Turkiye deki en buyuk alis-veris sitelerinden birinin alt yapi ve yazilimini gerceklestiren biri olarak su siralar cok sik olmasada her gun birseyler ( web sayfa dizayn, mesaj ) degistiriyordum. Bunun icin PHP ve Apache guncellemesi disinda hep site online iken yaptim. Hatta PHP ve Apache guncellemeleri site online iken yeni surumleri derleyip tum ayarlari yaptim sadece 5 dakikalik offline ile olayi hallebildim. Birazcik server ( Unix/Linux ise cok daha kolay ) ve programlama bilgisi olan kimse guncelleme islemeni siteyi cok az bir offline sureli ile halledebilir. Tabii nerede o kimseler....
Gercekten uzucu bir olay. Bu universite ( Yildiz Teknik ), yanilmiyorsam Turkiye de ilk web ve multimedya tasarim bolumu acan okuldur. Dahasi bilgisayar programciligi ve muhendisligi olan bir universitedir. Hadi tasarimcilari gectim de bilgisayar bolumu ogrencileri odev veya zevk amaciyla web sitesine acil durumlari duyurabilecekleri bir icerik yonetim arabirimi yapilabilirdi. Bu duyuruyu da web tabanli olarak girilirdi. Kimse Netscape composer da boyle berbat sekilde ana sayfayi degistirmezdi.
Utanc utanc... Neden geri kaldigimiz ortada teknoloji uretecek akademisyenler ortada yok dahasi merakli ogrenciler de yok hocam biz yapalim bunu diyen.
Hicbirsey bilmiyolarsa BasitOnline kullanabilirler di de :)) Neyse....
Oncelikle ham kelimesini yanlis kullanmissin. O cumleden anlasilan klasik bir Linux kotuleme laflarini animsatiyordu. O henuz daha islenmis uzerinde birsey calismaz!
Pazarlamaya gelince hakli oldugun noktalar var. Ama artik Finlandi yali kankalar laflari cok uyduruk kaciyor. Bir Google, bir NSA, bir NASA, daha dun okudum Ingiltere devlet islerinde Open Source yazilim kullanilmasini isteyen bir yazi ve daha bir coklari refarans olarak verilebilir.
Tabii ki gunumuz dunyasinda Linux uticari bir yazilim olarak satmak isteginizde bir kurum ve pazarlamasinin olmasi gerekir. Bu konuda haklisiniz.
Yanlis 1: Benim anlatmak istedigimi sadece user authentication olarak algilamissiniz. LDAP in temelinden hiyararsik veritabani vardir. Yani bir LDAP server a bir kullanicinin annesinin kizlik soyadini hangi domain lere eriseblecegiligi kayit edip kullanabilirsiniz. LDAP bu ozellikleri ile zaten 1996 den beri kullaniliyor.
Hakli oldugunuz bir nokta ise i-Planet Application Server gibi parali urunler disinda Linux/Unix te LDAP kurup kolaylikla isleriniz gorebilecek yazilimlar maalesef yok.
The Register daki haber %100 dogru olmayabilir ama M$ in bu konuda baslattigi savas bilinen birsey.
Yanlis 1: Kaliteli akademisyenler Amerika''nin ve batinin bugun ku teknolojiye ulasmasinin en onemli kaynaklaridir. Sanirim bilginiz yok bir MIT de ( ve diger buyuk universitelerde ) uretilen projeler gelecegin teknolojilerini ortaya cikartiyor. Firmalar bu universitelerdeki projeleri satin almak veya ortak olmak icin destekliyorlar. Konu ile ilgili bir link
http://www.ai.mit.edu/
Yanlis 2: Sanirim Linux hakkinda ya cok az bilgiye sahipsiniz veya olayi sadece son kullanicinin klikleyerek kullanacagi, satafatli grafik ve efektlerle suslenmis ( keza Suse bu konuda baya iyi ) bir ortam olarak goruyorsunuz. Biliyormusunuz 9 yildan beri gelistirilen Linux artik olgunlasmistir. Dunyanin en iyi ve hizli arama motorunun arkasinda Linux cluster mevcut. NSA, NASA, Amazon vs.. Linux un ham oldugu icin kullandigini mi dusunuyorsunuz :))
Yanlis 3: Linux -esasinda kernel a verilen addir- tamamen ucretsizdir ama dileyen ucretli de satabilir, istedigi gibi degistirebilir ama kodu acik birakmak sartiyla. Serbest yazilimda hemen hemen butun lisanslarda ucretsiz urun ozelligi mevcuttur. Ornegin LGPL de kodu kullanirsin, satabirsinde hatta aldigin acik kodu vermeden. Lisanslar icin
http://www.gnu.org
adresini ziyaret edebilirsin.
Yanlis 4: Linux un gelisticisi Linus''un pazarlama veya baska isletim sistemleri ile yarisma bir cabasi yoktur. Sadece Linux kendisini daha iyi yapabilmek icin calisilmaktadir ve temel amac para kazanmak degildir. Tabii Linux dagitimlari yapanlar bu durumun disinda kalabilirler ama Debian gibi tamamen ucretisiz dagitimlar var.
M$, LDAP konusunda Unix i gecmis degildir. Buyuk sistemlerde ornegin bir Yahoo kac senedir LDAP kullaniyor user authentication vs. islemleri icin.
Dikkatli okumamissiniz cunku ben LDAP 30 senedir var demedim. Bir daha anlayarak okuyun!
M$ AD yeni bir teknoloji getirmemistir. M$ yeni bir sey getirmemistir varolan bir protokole kendi verdigi isimle piyasaya surmustur.
Ayrica gecen 1 senede neyi gecmis? Server pazarinindan Linux a kaybettigi payi mi kastediyorsunuz :))
Active Directory piyasaya surulmeden onceleri Unix te LDAP ( Lightweight Directory Access Protocol ) 1995 te University of Michigan da gelistirilmeye baslanmistir ve temeli 1970 lerden beri unix te olan NIS servislerine dayanmaktadir. Insanlar 1997 lerde Oracle vs. beraber Unix te LDAP kullanmaya baslamisti. M$ 2000 yilinda bunu kendi dunyasina getirebilmistir. Burada sorun olan
1) Insanlarin gozleri, yazida da belirtigim gibi, M$ disinda alternatifleri gormemesi ve arastirmamasi
2) Linux/Unix dunyasinda Sys Admin islerini bir-iki click yerine kaynak kod derlemesi yapamasi nedeniyle Window Sys Adminleri Linux/Unix ten korkmalari
3) Linux/Unix tede GUI destegi ( oldukca iyi ilerme kaydetmesine ragmen ) yeterince gelismemis olmasidir.
Under Construction! ( 4)