Modern Bilgi İşlemede 10 Temel Aksiyom

0
coskung
PC Magazine dergisi yazarlarından John C. Dvorak günümüzde bilgisayar kullanımına dair 10 temel aksiyomdan bahsetmiş:

http://www.pcmag.com/article2/0,1759,1706572,00.asp
bazıları şöyle:
- Program kurulumu sırasında her zaman 'default' tercihini seçin. Bunun dışındaki tüm seçimleriniz size mutlaka problem yaratacaktır

- Bilgisayarınız şimdi reboot etmelisiniz dediğinde, size daha sonra reboot etme seçenegi sunsa bile mutlaka hemen reboot edin.

- upgrade işlemleri her zaman en cok kullandığınız özelliklerin yerine başka özellikler konması anlamına gelir.

vs. vs.

Bu makale üzerine Open Source Technology Group (OSTG) üyesi Jem Matzan nedense bu 10 kuralın tamamının Windows için geçerli olduğunu. Linux kullanıcılarının bu konuda hiçbir sorun yaşamadığına işaret etmiş:

http://www.newsforge.com/article.pl?sid=04/11/16/215229

İlginç bir makale ve makale değerlendirmesi. okunmasını öneririm.

Görüşler

0
sundance
Açıkcası ben şaşırdım.

Zamanında Bay Dvorak'ın (ki bildiğim kadarıyla kendisi Dvorak klavyesini icat eden zatın soyundan gelen saygın birisi) çok güzel makaleleri vardı.

Fakat bu makale, nasıl diyeyim biraz aceleye gelmiş gibi.

Eleştirisi ise çok güzel, yerinde tespitlerle dolu. Özellikle The world is bigger than what you see through Windows ifadesi çok güzel, bunu t-shirt yapacağım.
0
FZ
Aksiyom: Kendiliğinden apaçık olan ve böyle olduğu için öteki önermelerin ön dayanağı olan temel önerme, belit, mütearife.

http://www.tdk.gov.tr/TDKSOZLUK/SOZBUL.ASP?kelime=aksiyom

Bence "aksiyom" lafı burada doğru seçilmiş ama biraz eksik bağlamda kullanılmış, doğrusu şu olmalıydı:

Modern MS Windows Kullanımında 10 Temel Aksiyom
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Türkçe MSDN Kampanyası

mentat

Microsoft Teknolojilerini kullanan yazılım geliştirici, sistem yöneticileri ve öğrencilerin başvuru kaynağı MSDN 37 ayrı ülkede kendi dillerinde yayınlanıyor. Türkiye hariç!

Türkçe MSDN istiyorum kampanyası için adres:
http://www.mutasyon.net/msdnturkiyeistiyorum/

Herşey windows için ;)

conan

shellcity'de dolaşıyordum ki gözüme çarpan birşeyle irkildim :) Bir de ne goreyim, sevgili desktop managerimiz blackbox'ın windows için olanı da varmış! İlgilenip denemek isteyenler için sayfası şurada. Benim gibi görmeden inanmayanlar da buraya. Denemeden inanmayanlar ise koşa koşa tam buraya.

sundance buna bayılacak (tabii daha önceden görmediyse)

Intranet ve OCX teknolojisi

darkness

WEB üzerinde bir uygulama geliştirmenin o kadar da kolay olmadığını düşünüyorsanız ASP, ASP+, CGI, PERL gibi şeyleri bir kenara bırakın. Elimizin altında Visual Basic ve OCX (OLE Custom Controls) teknolojisi var.

Windows 2000 Güvenlik Listesi

conan

Bu linkte windows 2000 install edildikten sonra yapılması gerekenleri anlatan çok güzel bir güvenlik listesi var. Elinizin altında birçok Windows 2000 server varsa bu listeden yararlanmak kötü kabuslarınıza biraz olsun son verebilir.

Babadan kalma! Google

sundance

Malesef bilişim dünyamızda Micros~1 Türkçe'si diye bir kavram var, genelde terimlere çok da iyi araştırmadan, zorlama karşılıklar bulunması ile oluşturulmuş eğreti bir sözlük dağarcığından oluşuyor.

Peki MS İngilizcesi, yani bazı şeylerden bahsetmek içn MS'in ürettiği terimler nasıl acaba? Mesela ISV (Bağımsız Yazılım Üreticisi) lafına "Microsoft olmayan yazılım firması" anlamını yüklemiş durumdalar. Daha eğlencelisi ise "legacy (miras, babadan kalma)"lafı. Micros~1 bu kelimeyi yine kendisinin olmayanları karalamak için kullanıyor. Cümle içinde kullanımı ise "Legacy search engine Google" şeklinde

Lütfen Fazlamesai yine taraf tutuyor diye bizi suçlamayın, bu sözler uzun yıllar MS'da çalışmış yazılarının birçoğu Türkçe'ye de çevrilen Joel Spolsky'e ait.