Microsoft Confidential: Linux/Sun Insiders

0
erolozcan
Linux'u gözden düşürme çalışmaları ile ilgili M$, VP Brain Valentine'in yazdığı iddia edilen bir mail The Register da yayınlandı. Yazıdaki en ilginç şeylerden birisi de M$ bünyesinde Linux/Sun konusunda deneyimli köstebeklerininin görevlendirilmiş olması. İşte link: www.theregister.co.uk
Türkiye M$ açısından endişe edilecek bir durum yok gibi. Zaten piyasanın büyük bir kısmı M$ ürünlerini gözü kapalı seçiyor. Çünkü onlar için hala Linux bir seçim bile degil.
Yine de belli olmaz belki görevli bazı köstebekler bu siteleri okuyorlardır şimdi :))

Görüşler

0
anonim
bence abiler haklilar. microsoft un su anda piyasada ezici ustunlugu var. ve onlar bunu en iyi sekilde kullanip sirket cikarlarina calisiyolar. ekmek parasi iste..
ayrica daha linux tan active directory e rakip yok gibi. ben bekliyorum artik..
0
urxalit
LDAP ne güne duruyor? AD´nin LDAP´nin çok çok kötü bir kopyası olduğunu ne çabuk unutuyoruz? MS´un pazarlama çalışmaları iyi sonuç veriyor desenize. 40 yıldır Directory servisi yokmuşta MS yeni bir Directory servisi yazdı sanki.

İnsanlar linux´a bir tane LDAP kurup tüm posta, ftp, proxy auth gibi tüm şifrelerini burada tutuyor...
0
erolozcan
Active Directory piyasaya surulmeden onceleri Unix te LDAP ( Lightweight Directory Access Protocol ) 1995 te University of Michigan da gelistirilmeye baslanmistir ve temeli 1970 lerden beri unix te olan NIS servislerine dayanmaktadir. Insanlar 1997 lerde Oracle vs. beraber Unix te LDAP kullanmaya baslamisti. M$ 2000 yilinda bunu kendi dunyasina getirebilmistir. Burada sorun olan
1) Insanlarin gozleri, yazida da belirtigim gibi, M$ disinda alternatifleri gormemesi ve arastirmamasi
2) Linux/Unix dunyasinda Sys Admin islerini bir-iki click yerine kaynak kod derlemesi yapamasi nedeniyle Window Sys Adminleri Linux/Unix ten korkmalari
3) Linux/Unix tede GUI destegi ( oldukca iyi ilerme kaydetmesine ragmen ) yeterince gelismemis olmasidir.
0
SHiBuMi
Birinci şıkta insanlarla ilgili bir problem yok. Microsoft ürününü doğru biçimde pazarlar, diğer taraftakiler de Microsofta para kazanıyor diye ona haset ederler.

Senin rakibin bir işe senden 30 sene sonra el atıp da seni 1 senede geçiyorsa suç kimde? Rakipte mi sende mi?
0
erolozcan
M$, LDAP konusunda Unix i gecmis degildir. Buyuk sistemlerde ornegin bir Yahoo kac senedir LDAP kullaniyor user authentication vs. islemleri icin.
Dikkatli okumamissiniz cunku ben LDAP 30 senedir var demedim. Bir daha anlayarak okuyun!
M$ AD yeni bir teknoloji getirmemistir. M$ yeni bir sey getirmemistir varolan bir protokole kendi verdigi isimle piyasaya surmustur.
Ayrica gecen 1 senede neyi gecmis? Server pazarinindan Linux a kaybettigi payi mi kastediyorsunuz :))

0
SHiBuMi
Türkiye'de Linux'u fişekleyecek, pazarlamasını yapacak hiçbir güç yok sorun buradan kaynaklanıyor. Yalnızca ürünün kaliteli olması, satılması için yeterli olsaydı koca koca firmalar pazarlama departmanlarına $$$ ları akıtmazdı değil mi arkadaşlar?

Linux camiası dünya gerçeklerinden çok uzak. Böyle kaldıkça da acaba neden bir türlü hakkettiğim yere gelemiyorum diye hayıflanmaya devam edecek.
0
anonim
linux camiasinin duzen sirketleri gibi bir yere gelmek kaygisinda oldugunu sanmiyorum. daha dogrusu gelmek istedikleri yer oburlerinkinden farkli. zaten karsisinda olduklari sey, senin bahsettigin `dunya gercekleri`. tutup ta bu `gerceklere` yaklasmak icin yogun pazarlama kampanyalari yapmalari varolus felsefelerini manasiz kilmaz mi.
0
SHiBuMi
Arkadaşlar pazarlama yalnızca Microsoft'a özgü bir şey değil bunda hemfikiriz değil mi? Yani bugün sizlerin çalıştığı ve ankete göre birçoğumuzun 1000$ın üzerinde kazandığı firmaların da birer pazarlama departmanları var değil mi? Dünyadaki herkesin para kazanabilmek için mutlaka bir şey pazarlamak zorunda olduğunu da biliyoruz değil mi?

Türkiye'de Linuxu sahiplenen insanlar, yalnızca yine kendi kitlelerine hitap edebiliyorlar, dışarıya açılamıyorlar. Bu işin kendi görevleri olup olmadığını bile tam olarak kestiremiyorlar. Haklılar da çünkü şu andaki akademisyen ağırlıklı kitle benzeri bir kitlenin dünya çapında benzeri bir oluşuma önderlik ettiği de görülmüş bir şey değil. Bunun tek yolu kurumsallaşmak. En güzel iki örnek de SuSE ve RedHat.

Linux şu anda ham halde. Birilerinin bunu alıp işlemesi gerekiyor. İşledikleri emeğin karşılığını da elbette alacaklar. Linux ücretsiz bir ürün değil, yalnızca serbest bir ürün, bu ikisini birbirine asla karıştırmayın.
0
erolozcan
Yanlis 1: Kaliteli akademisyenler Amerika''nin ve batinin bugun ku teknolojiye ulasmasinin en onemli kaynaklaridir. Sanirim bilginiz yok bir MIT de ( ve diger buyuk universitelerde ) uretilen projeler gelecegin teknolojilerini ortaya cikartiyor. Firmalar bu universitelerdeki projeleri satin almak veya ortak olmak icin destekliyorlar. Konu ile ilgili bir link
http://www.ai.mit.edu/

Yanlis 2: Sanirim Linux hakkinda ya cok az bilgiye sahipsiniz veya olayi sadece son kullanicinin klikleyerek kullanacagi, satafatli grafik ve efektlerle suslenmis ( keza Suse bu konuda baya iyi ) bir ortam olarak goruyorsunuz. Biliyormusunuz 9 yildan beri gelistirilen Linux artik olgunlasmistir. Dunyanin en iyi ve hizli arama motorunun arkasinda Linux cluster mevcut. NSA, NASA, Amazon vs.. Linux un ham oldugu icin kullandigini mi dusunuyorsunuz :))

Yanlis 3: Linux -esasinda kernel a verilen addir- tamamen ucretsizdir ama dileyen ucretli de satabilir, istedigi gibi degistirebilir ama kodu acik birakmak sartiyla. Serbest yazilimda hemen hemen butun lisanslarda ucretsiz urun ozelligi mevcuttur. Ornegin LGPL de kodu kullanirsin, satabirsinde hatta aldigin acik kodu vermeden. Lisanslar icin
http://www.gnu.org
adresini ziyaret edebilirsin.

Yanlis 4: Linux un gelisticisi Linus''un pazarlama veya baska isletim sistemleri ile yarisma bir cabasi yoktur. Sadece Linux kendisini daha iyi yapabilmek icin calisilmaktadir ve temel amac para kazanmak degildir. Tabii Linux dagitimlari yapanlar bu durumun disinda kalabilirler ama Debian gibi tamamen ucretisiz dagitimlar var.
0
SHiBuMi
Sen hala Linuxun şu yönü güzeldir bu yönü güzeldir diyorsun. Söylediğim şey çok basit, anlayıp anlamamakta serbestsin. Sen bunları bir araya getirip kurumsal bir çatı altında toplamazsan havanı alırsın. Bugün Microsoft kullanılan bir firmaya kalk git bakalım siz niye bunu kullanıyorsunuz daha güzeli var diye anlat. Adam sana bunun desteği nerde, kim verecek diyecek. Eğitimini kim verecek, ben hayatımda ilk defa görüyorum diyecek. En önemlisin sen kimsin? Senin referansların nedir, sana neden güveneyim? diyecek. Senin kurum kimliğin nerede diyecek. Adama bakın bunu Finlandiyada bi adam yazıyor çok zeki bi de onun kankaları var işte referansları diyemezsin.

Sen bu sorulara cevap veremedikten sonra Linuxu hiçbir yere sokamazsın. Hamlıkla kastettiğim budur, Linuxu - çekirdekten değil, konseptten bahsediyorum - alıp işleyen birileri olmadığı sürece Microsoft karşısında gittiğin her yerde boynun bükük kalırsın.
0
erolozcan
Oncelikle ham kelimesini yanlis kullanmissin. O cumleden anlasilan klasik bir Linux kotuleme laflarini animsatiyordu. O henuz daha islenmis uzerinde birsey calismaz!

Pazarlamaya gelince hakli oldugun noktalar var. Ama artik Finlandi yali kankalar laflari cok uyduruk kaciyor. Bir Google, bir NSA, bir NASA, daha dun okudum Ingiltere devlet islerinde Open Source yazilim kullanilmasini isteyen bir yazi ve daha bir coklari refarans olarak verilebilir.

Tabii ki gunumuz dunyasinda Linux uticari bir yazilim olarak satmak isteginizde bir kurum ve pazarlamasinin olmasi gerekir. Bu konuda haklisiniz.
0
elrond
Kılmaz
0
urxalit
Linux camiası Dünya gerçeklerinden uzak çünkü amaçlar farklı. MS sürekli daha fazla para kazanmayı hedefler, Linux ise yüksek uptime, kesintisiz hizmet, kolay kurulum-yönetim, yüksek performans ve güvenliği hedefler.

Sonuçta 2 tarafta amacına ulaşmış görünüyor... :)
0
FZ
Microsoft bir şirket, Linux ise bir... ne? Tam ve eksiksiz tanımlayabilecek olan var mı? Ne ile neyi kıyaslıyoruz? Bunu düşünen oldu mu acaba?
0
elrond
Yorum yazmayacağımı düşünenler oldu galiba;-) Tüm yorumlara bir yorum olması ve saat 2 de olabilecek en ekonomik yöntem olması açısından direk haber altına yazıyorum.

Benim en garipsediğim nokta Unix/Linux uzmanlarının çoğu zaman MS ürünlerini tanımadan yorum yapmaları.(Tersi de doğrudur) Burda Win2K AD nin MS in ilk LDAP implementasyonu olduğu izlenimini yaratmak biraz cehalet gibi geliyor bana. Exchange Server(1995), Site Server filan IBM in ürünleri olsa gerek. Bununla beraber AD Win2K da sadece user authentication için kullanılmaz. IP subnetlerinden oluşan SITE bilgileri, Exchange Mail Route bilgileri, annenizin kızlık soyadı gibi bir çok datayı host eder. AD Detaylı bilgi

Ayrıca AD ölçeklenebilir bir LDAP implementasyonudur.Bir ornek

Çalıştığım şirkette AD dışında 3 LDAP directory servisi bulunuyor. (Ki bunlardan biri hayal edemeyeceğiniz rakamlara mal oldu.)Kurulduğu günden beri en az problem, en fazla uyumluluk ile çalışanı AD. (Adminden kaynaklanıyor olabilir ;-) Ancak konu bu değil. Herkes istediği LDAP uyarlamasını alır kullanır. Kullanacak olanın ihtiyaçlarına göre seçilecek ürün değişebilir. Her ürünün üstün yanları mevcuttur sonuçta. Önemli olan ürünleri aynı derecede tanıyıp analiz edebilmektir.


Tüm bunların yanında MS kar amaçlı ticari bir şirkettir. Binlerce çalışanını, milyonlarca hissedarını ve en önemlisi şirket sahiplerini maddi açıdan mutlu etmek zorundadır. Buna itirazınız olabilir -ki benim var- ama bu ayrı bir tartışma konusu.
Ayırca Register'''' a sızan mail beni biraz kıllandırdı. Özelikle sondaki PS: pek inandırıcı gelmedi.


PS:Mutlu yıllar.
0
sundance
Ben bunu anlamıyorum resmen. Unix ortamında yıllardır kullanılan sistemleri tutup da ismini değiştirip MS altında nasıl pazarlayabiliyorlar ? Dahası alenen afırtmalar varken Wİndows 2000`i nasıl bu kadar nimet gibi sunabiliyorlar ? En basit örneği olarak BSD 4.4 FTP demonındaki bir exploit W2000`de yıllar sonra tamamen aynı karakteristikte ortaya çıktı. Sizce ne demek bu ?

Peki bana 500,000 kullanıcıdan fazlasıyla Exchange kullanarak başeden bir ISP söyleyiver. Hadi bunu da geçtim, bir kez bile resetleme gerektirmeden 100 günden fazla up kalan bir MS sunucu söyle ? Ben de sana üzerine duvar örüldüğünden dolayı unutulan ve iki buçuk yıl kendi başına nerede olduğu bulunamadan online kalan bir Unix makina göstereyim :) Yeni yılınız kutlu olsun
0
SHiBuMi
Bütün bunlar kulağa hoş gelen şeyler ama pratiğe hiçbir faydası yok. Sana da hiçbir faydası yok. Benim burada bahsettiğim şey Microsoft ürünleri mi yoksa eşdeğerdeki open-source ürünler mi daha kalitelidir o da değil.

Bu konuda sağlıklı bir fikre sahip olabilmeniz ve ne demek istediğimi anlayabilmeniz için, öncelikle bilişim sektörü DIŞINDAKİ bir firmada çalışmanız gerek. O zaman karar verme mekanizması içindeki insanların - tamamen farklı departmanlardaki -, size nasıl Microsoft ürünleri kullanılması konusunda baskı yapıldığını yaşayarak öğrenirsiniz. Bunun tek nedeni de Microsoftun open-source camiasından kat kat iyi olan pazarlama stratejisidir. Adam işte alenen almış diyorsunuz (ben incelemedim bilmiyorum) adını AD yapıp kullanmış. Eh kullanacak tabii, sen open-source diye bir stratejiyle ortaya atıldığında, rakiplerinin bunu öyle ya da böyle kullanacağını düşünemiyor musun? Dünyada teknoloji hırsızlığını bir tek Microsoft mu yapmış? Sanki mükemmel bir dünyada yaşıyormuşuz da bu düzeni kirleten bir Microsoft varmış gibi konuşmayın allah aşkınıza :)

Unix ürünleri Microsoft ürünlerinden kat be kat iyi olabilir. Microsoft ürünlerinin hepsi oradan buradan çalınmış olabilir. Eh peki madem Microsoft bu kadar kalitesiz, Unix bu kadar mükemmel, niye Microsoft dünyanın bir numaralı bilişim firması ve dünyada herkes tarafından bilinen bir marka da, Unixi bilenler yalnızca bizler gibi fazlamesaiciler? :) Bu sorunun da bir cevabı vardır mutlaka sizlerde :)
0
sundance
Kusura bakma da çok acaip saçma bir şey bu söylediğin. Usame Bin Ladin`de şu anda dünyanın en çok tanınan adamı, ya da George Bush, bu matah insanlar olmalarını gerektirmez.

Öte yandan yaklaşımın da -benim hep karşı durduğum- desktop da desktop yaklaşımı. Geçen ayın Linux Format dergisinde de aynı türden bir okur mektubuna editörün cevabı çok hoşuma gitmişti;
'The point of the piece is that a lot of people seem to get carried away by the idea that running Linux on the desktop is some sort of raison d'etre for the OS, and that any minor setback is a victory to the enemy. My point was merely that all this fluster seems to take away from the fact that Linux is increasing market share by the day in all sorts of markets which, to a large extent are more important for the long term future of the OS - highend 3d, clustering, web hosting, embedded markets. So rather than judge how well Linux is doing in terms of its desktop popularity alone, perhaps some people should look at the bigger picture.

Bunun üstüne bir laf daha var 'Then we should have eaten shit, because thousands of billions of flies can not possibly be wrong'

Bunların pratiğe faydası yok nasıl bir laf onu hiç anlayabilmiş değilim zaten. Bizzat müşterimin 'Bu mission critical bir iştir, ben Unix istiyorum' durumlarla karşılaştım ve hayvan gibi pahalı olmasına rağmen Sun aldı adam, biraz daha bütçesi düşük olan ise Linux üstünde istedi çözümü.

Dahası geçtim Unix`i kaç kişi IBM AIX, HP-UX, Solaris biliyor ? Peki dünya üstündeki sunucuları bir karşılaştırın bakalım pazar kimdeymiş. Banane bakkalım Windows kullanıyorsa, isterse C-64 kullansın, ben ona iş yapmıycam ki ? Ne de kutu satacağım. Ben şirketlere adam günü $1500 olan mission critical işlerle uğraşıyorsam, bir E10K admini su içinde ayda $3000 maaş alıyorsa, kim ...er sokaktaki adamın, ya da dünyadaki çoğunluğun hangi işletim sistemini bildiğini ?

Hani illa da sayılara bakacaksak bence anlamı olan sayılara bakalım ve tekrar söylüyorum eğer Linux adam gibi yürüyecek bir yerlere gelecekse bu desktopla değil, şirketlerin destek vereceği sunucu ortamlarıyla olacak. Öbür türlü olsaydı belki de şimdiye kadar bilgisayar tarihinin gördüğün en heyecanlı, proaktif kullanıcı kitlelerinden birine sahip Amiga, o kadar ileri teknolojiye sahip olmasına rağmen silinip gitmezdi.

:) Gülümse
0
SHiBuMi
Yahu benim Türkçemde mi bir problem var :) Ben inatla Türkiyede bu işin arkasında fişekleyici kurumsal bir yapı yok ve bu nedenle Microsofta karşı hep ezik kalacak diyorum, bu nedenle Linuxun ne kadar iyi ne kadar kötü olmasının hiçbir anlamı yok diyorum, sonuç olarak da Linux ne kadar iyi olursa olsun pratikte yani müşteriye kurulum ve hizmet aşamasında geride kalacak diyorum, sen bana çıkıp saçma konuşuyorsun bu işi ŞİRKETLERİN DESTEK VERECEĞİ sunucu ortamı başaracak diyorsun. İkimizin söylediğinin arasında hiçbir fark yok. Çünkü ortada şirket namına bir şey yok?

Ayrıca ben burada kendime ait düşüncelerden bahsetmiyorum. Bugünkü piyasa gerçeği çok bariz bir şekilde bu, adamın parası yok ve işini beleşe getirmek gibi bir planı yoksa Linuxa asla tenezzül etmez. Bunun nedeni de Linuxun arkasında kimsenin durmuyor olması, bu kadar basit. Ben Türkiye için konuşuyorum, konuyu da Türkiye ile ilgili açtım zaten.

Anlaşabildik mi? Shit konusunda benim düşüncem de senden farklı değil, ama bu konuda idealist takılmanın da fazla anlamı yok, müşterin Microsoft istiyorsa ona bok yeme diyecek halin olmadığına göre, paşa paşa istediğini yapacaksın, değil mi? (Yoksa hayır ben sana iş yapmam seni shit yiyici deyip ilişkini keser misin ;)
0
elrond
Valla ben sadece LDAP MS' e AD ile girmemiştir, AD ölçeklenbilirdir, AD sadece user authentication için kullanılmaz demek istedim. Konu oldukça derinleşmiş.
0
elrond
Konu yine saptı;-)
Abi adam lıcak tabi LDAP ın SMTP, FTP, POP3 gibi standartlardan farkı nedir allah aşkına bunlar endustri standardı sadece Open source camiasının eseri değilki. Niye almasın adam yahu.
Bakınız LDAP v2 RFC 1777, v3 RFC 2251.
0
erolozcan
Yanlis 1: Benim anlatmak istedigimi sadece user authentication olarak algilamissiniz. LDAP in temelinden hiyararsik veritabani vardir. Yani bir LDAP server a bir kullanicinin annesinin kizlik soyadini hangi domain lere eriseblecegiligi kayit edip kullanabilirsiniz. LDAP bu ozellikleri ile zaten 1996 den beri kullaniliyor.

Hakli oldugunuz bir nokta ise i-Planet Application Server gibi parali urunler disinda Linux/Unix te LDAP kurup kolaylikla isleriniz gorebilecek yazilimlar maalesef yok.

The Register daki haber %100 dogru olmayabilir ama M$ in bu konuda baslattigi savas bilinen birsey.
0
elrond
iPlanet bize milyon dolarlara mal olmuş ve hale bize mzgü patchleri bekliyoruz 2 sene geçti...
0
erolozcan
Eminim open source bir yazilim olsaydi coktan probleminiz cozulmus olurdu. mzgu patch problemi nedir merak ettim.
0
elrond
-özgü patch- problemi olacaktı.
(Klavyede şu m ile ö yü yan yana koyuyorlar ya sinir oluyorum :-))
0
erolozcan
Benim merak ettigimde size ozgu olan patch problemlerinin ne oldugu idi.
0
elrond
Hayır öyle anlamadım. Dedim ya tüm yorumlara cevap olsun diye direk yazıya reply ettim diye.
urxalit İnsanlar linux´a bir tane LDAP kurup tüm posta, ftp, proxy auth gibi tüm şifrelerini burada tutuyor demişti ya ona istinaden AD nin sadece bu olmadığını söylediydim.
0
elrond
LDAP 1996 dan beri bunları kullanıyor diyorsunuz bende MS te aynı tarihten beri kullanıyor diyorum. Benim olayın başından beri problemim bu nokta. MS bu işe 2000 yılında AD ile girmediki.
RFC 1777 kabul edilince tüm endüstri devleri LDAP olayına girmeye başladı(Oracle, MS, SUN, Netscape, Open Source)
0
anonim
Gene bir MS-Linux kavgasi, ve gene kambersiz dugun olmaz olgusu. Bensiz Linux/MS kavgasi ? Pes yani, insan bir mail filan atar.. (to: Kivilcim)..



Biraz gercekleri gorelim. Insanlar aptaldir. Soyleki, insanlar kendi bildiklerinin disinda bir dunyanin oldugunu farkedemezler. Cekimserlik durumunda kendi durumlarina uygun olan secenegi tercih ederler. Bir isadami, Bilgisayar sistemini is yapmak icin alir. Bel baglayacagi, isinin sinir sistemi olacak yapi icin dusunmeye baslar. Bu noktada bir tarafta Dunyanin dev sirketlerinden birisini, diger tarafta bir grup akademisyenin urununu gorur. MS, is dunyasinin bir parcasidir. Is dunyasinin anladigi dilden konusur. Reklam yapar, karavana atar.. Linux ise akademik dilden konusur. Bizim aslinda hic bir halt bilmeyen isadamimiz bu noktada cekimser kalir ve kendine yakin hissettigini tercih eder. Bu sadece MS-Linux arasinda yasanmaz. Her zaman boyledir. Bir ornek vereyim. Yan tarafimizda bir bilgisayarci var. 10 yildir bu isin icindeymis. Arabalari, cilali tabelalari filan var. Bir isadami bana geldi, ag isleri var. Biz gariban, 0 sermaye ile, Bir internet kafenin catisi altinda yasamaya calisan bir isyeriyiz. Kurulum isi var sadece. Ag internete baglanacak. Bir file server olacak. Server filan var zaten. Ben Linux kuralim size, 100 $'a yapariz dedim. Gitmis, X firmasina (yan komsumuz).. Tam 1400 $ istemis. OK. Demis. O da linux kurarim demis. Hasbel kader Linux'u kurmuslar. Calismamis. Vatandasin DOS makineleri var, NetWare uzerinden baglanilacak. X firmasindaki arkadas bana geldi, gel gidelim, rezil olduk, Linux soyle iyi boyle iyi dedik. Novell kursak Interneti paylastiramayiz filan falan. Gittim. Baktim benden fiyat alan arkadas.

Ben ve o bir sey demeden, Bzimki atildi. Tabiki vatandasin once bana geldigini bilmiyor. Bakin bu arkadas Linux'u en iyi bilenlerdendir. Gidip Ankara'da filan konferanslar veriyor vs. vs. saymaya basladi. Sonrasinda bana, sen ugras ben gideyim isim var dedi cikti. Adamin yuzune baktim. Hayirli olsun dedim. Oturdum, 3-5 dk. yaptim. Sonra sohbet ettik. Diyor ki Yahu, sizin firma yeni kurulmus, bunlar 10 yildir var. Ben onlar sizden daha iyi biliyordur, hem yarin bir sey olursa destekte verirler dedim, 1400 $ vericem onlara.. Istersen daha para vermedim. Gel sana vereyim falan,filan.. Ben de bu saatten sonra onlarin yarim akli 1400 $ ise, benimki 14000 $ deyip cekip geldim.


1981'de IBM de dahil hic kimse PC'den bir sey beklemiyordu. O kadar ki, Digital Research, PC icin bir OS yazmayi reddetmisti. O gunlerde ROM'lar icin BASIC yazan MS isi aldi. OS yazmakta tecrubesiz oldugu icin, IBM'e Bu isi yaparim ama, senin destegini isterim diyerek anlasma yapti. IBM dahi, PC'den umutlu olmadigi icin, kendi bunyesinde boyle bir OS yazmaktan kaciyordu. Sonucta DOS dogdu. Ilk DOS, CP/M (Digital Research'in, OS'u)'in 8086 uyumlu ve bilhassa Disket icin yazilmis bir tureviydi. Fakat CP/M modeli PC gibi genisleyebilir bir sisteme uymadigindan, kisa zaman sonra UNIX'ten alintilar basladi. Ornegin Ilk DOS, dosya islemleri icin sadece FCB metodunu kullanir. Path diye bir kavram yoktur. DOS 2 ise Handle metodunu kullanir, stdin, stdout vs. hepsini destekler. Path tanimi (C:DOS gibi yollar) vardir. ilk basta / kullanilmamasinin sebebi, bunun ilk DOS'ta parametreleri ayirmak icin harcanmis olmasidir.


Ardindan gelen surec icinde, PC'ler hizla yayildi bu gunlere geldik. Ama Bilgisayar = PC olmaya basladigi donemde bile dogru durust UNIX calistiracak bir sistem yoktu. Ustelik IBM'in zorlamasiyla MS'nin yazdigi XENIX bile PC'lerde randimanli calisamiyordu. En sonunda 486'lar ile birlikte hakikaten UNIX calistirabilecek makineler ortaya cikmaya basladi. Fakat, PC'ler her yere girmis. Bilgisayar ogrenmek ile DOS ogrenmek ayni kefeye yerlesmisti. AT&T UNIX uzerindeki agir patent yaptirimlarinda israrci oldugundan UNIX'in onunu iyice kapatti. Apple, ayni sekilde kendi onunu kesti. Sonunda meydan PC gibi ozurlu, DOS gibi yamali bohca bir sisteme kaldi. Ticari is yapan KOBI tarifli sirketlerin tek secenegi DOS'tu. Dogrusu hala oyle. Apple belki alternatif olabilirdi ama pahaliydi. Fakat matbaaci, grafiker vs. iseniz, Apple'dan baska alternatifiniz yoktu. Buyuk sistemlerde de ayni sekilde alternatifsizlik vardi. Film cevirmek icin tek secenk her zaman SGI olmustur. Tum bunlarin sebebi UNIX gibi hepsine birden derman olabilecek sistemlerin, Apple gibi kaliteli donanimlarin filan onunun patent haklariyla kesilmesiydi. Fakat bugun Linux bu alternatifsizlige tek cozum haline geldi. Iste MS'nin korkusu burada basliyor. Cunku Linux kullanicisi PC'ye mahkum degil. PC'ye mahkum degilse MS'ye mahkum degil.


Simdi siradan insanlar icin Bilgisayar = Windowstur. Sizin bu koklesmis inanci yikmaniz cok zor. Dunyanin en muthis teknik destegini de verseniz soyut bir kavramla, MS'nin kafalara soktugu Bilgisayar = PC = MS Urunleri kavramiyla savas ediyorsunuz ki, kazanirsiniz belki ama cok zor..


Bugun herkesin bildigi, tanidigi bir sistemle calisip, elle gelen dugun bayram lafinin ardina saklanmak daha kolay. Ama gidin, bir grafikerin onunde amuda kalkin, takla atin, Acaba PC+Windows'u kabul ettirebilecekmisiniz ?


Peki son donemde neler oluyor ? Sistemler gucleniyor. Iletisim imkanlarimiz artiyor. Ag bilesenleri ucuzluyor. Sonucta 30 yil once yazilan UNIX icin Gerekce yazisi her ortama giriyor. 30 Yil oncede herkesin aga ihtiyaci vardi. Ama getirisi goturusunden azdi, cok pahaliydi. Simdi ucuzladi ve herkes onune almaya basladi. MS ise, kendini baglayan gecmis urunlerinin kisir teknolojileri icinde yalpa yapmaya basladi. Zamana yedirerek eski teknolojilerini unutturma gayretiyle eski musteri tabanini yitirme korkusu, geriye uyumluluk kaygisi elini ayagini bagladi. Su anda son asamaya dogru yol aliyor. Donanim fiyatlari ucuzladikca insanlarin eskiyi tamamen terk edecegini dusunuyor. Fakat Internet'in patlamasi onun planlarini bozdu. Alelacele ortaya attigi .NET fikri eski alternatifsiz durumunu muhafaza edebilmek icin en acimasiz vurusu yapmaya hazirlaniyor. Fakat maalesef, teknik basarisi, ticari basarisi kadar iyi degil. Linux ve diger UNIX'lerin oturmus internet teknolojileri, PC Tabanli olmayan ama harikalar yaratan S/390, E10K gibi aletler Windows'u sevmiyor. Windows aga cikinca herseyi yuzune gozune bulastiriyor. Sonucta pazar kaybinin sebebi bu oluyor. Cunku bu pazar, Genis ag, guclu ag, dev makineler pazari onceden de vardi. Fakat orada alternatif hic bir zaman MS olmadi. Bir ayaginda DOS prangasi, otekinde x86 prangasi, MS oralarda debelenip duruyor.


Pek o pazarin alternatifleri ? Madem bizim arenamiza geliyorsun, senin arenana da biz inelim dediler, arenaya akinci olarak Linux'u saldilar. Buradan su sonucu cikarmayin: Linux'u onlar gelistirdi.. Sadece Penguenin onundeki bir kac tasi alip yolunu kisalttilar. XFS, NFS, NIS, JFS, OpenGL Gibi teknolojileri kullanabilmesini sagladilar ki, bunlar MS'nin FAT'ina, NTFS'ine filan bakinca uzay teknolojisi gibi seylerdir. Penguen PC arenasinda onune geleni gagalamaya basladi. Onu sevenlerle cok iyi anlasiyor malum. Her istediklerini yapiyor. Para pulda istemiyor. Ama kimsenin boyundurugunda degil. Girmiyor da. Bu nedenle once penguen'i izlediler. Son donemde bu penguen Gates'in doymayan gozunu oyar. Onu x86 - masaustu arenasinda koseye kistirir. Buna kanaat ederek resmi ve bagira bagira destek vermeye basladilar. Olay bundan ibaret. 2 - 3 yil sonra cok enteresan seyler goreceksiniz. Sizce IBM'in vs. milyar dolarlik Linux yatirimlari nereye gidiyor ? Henuz binalar insa ediliyor, daha fabrikalar calismaya baslamadi. Bu, SUN'in, SGI'in, CRAY Tech. 'in, ORACLE'in, HP ENTERPRISE'in vs. kurdugu carklar bir donmeye baslasin. Gates, bu carklari durduracak gucu olmadigini cok iyi biliyor. Simdiden bu sureci uzatip .NET ile devler arenasindan pazar kapma yarisinda.


Linux, hic bir sistemin rakibi degildir. Bizim 1992'de filan hedefimiz Windows'lar cope, Her masaya bir Linux degildi. Hala da oyle. Biz, bizim ihtiyaclarimizi karsilayan bir sistem yaratmanin pesindeyiz. Benim masamda bir Linux varsa benim ihtiyacimi karsiliyorsa yeter. Pazar payinin %99'a cikmasi beni cok enterese etmez. Demekki baska insanlara da faydali olabildim diyerek mutlu olurum sadece.


Sonuc olarak, sayilari milyonlarla olculen bilgisayar cahili ama is guc sahibi kitleye MS = Bilgisayar kavrami yerlesiktir. Buyuk sirketlerin Linux'a gecerken daha kolay davranabilmeleri, Akademik ortamlarda filan Linux'un kolayca kabul gormesi, o ortamlarda Bilgisayarin MS'den baska seyler de olabileceginin bilinmesi nedeniyledir. Yoksa, NASA sapsal degil, destegi filan olmayan (!) sisteme bel baglayacak. Oysa bir isadami veya Fare tiklatici bir MCSE icin bunu kabullenmek cok zordur. Dunyanin en buyuk porselen ureticilerinden birisi server sistemlerinde Linux kullaniyor. Ben tahmin etmiyordum. Hem de yillar once. Sorunca Daha saglam, daha iyi demisti bilgi-islem muduru. ABD'De okumus. Fakat ayni grubun bir baska departmaninin muhasebe mudurune, muhasebeye kurulacak ana makine icin Linux'u kabul ettirememistim. Linux kullanan varmi Turkiye'de hic ? diye sormustu. Ana bilgi isleme, ki Ayni zamanda ISS olarak hizmet veriyor, gidip gosterince dumur olmustu..


Iste vaziyet budur. Bugun insanlar Windows biliyor ve alternatifini dusunmuyor...du. Fakat ag sistemleri ve MS'nin ag islerindeki perisanligi Linux'un onunu acti. Fitil ateslendi.. Bakalim MS'nin nefesi bu fitili sondurmaya yetecek mi ? Zaman gosterecek..


Saygi ve sevgiler..


mailto'su = serdarkoylu@yahoo.com

0
elrond
....
Prensip olarak böyle bir yoruma karşı yorum yazmamak gerekiyor aslında. Bu kadar uzun yazıyı yazmanın ne kadar zaman aldığını, ciddi emek ve Türkçe bilgisi gerektirdiğini iyi bilirim. Eline sağlık. Bizimki biraz `Ağanın b*kunun üstüne...` hesabı olacak ama...

Çatışmayı(:-)) başlatanlardan biri olarak şunu tekrarlamam gerekiyor, ben MS' in LDAP implementasyonun 2000 yılında olduğuna dair yanlış bilgiyi düzelttim sadece ve şöyle dedim:

LDAP 1996 dan beri bunları kullanıyor diyorsunuz bende MS te aynı tarihten beri kullanıyor diyorum. Benim olayın başından beri problemim bu nokta. MS bu işe 2000 yılında AD ile girmediki.
RFC 1777 yayınlanınca tüm endüstri devleri LDAP olayına girmeye başladı(Oracle, MS, SUN, Netscape, Open Source camiası)


2 hafta içinde 2 kere `Yorumun devamını oku` olayı gerçekleşti hepinizin dikkatine ;-) Buralar her geçen gün daha keyifli oluyor.
0
conan
Bu yorumu okullarda okutmak istiyorum! Eline saglik. Hislerimin tercumani olmussun!

Ozellikle:
>Penguen PC arenasinda onune geleni gagalamaya
>basladi. Onu sevenlerle cok iyi anlasiyor malum.
>Her istediklerini yapiyor. Para pul da istemiyor.

bu kisma bayildim :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Micros~1'da Linux?

fsniper

Son XPSP2 konusundaki blogları incelerken karşıma çıkan ilginç linkleri sizlerle paylaşmak istedim. Konu hakkında yorum yapmak istemiyorum. Zaten herşey ortada :)

link 1
link 2
Link 3

Microsoft, LAMP'e Karşı

butch

Microsoft yakın bir zamanda yayınlayacağı Visual Studio 2005 ve SQL Server 2005 "express" sürümlerinin, LAMP (Linux, Apache, MySQL ve Perl/Python/PHP) modeline yakın yeteneklere sahip olacağını söylüyor. Kullanıcıların artık daha az kod yazarak daha fazla iş yapabilirken, ödeyecekleri ücretinse bedavaya yakın olacağını da belirtiyor.

Detaylar burada.

Microsoft da cep telefonu pazarında

larweda

Yeni bir İngiliz cep telefonu şirketi olan Sendo Plc. ile ortaklığa giden Microsoft, yeni geliştirmekte olduğu "Stinger" kod adlı Smartphone platformunu ilk defa Sendo ile birlikte geliştirdikleri Sendo Z100 Smartphone adı verilen cihazda piyasaya süreceğini duyurdu. Sendo Z100`ün Sonbahar 2001`de piyasada olması bekleniyor.

VMware Microsoft ile anlaştı

elrond

VMware den büyük bir başarı haberi geldi. VMware üreticileri ürünü Microsofta satmayı başardı. Microsoft satış ekibi -ki bu 6000 kişi demek oluyor- ürün demolarında VMware kullanacak. özellikle 1 den fazla makina kurulumu gerektiren satış demolarını tek bir laptop ile gerçekleştirebilecekler böylece.

Değiştirilmeden hemen bakın

cayfer

Yılın olayı! MDAC (Microsoft Data Access Components) da yeni bir güvenlik gediği bulunmuş. Buraya kadar normal. Ne de olsa yazılımdır, hataları olabilir. Esas Microsoft'un çözüm önerisi ilginç!

What steps could I follow to prevent the control from being silently re-introduced onto my system?

The simplest way is to make sure you have no trusted publishers, including Microsoft. If you do that, any attempt by either a web page or an HTML mail to download an ActiveX control will generate a warning message.

Microsoft'un affına sığınarak web sayfalarından yukardakı paragrafı aynen aldım; yalnızca bir bölümünü kırmızıya boyadım. Umarım EULA'yı delmemişimdir :)