diycem bende...
0
ripper
Haklısın, çıkıp da işi ehline veriyoruz diyemezler, azıcık veritabanı bilen kişi nereye unique alan tanımlayacağını bilir, sonra çıkıp 60-70 bin kişiye aynı tckimlik verilmiş demez. Acaba foreign key, view, trigger kullanmasını da bilmiyorlarmıdır? yoksa sorulduğunda hede-hödö mü derler?

dhmi 'de yillardir yapamadigi proje kısmını anlamadım, açarmısın?
0
bio
Bu tür dağıtık (distributed) sistemlerde unique value kontrolleri dediginiz kadar kolay olmasa da bu capta bir hata kabul edilebilir gibi degil tabii.
0
onurakdemir
Bu ülkede devlet dairelerini yatacak yer olarak gören inanılmaz bir zihniyet, belkide sorun taa burdan kaynaklanıyor. Yani adamın alternatiften haberi bile yok.
Hiç bir baltaya sap olamamış , en sonunda ya torpil ya sınavla devlet memuru olmuş ve sonuc boyle....
0
sadettinpolat2
haberdeki su kisim cok ilginc.

Başbakan Erdoğan’ın Eylül 2006’da Bürokratik İşlem ve Süreçlerin Azaltılarak Vatandaşlarla İlgili İşlemleri Basitleştirdiği” gerekçesiyle ödüllendirdiği Nüfus Genel Müdürlüğü, skandalı ortadan kaldırabilmek için, gizlice yürütülen bir çalışmayla, bu konuda uzman olan Koç-Meteksan grubunun MERNİS’i incelemesi istendi. Ancak, sistemi inceleyen şirket yetkilileri hataların onarılmasının mümkün olmadığını belirterek, “Programın yeniden yapılması ve yeni yazılımla işletilmesi” gerektiğini, bunun da devlete 8.5 milyon dolara mal olacağını ifade etti.



bir hata nasil duzeltilemez ?

kaldiki haberde hatanin bazi art niyetli kisiler veya bazi yanlisliklar sonucu ortaya cikan mukerrer kimlik numaralari oldugu soyleniyor. boyle kritik (!) bir hatanin duzeltilebilmesi icin yazilimin yeniden yazilmasi ve 8,5 milyon dolarin bir firmaya verilmesi dolandiricilik degilde nedir ?

bir firma varolan bir yazilimdaki birkac hatayi duzeltemiyorsa yazacagi yeni yazilimin dogru durust calisacagina kimi nasil ikna edebiliyor?

su an hatali calisan yazilimi yazan firma ile bu hatalarin giderilmesi konusunda neden gorusulmuyor ?

maksat yeni birilerini zengin etmek mi?
0
afsina
8.5 milyon dolar dusuk bir rakam. Belki sadece bir ayaginin yazilim fiyati olabilir bu. Cok daha az nufuslu bir ulkenin benzer bir isini yaptigimiz icin fiyat konusunda az bucuk fikir sahibiyim.
Yalniz hatalarin giderilmesi konusunda, bu tip projelerde cogu zaman toplanan bilgiyi ve bilgi birikimini kullanip herseyi bastan yazmak daha mantikli olabilir gercekten.
0
sadettinpolat2
vallahi cok sinirlendim ya!

bu nasil mantik, bu nasil anlayis bu nasil peskes cekmek aklim fikrim almiyor. projeyi daha once 400bin dolara yapmis olan bir firmayi cagirip yeniden yazmasi icin 8,5 milyon dolar teklif edilmesi, projeyi ilk yazan firmanin "bu hatalar duzeltilemez yeniden yazmak gerekiyor" demesini aklim fikrim almiyor kabul etmiyor.

http://www.meteksan.com.tr/basari/mernis.html
0
robertosmix
Meteksan geçen sene Otonomla beraber TOBB'un büyük bir ihalesini aldı. Bürokrasi işte böyle pis birşey. Meteksan'ın başındakilerin cebine giren paranın da nasıl çıktığını çok iyi biliyorum. Haydan gelen huya gider. Olan da ülkemizin samimi insanlarına olur. Alışalım böyle şeylere.



0
newman
Arkadaslar cok cabuk gaza gelmemek lazim. Once biraz bekleyip haberin asli var mi diye bakmak lazim:
ntv haberi
0
sadettinpolat2
insallah asli yoktur haberin. dedikodusu bile insani cileden cikarmaya yetiyor.
0
newman
Haberin aslinin olduguna ben pek ihtimal vermiyorum. Ama diyelim ucundan biraz gercek payi var, Meteksan 8,5 milyon dolar istemis olsun: istemek bedava :). Eger istemekle oluyorsa ben de istiyorum ;). Sikmayin caninizi, o kadar da degil artik...
0
euzkan
aslı varsa bile ne olur ki? bu, diğer yolsuzlukların yanında devede kulak, hatta devede tüy kalır. milyarlarca dolar götürüldü bu ülkede, bankaların içi boşaltılarak. iş sadece ilgi alanımıza giriyor, yazılımla, kompüterle alakalı diye mi endişelere gark olacağız? :) çökeeer çökeeer daha çok proje çöker. türkiye projesi çökmek üzere, mernis ne ki?
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

BSA’nın Türk Ekonomisine ZARAR Açıklamasının Arkasında Ne Var? - 1

FZ

Şu BSA’dan çektiğimiz nedir, bilmem ki? Krizler, yüksek SSK, vergi vs problemlerle savaşan KOBİ’lerimize yaptıkları baskınlar bir yana, ikide bir kerameti kendinden menkul rakamsal açıklamalar yapıp duruyorlar. Neymiş, şimdi de BSA Dünya Başkanı Robert Holleyman gelmiş ve demiş ki, Korsan Yazılımın Türk Ekonomisine verdiği zarar 5 yılda % 40 arttı. Vay canına bunu nasıl hesaplamışlar dersiniz?

Devamı: turk.internet.com

BlackBerry'ye yasak

tongucyumruk

Önceden belirteyim, ne RIM'e ne de BlackBerry adlı cihazlara hiç sempati beslemem. Şimdi devam edelim...

Konumuz RIM (Research In Motion) adlı şirket tarafından üretilen BlackBerry cep telefonları ve onların mesajlaşma sistemi. Bu mesajlaşma sistemi RIM'in İngiltere ve Kanada'da bulunan sunucuları üzerinden diğer kullanıcılar ile iletişim kurmanızı sağlıyor. Bildiğimiz SMS'in aksine bu mesajlar sunucu ile telefon arasında tamamen şifrelenmiş bir biçimde iletiliyor. Bu sayede iki BlackBerry kullanıcısı arasındaki mesaj iletişimini dinlemek imkansız oluyor. Tabii bizim BTK başkanı Acarer durur mu, hemen yapıştırmış cevabı: Mevzuata uyacaklar, yoksa erişim engeli yolda

Bugün Wikipedia için ne yaptın?

FZ

Siz bu satırları okurken, Trabzon'un Beşikdüzü ilçesi dünyanın en büyük sanal kütüphanesine 100 bin yeni Türkçe madde katmak için çalışıyor olacak! Beşikdüzü Kaymakamı Eyüp Sabri Kartal, ayda 2.5 milyon kişi tarafından ziyaret edilen 'www.wikipedia.org'a 100 bin yeni Türkçe madde için ikinci bir kampanya başlattı. Buna göre yıl boyu ilçedeki her öğrenci 10, her öğretmen ise 100 Türkçe madde hazırlayarak gönderecek.

Kaynak: Doruk üzerinden Radikal

Güvenlik İçin Sisteminiz Kapalı Kodlu Olmalıdır

FZ

"İşletim sisteminin güvenliğinin sağlanabilmesi için işletim sistemi içine gömülü olarak güvenlik duvarı, gelişmiş erişim kontrol listeleri vb. sistemlerin olması istenmektedir. Sistemin kurum içinden gelebilecek hangi tehditlerden ne şekilde korunabileceğini belirtiniz. Güvenlik açısından, işletim sistemi açık kaynak kodlu olmamalıdır."

Yanlış okumadınız, yukarıdaki cümleler, Debian Türkçe yazışma e-posta listesinde Dr. Zeki Çatav tarafından aktarılmış bir şartnameden alıntı. Dr. Çatav haklı olarak şunu sormuş: "Kritik bir görevi 7/24 yürütecek sunucu için işletim sisteminin açık kaynak kodlu olması bir güvenlik açığı mıdır?"

Yasaklar kalktı mı?

anonim

Artık Türkiye'de site kapatmalar olağan duruma gelip bir haber değeri taşımadığından burada da gündeme gelmiyor. Yıllardır yasaklı olan Youtube'un yanısıra geçtiğimiz günlerde yasaklanan Lastfm ve Myspace'in yasakları Cumhuriyet gazetesi'nin bu haberine göre kalktı. Darısı Youtube ve diğer benzeri sitelerin başına diyorum.