Bilgisayar Konusundaki Batıl İnançlar!

0
anonim
Murat Yıldırımoğlu'nun sitesinde gördüğüm bu yazının bir bölümünü burada paylaşmak istedim. Amacım yeni bir "flame war" a sebep olmak değil. Yalnızca farklı bakış açılarına da bu sitede yer vermek ve tanımak.

"Ne kendini ne karşındakini tanımıyorsan her zaman kayberdersin. Kendini tanıyor karşındakini tanımıyorsan, bir kazanır bir kaybedersin. Hem kendin, hem de karşındakini tanıyorsan, her zaman kazanırsın."
Sun-Tzu; Savaş Sanatı
Microsoft yalnızca iyi pazarlama yaptığı için bir numara olmuştur

1975 yılında kurulan Microsoft’un şu anda dünyanın en büyük yazılım firması ve borsa değeri en yüksek firmalardan birisi olması herkesi şaşırtmaktadır. Bu durumu açıklamaya çalışanlar genelde Microsoft’un en önemli özelliğinin iyi pazarlama yapması olduğunu söylerler. Onlara göre aslında Microsoft’un ürünleri kötüdür, en çok da vasattır ama Microsoft’un pazarlama taktikleri sayesinde Microsoft bunları en yaygın kullanılan ürünler durumuna getirmiştir.

Doğrudur, Microsoft pazarlama alanında çok güçlüdür. 1990 yılında Windows 3.0 için, 1995 yılında Windows 95 için yürüttüğü tanıtım ve pazarlama kampanyaları sektörün en büyük, en pahalı kampanyalarıdır. Ama pahalı kampanyalarla yanlış bir ürünü ne kadar satabilirsiniz ki? Microsoft bir numara çünkü ürünleri iyi ve pazarlaması iyi. Bu ikisinin hep bir arada olması gerek. İyi pazarlama yapamazsanız iyi bir ürünü satamazsınız. Kötü bir ürünü de ne kadar iyi pazarlama yaparsanız yapın yine belli bir miktardan fazla satamazsınız. Ayrıca Microsoft iyi pazarlama yaparken rakiplerinin niçin iddia edildiği gibi çok daha iyi ürünleri iyi pazarlayamadığı ayrı bir merak konusudur.


Microsoft’un ürünleri güvenli değildir

Piyasada Microsoft’un ürünlerinin güvenli olmadığı, Linux ve UNIX işletim sistemleriyle bu işletim sistemleri üzerinde çalışmakta olan ürünlerin daha güvenli olduğu yönünde bir inanç var. Bu da bir batıl inanç. Yapılan testler bütün işletim sistemlerinde çeşitli açıklar bulunduğunu ortaya çıkıyor. Bu açıklar kapatıldığında bütün işletim sistemleri hemen hemen aynı oranda güvenli oluyorlar. Örneğin, bu yakınlarda ortaya çıkan SQL Server solucanı Microsoft’un aylar öncesinde bulup önlemini de aldığı bir açığa dayanıyordu. Microsoft’un bültenleriniz izleyip en son yamaları yükleyenler bu solucandan etkilenmediler.

Microsoft’un ürünleri daha güvensiz görünüyordu çünkü en yaygın ürünler bunlardı. Hacker’lar ve virüs üreticileri de bu ürünleri hedef alıyordu. Linux’un yaygınlaşmasıyla birlikte Linux da bu kesimin hedefi haline geldi. Biraz araştırma yapınca Linux için üretilmiş virüsleri ya da saldırıları bulabiliyoruz. Bunların sayısı halen çok değil çünkü bütün patırtıya karşın Linux halen Microsoft işletim sistemleriyle karşılaştırılabilir yaygınlıkta değil. Ayrıca Linux’un en büyük avantajı olan açık kodlu mimari aslında virüs üreticileri ve hacker’lar için de büyük avantaj sağlıyor. Öyle ya, işletim sisteminin ve programların kodunu görebilen kötü niyetli bir kişiyseniz o ürünleri anlayıp onlara yönelik daha yıkıcı virüsler üretebilir, daha yıkıcı saldırılar planlayabilirsiniz. Sonuç olarak Microsoft ürünleri de diğer ürünler kadar güvenlidir diyebiliriz.


Microsoft’un yazılımcıları iyi değildir, iyi yazılım üretemezler.

Bu da Türkiye’deki yaygın inançlardan birisi. Bu iddianın da aslı astarı yok. Microsoft’ta şu anda dünyaca ünlü yazılımcılar bulunuyor. Bir tanesi Richard Rashid. UNIX dünyasında çok bilinen Mach işletim sisteminin en önemli tasarımcılarından birisi. Diğeri Dave Cutler. Digital Eqipment’da ondan fazla işletim sisteminin yazımında bulunmuş birisi. Microsoft tarafından ilk sürümü 1993 yılından çıkartılan Windows NT işletim sisteminin baş tasarımcısı. Bir başkası, ilk grafik arayüzlü işletim sistemlerinden birisinin tasarımında bulunan ve değişken adlarının yazımı için Hungarian notation (Macar kuralı) şeklinde bir ekol oluşturan Charles Smonyi. Bu üçü yalnızca bir örnek. Microsoft, genç ve yaşlı çok sayıda dahi programcıyı barındırıyor. Bu yazılımcılar görülmemiş bir hızla en üst kalitede yazılımlar üretiyorlar.

Görüşler

0
FZ
Şu uzakdoğu, Çin, Japon, vs. kültürlerinin yaptığı pazarlamanın yüzde birini biz Anadolu kültürü için yapsa idik herhalde çok daha zengin bir ülkede yaşıyor olurduk. Sun-Tzu gibilere ne zaman referansta bulunulsa aklıma bu gelir.

Gelelim yazıya, son zamanlarda okudum en eğlenceli yazılardan biri. Ancak eğlenceli olması yanlışları barındırdığı gerçeğini değiştirmiyor:

Microsoft'un bültenleriniz izleyip en son yamaları yükleyenler bu solucandan etkilenmediler.

Söyleye söyleye dilimizde tüy bitti, söz konusu solucandan Microsoft şirketinin kendisi bile yani SQL Server üreticisi şirket bile etkilendi. Hal bu iken insanlara "bana ne yahu, yama yükleseydin" diye kızmak çok anlamlı değil. Tabii ki yama yüklenmeli ama bu işin o kadar basit ve kolay olmadığı da aşikar, baksanıza evsahibi bile 1-0 yenik düşmüş ;-)

Microsoft'un ürünleri daha güvensiz görünüyordu çünkü en yaygın ürünler bunlardı. Hackerlar ve virüs üreticileri de bu ürünleri hedef alıyordu. Linuxun yaygınlaşmasıyla birlikte Linux da bu kesimin hedefi haline geldi. Biraz araştırma yapınca Linux için üretilmiş virüsleri ya da saldırıları bulabiliyoruz. Bunların sayısı halen çok değil çünkü bütün patırtıya karşın Linux halen Microsoft işletim sistemleriyle karşılaştırılabilir yaygınlıkta değil.

Zayıf argüman. Internet'teki pek çok kritik sunucu, router, firewall, vs. UNIX tabanlı sistemler kullanıyor. Bu, kötü niyetli kişilerin ağızlarının suyunu akıtmak için yeterli değil mi?

Bu sadece teknoloji değil aynı zamanda mantalite meselesi, bir GNU/Linux sisteminin kullanıcıya sunduğu kullanım kültürü ile Windows'unki farklı. Söz gelimi Debian GNU/Linux kullanan bir insan sağdan soldan shareware, freeware, cracked yazılım arakamakla vakit kaybetmiyor, gidip resmi paketleri kuruyor yani didik didik edilmiş yazılım paketlerini (hemen hemen her konu ile ilgili toplamda 15.000 kadar yazılım paketi var Debian yazılım deposunda!).


Ayrıca Linux'un en büyük avantajı olan açık kodlu mimari aslında virüs üreticileri ve hacker’lar için de büyük avantaj sağlıyor. Öyle ya, işletim sisteminin ve programların kodunu görebilen kötü niyetli bir kişiyseniz o ürünleri anlayıp onlara yönelik daha yıkıcı virüsler üretebilir, daha yıkıcı saldırılar planlayabilirsiniz.


Bruce Schneier gibi dünya çapında saygın güvenlik uzmanlarının dilinde tüy bitti şu sözü tekrar ede ede: "Security through obscurity does not work". Yani bir şeyi gizleyerek onu güvenli kılmanız pek mümkün değil, bilakis bir sistemin iç işleyişi ne kadar açık ise o kadar çok kişi onu o kadar çok didik eder ve bir hata varsa bu çok daha kolay belli olur, insanlar bunun üstünü örtemez. Yazının başındaki argümana dönelim, neden kritik sunuculara karşı başarılı saldırı oranı daha yüksek değil? Bunlar iç işleyişleri kamuya açık sistemler.

Microsoft, genç ve yaşlı çok sayıda dahi programcıyı barındırıyor.

Doğru. Aksini düşünen varsa bilgisayar dünyasını sadece oturduğu yerden takip eden yeni yetme bir amatördür zaten.

Bu yazılımcılar görülmemiş bir hızla en üst kalitede yazılımlar üretiyorlar.

Biraz daha yavaş (!) olsalar belki daha iyi olacak, nedense bazı insanlar söz konusu yazılımların birazcık (!) daha kaliteli olmasını arzuluyorlar, bir de piyasa kaygısı ile yangından mal kaçırır gibi alelacele çıkarılmamasını. Çok şey değil bunu istemek herhalde.

0
o_ozardic
Yasaklayın bu rekalmı ve reklamcıyı.. tüketiciyi kandırıyor..reklam özdenetim kurulu nerdesin ?

öte yandan aziz FZ, demişsin ki:
"Biraz daha yavaş olsalar daha iyi olacak"

pazarlama kurdu bu adamın derdi bi an önce pazarı kapmak değil mi? pazarı kaparsın ondan sonra yamayı ve teknik desteği ve eğitimi de satarsın. ona göre iyisi o, ne de olsa sıcak para, bol, memnun ve müşteri ... :)
üstelik halinden de memnun çoğu. ne de olsa destek veren var..
microsoft bozuk buzdolabı satsa yine müşteri bulur :)
0
fsniper
Kusura bakma nightwalker ama flame yaratmaması mümkün değil ki :) Yazının tamamı incelendiğinde yazının hatalarla dolu olduğu ve MS sempatizanı bir yazardan geldiği ortada. Kişinin diğer yazıları incelendiğinde kendi çalışma alanını geniş tutabilmek için sürekli olara Linux a açısından atıp tuttuğu ortada.
0
simor
Bu yazıyı aylar önce başka bir linkte okumuştum.
Linki bookmark yapmaya bile gerek görmemişim.
Buraya konulmaması gereken bir yazı bence.
Farklı fikirler üretmesi ve hepimizde olabilecek yanlış bilmeleri ve bilmemeleri bile uyandıramayacak kadar yanlışlarla ve yalanlarla dolu ne yazıkki. Bunu yazan arkadaşın kendi sitesinde tek yönlü yayınlaması ve bir ortak tartışma platformu barındırmaması (bilerek veya bilmeyerek), bu konuda saplantılı bir şahıs olduğunu gösteriyor bence. Ordaki yanlışları düzeltmek ve cevap vermeyi bir zaman kaybı olarak görüyorum. Bazıları tartışmaya açık olabilir ama çoğu teknik gerçeklerin çarpıtılmış halleri.
0
bm
Zamaninda bu yazarla yazismistim ben. Burada problem bakis acisi problemi degil. Ne tarihi ne de bahsettigi konulari anlamadigi icin yanlis yaziyor. Yani objektif yanlislik azimsanmayacak miktarda.

Mesela "Microsoft yalnızca iyi pazarlama yaptığı için bir numara olmuştur" yanlis tabi, MS kendisine cikan IBM sozlesme gafi piyangosunu o memleket icin illegal olan seyleri defaatle yaparak buyumustur. Bunun delilleri mahkeme kayitlarinda vs. mevcut.

"Microsoft’un ürünleri güvenli değildir" ozellikle bu yazi yazildigi zaman kesinlikle dogruydu. Acik kod icin soyledigi cocukca. Burada saygi gosterilecek bir bakis acisi yok.

Rashid, Simonyi ve Cutler'in aptal oldugunu iddia edecek hali yok kimsenin. "Microsoft’un yazılımcıları iyi değildir, iyi yazılım üretemezler" yanlis, gayet tabi iyi yazilimcilari vardir. O iddia yanlis oldugu gibi, verilen cevap da yanlis. Sirket kulturu zeki insanlardan ancak satilabilir nitelikte yazilim cikartiyor, idare de politika olarak buna karismiyor cunku baska hesaplar pesinde. Problem orada. Simonyi'nin Macar kurali'nin ekol olmasi, (kimse?) o sarkicinin 'neremi neremi' demesinin ekol olmasindan farkli degil. Evet ekol (belki sarkici baglaminda 'mektep' desek daha dogru olur), ne var? Ayrica "görülmemiş bir hızla" diyenlerin gayet tabi evvelce neyi gorduklerini bilmemiz lazim.

Bu yazar esasinda (diger seylerini okudugunuzda) zeki ve iyi niyetli oldugunu belli ediyor. Ama belli ki birseyler eksik kalmis yetismesinde.
0
aRda_
Tumuyle mantiksiz ve dar goruslu bir zatin dusunceleri oldugu yazinin ilk cumlelerinde kendisini belli ediyor. Zat, kendisini ulkenin en isi bilgisayar kullanicisi oldugunu falan saniyor sanirim. Ki sitesindeki cogu yazida fazlaca atip tutmus. Ornegin; bu adresde [www.muratyildirimoglu.com] Uludag projesinin -U'sunu bile bilmeyen, Allah bilir eposta listelerine uye dahi olmamis, uludag.org.tr diye bir web sitesinden habersiz, ancak sirf Linux'a biseyler sallamak adina sozde elestirisinde "Verilen bilgilere göre TÜBİTAK-Uludağ projesinin ilk masaüstü sürümü 2004 yılı sonunda tamamlanacak. Yani, bu proje halen tasarım halinde. Gerçekleşen hiçbir şey yok. Henüz tasarım halindeki bir projeye, henüz hiç bir şeyin ortaya çıkarılmadığı bir projeye nasıl olur da en başarılı proje ödülü verilir?" diyerek, bu bilgisizligini kat bi kat gosterme cesareti sergilenmistir... Soz konusu kisisel sitede de yazdigi uzerine hayatini tekelci bir sirketin(ismi lazim degil) kurucusu ve baskanina hayrani olarak geciren "birisi"nden baska bisey degildir. Neredeyse tum bagimsiz kaynaklarda Apache sunucusunun dunyada en cok kullanilan sunucu oldugu apacik belli iken bu zat gitmis MS destekcisi bir siteden [www.winnetmag.com] aldigi haberle MS sunucularinin dunyada en cok kullanilan sunucu oldugu ruyasina kapilmis... Ayrica da ayni zat, satislarinda MS urunlerini satmayan veya lisansli ancak MS Turkiye ile pek ilgisi olmayan firmalari yalanci diyerek [www.muratyildirimoglu.com] hic bir somut kaniti olmayan bir yalancilikta bulunmus... Elbette dusmani dostundan daha iyi tanimak gerekiyor...Ancak boyle bilgi(sizlik)lerle bosa vakit gecicegine sahsen birkac komut daha fazla yazarim cok daha iyi.. En azindan bu akillilara cevap verince veya gereksiz bir yazisini boyle bir siteye haber yapinca kendisini bisey sanmasinlar...
0
ebola
Komik bir adam.

Sitesinde aslinda IDE ile SCSI'nin arasinda fark olmadiğı eger RPM leri esitse ayni performansta olacagini iddia ediyor.
Dogru eger openoffice kullanıyorsanız bir fark hissetmezsiniz. Gelsin bakalim bir web serverda 86 degisik bilgisayar Apache'ye baglanmaya calisirken 15 bilgisayarda MySQL de sorgu yapmaya calışssın. IDE ve SCSI aynı performansı verebilecekmi?

Ayrıca sosyal konularada el atmış

Halbuki bilimsel incelemeler, hesaplar Amerika'nın örneğin Türkiye'yi sömürmediğini ortaya koyuyor.


Yunanlılar Dostmudur?
Ben sorunun Yunan halkından kaynaklandığını düşünüyorum. Yunan halkı Türklere karşı kin ve nefret besliyor.
( biz ise sütten çıkmış ak kaşıkmışız)
0
robertosmix
M$'un bu taktikleri, artık öyle her yerde, özellikle fazlamesai.net gibi bir sitede yemez artık. Taktik şudur: alırsın M$ hayranı bir amatörü, yazdırırsın övgü dolu sözleri, dağıtırsın 7 cihana. Al sana M$ meraklısı bir sürü amatör daha. Peki BSD'yi yada linux'u övecek amatörler nerde?

Sun-Tzu'dan alınan sözler gayet güzel. Ancak bilmek sadece ordan burdan okuyarak edinilecek bir eylem değil. Aklın devreye girmesi bu noktada çok önemli, ve bu gibi pazarlama uzmanları tarafından en çok üstü örtülmeye çalışılan bir eylem.

Bir yazılım firmasını tanımak için kimleri çalıştırdığını, yada ne kadar para kazandığını yada nasıl pazarlama yaptığını bilmekten çok, neyi sattığını bilmek daha önemli. M$ ne satıyor? İşletim Sistemi, Masaüstü uygulamaları, Oyunlar, Ofis yazılımları vs. Bütün bu uygulamaları piyasadan çektiğiniz zaman M$ yazılımlarının gerçekten iyi iş yaptığını/yaptıklarını görürüz. Bunu koyu bir GNU taraftarı olarak söylüyorum

Ama artık yavaş yavaş, iyi iş yapan M$ ürünlerini aratmayacak açık kaynak kodlu ürünler piyasaya çıkmakta. Asıl sorun, M$'un pazarlama stratejilerini kullanarak bu yöntemlerle, insanların akıllarını çelmeye yönelik davranışlar göstermesi. M$ uzun vadede para kaybedecek, bu kesin. Çünkü milyar dolarlık bir firma olarak kar marjını kısmaya başladığınız anda, geri sayım da başlamış demektir. M$, (denize düşen, yılana sarılır hesabı) bu yöntemlerle (yazar satın alma, iyi iş yapana b.k atma) sonu, uzatmaya çalışıyor. Hepsi bu.

M$ tabii ki iyi programcılarla çalışacak. Çünkü, saatine 150$ verirsen herhangi bir programcıya, o programcı kim olursa olsun, aklında ne GNU kalır, nede idealleri. Çünkü bakmak zorunda olduğu bir eşi, çocukları ve onları gelecekleri var. :) Ama nereye kadar? M$ düşen kar marjını sermayeden'mi karşılayacak? Hiç sanmıyorum. Karşılasa bile her sermayeninde bir limiti vardır şüphesiz.Diyeceğim uzun vadede M$ iflasa sürükleniyor.

Ayrıca şu pazarlama metnindeki bazı tilkice tanımları da açıkca göstermek istiyorum. Bu tanımlar sektörde çok fazla bilgi sahibi olmayan kimselerin kolayca kanabileceği tipte şeyler. Tabii yorum yapmadan edemedim.

borsa değeri en yüksek firmalardan birisi olması herkesi şaşırtmaktadır
Şaşıran varmı?

pazarlama kampanyaları sektörün en büyük, en pahalı kampanyalarıdır.
İyi ürünlerin kendilerini pazarladığına inanırdım hep. Vah ki ne vah.

Bu durumu açıklamaya çalışanlar
Kimler?

Linux ve UNIX işletim sistemleriyle bu işletim sistemleri üzerinde çalışmakta olan ürünlerin daha güvenli olduğu yönünde bir inanç var. Bu da bir batıl inanç.
İnanç, batıl inanç?

Yapılan testler bütün işletim sistemlerinde çeşitli açıklar bulunduğunu ortaya çıkıyor
OpenBSD 3.1?? yada 3.2?? FreeBSD 4.10?

SQL Server solucanı Microsoft’un aylar öncesinde bulup önlemini de aldığı bir açığa dayanıyordu
Evet o yüzden, bir çok sql Server kullanıcısı microsoft'a dava açtı.

Biraz araştırma yapınca Linux için üretilmiş virüsleri ya da saldırıları bulabiliyoruz
Biraz araştırma? Linux için üretilmiş saldırılar?

Microsoft ürünleri de diğer ürünler kadar güvenlidir diyebiliriz
Diyemeyiz.

Linux halen Microsoft işletim sistemleriyle karşılaştırılabilir yaygınlıkta değil
halen mi henüz mü?

dünyaca ünlü yazılımcılar
hahaha!! Benim bildiğim dünyaca ünlü tek yazılımcı Neo'dur.

UNIX dünyasında çok bilinen Mach işletim sistemi
Mach işletim sistemi UNIX dünyasında çok bilinmez. Aynen OpenBSD kullanıcıların Pittbull'u bilmediği gibi.


ondan fazla işletim sisteminin yazımında bulunmuş birisi
Aynı işletim sisteminin 12 farklı versiyonundan bahsediyor.

ilk grafik arayüzlü işletim sistemlerinden birisinin tasarımında bulunan ve değişken adlarının yazımı için Hungarian notation (Macar kuralı) şeklinde bir ekol oluşturan Charles Smonyi
Yalnız bahsedilen işletim sistemi binlercesinden biri. Ayrıca Macar kuralı artık kullanılmamakta.

görülmemiş bir hızla en üst kalitede yazılımlar üretiyorlar
Hakkaten göremiyoruz.

dahi programcılar
Dahiliği programcılıkla bütünleştirmek mükemmel bir fikir bence. 0 ve 1 ile yazıyorlardı dimi kodları?


REKLAMLARI İZLEDİNİZ
0
loker
Dünyanın en zengin bilmemkaçıncısı sıfatıyla hatırlanan iki kişinin şirketi dünya bilişim tekeli olduysa ve adamların sistemleri yüzünden iki ayda bir felaket haberleri okuyorsak (virütik-solucanlı saldırılar, havaalanı sistemi benzeri örnekler vs.) ve bu adamlar standartları konsesüslere rağmen kendi kafalarına göre değiştirip anti-tekel davalarına 'bize komaz, parasını veriririz' şımarıklığında yaklaşıyorlarsa insanın aklına gelmesi gereken kavram ahlak iken bu arkadaşın aklına gelen kavram hayranlık olmuş ben daha ne diyeyim...

Ben Steve amcanın istanbul gezisi haberleri sırasında 'eğer parasını ödediğim bir windows sistem kullansaydım (kullanan arkadaşlar referansımdır) ve 'o' sorunlarla uğraşıyor olsaydım gider o 'yat'ı batırırdım' demiştim.... Kabataş'tan (semt ölçeğinde) daha büyük olmasına az kalmış bir yatla dünyayı gezen bir adam var ve bunu windows kullananlara (korsan bile olsa) borçlu dersek abartmış oluruz ama şunu diyebiliriz... Bu adam bu zenginliği kalkıp kendisine (ya da ağababası willy'e...) hayran olabilecek kadar romantik bu gibi arkadaşlara borçlu...

Kapitalizmin öngörülememiş (ne kendi yandaşlarınca ne de marxist analistlerce) bir bileşenidir bu herhalde... Üretim ve üretici nesnelere hayran olabilmek... Duyguları aslında araç olması gerekenlerle harmanlayabilen muhteşem bir akıl oyunu... Yıllar önce bir AIESEC gezisinde fabrikaya ağzı açık bakan onlarca işletme öğrencisini hatırlıyorum... Gücü gördüklerini ve çok etkilendiklerini söylemişlerdi... Benimse tek gördüğüm bulaşık makinası taşıyan yürüyen bantlardı... O gibi adamların sonunu da FightClub filminin başında görüyoruz işte, ying-yang şeklinde sehpalar falan... Kızarmış ekmek, peynir ve kahveden oluşan bir kahvaltıyı otelde yapıp elit oldu diye 30 milyon para verebilen zihniyetin ayıplanmamsını, yadırganmamasını, dışlanmamasını sağlayan beğeni bu işte...

O gün de olayın açıklaması için Keynes, Marx, Habermas falan değil Freud, Lacan falan okumak gerekir diye düşünüp uzaklaşmıştım... Aha çıktı bir bir tane daha...

Adam yarım çalışan sistem satıp milyarder oluyor, amca da boncuk varmış gibi ona hayran oluyor... Bizim de çok vaktimiz var ya, oturmuş adamı tartışıyoruz... Ya salıverin küçük enişteyi oynasın.... Hiç mi işimiz yok...

not: Evet aslında meraklı ve az bilgili yeni kullanıcılar yanlışlıkla bu adamı okursa tehlikeli olur ama buna bu sitede tartışma yaparak engel olabileceğimize inanmıyorum, kendimize zarar veriyoruz... zarar dediğim amcanın ifadeleri... akıllara zarar...
0
Nightwalker
Bu yazıyı aylar önce başka bir linkte okumuştum. Linki bookmark yapmaya bile gerek görmemişim. Buraya konulmaması gereken bir yazı bence. Farklı fikirler üretmesi ve hepimizde olabilecek yanlış bilmeleri ve bilmemeleri bile uyandıramayacak kadar yanlışlarla ve yalanlarla dolu ne yazıkki. Bunu yazan arkadaşın kendi sitesinde tek yönlü yayınlaması ve bir ortak tartışma platformu barındırmaması (bilerek veya bilmeyerek), bu konuda saplantılı bir şahıs olduğunu gösteriyor bence. Ordaki yanlışları düzeltmek ve cevap vermeyi bir zaman kaybı olarak görüyorum. Bazıları tartışmaya açık olabilir ama çoğu teknik gerçeklerin çarpıtılmış halleri.


Elbette dusmani dostundan daha iyi tanimak gerekiyor...Ancak boyle bilgi(sizlik)lerle bosa vakit gecicegine sahsen birkac komut daha fazla yazarim cok daha iyi.. En azindan bu akillilara cevap verince veya gereksiz bir yazisini boyle bir siteye haber yapinca kendisini bisey sanmasinlar...


not: Evet aslında meraklı ve az bilgili yeni kullanıcılar yanlışlıkla bu adamı okursa tehlikeli olur ama buna bu sitede tartışma yaparak engel olabileceğimize inanmıyorum, kendimize zarar veriyoruz... zarar dediğim amcanın ifadeleri... akıllara zarar


Haber yaptığım yazıda geçenler, GNU/Linux konusunda yeni ancak m$ sistemlere alışkın bir çok kullanıcıyı ikna edebilecek cümleler. Bu tip iddalara cevap verilmesi bence önemli. Çünkü M$ veya yanlıları bu tip iddaları her ortamda dolaylı veya dolaysız dile getiriyorlar. Bunlara inanıp inanmamanın akıldan çok bilgi ile ilgisi var. Bir çok büyük üniversitemizin yöneticileri "Açık kodlu yazılımların kodu ortada olduğundan güvensizdir." argümanını çok rahat benimseyebiliyorlar.

Billgisayar bilimlerinde okuyan öğrenciler M$ .net ile ölüyü diriltirsiniz dese inanacak durumdalar.

Bu tip adamların kendilerini birşey sanmaları için buraya haber olmalarına gerek yok. Olsalarda olmasalarda kendi dünyalarında virüsleri ve spywareleri ile mutlu mesut yaşıyorlar.

Ancak bu siteyi takip eden ve GNU/linux dünyasına yeni giren insanları bu tip iddalar konusunda bilgilendirmek bizim en önemli sorumluluğumuzdur bence. Bir deyim vardır, "Tok açın halinden anlamaz " diye (bakın bu sun-tzu'dan değil işte :) ) Bizler de M$'nin bu komik iddalarını görünce gülüyoruz ama bu iddaları çok ciddiye alan büyük bir kesim var. Ve sıradan kullanıcılardan oluşan bu büyük kesim (ki bir bölümü kurumların karar mekanizmalarını ellerinde bulunduruyorlar ) M$ imparatorluğunun gücünü aldığı " tebaa " yı oluşturuyor.

Son olarak bu site de yayınlanan ve GNU/Linux'a gönül vermiş herkesin aklında tutması gereken bu [www.fazlamesai.net] makaleyi bir kez daha okumanızı istirham edeceğim.
0
simor
Haklısınız...
"Buraya konulmaması gereken bir yazı bence"
derken, siz bişey buldum nasılsa arkadan eğlence çıkar adına koymadığınızı biliyorum. Zaten fazlamesai böyle biryer değil. Evet dediğiniz doğru , balon bile olsa yarı cahil ve aynı zamanda burayı okuyan insanları bilgilendirmek açısından böyle kaliteli bireyerde tatrtışılması doğru. Fakat burayı da anarşist linuxcu unixçi kahvesi gibi görenler çok (sizin doğru tespit ettiğiniz akademisyenleri bende çok yakından biliyorum ) Ben bu tür yazılara tepkilerin daha mantıklı ve az reaksiyon gösterilmesi taraftarı olduğum için çok keskin bir şekilde kesip attım. Belki benim mesajım cevizli baklavanın üstündeki kaymak misali.:) Zaten işin aslı iddia olduğu için midemi bulandırıyor maalesef. Bilimsel tartışmaların uzağında çoğu katı teknik gerçekleri iddia kisvesine büründürüp fikir teatisi şablonunda yazmış olduğu için fazla tartışmaya gerek görmediğimi anlatmak istedim. Hep kısa yazıyorum özür dilerim. Malum news grubundan kalma bir paranoya heralde. Orda insanlar demagoji batağına saplandıkları için hep kaçarım açıklayıcı ve doğal olarak uzun yazmaktan.
0
loker
Tamam haklısın son kullanıcılar açısında böyle adamlar tehlikeli ama bunun sonu yok ki... Adam açmış web sitesini 'bunları bilin' diye tayyareden yazmış işte... Buna cevabı fazlamesai.net'te verince orayı okuyanların objektif bilgi almaları açısından bir işlem yapmış olamıyorsun ki...

Zaten ismiyle domain alıp vesikalık fotoğrafının altına bill gates'e hayran olduğunu söyleyen bir adamın sitesinden bilgisayarla ilgili bilgi alan varsa sen ben o adamla iletişim kuramayız zaten... ben primat alfabesi bilmiyorum şahsen...
0
maksu
Niye bu konuya yorum yazan herkes kendini MS i kötülemekle vazifeli biliyor. kötülemezse FM'den mi atılacak.

MS iyi para verdiği için dahi yazılımcılar çalıştırıyor kabul ediyoruz peki sırf MS 'de çalışma aptallığını gösterdikleri için bu dahi yazılımcıların ürettikleri ürünler iğrenç mi oluyor bu durumda.
0
bm
Igrenclik dediginiz, urun felsefesi, bilgisayar kullanma sekli farklarindan ve ticari munasebet icine girilen sirketlerin aliciya davranis tarzinin iticiliginden kaynaklaniyor.

Mesela 'elimi surmeden anti virus guncellemesi yapiyorum ne guzel' diyen bir MS'ci arkadas var burada, bu bana komik geliyor cunku anti-virus komik geliyor!

Ayni sekilde yakin zamana kadar bir 'format atma' kulturu vardi MS kullanicilari arasinda, bu da bana komik geliyor cunku 15-16 senedir benim sahsi dizin yapim degismedi. Boyle bir sifirlayayim da bugun/bu surumde MS'in bana yaptirmak istedigi sekle sokayim (once c: sonra c--neyse artik--desktop sonra c:--baska birsey ve kullanici ismi --) diye bir derdim olmadi. Bunu duyunca kusura bakmayin komik geliyor bana. Cunku ben formati yeni disk alinca kullaniyorum sadece senelerdir. 2004 senesinde hala disklere isim verilmesi de komik geliyor.

Bunlarin hicbiri asagilama amacli soylenen seyler degil, memleketin durumu malum, kimse de cok sansli degilse bunlari bilecegi/ogrencegi ortamlarda bulunmadi diye ayiplanacak degil. Esas isi bilisim olmayip da PC kullanicisiyken ister istemez bilisime bulasmis kisilerden zaten boyle bir perspektife sahip olmalari beklenmemeli. Tepkiyi ceken, kendi ufuklari dunyayi kapsiyormus gibi yapip o gun MS'in dusundurmek istedigi seyleri Allah'in emriymis gibi tekrar edenler. Modern bilisimin en az 1940lara uzanan bir tarihi var, MS'in teknolojide en azindan yaygin piyasada _ciddi_ sekilde ortaya cikisi buyuk olcude NT 4.0 ile olmustur. Sene kacdi? 96 belki. Ondan evvel? IBM'in akilsizligi (MS-DOS'u bagimsiz satma zini vermesi), MS'in illegal metodlarla yuklensin yuklenmesin MS-DOS icin satilan kutu basina para almasi vs. seklinde gelirini buyuten teknolojisi kit bir sirketti Mikrosoft.

Teknolojik olarak Silikon Vadisinde nefret edilen sirketlerin de basinda gelir, cunku kendi alanlarina yakin bir yerde yeni bir teknoloji gorduklerinde hemen 'biz daha iyisini yapmak uzereyiz' diye bir balon ucurup o teknolojinin sahibi sirketin kaynak bulmasina engel olurlar. Bunun bos bir tehdit olmadigi da, web ilk yayilmaya baslandiginda iddia attikleri 'bizim elimizde blackbird (galiba) diye bir teknoloji var' yalani komik ve bos cikmasina ragmen onu takip eden 5 sene icinde netscapei ezmeleri olarak gosterilebilir. MS nicin IE icin hokkabazlik yapip windowsun parcasi diye bedava veriyor ama Word icin para aliyor bir dusunurseniz, burada 'ustunlugun' teknoloji degil tekel+hazir parada oldugunu goreceksiniz.

Linux/MS meselesi gibi gorunmesinin sebebi biraz daha genis perspektiften konulara hakim olabilecek imkanlari bulanlarin yaygin kullanimdaki sistemlerden Linux veya simdilerde biraz da Mac OS-X tercih etmeleri. Belki o zamana kadar 40 degisik derleyiciyle calismis bir insan olarak bir is icin MS'in ***irici Visual studio 6.0 paketini kurarken, ille de MSIE takacaksin dendiginde ben 'yuksek teknoloji evet, bak dokumantasyon icin elbette en bi sahane trayici lazim' degil, 'bu adamlarin devamli musterileri bu derece esek yerine konmaya nasil razi geliyorlar' demistim mesela. Cunku derleyici kurarken girtlagimdan editor ittirilmesini, editor kurarken elimi kolumu baglayip sistemini degistirecek su ikinci programi kurmazsan kendimi kurmuyorum demesinin makul olmadigini anlayabiliyorum. Siz de ayni sanslara sahip olsaydiniz, siz de oyle dusunecektiniz. Benzer durumda bilisimde hayati MSle baslamis olanlar elbette farkli birsey soyluyorlardir cunku alismislardir. Ben dosya kaybeden editoru MS ortaminda gordum, dosya kaybetmemenin yeni verson ittirmek icin kullanilmasina bagirilmamasini da.

Bu arada bu islere yeni baslayan gencler, linuxa meyledince iyi kotu cok eskilere dayanan bir tarz ve felsefeyi de benimsiyorlar. Fikir beyan ederken MS kullanicisina itici gelen ifadeler kullanmalarinin sebebi bu olsa gerek. Bu arada net ortamlarinda kisilerin karsi karsiya olsalar kullanmayacaklari ifade vs.yi kullanabilir olmalari elbette durumu biraz daha uzlasilmaz hale getirebiliyor.

Bu deha filani da cok buyutmeyin, evet o buyuklukte bir sirketin ana konusunda aptal insanlari calistiriyor olmasi dusunulemez, ama bazi seyler tarz meselesi. Zeki insanlari toplayip 'yapabileceginiz en iyi seyi yapin' demek baska, 'ana amacimiz tekelimizi devam ettirip insanlari 2-3 senede bir bizden ayni mallari tekrar almaya zorlamaktir, hadi zeki calisanlarimiz, elinizden geleni yapin' demek baska.

Bu arada ben burada yeni olmama ragmen, FM'den kimsenin atilacagini dusunmesine sebep olacak bir tarz gormedim. Oyle bir yer degil burasi. Etmeyin.
0
loker
Yakın zamanda ya bu forumda ya da bir bilgisayar dergisinde okuduğum bir haber ve yorumlar da benzeri bir tartışmaya yol açıyordu... Projesi ile mucizeler yaratmış bir sistem tasarımcısını alıp şirketinizde yeterli yükseklikte bir pozisyona koymanız, o beyinin sizin şirkette de aynı verimle çalışacağı anlamına gelmez diyordu... Şimdi hatırladım sanırım haftasonu verilen İK eklerinden birindeydi... Şirketler arası yaratıcı beyin transferlerini biyolojik anlamdaki organ nakline benzeterek 'bazen şirket o beyni kabul etmez' demişler... Bütün bunların yanında adam dahi diye (ki bunun ispatı ya da ölçütü yok...) her yaptığı iş muhteşem olacak diye bir kural da yok zaten... Lüzumsız tartışmalar...

Şimdiye kadar linux'la ilgili tartışma çıktığında bir insan ismi anıldığını hatırlayan var mı? Richard Stallman'ın uçukluğu, Linus Torvalds'ın zekası, Ian Murdock'ın sempatisi ya da başka herhangi bir insanın herhangi bir özelliğinden bahsedilerek neden Linux'un iyi olduğunu ispatlamaya çalışan birine rastladınız mı?

Linux iyi olduğu için iyi olduğu kolayca anlatılabilir ve ispatlanabilir... Bunun yanında çok sevilesi bir felsefeye ve bu felsefeyi geliştiren sevimli çatlak insanlara sahiptir ama bu onun içinde olunca yaşanan güzel bir yönüdür bir artısı değil...

Bırakın muhteşem patronlarının özellikleriyle hergünlerini harcadıkları sistemi savunmaya çalışanları... Kraldan çok kralcı diye bir laf var... Düşünün ki 800 yıldır kullanımda olabilir... Bu kadar eski bir dert bu insanlar... (Hani Hakandan çok Hakancı falan olsa bi üçyüz yıl daha geriye giderdi hatta ;-))
0
malkocoglu_2
Hay allah, tam genel anlamda teknolojik batil inanclar uzerine bir yazi yazmayi dusunurken bunu gordum. Mesela cep telefonlari ABS frenleri bozmaz, laptop'lar sadece ucak kalkar ve inerken kullanilmaz (cahil densizin teki yolculuk sirasinda sahsima laptop'u kapattirmaya kalkismisti, ilkokul 3. egitimi ile nasil boyle konularda baskasina karismakta guc bulabiliyorlar anlamiyorum).

Neyse, yukaridaki yazi, derinlik olarak 2. katman asagi inmis (1. seviye "MS kotudur". 2'de "aslinda o kadar kotu degil belki" gibi degisik olunmaya calisilir)., 3. ve 4. seviyelerde MS'in "hakikaten hakikaten" Unix ve buyuk sistemlerle ugrasanlar tarafindan niye sevilmedigi anlasilacaktir. Su "dahi" MS programcilarindan biri MS'den cikip bizim eski sirkete geldi. "Niye ciktin?" sorusuna, "tasindim, alan degistirmek istedim,vs..vs.." gibi cevaplardan sonra, "bir de tabii, sonucta Microsoft' deyivermisti, Ingilizce olarak "and you know, it's Microsoft". Bitirici cumlenin yanina hafiften bir bilir gulumseme de ekleyiniz.

MS aslinda bir secim yapmistir, teknolojik ve stratejik yon olarak yani... Bu secim son derece masaustu piyasasina uygun ve piyasayi tekellestirme amaci ile uygun bir secimdir. Bu secime gore, masaustu kodlarinda piyasaya cabuk cikarak (hata dolu da olsa) ve bir onceki tekel uzerinden bir sonraki uzerinde tekel kurmasini saglayarak MS'in buyumesini saglamistir, ilk tekel bilindigi uzere DOS'tur, sonra Windows, Office, vs..

Fakat bu yaptiklari secim, servis tarafi programcilarini tatmin edecek kalitede, uzun sure ayakta kuracak sekilde calisacak programlara sebebiyet vermiyor. Bunda akilli MS programcilarinin sucu yok. Stratejik hata (ya da secim) taktik hareketlerle kurtarilmaz.

Yani, her seyi kendi uygun kutusuna koymak lazim: MS, masaustu programlar ureten sirketler kutusuna, digerleri diger kutulara... Bu kutularin her birinin kendi tolerans sinirlari ve beklenti indeksleri var. Masaustu'nde programim gunde bir kere cokse cok kizmayabilirim, ama sistem idarecisi olarak 1000 kullanicinin her gun bir kere hata gormesine kizarim. Cunku o bir gunde 1000 x $10 = $10,000 kaybetmis olabilirim.











0
maksu
"bir de tabii, sonucta Microsoft" un açılmı nedir sizce. Bence iyi para veriyorlar ama çok çalıştırıyorlar demek istiyor. Heryer böyle değilmi. Tüm özel sektör verdiği paranın karşlığını aynı şekilde almıyormu. Bunda MS ile ilgili ne gibi bir kötü çıkarımda bulundunuz.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

İngiliz Okulları için yayınlanan rapor: MS Vista ve Office 2007'ye yükseltmeyin

erika

İngiliz eğitim kurumlarına tavsiye niteliğinde hazırlanan raporda MS Vista ve Office 2007'ye geçiş yapmanın getirdiği zorluklara karşın çok az ya da hiç katmadeğeri olduğu şeklinde. Dikkate almakta ve çevrenizdekilerle paylaşmanızda yarar var.

Windows Vista, Office 2007 Expelled From British Schools

A British educational report suggests the upgrade would increase costs and create software compatibility problems while providing little benefit.

MSN Messanger`da önemli Problemler.

elrond

Son günlerde MSN Messanger servisinde yoğun login problemleri yaşanmakta. Bunun yanında kullanıcıların Buddy List`lerini kaybettiği durumlar da yoğunlaşmış. Amerika, Kore, Singapur ve Şili de probleme rastlanmış durumda ve problemin hızla yayılıyor.

Microsoft problemin farkında olduğunu ve henüz bir sebep bulamadıklarını açıklamış durumda. Yoğun olarak çalışıyorlarmış. Bazı uzman kaynaklar MS`in "Passport login" sisteminden kaynaklanan bir problem olabileceğini öne sürüyor ancak ellerinde delil yok.

Linux, Windows´a `ön ayak´ oluyor

anonim

Piyasa araştırma şirketi Gartner, Linux tabanlı masaüstülerin önemli kısmının Windows işletim sisteminin korsan olarak yüklenmesinde kullanıldığı yönünde bir araştırma yayınladı.

Gartner raporunda, özellikle açık kaynağın popüler olduğu Asya pazarlarında, Linux yüklü olarak satılan bilgisayarların satın alındıktan sonra korsan yolla tersine geçiş yapılarak Windows´a çevrildiği belirtildi.

Bill Gates Öğrencilerle buluşuyor

anonim

Bildiğiniz gibi Bill Gates'in 2.defa Türkiye'ye geleceği açıklanmıştı daha önce. Anlaşılan bu gelişinde biraz daha uzun kalacak ve programında öğrencilerle buluşmada var. 30 Ocak 2006 tarihinde gerçekleşecek organizasyonun ayrıntıları aşağıda;

MS Nimda.Net Beta 1!

elrond

Başlık ne kadar enteresan değil mi? Evet Visual Studio.Net Korece (???) versiyonunda Nimda virusune rastlanmış durumda. Aslında sorumlu tam olarak MS olmamakla birlikte sonuç itibari ile aldığınız CD de MS markası var ve içinde de Nimda virusu, nasıl kıvırtırsan kıvırt olay traji-komik.