Windows 2000 ve Perl

0
darkness
Perl CGI öğrenmek istiyorsanız ya da sitelerinizi güçlendirmek istiyorsanız ille de UNIX bir sunucuya ihtiyacınız olmadığını söylemek isterim. Her işe bulaşmayı çok seven Microsoft Co. yine yapacağını yapmiş durumda hemde uzun bir süredir.
Benim tavsiyem CGI koşturmak İçin windows 2000 server ve beraberinde üçretsiz olarak kurulabilen IIS 5.0‘ı bir denemenizdir.

Eski versiyona göre oldukca hızlı ve kuvvetli. Fakat sakın güvenlik packini kurmayı unutmayın çünkü Windows 2000’in en çiddi buglarından birisi ISS 5.0 üzerinde bulunmakta. IIS kurulumuyla gelen Default Site‘ın güvenliği hak getire herhangi bir kullanıcı direk bu site’a bağlanarak istediği Administratif işleri yapar ve ruhunuz bile duymaz. Gülümsediğinizin farkındayım fakat security Fix’ ten sonra herşey yoluna girmiş durumda panik yapmanıza gerek yok. Sistem yöneticisi arkadaşlara önerim eğer kullanmıyorlar ise ISS servislerini durdurmaları yada bir restartı göze alıp security fix’i geçmeleridir.

Yukarıdaki açıklamalardan sonra halen windows ortamında Perll CGI koşturmayı düşünüyorsanız okumaya devam ediniz. Öncelikle Perl ifadeleri anlayabilmesi için ISS’ inize Bir Perl derleyicisi yüklemeniz gerekir. Şimdi bu nerden çıktı demeyin ve http://reference.perl.com , http://www.apache.org veya http://activestate.org adreslerinden win32 sürümü Active Perll yorumlayıcılarından birini indirin ve Windows 2000 serverınıza kurun.

Örnek olması açısından c:Perl şeklinde bir dizinde asıl yorumlama işini yapan perl.exe olduğunu varsayalım. Sıra registry ‘de birkaç yeri düzeltmeye geldi.

HKEY_LOCAL_MACHINEsystemCurrentControlSetserviceW3SVCPrametersScript Map kısmına aşağıdaki string value değerlerini girin.

.pl c:Perlperl.exe %s %s ( % lerin parametre alacağını gözterdigini söylememe gerek yok sanırım) ve .cgi c:Perlperl.exe %s %s bu işlemden sonra ISS üzerinden Computer MIME Typelara gelin ve .pl ve .cgi associated extension larını ve gene aynı şekilde yanı c:perl`in .. şeklinde Content type(MIME) değerlerini girin. Evet sistem tarafından yapılması gereken herşey bu kadar. Bundan sonrası sizin programcılık yeteneğinize kalmış.

Kemal Karadağ.

İlgili Yazılar

Skype kaynak kodu lazım mıydı?

coskung

Microsoft firması 8.5 Milyar Dolar bayılıp Skype'ı ebay'den satın aldıktan sonra, hükümetin istediği özellikleri (back door) ekleyelim derken, uygulamanın kaynak kodlarını çaldırdı. Kaynak

Bill Gates'in günlerdir beklenen konuşması (Tam Metin)

sundance

Dünyanın en önde gelen yazılım firması Microsoft'un sahibi Bill Gates, günlerdir merakla beklediğimiz konuşmasını az önce bitirdi. Ankara'da Başbakan Erdoğan ve diğer devlet erkanının katılımıyla yapılan toplantıda Bill Gates çok önemli mesajlar verdi.

Kaçıranlar için konuşmanın tam metni, ilk olarak FAZLAMESAİ.NET'te.

Kişisel bilgileriniz ne kadar ucuz?

sundance

Siz de Micros~1'un en son, en yeni yazılımlarınızı kullanmak istiyor ve/fakat yüzlerce dolar ödemek istemiyor musunuz?

Hayır, hayır GNU/Linux kullanın demiyceceğiz.(FM'i takip ediyorsanız bunu gereğinden bile fazla duyuyorsunuzdur.) Fakat Windows'dan vazgeçemeyip, fiyatından vazgeçenler için yeni bir kampanya var. Hem de tek kuruş ödemeden Windows Vista Ultimate, Office 2007, or Microsoft Money Plus'a sahip olabiliyorsunuz.

Windows Kendi Sonunu mu Hazırlıyor ?

anonim

Bill Gates, Focus dergisine yaptığı açıklamada “Palladium yazılım entegrasyonunu kontrol ediyor ve bu da lisans haklarının korunmasında yardımcı olacak” sözleri ile Palladium’un bu konudaki önemini dile getiriyor.

Bu teknik, bir müzik parçasında, örneğin yüz kere çalınmasına izin veren bir tür dijital izin arayacak. Palladium, bu fonksiyonu gelecek Windows versiyonu ile temin edecek. Ancak Gates, bu yöntemin korsanları öldürmek için yeterli olmadığını söylüyor ve koruma mekanizmalarını geçmenin her zaman bir yolu olduğunu sözlerine ekliyor.
Kaynak: CHIP

Vista için donanım gereksinimi

Soulblighter

Nigel Page, Micros~1 Avustralya'nın strateji uzmanı, Micros~1 TechEd konferansında Vista için donanım gereksinimini açıkladı.