Sun´un Desktop Sistem´inin İlk İncelemesi Yayınlandı.

0
conan
OSNews Sun'ın Java Desktop System'ini incelemeye almış. İncelenen sürüm Build 12C. Toplam 6 CD içinde gelen dağıtım 3 derlenmiş program, 2 kaynak, 1 de doküman CDsi şeklinde kullanıma sunulmuş. İyiler ve kötüler şeklinde ele alınan bu incelemeyi ne yazık ki zaman darlığından özetleyemiyorum, ama Fazlamesai'nin de bu haberden mahrum kalmasını istemedim doğrusu. Herkesin sevgilisi ekran görüntülerini de yazıda bulmak mümkün.
sun

Görüşler

0
FZ

http://www.cs.colorado.edu/~garnett/ipc-cinderblocks.jpg

;-)
0
murat09
Ya eski Inteller ne işe yarar? Hatta 2 sene evvel öncekileri? Ben enson 486 makineyi bodruma tabir caizse gömdüm. (Yüklüğe destek yaptım) Ayrıca, SPARC lar halen üretiliyor [inşallah alacaz da ondan biliyorum :-) ]
http://www.sun.com/processors/index.html
Ama, KDE ye destek vermeyen, KDE düşünülerek yazılmış açık kaynak pek çok programı yoksayan bir OS ninde fazla yaygınlaşamayacağını düşünmekteyim...Maalesef hemde...
0
yuxel
"It is important to remember that this desktop system is meant for the enterprise and corporate desktops and not for home desktops."
kde veya kde programlarından yoksun, kapalı kodlu bir yazılım/işletim sistemi siz de takdir edersiniz ki çok pahalı bir girişim olacaktır(hm bildiğim kadarıyla JDS'ın kodları açık değil ;) ). Yani kde olmamasının arkasındaki neden, qt'nin güzelim lisansı(!) olsa gerek.
0
conan
Aslinda sistemin KDE icermemesinin en onemli nedeni yazida da belirtildigi uzere, Sun'in Java uzerinden GNOME'a acikca destek vermesi. Yani Java Gnome temalari ile uyumlu halde calisacak hale getirilecek yanilmiyorsam, belki de bu projeyi [http://java-gnome.sourceforge.net/] kullanirlar bu is icin bilemem. :)

JDS'in desteklenen bir proje oldugunu da unutmamak lazim. Destek acisindan bakildiginda sadece bir Masaustu'ne destek vermek cok daha kolay (ve ucuz tabii ki) Dolayisiyla JDS'in lisans nedenlerinden cok destek nedenleriyle KDE'yi barindirmadigini dusunuyorum.

Neyse bakalim bu projeden ne cikacak.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Sun Microsystems´ten Geleceğin Mikroişlemcileri

FZ

Kısa bir süre önce Sun Microsystems bir basın konferansı düzenledi ve yeni nesil mikroişlemciler konusundaki yol haritasını açıkladı. Haritada mevcut UltraSPARC III'ün geliştirilmesi, çift-çekirdekli UltraSPARC IV, SMT-tabanlı UltraSPARC V ve yüksek oranda "multithreaded" Niagara işlemcisi yer alıyor. Bu konuda Dr. Marc Tremblay ile yapılmış bir röportajı burada okuyabilirsiniz. Dr. Tremblay, Sun Microsystems şirketinde Mikroişlemci ve Ağ Ürünleri grubu başmimarı ve kıdemli mühendis olarak çalışmaktadır. Sun'ın ilk 64 bitlik işlemcisi UltraSPARC-I'in de tasarımcılarındandı. Dr. Tremblay aynı zamanda UltraSPARC-II'yi tasarlamıştır ve değişik bilgisayar teknolojileri konusunda 55 patent sahibidir. Bu aralar vaktinin büyük kısmını Sun Microsystems'teki "Chip MultiProcessing (CMP)" ve "Chip MultiThreading (CMT)" bölümlerinde çalışarak geçirmektedir.

Editörün Notu: Sun Microsystems gene sessiz sedasız ilerliyor. Teknoloji tarihinin en şaşırtıcı yazılım ve donanım firmalarından biri olarak rakiplerini de destekçilerini de ters köşeye yatırabilir ;-)

Sun, Üniversitelileri Büyük Yarışmaya Çağırıyor!

parsifal

Sun Microsystems, tüm dünyadaki öğrencileri ‘Solaris Üniversite Yarışması’na katılmaya çağırıyor. Üniversiteliler, Solaris 10 ve OpenSolaris üzerine yaratıcı proje geliştirerek, hem kendileri para ödülü kazanacak hem de okullarına 100.000 Amerikan Doları değerinde Sun teknolojisi kazandırma fırsatını elde edecek.

SUN ve Bill Gates'den bedava donanım!

yuxel

Sun'dan Jonathan Schwartz, donanımın ilerde bir gün bedava olacağını ve insanların sadece yazılım lisans/bağışlarına ücret ödeyeceklerini söylüyor.
Schwartz bu konuda yalnız değil.

Bir süre önce Microsoft'tan Bill Gates de benzer bir açıklama yapmıştı. Bill Gates'e göre, on yıla kadar donanım bedava olabilecek. Gates ayrıca bu bedava donanımların, gerkçek ses ve el yazısı tanıma fonkisyonlarını da içereceğini bildiriyor.
İlgili bağlantılar:
Slashdot Slashdot 2
Routers
Sun'dan bahsetmişken bir de Sun JAVA Masaüstü Sistemi 2'nin Linux.com incelemesinin bağlantısını da verelim: Linux.com

Solaris, Linux ve FreeBSD Çekirdeklerinin Karşılaştırması

honal

"Bu günlerde zamanımın çoğunu, sınıflarda öğrencilere Solaris'in iç yapısı, aygıt sürücülerini ve sistem çökmeleri anında çekirdek tarafından üretilen çıktıları (kernel crash dump) analiz ederek hata ayıklamayı öğretmek için harcıyorum. Sınıflarda ne zaman ki Solaris'e ne çeşit alt sistemlerin adapte edildiğini izah etsem, öğrenciler sıksık "Bu Linux'da nasıl çalışıyor?" ya da "FreeBSD'de falan böyle çalışıyor, Solaris'te nasıl?" şeklinde sorular yöneltiyorlar.

Solaris İşletim Sisteminin Kaynak Kodları Açıldı

FZ

Sun Microsystems, dün (14 Haziran 2005) meşhur UNIX tabanlı işletim sistemi Solaris'in kaynak kodunu kamuya açtığını duyurdu.

Kutlamalara Sun Microsystems şirket blogu.na yazan mühendisler ve takipçiler de katılmış durumda (mesela Nils Nieuwejaar, madem kodlar açıldı biraz da işin teorisini anlatalım deyip çekirdeğin sanal adres alanı düzenlemesinden bahsediyor blogunda).

Proje ile ilgili özet bilgiye buradan erişmek mümkün.