22 Yıllık En Büyük E-Devlet Projesi Çöktü mü?

0
FZ
Türkiye’nin en büyük e-devlet projesi olan 22 yılın emeği MERNİS (Merkezi Nüfus İşletim Sistemi) adeta çöktü. 130 milyon kaydın yer aldığı ve yaklaşık 30 milyon dolara mal olan sistemde bulunan kayıtların yüzde 25’ten fazlası hata veriyor.

Skandal, Mersin’de meydana gelen sahtekarlık olayı ile ortaya çıktı. Emniyet Genel Müdürlüğü kayıtlarına da giren skandala konu olan ilde nüfus müdürlüğünde görevli bir personelin, hazırladığı nüfus kağıdına rahatlıkla TC Kimlik Numarası girebildiği ve bunu resmileştirebildiği fark edildi.
Yaşanan kimlik sahteciliğinin üstü bir anda kapatılırken, bir kişinin kayıtlarının nasıl bu kadar rahat düzenlenebildiği Emniyet Genel Müdürlüğü’nce soruldu. Sözlü yapılan görüşmede, bu kayıtların merkezdeki bilgisayarla eş zamanlı olarak güncellenebildiğini ifade eden Nüfus Genel Müdürlüğü yetkilileri, “kötü niyetli memurların girdiği kayıtlar, otomatik olarak tüm Türkiye’de güncellenmiş” dediler.

Ancak skandalın büyüklüğü Sağlık Bakanlığı’nda yaşanan terfi ve atamalarda açığa çıktı. Geçtiğimiz ay yapılan düzenlemede personelin verdiği TC Kimlik Numaraları ile internet üzerinden çıkan kayıtları karşılaştıran bakanlık yetkilileri, hataları görerek Nüfus Genel Müdürlüğü’nden yardım istediler.

Maliyeti 30.000.000$'ı Aştı

Dünya Bankası’nın MERNİS Projesi Özelleştirme ve Sosyal Güvenlik Ağı (PİAL) kapsamında açtığı 5.5 milyon dolarlık kredinin, 3.5 milyon dolarlık kısmının kullanıyla başlatılan projede, kağıt üzerinde bulunan 122 milyon 145 bin 860 nüfus hareketi elektronik ortama taşınmış, ardından da 2000 yılının sonunda, bu kayıtlara TC Kimlik Numarası verilmeye başlanmıştı.

1984 yılından günümüze Nüfus Vakfı ve devletin aktardığı paralarla 30 milyon doların üzerinde para yiyen sistemde, Dünya Bankasından alınan kredinin 1 milyon 100 bin doları alt yapı, 400 bini ise MERNİS’in çalıştıran yazılım için kullanıldı.

Haberin devamı için: http://www.hurriyet.com.tr

Görüşler

0
ripper
Bunu doğuran neden Hürriyette ki haberde olduğu gibi dünya open source a kayarken bilinmedik firmalarla kapalı ve ihalesiz yapılan anlaşmalarmıdır yoksa
xml soap servislerindeki sorgulamayı bile paralı hale getirerek , diğer kurumların doğrulama sorgularını da büyük ölçüde engellemiş olmalarımıdır?

Sizce mernis projesi açık kaynak kodlu olsa hatalarından arınması daha kolay olmazmıydı?

0
sadettinpolat2
proje acik kaynakli olsaydi hatalarin arinmasi konusunda ne gibi faydalari olurdu?

burda ki asil sorun niyetlerin kotu olmasi, insanlarin asil derdinin calisan bir sistem degil de para olmasi, islerin ehline degilde dayisi olanlara yaptirilmasi.

habere gore koc sistem 8.5 milyon dolar istemis. merak ediyorum bu parayla ne yapacak? dhmi 'de yillardir yapamadigi projeye kaynak olarak mi aktaracak?

simdi koc-meteksan, 5 yil sonra havelsan bi bes yil sonra tai... bu zincir bu sekilde surup gidecek.

sonra birileri cikip devlet bilisime destek vermiyor dediginde bir projeye 60 milyon dolar harcamis daha ne yapsin diycem bende...
0
ripper
Haklısın, çıkıp da işi ehline veriyoruz diyemezler, azıcık veritabanı bilen kişi nereye unique alan tanımlayacağını bilir, sonra çıkıp 60-70 bin kişiye aynı tckimlik verilmiş demez. Acaba foreign key, view, trigger kullanmasını da bilmiyorlarmıdır? yoksa sorulduğunda hede-hödö mü derler?

dhmi 'de yillardir yapamadigi proje kısmını anlamadım, açarmısın?
0
bio
Bu tür dağıtık (distributed) sistemlerde unique value kontrolleri dediginiz kadar kolay olmasa da bu capta bir hata kabul edilebilir gibi degil tabii.
0
onurakdemir
Bu ülkede devlet dairelerini yatacak yer olarak gören inanılmaz bir zihniyet, belkide sorun taa burdan kaynaklanıyor. Yani adamın alternatiften haberi bile yok.
Hiç bir baltaya sap olamamış , en sonunda ya torpil ya sınavla devlet memuru olmuş ve sonuc boyle....
0
sadettinpolat2
haberdeki su kisim cok ilginc.

Başbakan Erdoğan’ın Eylül 2006’da Bürokratik İşlem ve Süreçlerin Azaltılarak Vatandaşlarla İlgili İşlemleri Basitleştirdiği” gerekçesiyle ödüllendirdiği Nüfus Genel Müdürlüğü, skandalı ortadan kaldırabilmek için, gizlice yürütülen bir çalışmayla, bu konuda uzman olan Koç-Meteksan grubunun MERNİS’i incelemesi istendi. Ancak, sistemi inceleyen şirket yetkilileri hataların onarılmasının mümkün olmadığını belirterek, “Programın yeniden yapılması ve yeni yazılımla işletilmesi” gerektiğini, bunun da devlete 8.5 milyon dolara mal olacağını ifade etti.



bir hata nasil duzeltilemez ?

kaldiki haberde hatanin bazi art niyetli kisiler veya bazi yanlisliklar sonucu ortaya cikan mukerrer kimlik numaralari oldugu soyleniyor. boyle kritik (!) bir hatanin duzeltilebilmesi icin yazilimin yeniden yazilmasi ve 8,5 milyon dolarin bir firmaya verilmesi dolandiricilik degilde nedir ?

bir firma varolan bir yazilimdaki birkac hatayi duzeltemiyorsa yazacagi yeni yazilimin dogru durust calisacagina kimi nasil ikna edebiliyor?

su an hatali calisan yazilimi yazan firma ile bu hatalarin giderilmesi konusunda neden gorusulmuyor ?

maksat yeni birilerini zengin etmek mi?
0
afsina
8.5 milyon dolar dusuk bir rakam. Belki sadece bir ayaginin yazilim fiyati olabilir bu. Cok daha az nufuslu bir ulkenin benzer bir isini yaptigimiz icin fiyat konusunda az bucuk fikir sahibiyim.
Yalniz hatalarin giderilmesi konusunda, bu tip projelerde cogu zaman toplanan bilgiyi ve bilgi birikimini kullanip herseyi bastan yazmak daha mantikli olabilir gercekten.
0
sadettinpolat2
vallahi cok sinirlendim ya!

bu nasil mantik, bu nasil anlayis bu nasil peskes cekmek aklim fikrim almiyor. projeyi daha once 400bin dolara yapmis olan bir firmayi cagirip yeniden yazmasi icin 8,5 milyon dolar teklif edilmesi, projeyi ilk yazan firmanin "bu hatalar duzeltilemez yeniden yazmak gerekiyor" demesini aklim fikrim almiyor kabul etmiyor.

http://www.meteksan.com.tr/basari/mernis.html
0
robertosmix
Meteksan geçen sene Otonomla beraber TOBB'un büyük bir ihalesini aldı. Bürokrasi işte böyle pis birşey. Meteksan'ın başındakilerin cebine giren paranın da nasıl çıktığını çok iyi biliyorum. Haydan gelen huya gider. Olan da ülkemizin samimi insanlarına olur. Alışalım böyle şeylere.



0
newman
Arkadaslar cok cabuk gaza gelmemek lazim. Once biraz bekleyip haberin asli var mi diye bakmak lazim:
ntv haberi
0
sadettinpolat2
insallah asli yoktur haberin. dedikodusu bile insani cileden cikarmaya yetiyor.
0
newman
Haberin aslinin olduguna ben pek ihtimal vermiyorum. Ama diyelim ucundan biraz gercek payi var, Meteksan 8,5 milyon dolar istemis olsun: istemek bedava :). Eger istemekle oluyorsa ben de istiyorum ;). Sikmayin caninizi, o kadar da degil artik...
0
euzkan
aslı varsa bile ne olur ki? bu, diğer yolsuzlukların yanında devede kulak, hatta devede tüy kalır. milyarlarca dolar götürüldü bu ülkede, bankaların içi boşaltılarak. iş sadece ilgi alanımıza giriyor, yazılımla, kompüterle alakalı diye mi endişelere gark olacağız? :) çökeeer çökeeer daha çok proje çöker. türkiye projesi çökmek üzere, mernis ne ki?
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

TBD: İnternet Suçun Sebebi Değil Aracıdır

fsniper

Türkiye Bilişim Derneği, "İnternet suçun sebebi değil aracıdır" başlığı ile sitesinde bir basın açıklaması yayınladı.

Konu ile yorum yapmayıp tartışmaları foruma ve yorumlara bırakıyorum.

Bizden de beterleri var ya da Komşi Sapıttı II

sundance

ZDNET`in haberine göre Yunanistan`da her türlü elektronik oyunun, toplum içinde ya da özel olarak oynanması yasaklanmış (1 Nisan değil di mi bugün ?)

\r\r\r\r\r\r \r\r\r\r\r\r Newsforge`un\r\r\r\r\r\r yayınladığı haberde Counter Strike oynadığından dolayı tutuklanan birisinden bahsediliyor. Sözkonusu kararın alınmasının temel sebebinin, bir parlamento üyesinin TV`de seyrettiği bir haber programında, yasadışı kumar oynatılan elektronik cihazları görmesi ve buna karşı kampanya açması ile başladığı söyleniyor.

\r\r\r\r Ya bunlar elektronik oyunların ne olduğunu bilmiyorlar, ya da bizim RTÜK yasasına özendiler :)

Türkiye´de Bilim Teknoloji ve İnsani Gelişme Düzeyi

FZ

Gerçek bilimin değeri hatta göstergesi, kanımca, ondan türetilebilen buluş ve ürünlerdir. G.W.Leibniz

``Bu yazı Türkiye’de bilim ve teknoloji politikalarının hazırlanması, uygulanması ve ARGE çalışmaları konusunda atılan adımların kısa bir özetini çıkarmak, bununla ilişkili olarak Türkiye adresli (çıkışlı değil) bilimsel yayın sayısındaki artışa ilişkin son günlerdeki tartışmaları Türk insanının gelişimi ile ilişkilendirerek irdelemek için hazırlanmıştır. Burada anahtar sözcük "insan gelişimi"dir.

... Üstelik toplam yayın sayısında sağlanan bu artışa karşın ortalama atıf sayısının düşmesi (yayın sayıları Türkiye’nin altında olup ta atıf sayıları Türkiye’nin üstünde hatta iki katı olan ülkelerin sayısı azımsanmayacak düzeyde) ve etki faktörünün hemen hemen sabit kalması (bkz., CBT 832), aşağıda da gösterileceği üzere, yapılan yayınların kaliteden ödün verilerek, endüstri ve üretimden kopuk, genelde ünvan ve parasal ödül alma amaçlarına yönelik olduğunun önemli bir göstergesi.

... Küçük örneklemelerle yapılan çalışmalar bu yayınların ne değerde olduğunu ortaya koymakta. Örneğin, (elektrik, elektronik, haberleşme, bilgisayar ve benzeri dalları içeren) bilişim teknolojileri ve uygulamaları alanlarında uluslararası saygın dergilerin başında ABD’de basılan IEEE, İngiltere’de basılan IEE dergileri gelmekte. Bu dergilerde basılan Türkiye adresli toplam yayın sayısı son on yılda ortalama 50 civarında (bu 50 yayının da ortalama % 60’ı sadece Türk yazarlarınca, % 40’ı ise yurt dışı ortaklıklarla gerçeklenmekte). Gelişmiş ülkelerde istihdamın % 50'sinden fazlasını yaratan böyle bir alandaki yayınlarımızın toplamın sadece % 0.5 oluşturması çok düşündürücü ve yayınlarımızın ne kadar ülke gereksinimlerinden kopuk olduğunun iyi bir göstergesi.´´

Prof. Dr. Levent Sevgi ve Prof. Dr. Nejat İnce tarafından yazılmış olan bu önemli makalenin tam metnine buradan erişebilirsiniz.

Kaynak: Cumhuriyet Bilim Teknik, 24 Ocak 2004, Sayı: 879

Milli Otomobil Yaptık (Mı?)

FZ

Murat Koç'un blogunda Türklerin geliştirdiği bir 'milli otomobil'e dair haberi ve soruları görünce paylaşalım istedik:

"Ülkemizin gelişimine katkıda bulunmak için 'ETOX' u üretmeye karar verdik. 7 aylık bir tasarım sürecinden sonra, günümüz otomotiv sektöründe kullanılan tüm mühendislik teknolojilerini içinde barındıran teknoloji kullanılarak prototip imalatı başarıyla tamamlanarak, seri üretim belgesi almak için İTÜ Otomotiv Teknolojileri Araştırma Merkezi (OTAM)’ da testlere tabi tutulmuş ve 33 ana başlıkta toplanan testleri başarıyla tamamlamıştır.

GalataPort: İstanbul'da Neler Oluyor?

FZ

Daha önce de burada Türkiye'nin, İstanbul'un kültürel öğelerine dair bazı protestolara yer vermiştik.

Son günlerde İstanbul'luları en çok ilgilendiren konulardan biri ise bir hayli büyük, sadece şehrin silüetini değil tarihini de barındıran Karaköy sahil hattının kaderini belirleyecek olan GalataPort projesi.