Windows 2000 ve Perl

0
darkness
Perl CGI öğrenmek istiyorsanız ya da sitelerinizi güçlendirmek istiyorsanız ille de UNIX bir sunucuya ihtiyacınız olmadığını söylemek isterim. Her işe bulaşmayı çok seven Microsoft Co. yine yapacağını yapmiş durumda hemde uzun bir süredir.
Benim tavsiyem CGI koşturmak İçin windows 2000 server ve beraberinde üçretsiz olarak kurulabilen IIS 5.0‘ı bir denemenizdir.

Eski versiyona göre oldukca hızlı ve kuvvetli. Fakat sakın güvenlik packini kurmayı unutmayın çünkü Windows 2000’in en çiddi buglarından birisi ISS 5.0 üzerinde bulunmakta. IIS kurulumuyla gelen Default Site‘ın güvenliği hak getire herhangi bir kullanıcı direk bu site’a bağlanarak istediği Administratif işleri yapar ve ruhunuz bile duymaz. Gülümsediğinizin farkındayım fakat security Fix’ ten sonra herşey yoluna girmiş durumda panik yapmanıza gerek yok. Sistem yöneticisi arkadaşlara önerim eğer kullanmıyorlar ise ISS servislerini durdurmaları yada bir restartı göze alıp security fix’i geçmeleridir.

Yukarıdaki açıklamalardan sonra halen windows ortamında Perll CGI koşturmayı düşünüyorsanız okumaya devam ediniz. Öncelikle Perl ifadeleri anlayabilmesi için ISS’ inize Bir Perl derleyicisi yüklemeniz gerekir. Şimdi bu nerden çıktı demeyin ve http://reference.perl.com , http://www.apache.org veya http://activestate.org adreslerinden win32 sürümü Active Perll yorumlayıcılarından birini indirin ve Windows 2000 serverınıza kurun.

Örnek olması açısından c:Perl şeklinde bir dizinde asıl yorumlama işini yapan perl.exe olduğunu varsayalım. Sıra registry ‘de birkaç yeri düzeltmeye geldi.

HKEY_LOCAL_MACHINEsystemCurrentControlSetserviceW3SVCPrametersScript Map kısmına aşağıdaki string value değerlerini girin.

.pl c:Perlperl.exe %s %s ( % lerin parametre alacağını gözterdigini söylememe gerek yok sanırım) ve .cgi c:Perlperl.exe %s %s bu işlemden sonra ISS üzerinden Computer MIME Typelara gelin ve .pl ve .cgi associated extension larını ve gene aynı şekilde yanı c:perl`in .. şeklinde Content type(MIME) değerlerini girin. Evet sistem tarafından yapılması gereken herşey bu kadar. Bundan sonrası sizin programcılık yeteneğinize kalmış.

Kemal Karadağ.

İlgili Yazılar

Microsoft kendi söküğünü dikemezmiş!

larweda

Yazılım devi Microsoft, geçtiğimiz hafta kendi destek internet sitesi ve destek sitelerinde müşterilerinin erişimine sunduğu güvenlik düzeltme yaması dosyalarında `FunLove` virüsünün bulunduğunun farkedilmesi üzerine kısa bir süre için internet sitelerinde bir kısım dosyaların erişimini durdurdu. Microsoft`a göre virüslü dosyalar 6 Mart 2001`den 20 Nisan 2001`e kadar yaklaşık 6 haftalık süre boyunca insanların erişimine açık olarak kalmış.

Mezarına tüküreceğim! Boris Vian değil, ESR

sundance

Düşünün, Micros~1'da çalışıyorsunuz, sağlam mühendislerden oluşma bir ekip kurmanız lazım, sağa sola soruyorsunuz, birileri size Eric Raymond diye bir isim ve e-mail adresi veriyor. O kadar lamesiniz ki Google'da bir arama bile yapmadan zata e-posta ile "gel seni işe alalım" diyorsunuz.

Sonuçta da içinde "bir gün Micros~1'un mezarına i****ceğim umarım sana sıçramaz" yazan bir cevap alıyorsunuz :)

Microsoft İnsan Derisini İletken Olarak Kullanmak için Patent Aldı

FZ

Microsoft ArGe bölümü bu haberde belirtilenlere göre insan derisine temas eden cihazlar arasında bir ağ oluşturmayı sağlayacak yöntemlere dair bir patent edindi.

Microsoft araştırmacılarına göre bu tür bir PAN (Personal Area Network) cihazların güç ihtiyaçlarını karşılamanın yanısıra birbirleri ile iletişim kurmalarını sağlayacak.

Windows geliştiricileri: `Bizce Linux daha güvenli!´

sundance

Eweek´in haberine göre sistem geliştiriciler arasında yapılan bir anket, büyük çoğunluğun Linux´u Windows platformlarına göre daha güvenli bulduğunu ortaya koydu.

İşin ilginç yanı, çeşitli Kuzey Amerika şirketlerinden 500 geliştirici arasında yapılan ankete katılanlardan sadece %23´ü Linux kullanıcılarıydı.

Windowscular dediyse bu da yanlıştır ;) demeden bence ankete bir göz atın...

fazlamesai.net'e soralım: Windows XP Nasıl İade Edilir?

anonim

Herkese merhaba,

Yeni bir TOSHIBA dizüstü bilgisayar aldım ve yanında MS Windows XP Home Edition verdiler. Fakat ben makinemde windows kullanmıyorum ve bu verilen paketi hiç açmadım. Amerikada, eğer paket hiç açılmamışsa ve kullanılmamışsa Microsoft'a iade edilebiliyor diye duymuştum. Acaba bu yasal hak Türkiye'de de geçerli mi?

Herkese iyi çalışmalar.