Microsoft, Türk Bilişimcisini Ciddiye Almıyor mu?

0
FZ
Güncelleme (2004-10-21): MS Türkiye'den henüz resmi bir açıklama gelmemiş olmakla birlikte habere konu olan sayfa düzelmiş görünüyor şu anda.

FM üyelerinden bm'nin turk.internet.com sitesinde yer alan haberini alıntılıyoruz:

Ben aslında, oldukça yeni duyurulan .NET açığının [1] Türkiye'de büyük bankalardan kaçının sitesini etkileme ihtimali olduğunu açıklayan kısa bir yazı yazacaktım. Hangi bankanın hangi sunucuyu kullandığını anlatmadan önce, MS Türkiye'nin bu bankaları uyardığından emin olmak istedim. Siz olsanız ne yapardınız?
Evet www.microsoft.com.tr'ye gittim, ve oradan www.microsoft.com/turkiye'ye yönlendirildim. Soldaki menüdeki seçenekler arasında "Güvenlik" diye bir yer var, orayı tıkladım veee... birşeyler oldu, ana sayfaya döndüm.

Burada esasında "Microsoft'un Türk bilişimcisine saygı duymadığına" dair bir delil var: içimden "yahu koskoca Microsoft bunu nasıl yanlış yapmış, işte sayfanın linki var, kendisi yok" dedim. Sonra da "koskocaman bir firmanın, hele Microsoft'un web sitesinde, bu kadar büyük bir hata nasıl olur ki?" diye sorarak, bunu yurtdışındaki benzer yazılımları kullandığımız iş arkadaşlarıma söyledim.

Anlamadılar... Yani "güvenlik seçeneğini tıkladıklarında ne olacağını görmelerini söylediğimde, anlamadılar". Buna karşılık, ben anladım. Dünya Microsoft sayfalarında bu yok. Sadece Microsoft Türkiye o sayfaya yalnızca "MS Internet Explorer"la bakılmasını istiyor. Tabii o bölüme "sadece MS Internet Explorer ile görüntülenebilir" yazmak olmaz. Doğrusunu isterseniz bunu görünce aklıma Microsoft'un bu yolu gelenekselleştirdiği geldi.

Gelenekselleştirdi demekle hani şu 1998'lerdeki olayı hatırlıyorum. Microsoft'un bir zamanlar kullanıcıların "DR-DOS hakkında kötü düşünmeleri" için bazı hareketler yaptığı bir iç yazışmanın yayınlanması ile ortaya çıkmıştı ya. Yazışma şöyleydi :
Kullanıcının kendisini rahatsız hissetmesini, "buglarla karşılaşınca" DR-DOS'tan şüphelenmesini ve gidip MS-DOS almasını istiyoruz." (1992 MS VP Siverberg [2])
Merak eden [2] nolu referansa baksın.

Microsoft'un antipati topladığı uygulamalardan birisi de buydu. İşte aklıma gelen "yine aynı yolu denedikleri ve "suni uyumsuzluk yaratılacak ve kullanan müşteri --muhtemelen aptal yerine konarak-- 'bu tarayıcıda bir bozukluk var, güvenlik duyurularına bakamazsam halim nice olur' dedirtilecek" düşüncesi oldu.

Bilmem ki, Microsoft Türkiye'ciler belki bugün de şöyle diyorlar:
Farklı tarayıcı kullanan Türk kullanıcısının kendisini rahatsız hissetmesini, tarayıcısından şüphelenmesini ve sadece Internet Explorer'u kullanmasını istiyoruz.
Türk diye altını çiziyorum çünkü Microsoft'un "Dünya" sitesinde böyle bir kod yok. Yukarıda da dediğim gibi bu nedenle sayfayı gösterdiğim yabancı arkadaşlarım, neyi gösterdiğimi hemen anlayamadılar.

Microsoft'cular ne diyorlar bilmem ama, ben hiçbir zaman ana makinem olarak MS Windows kullanmadığım gibi, GNU/Linux'da Internet Explorer bulup da kullanmam mümkün değil. Peki nasıl baktım sayfaya? Gayet tabii bu tip üçüncü sınıf hinliklere karşı çözüm var Firefox'da: kendisini Windows XP altında çalışan Internet Explorer 6.0 olarak ilan edebiliyor, isteğe bağlı olarak. Bunu nasıl yapıp da neyi görebildiğimi flash filmi haline getirdim. (görmek için tıklayınız).

Şimdi gelelim Microsoft'un bunu nasıl yaptığına. Microsoft sayfa içinde Javascript kullanmış [3]. Sunucu tarafında bir kontrol olmadığı için cookie yedirdiği bir Firefox'un bir saniye sonra aynı cookie ile kendisini MSIE olarak tanıttığını farketmiyor. Anlaşılan MSIE olmayan tarayıcıları gönderdikleri URL'in sunucuda olmaması ve bir de "404 hata kodu" gönderip oradan ana sayfaya geçilmesi de, ya mizansenin parçası, ya da özensizliğin bir tezahürü.

Şimdi diyeceksiniz ki, "olur böyle şeyler, bilgisayarlar her zaman düzgün ayarlanmıyor, o sayfayı en son teknolojinin ürünü ınternet Explorer ancak gösterebiliyordur, onun için öyle kod koymuşlardır." Böyle söyleyen okuyucularıma önce bir fahri Microsoft Mühendisliği derecesi veriyorum, çünkü "bilgisayarın o güvenilmez bozulgan ruhunu anlayıp Redmond felsefesine tam vakıf olmuşlar". Sonra Dillo'dan bahsetmek istiyorum.

Dillo, GNU/Linux altında çalışan çok hafif bir tarayıcı. HTML dokümanlara bakmak için birebir. Bu en yüksek teknoloji isteyen sayfayı gayet güzel gösterebiliyor. [4] Neden? Çünkü Microsoft Türkiye'nin javascript kodu dillo'da çalışmıyor. Çalışamaz, çünkü dillo'da javascript yok. İyi niyetle de teori üretsek iyi bir sonuca varamıyoruz: en bir yüksek teknoloji olmadan sayfayı göstermemek için kullanılan mekanizma yüksek teknoloji olmayan tarayıcıda çalışmıyor! Yani görüyoruz o kıymetli sayfayı (.NET açığından bahsetmiyor bu arada).

Benim gördüğüm budur. Bugün yazacağım yazıyı yazamadım, çünkü bana bilgi için gittiğim sitede "bu yazıda özetlediğim işin yapılmasından rahatsız oldum". Dolayısıyla önce bunu yazdım. İnanıyorum ki Microsoft Türkiye, herhalde bunu neden yaptığını, bana ve diğer Türk bilişimcilerine izah edecektir. Yapacakları açıklamayı dörtgözle bekliyorum.

Bu arada henüz yazamadığım diğer yazıya dair iki sorulu bulmaca:
  • Türkiye'nın aktif büyüklüğüne göre en büyük ilk on bankasından, internet şubesi olanlarının kaç tanesi .NET kullanıyor?
  • Aynı bankalar içinden hangisinin sunucusunun saati bir günden fazla şaşmış?
Referanslar:
[1] Windows NTBugtraq Mailing List
[2] Microsoft emails focus on DR-DOS threat
[3] Microsoft'un Güvenlik linkinin çalışmamasının nedeni, bu sayfanın kodlarının aşağıdaki şekilde oluşu:
      var userAgent = navigator.userAgent;
      var MSIEIndex = userAgent.indexOf("MSIE");
      if (userAgent.indexOf("Win") == -1 ||
      userAgent.indexOf("MSIE") == -1 ||
      userAgent.substring((MSIEIndex + 5),(MSIEIndex + 8)) < 5.5)
      window.location.replace("default.htm");

[4] Dillo'da görüntü aşağıdaki gibi: (büyük görmek için resmin üzerine tıklayınız.)

Görüşler

0
Challenger
Benzer bir şekilde Firefox ile www.microsoft.com adresine girdiğinizde, üst bölümdeki maviden beyaza doğru geçen bölüm görünmüyor. Ancak, aynı yere IE ile girdiğinizde düzgün. Diyeceksiniz ki Mozilla' nın desteklemediği bir şey vardır. Hayır yok. Çünkü microsoft.com altındaki başka bir sayfaya geçtiğinizde sorun yok.
0
ebola
Peki biz iyi niyetli bir kullanıcı olarak ne yapmalıyız? Konuyu Microsoft'a iletip düzeltmelerini istemeliyiz.
Bu durumda ne yaparız? Sayfanın en altındaki bize ulaşın linkine tıklarız..

Da daaa.

Kullanıcımız Firefox oldugu icin hata iletme hakkımız bile yok.
0
FZ
Alternatif öneri, bu mesajı okuyan kişiler birer gün Microsoft Türkiye ofisine telefon edip, "iyi günler, sizin sitenizle ilgili böyle bir durum varmış, elimizdeki gelişmiş web tarayıcıları ile sitenize bakamıyoruz ama filanca tarayıcı ile bakıyoruz, böyle bir kod yazmışsınız ve yani komik duruma düşüyorsunuz, bunun farkında mısınız ve resmi bir açıklama yapacak mısınız?" derse epey dikkat çekici olur! Naçizane bir öneri ;-)
0
bm
t.i.com'a yorum da yazabilirsiniz. Cok sayida insan okuyor orayi. (benim maddi bir alakam yok orayla, teknik altyapisiya da alakam yok aksaklik olursa benden bilmeyin, ama sahibi hakikaten gozunu karartip lafini sakinmayabilen bir insan, kufur filan yazmadiktan sonra basar).
0
Soulblighter
Ayrıca sloganlarında da hata var :)

"Sizin Potensiyeliniz Bizim Tutkumuz". Potensiyel diye bir kelime yok ki Türkçe'de :)

Sanırım bu site aceleye gelmiş... Belki de o JavaScript kodunu da bir yerden kopyala-yapıştır yaparken unutmuşlardır orada.

Yazıyla ilgili şunları söyleyebilirim ki, Microsoft farklı ülkelerde farklı pazarlama teknikleri uyguluyor. Bu olay da aslında bir tür pazarlama tekniği. Çünkü Türk kullanıcısı daha bilinçsiz. Microsoft da ona göre pazarlama yapıyor. Çünkü Microsoft aslında bir yazılım firması değil, bir pazarlama firması.
0
maksu
Şöylede bişi var. Ben işyerinde WinXP altında da iletişim sayfasına ve güvenlik sayfasına ulaşamadım. Ana MS nasıl böyle tarihi bir hata yapabilir. Kırık link koymuşlar yuh dedim. Ama evden gayet güzel aynı sayfaya bağlandım. Hala işyerinde ben o sayfalara bağlanamıyorum. Hala evden gayet rahat giriyorum.
0
FZ
Konu, sadece özgür yazılım modeline göre üretilmiş e-posta yazılımları ile yazılan Linux Elitist listesine de (http://zgp.org/mailman/listinfo/linux-elitists) intikal etmiş durumda!

http://zgp.org/pipermail/linux-elitists/2004-October/010302.html

Özellikle bir ara Linux Journal editörlüğü de yapmış olan Don Marti´nin söylediği sözler çok anlamlı (ben şimdi bunu George Lakoff´un politik dilbilimsel analizlerine de götürürdüm ama kısa keseceğim :)

http://zgp.org/pipermail/linux-elitists/2004-October/010341.html


Never mention anything to the media that seems to come from a position of weakness, or complaining about unfairness on MSFT's part. They know how to handle that, and it only makes them seem more powerful. If your first contact with the media is complaining about JavaScript stuff on their site, that would be counterproductive. What works is to practice the air of "quiet inevitablity" -- you know, "Just as Microsoft Windows replaced CP/M and MS-DOS, Linux is the new thing replacing Microsoft Windows. Isn't progress great, and by the way, check out the tabs on this web browser. Want to try it?"


Yani:


Medya, büyük basına bir haber verirken asla zayıflık belirtisi sergilemeyin ya da MS'nin haksız bir uygulamasından kaynaklanan bir şikayetinizi öne sürmeyin. Bununla nasıl başa çıkacaklarını biliyorlar ve bu onların daha da güçlü görünmelerine yol açıyor. Eğer medya ile ilk temas kurduğunuz anda kalkıp o sitedeki JavaScript hatasından bahsederseniz bu pek işe yaramaz. İşe yarayan şey "sessizce ilerleyen kaçınılmazlık duygusu"nu empoze etmektir, bilirsiniz işte, şöyle bir şey, "Nasıl ki Microsoft Windows CP/M ve MS-DOS silip attı ise Linux da Microsoft Windows'un yerini doğal olarak alacak olan yeni nesil sistemdir. Teknik ilerleme harika bir şey değil mi? Ha bu arada şu web tarayıcısındaki tab sayfalarına bir bakın. Denemek ister misiniz?
0
FZ
Güncelleme (2004-10-21): MS Türkiye'den henüz resmi bir açıklama gelmemiş olmakla birlikte habere konu olan sayfa düzelmiş görünüyor şu anda.
0
ebola
Klasik Microsoft..

sikayet formunun tüm alanları dolmuş olsun diye bir Javascript yazmislar.. "Detay2" dolmadan mesaj atmak mümkün değil. Ama "detay2" yi doldurmakta mukun değil. :-)
Ayni sayfa Explorerda girilince normal geliyor.

http://www.microsoft.com/turkiye/iletisim/sikayet.asp
0
Challenger
Anlaşılan Microsoft' tan birileri FM' yi takip ediyor ve yorumları okuyor. Hem o sorun giderilmiş hem de Soulblighter' ın belirttiği slogan hatası.

0
Soulblighter
Belki de üyelerden biridir :) Mesela sen Challenger, sen ajan olabilir misin? :) Yoksa ben miyim? ehuehuehu

Bakalım Microsoft buraya bir yazı gönderip, durumu açıklayacak mı? Onu merak ediyorum...
0
Challenger
Aklıma birden ortaokul - lise dönemlerimde birisi bir başkasına gizliden bir şey yaptığında, kimin yaptığını anlamak için kullanıldığına sürekli tanık olduğum bir yöntem geldi: "Küfür edelim, çıkar" yöntemi. :D Tabi bu yöntemi ben hiç kullanmamıştım. Bu durumda da kullanılmasını tasnif etmiyorum :)

Şaka bir yana FM' nin, bilişim dünyasına yön veren şirketlerin çalışanları tarafından takip edildiğini bilmek güzel bir şey. En azından burada tartışılanların, konuşulanların ve bir şeylerin doğru olması için harcanan çabalar boşuna gitmediğini tekrar hatırlatıyor.
0
Soulblighter
Kesinlikle haklısın. Demek ki iğne bir yerlere batıyor :)
0
ttk
Merhaba

1. paragraf sonundaki, "tasvip" değil mi ?
0
Challenger
Düzelttiğin için sağol. Bir daha kod yazarken yorum yazmayacağım. Saçmalıyorum işte.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Windows XP de Voodoo Desteğine Son

elrond

Microsoft son çıkan 2502 ve onun hemen arkasından gelen 2505, nam- ı diğer RC1 sürüm Windows XP işletim sisteminden, her tür 3Dfx driver'ını çıkardı.(Voodoo 1-2, 5000, 5500, Benshee vs.)
3Dfx'in Nvidia bünyesine geçmesi ile birlikte gelişen süreçte son darbe MS ten geldi.

Microsoft'tan Mono Yorumu

anonim

Mono projesini ilk duyduğumdan beri içinde beni rahatsız eden birşeyler vardı. Her ne kadar açık kodlu bir proje olsada standartlarının M$ tarafından belirleniyor olması ve onların yararına olacak şekilde bir çok programcının emeğinin harcanması beni rahatsız ediyordu. Sonuçta hiçbir taklit aslının yerini tutamaz ve orjinalinin reklamını yapmaktan öte bir işe yaramaz. Habere gelince...

Windows 2000`de güvenlik açığı

sametc

Microsoft, Windows 2000 işletim sisteminde, hacker'ların bilgisayar sistemlerine girmesine fırsat veren yeni bir güvenlik açığı tespit edildiğini açıklayarak kullanıcıları uyardı. Problemin Windows 2000'i kullanan Amerikan ordusunun bir server'ına yapılan saldırı sonucunda ortaya çıktığı bildirildi.
BBC ve çeşitli internet sitelerinde yayınlanan habere göre, Microsoft problemi "çok ciddi" olarak değerlendirdi ve kullanıcıların Microsoft'un web sitesinden uygun yamayı indirmelerini önerdi.
WWW protokolünü destekleyen işletim sistemindeki açığı kullanan kötü niyetli kişilerin server'ın yönetimini ele geçirebileceği belirtildi. Windows 2000 ile çalışan ve Amerikan ordusunun da kullandığı, farklı kişilerin uzaktan server'a erişimini sağlayan WebDAV programında soruna neden olan açığın hacker'lara davetiye çıkardığına dikkat çekildi.
microsoft=www.microsoft.com/security/security_bulletins/ms03-007.asp
kaynak=www.hurriyetim.com.tr/haber/0,,sid~12@nvid~244227,00.asp

Slashdot'ın gelmiş geçmiş en kötü haberi!

sundance

Yaz aylarında herkes sıcak kumlardan, serin sulara dalarken, yapacak haber bulamayan bazı geek siteleri ;) Microsoft'a virüs bulaştı; diye haber yapabiliyor.

Slashdot okurlarının bir kısmının gelmiş geçmiş en kötü haber diye nitelediği yazıda "Denizaşırı ülkelere gitmiş bir Microsoft çalışanının, ishal olmuş halde geldiğini ve bu virüsün şirket içinde yayıldığı" anlatılıyor.

"Yeter be kardeşim, Micros~1'la bu kadar da uğraşmayın" diyenlere bu haberlik katılıyor, /.'ı kınıyorum.

Gartner Group: IIS`i bırakın !!!

sundance

Fazlamesai ekibi olarak, mümkün olduğunda fanatik kavgaların dışında kalmaya çalıştık. Tartışmasız bu kavgaların en önde gelenlerinden biri işletim sistemi konusunda Microsoft ve Linux arasında... Biz, gerektiği gibi çalışan, minimum problemle, donanımdan maksimum verim alınmasını sağlayan her türlü iyi yazılmış yazılımın hakettiği karşılığı alması gerektiğine inanan tutumumuzu sürdürdük sürdüreceğiz ve ne kimseye gözümüzü kapatmış durumdayız, ne de gözümüz belli birilerinden başkasını görmüyor...

Hal böyleyken ünlü danışmanlık şirketlerinden Gartner Group yayınladığı bir raporla sistem yöneticilerini Code Red ve Nimda gibi virusler yüzünden prestiji oldukça sarsılan Microsoft IIS yerine daha problemsiz web sunucularına geçmeleri konusunda uyardı... Elçiye zeval olmaz