Windows 2000 ve Perl

0
darkness
Perl CGI öğrenmek istiyorsanız ya da sitelerinizi güçlendirmek istiyorsanız ille de UNIX bir sunucuya ihtiyacınız olmadığını söylemek isterim. Her işe bulaşmayı çok seven Microsoft Co. yine yapacağını yapmiş durumda hemde uzun bir süredir.
Benim tavsiyem CGI koşturmak İçin windows 2000 server ve beraberinde üçretsiz olarak kurulabilen IIS 5.0‘ı bir denemenizdir.

Eski versiyona göre oldukca hızlı ve kuvvetli. Fakat sakın güvenlik packini kurmayı unutmayın çünkü Windows 2000’in en çiddi buglarından birisi ISS 5.0 üzerinde bulunmakta. IIS kurulumuyla gelen Default Site‘ın güvenliği hak getire herhangi bir kullanıcı direk bu site’a bağlanarak istediği Administratif işleri yapar ve ruhunuz bile duymaz. Gülümsediğinizin farkındayım fakat security Fix’ ten sonra herşey yoluna girmiş durumda panik yapmanıza gerek yok. Sistem yöneticisi arkadaşlara önerim eğer kullanmıyorlar ise ISS servislerini durdurmaları yada bir restartı göze alıp security fix’i geçmeleridir.

Yukarıdaki açıklamalardan sonra halen windows ortamında Perll CGI koşturmayı düşünüyorsanız okumaya devam ediniz. Öncelikle Perl ifadeleri anlayabilmesi için ISS’ inize Bir Perl derleyicisi yüklemeniz gerekir. Şimdi bu nerden çıktı demeyin ve http://reference.perl.com , http://www.apache.org veya http://activestate.org adreslerinden win32 sürümü Active Perll yorumlayıcılarından birini indirin ve Windows 2000 serverınıza kurun.

Örnek olması açısından c:Perl şeklinde bir dizinde asıl yorumlama işini yapan perl.exe olduğunu varsayalım. Sıra registry ‘de birkaç yeri düzeltmeye geldi.

HKEY_LOCAL_MACHINEsystemCurrentControlSetserviceW3SVCPrametersScript Map kısmına aşağıdaki string value değerlerini girin.

.pl c:Perlperl.exe %s %s ( % lerin parametre alacağını gözterdigini söylememe gerek yok sanırım) ve .cgi c:Perlperl.exe %s %s bu işlemden sonra ISS üzerinden Computer MIME Typelara gelin ve .pl ve .cgi associated extension larını ve gene aynı şekilde yanı c:perl`in .. şeklinde Content type(MIME) değerlerini girin. Evet sistem tarafından yapılması gereken herşey bu kadar. Bundan sonrası sizin programcılık yeteneğinize kalmış.

Kemal Karadağ.

İlgili Yazılar

MS Apple'ı Haritadan Sildi mi?

zilog

The Register'deki bir makalede , Microsoft'un uydu görüntülerinde Apple'ın merkezinin silindiği iddia edildi. Apple merkezinin olduğu bölge, MSN Virtual Earth'a göre burası, Google Maps' a göre ise burası!

64 bit ve Microsoft

St

ntvmsnbc'deki habere göre Micros~1 64 bit desteğini erteledi.
Micros~ 1 Windows XP ve Windows Server 2003 işletim sistemleri dahilindeki 64 bit versiyonları 2005 ortalarında çıkarabileceğini duyurdu. İlk duyuruda 2004 başlarında çıkacağı belirtilen, sonrasında yıl sonuna ertelenen 64 bit desteği bir kere daha ertelendi. Windows Server 2003 için Servis Paketinin de gelecek yıl ortalarına kaldığı belirtildi.
Tüm enerjisini Win XP SP2'nin çıkışına yönelten Micros~1in bu stratejik hatasının hali hazırda güçlü bir 64 bit desteği sunan Linux'a yarayacağı ve Micros~1i daha da köşeye sıkıştıracağı aşikar...

Türkçe MSDN Kampanyası

mentat

Microsoft Teknolojilerini kullanan yazılım geliştirici, sistem yöneticileri ve öğrencilerin başvuru kaynağı MSDN 37 ayrı ülkede kendi dillerinde yayınlanıyor. Türkiye hariç!

Türkçe MSDN istiyorum kampanyası için adres:
http://www.mutasyon.net/msdnturkiyeistiyorum/

Firewallsuz bir Windows XP'i Internet'e Çıkartırsanız Ne olur?

sundance

BBC'de yayınlanan bu haber firewallsuz olarak Internet'e çıkartılan bir Windows XP'e ne olabileceğini gösteren bir videoya sahip.

Şimdi kim video indirip seyredecek diye endişe etmeyin, sadece 8 saniye sürüyor ;)

Tabi bunun dışında, ne gibi bilgisayar suçlularının neler yaptığı hakkında da bir eski hacker ile yapılan sohbet var.

Windows XP altın çantalarda çıktı!!

elrond

Windows XP nin son interm build`i olan 2542 den kısa bir süre sonra 2600 yani RTM (Released to manufacturing) sürümü -2542 üzerine 3 temel hata düzeltilerek- çıktı. XP nin pazarlama kampanyalarının şimdiye kadar görmediğimiz ihtişamda olacağının sinyalleri gelmeye başladı. Zaten Microsoft bunun böyle olacağını daha önce açıklamıştı. Ben şahsen 24 Ekim`i çok merak ediyorum. Bu arada 2600 sürümü 6 büyük PC üreticisine altın çantalarda sunuldu! Microsoft un Redmond'daki binasına gelen HP, Compaq gibi üreticilerin temsilcileri özel altın kaplama çantalarda ürünü alıp Helikopterleri ile firmalarına döndüler!!