Windows 2000 ve Perl

0
darkness
Perl CGI öğrenmek istiyorsanız ya da sitelerinizi güçlendirmek istiyorsanız ille de UNIX bir sunucuya ihtiyacınız olmadığını söylemek isterim. Her işe bulaşmayı çok seven Microsoft Co. yine yapacağını yapmiş durumda hemde uzun bir süredir.
Benim tavsiyem CGI koşturmak İçin windows 2000 server ve beraberinde üçretsiz olarak kurulabilen IIS 5.0‘ı bir denemenizdir.

Eski versiyona göre oldukca hızlı ve kuvvetli. Fakat sakın güvenlik packini kurmayı unutmayın çünkü Windows 2000’in en çiddi buglarından birisi ISS 5.0 üzerinde bulunmakta. IIS kurulumuyla gelen Default Site‘ın güvenliği hak getire herhangi bir kullanıcı direk bu site’a bağlanarak istediği Administratif işleri yapar ve ruhunuz bile duymaz. Gülümsediğinizin farkındayım fakat security Fix’ ten sonra herşey yoluna girmiş durumda panik yapmanıza gerek yok. Sistem yöneticisi arkadaşlara önerim eğer kullanmıyorlar ise ISS servislerini durdurmaları yada bir restartı göze alıp security fix’i geçmeleridir.

Yukarıdaki açıklamalardan sonra halen windows ortamında Perll CGI koşturmayı düşünüyorsanız okumaya devam ediniz. Öncelikle Perl ifadeleri anlayabilmesi için ISS’ inize Bir Perl derleyicisi yüklemeniz gerekir. Şimdi bu nerden çıktı demeyin ve http://reference.perl.com , http://www.apache.org veya http://activestate.org adreslerinden win32 sürümü Active Perll yorumlayıcılarından birini indirin ve Windows 2000 serverınıza kurun.

Örnek olması açısından c:Perl şeklinde bir dizinde asıl yorumlama işini yapan perl.exe olduğunu varsayalım. Sıra registry ‘de birkaç yeri düzeltmeye geldi.

HKEY_LOCAL_MACHINEsystemCurrentControlSetserviceW3SVCPrametersScript Map kısmına aşağıdaki string value değerlerini girin.

.pl c:Perlperl.exe %s %s ( % lerin parametre alacağını gözterdigini söylememe gerek yok sanırım) ve .cgi c:Perlperl.exe %s %s bu işlemden sonra ISS üzerinden Computer MIME Typelara gelin ve .pl ve .cgi associated extension larını ve gene aynı şekilde yanı c:perl`in .. şeklinde Content type(MIME) değerlerini girin. Evet sistem tarafından yapılması gereken herşey bu kadar. Bundan sonrası sizin programcılık yeteneğinize kalmış.

Kemal Karadağ.

İlgili Yazılar

XBox Gizli Anahtarı kırma projesi

raistlinthewiz

Bu projede amaç Microsoft XBox medyalarını imzalamak için kulladığı 2048 bitlik gizli anahtarı kırmak. Başarılı olunursa modchiplere ihtiyaç duyulmayacak. (Bildiğim kadarıyla bu chipler sayesinde bu sistemin önüne geçiliyor) Çalışmalar başladı bile :)

http://theneoproject.com/

http://slashdot.org/articles/03/01/05/1456203.shtml?tid=109

Micros~1: İçten ve hatta Harbici Avantaj :)

sundance

Micros~1 Windows Genuine Advantage sunucularında Cumartesi günü yaşanan bir sorun sebebiyle basta Vista kurulumları olmak üzere GA'in aktif olduğu sistemlerde "lisanssız kullanım" mesajları çıkmaya başlamış ve MS'un bir süredir bu konuda yaptırım olarak uyguladığı, bazı özelliklerin kapalı olduğu"azaltılmış fonksiyon" modu aktive edilmeye başlanmış.

Söylenildiğine göre bundan yegane etkilenmeyenler Volume Licence sahibi kurulumlar. (Bir dakika yoksa bu insanları VL ya da DRM'e yöneltmek için bir pazarlama stratejisi olabilir mi ;) Bir de trusted computing'e kötü diyordunuz)

IE'yi Durdurun

Soulblighter

www.stopie.com, neden Internet Explorer kullanılmaması gerektiği üzerine hazırlanmış bir site. Özellikle Internet Explorer kullanan arkadaşlar bir gözatsınlar :)

Anti-virus gerektirmeyeceği bile yazıldı ama KORSAN'ı engellenemedi!

darkhunter

MS'in 4 yıldır beklenen işletim sistemi Vista, kimilerine göre anti-virus yazılımlarına bile ihtiyaç duymadan çalıştırılabilir durumda... Yukarıdaki bağlantıda ne yazdığını anlayabilmek için aptal olmak gerekmekle birlikte, AI yetenekleriyle donatılmış yeni sistem (Mesela: "Live dışında bir siteye girdiğiniz tespit edildi! Emin misiniz?"), bu başarıya rağmen P2P ağlarında serbest salınıma geçmiş durumda...

Microsoft Açıklaması Bir Yanılsama - Jon Maddog

murat09

Microsoft'un, kaynak kodlarını devletlere açacağını açıklamasından sonra karşı kamptan Linux International Başkanı Jon "maddog" Hall haftalık Bilişim Teknolojileri Gazetesi BThaber'e demeç verdi: "Microsoft eşliğinde Windows kaynak kodunu görmek, Saddam rehberliğinde kitle imha silahı aramaya benzer"