FATİH projesinde neden PARDUS kullanılmıyor?

0
anonim
FATİH projesinde PARDUS'un neden kullanılmadığına dair bir bilgi bulabilsek ne iyi olurdu. Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar varsa yorum yazarsa iyi olur. Sabah gazetesinin haberine göre proje çok kapsamlı ve büyük. Bu kadar kapsamlı bir projede eğer PARDUS kullanılsa idi ne olurdu? Veya kullanıyor da biz mi bilmiyoruz?
Fatih 120 ülkeye örnek oldu

Timur SIRT / SABAH 12.12.2010 Başbakan Erdoğan'ın tanıttığı her sınıfa bir bilgisayar ve akıllı tahtadan oluşan 1.5 milyar liralık Fatih Projesi, Microsoft'un 120 ülkeye örnek gösterdiği eğitim projesine dönüştü

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından tanıtılan bütün sınıflara dizüstü bilgisayar ve akıllı tahta sağlayacak Fatih Projesi şimdiden ülkelere örnek olmaya başladı. Üç yılda tamamlanması beklenen 42 bin okulda 570 bin dersliğe dizüstü bilgisayar, projeksiyon cihazı, internet, çok amaçlı yazıcı ve akıllı tahta sağlanacak Fatih Projesi'ni Microsoft 120 ülkeye önerdi. Özellikle öğretmenlerin bilişim formasyonunu artırmayı hedefleyen Fatih Projesi'ni Microsoft'un Avrupa, Ortadoğu ve Afrika bölgesindeki Kamu Politikaları Direktörü Mustafa Kılıçaslan ile değerlendirdik. Kılıçaslan, projeye sorumlu olduğu 120 ülkenin ilgi gösterdiğini ifade etti. Eğitimde fırsat eşitliği sağlayacak projenin tüm dünyada dijital uçurumun kapatılması için örnek olabileceğine işaret eden Kılıçaslan, "Devletin her kademesinin Fatih Projesi'ne sahip çıkması ve öğretmeni odak noktasına alması fark yaratıyor. Bu tür eğitim projelerinde öğretmen ve altyapı bütünün ilk ve önemli adımıdır. Asıl dönüşüm öğrenci ve aileyi de içine alan uzun vadeli stratejinin uygulanması ile tamamlanır" dedi.

MICROSOFT DA DEĞİŞIYOR Microsoft'un internet konusunda stratejisinin yetersiz olduğu yönündeki eleştirilere de yanıt veren Kılıçaslan, "Bill Gates'in her masaya bir bilgisayar vizyonunu geliştirdik. Yeryüzündeki her bireyin 'bilgi bulutuna' erişiminin sağlanması yeni amacım. İçinde bulunduğum grubun adını artık 'Shape the Future - Geleceğe şekil vermek' olarak değiştirdik. Refah, rekabetçi, ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda gelişen, bireylerin huzur ve mutluluğuna odaklı, devlet ve toplum olmanın şartı bilgi teknolojilerinin etkin kullanımından geçiyor" dedi.

Öğretmenler eğitimin merkezi BİLGİSAYAR, akıllı tahta, internet uygulamalarını öğretmenlerin dersler için kullanılması son 5 yılda büyük ölçüde arttı. Özellikle internette eğitim içeriğinin çoğalması öğretmenlerin eğitim araçları bulmasını kolaylaştırıyor. 3 yılda okullara yerleştirilecek 570 bin dizüstü bilgisayardan çok, bu araçların kullanılmasını sağlayacak içerik büyük önem taşıyor. Türk Telekom okullar için geliştirdiği eğitim uygulaması Vitamin'i ücretsiz olarak sunmuştu. Vitamin benzeri içerikler kullanılan saraçlardan daha büyük önem taşıyor.

http://www.sabah.com.tr/Ekonomi/2010/12/12/fatih_120_ulkeye_ornek_oldu

Görüşler

0
ahmetalpbalkan
yani cevap sanki gayet açık gibi? proje başından beri microsoft desteğiyle geliştirilmiş. yahut ben yanlış anladım. yani bu fikrin olgunlaşma sürecinde birileri ilişkileri ms ile değil tübitak ile kurulmaya zorlasaydı olabilirmiş. talihsiz bir olay, yine...
0
purak
Microsoft'un olayın içinde olmasına şaşırmadım. Ama F@tih projesinde Linux/Pardus kullanılıyor diye haber yapılsaydı gerçekten de şaşırırdım.

Devlet dağın başına kocaman hastane binası, okul, yurt ve kütüphane gibi binalar diker. İçini doldurmaz; binalar senelerce boş kalır ve çürürler. Bunun örneklerini kendi yaşadığım yerlerden biliyorum. Pardus da bu haybeden yatırımlardan biri. Kamu sektöründe kullanılsın diye yapıldı ama kamu sektöründe kullanan yok gibi bişey.

Bu arada okuduğum fakültenin bilgisayar lablarında Pardus 2008 kurulu. O sürümün şu an tam bir fosil olmasını bile bir kenara bırakırsam senelerdir bir kere bile açıp kullanan görmedim. İş üretmek de değil yani.

Sıkıntı başka yerlerde :)
0
sosgezbir
Hükümetin UAKAE üzerinde yeterince baskı yapamamasından dolayı pardus devam ediyor. Biraz TSK'nın isteği ayakta tutuyor bu projeyi ve TSK'da ufak tefek projelerde Pardus'u kullanmıyor da değil.
0
tcilgi58
haklısın ....
problem başka yerde !
yukarıdaki satılacak lisans bedelini hesapladığın zaman kaç proje kurulur işletilir kaç bilgisayar yapılır.
ben seni bu konuda konuşmaya taraf bile görmüyorum.
madem çok uzmansın çok iyi biliyorsun bu işin geliştirilmesinde biraz emek harcayabilirdin!


0
BesST
Fatih projesi hakkında anlaşılan medyada takip ettikleriniz dışında pek bilgi sahibi değilsiniz... O yüzden söylediklerimden alınmayınız sadece içinde bulunduğumuz durumu anlatmaya çalışan ve bu olayların içinde birebir bunları yaşayan biriyim.. Google Reader dan takipçiniz olduğumdan bu tür bir yazınızı görünce şaşırdım...

Şimdi şunu diyeyim. Pardus konusunda İlköğretim ve Liselerde son 2 yıldan beri kurulan Bilişim Teknolojileri sınıfında bir destek söz konusu.. Pardus kurulum CD leride yollanıyor.. Hatta direk kurulu geliyor 2. bir işletim sistemi olarak.. Fakat bunlar Milli Eğitim'in her zaman yaptığı göstermelik hareketler çünkü müfredat Pardusla alakası yok tamamen microsoft tabanlı.. Zaten İlköğretimlerde Bilişim Teknolojileri dersi 6,7,8 sınıflarda seçmeli olarak ve notu olmayan çoçukların oyun dersi olarak gördükleri bir ders... Arada benim gibi diğer BT öğretmeni arkadaşlarım ellerinden geldikçe Pardus'a değinmeye ve hatta kullandırtmaya çalışıyor... Bu işin pardus kısmı ...

Şimdi gelelim Fatih projesi kısmına.. Ama anlatmadan önce okullara teknoloji yayıyoruz diye ortaya atılan Fatih projesi "ki halen proje aşamasında" diye reklam yapılır iken okullardan Bilişim Teknolojileri dersleri kaldırılıyor.. Çoçukların interneti öğrendikleri nasıl doğru kullanacaklarını öğrendikleri ve tanıştıkları bu yaşlarda böylesine önemli bir eğitimden yoksun bırakılarak internet ortamında yanlış mecralara yönlenmelerinin sanki önü açılıyor gibi.. Ki haberlerini sürekli medyada takip ediyoruz.. Sorarım size daha internet okuryazarlığı konusunda bile son sıralarda yer aldığımız interneti googledan ibaret sanan bir millet olarak bunun eğitimini almadan bu projeyi şaşalı bir şekilde sunmak göz boyamak ya da birilerinin cebini doldurmak değildir de nedir...

Fatih projesi eğer gerekli altyapı sağlanır ve doğru strateji ile uygulanırsa gerçekten faydalı olacak bir projedir.. Ama buna şu anda (yeni mezun öğretmenler dahil) yazıcı kullanmasını bilmeyen e-posta adreslerini kullanamayan yani hem bilgisayar hem de internet okuryazarlığı konusundan yoksun bir öğretmen kadrosu ile ulaşmak mümkün olmayacaktır. Diyelim ki gerekli hizmetiçi eğitimler verilecektir.. Ama bir yandan bunu sağlar iken bir yandan da ilköğretim çağındaki çoçukların Bilişim Teknolojileri dersleri kaldırarak bir yere varılamaz...
Biliyormusunuz bu sene 4 ve 5. sınıflarda 2 saat ollan BT dersleri kaldırıldır.. yazının başında dediğim gibi 6,7,8 lerde ders kaldı sadece o da seçmeli ki sınav sistemine mahrum bırakılan bir nesil çağın gereklerini öğrenmekten yoksun üniversiteye kadar sadece testlerle boğuşan bir nesil olarak yetiştiriliyor. Buraya yazmaya sığamayacak kadar o kadar çok sorun var ikii bunu sadece öğrenciler ve Fatih projesi açısından ele aldım.. Bir de Fatih projesini hayata geçirmekten en önemli saç ayağı olacak olan BT öğretmenleri açısından sorunları anlatmaya başlamadım bile.. Bu konuda vereceğim bağlantıları açıp okumanızı tavsiye ederim ki sizler Bilişim Teknolojileri alanında faaliyet gösteren ve bunlara bloglarınızda yer veren insanlarsınız sanırım buna duyarsız kalamassınız..

İşte tüm bu olumsuzlukları düzeltmek duyurmak adına BT öğretmenleri bir oluşum ortaya çıkardı. www.bilisimdegelecekvar.org adlı siteyi inceler ve destekte bulunursanız sevinirim..

Fatih projesi ile yazılan yazılar aşağıda mevcuttur. Şiddetle okumanızı tavsiye ederim.

http://beyn.org/fatih-hata-verirse-bakacak-ogretmen-olmayacak/
http://myozden.blogspot.com/2010/11/gozumuz-aydn-ftih-geliyor.html
http://www.gunesintamicinde.com/teknoloji-okullardan-kaldirilsin-mi/
http://www.yakuter.com/bilisimde-gelecek-var/
http://www.bilgitakip.com/fatih-projesi-nedir-ne-demektir-egitimde-fatih-projesi-2010.html#comment-179
http://www.sanalduvar.com/fatih-projesi-ve-bilisimde-gelecek-var-hareketi
http://www.abbasguclu.com.tr/egitim/fatih_projesi_sizce_uygulanabilir_mi.html

Dikkatinizi çekmek isterim verdiğim bağlantılar sıradan blog siteleri değil takip edilen ve işin uzmanı tarafından kaleme alınan bloglar..(Hepsini kastetmiyorum.)

İlginize teşekkür eder ve bu konuda daha detaylı bir yazınızı dört gözle bekliyorum. Ya da en azından desteklediğim bilişimdegelecekvar harekatının daha da duyurulmasına yardımcı olursan çok minnettar olurum. İyi çalışmalar.
0
zzveyz
kur şirketini götür teklifini kullanılsın
0
anonim
E-okul bile ie disinda calizmazken bu haberdeki atifin gerceklesmesi heralde gozlerimi dolduracak kadar beni sevindirirdi.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

CCIE'ler Ne Yer Ne İçer?

FZ

CCIE'ler yani Cisco Certified Internetworking Expert sertifikasına sahip uzmanlar ne yapar ne eder? Bu sertifikanın anlamı nedir? Ağ uzmanlığı nasıl bir şeydir? Üniversite sınavı, CISCO sınav kıyaslaması nasıldır? Söz konusu sertifikayı alan bilgisayarcıların hayatı nasıl değişmektedir? CISCO sertifikasyonu bilgisayar uzmanlarını tek bir şirkete yöneltip kötü bir oluşuma mı yol açmaktadır? Milliyet Bilişim sormuş ağ uzmanları cevaplamış burada ve devamında.

TTNet 145 servisi

anonim

Geçen gün internetteki yavaşlığın sebebini sormak için ttnet'in 444 0 145 destek servisini aradım. Karşıma çıkan bayanla aynen şu konuşma oldu:

FRP intihar ettiriyor mu?

SHiBuMi

Bugünkü (pazar) Milliyette sorumlu gazetecilerimiz FRP konusuna da el atmışlar ve FRPnin genç, saf beyinleri nasıl intihara sürüklediğini belgeleriyle (!) ortaya koymuşlar. Geçenlerde Kanal D ana haber bülteninde Yüzüklerin Efendisi sonunda kağıt oyunu(!) da oldu başlığını duyunca zaten işin çoktan suyunun çıktığını düşünmüştüm ama bu kadarına da pes yani.

Türkiye'de Açık Kaynaklı Biyoteknoloji

arikan

DNA koddur. Bilgisyar kodu birler ve sifirlardan olusurken, hayat bicimlerini tanimlayan DNA seker, fosfat ve A (Adenine), C (Cytosine), G (Guanine), ve T (Thymine) harfleriyle tanimlanan azotlu baz dizilerden olusmaktadir. DNA ile bilgisayar kodu arasindaki iliski su sekilde saglanmaktadir:

A = 00
C = 10
G = 01
T = 11

Bugun birler ve sifirlar ile yaratilmis yazilimlar acik olarak dagitilabiliyorsa ayni durum DNA kodlari ile yaratilmis biyoteknolojik urunler icin de gecerli olmalidir. Turkiye'de bu durum nasil anlasiliyor?

Internet'te Çok Vakit Geçirmek İşten Atılma Sebebi

FZ

Doç. Dr. Cevdet İlhan Günay, Adana Barosu'nun 'Avukatlar Haftası' nedeniyle düzenlediği 'İş Hukuku' konulu panelde yaptığı konuşmada 4 bin 773 sayılı İş Güvencesi Yasası ve uygulamaları hakkında bilgi verdi.

Yasanın, işverene işçinin sözleşmesini feshederken geçerli neden belirtme zorunluluğu getirdiğini söyleyen Doç. Dr. Günay, teknolojik gelişmelerin getirdiği bazı davranışların da bu kapsama girdiğini söyledi. Doç. Dr. Günay, şöyle dedi: "Bir süredir hayatımızda olan cep telefonuyla, telefon işçiye bile ait olsa uzun süre konuşmak ve bunu alışkanlık haline getirmek, iş sözleşmesini feshetme gerekçesi olarak gösterilebiliyor. Aynı şekilde internette uzun süre harcayan, prn içerikli mailler atan işçi de işten çıkarılabiliyor. Bu gerekçelerle işten çıkarılanların açtıkları işe dönüş davalarını reddediyoruz."