Vista için donanım gereksinimi

0
Soulblighter
Nigel Page, Micros~1 Avustralya'nın strateji uzmanı, Micros~1 TechEd konferansında Vista için donanım gereksinimini açıkladı.
Vista, artık daha fazla grafik odaklı. Bitmap resimlerden Vektörel grafiklere doğru bir geçiş var. İş yükü Merkezi İşlemci Biriminden (CPU), Grafik İşlemci Birimine (GPU) kayacak ve iyi bir ekran kartı gereksinimi olacak. 128 MB ekran kartı iyi olabilir, 256 MB bir ekran kartı sistem için daha iyi ve ideal olacaktır.

Bu grafik yeteneği daha fazla belleğe ihtiyaç duyacak. 1 GB bellek olması daha iyi, fakat 512 MB bellek de 32 bit işlemler için yeterli. Eğer 64 bit işlemler yapılacaksa bu değerin ikiye katlanması gerekiyor. DDR3 bellekler Vista'nın hızını ve gücünü gösterebilmesi için iyi bir seçim.

Çift çekirdekli işlemciler, Vista'dan faydalanacaklar. Vista multi-threading desteğini içinde barındırıyor.

Eğer Vista'dan verim alınmak isteniyorsa, SATA 2 disk kullanılması iyi olacaktır. Şu anki hemen hemen bütün SATA diskler, PATA'dan daha fazlasını sunmayan, PATA - SATA köprü mimarisini kullanır. Tek faydası daha küçük kablo sunması. SATA 2 diskler ise Native Command Queuing, eşzamansız tamamlama (İşletim Sistemi bir işlemi bitirmeden diğerine başlayabilir) ve daha iyi DMA desteği sunar. Bu özellikler, veri hızın 150 MB/s'den 300 MB/s'ye çıkarılmasından daha fazla performans sağlar.

Şu anki monitörlerin Yüksek Kaliteli DVD'lerdeki kopyalama korumasını desteklemediği açıklandı. *

Gerçekte, Vista'yı çift çekirdekli bir işlemci ile kullanacaksanız, 2 GB veya daha fazla belleğe, 256 MB veya daha fazla belleğe sahip bir ekran kartına ve şu an piyasada bulabileceğiniz en iyi diskten daha iyi bir diske ihtiyacınız var. Eğer yüksek kaliteli medya izlemek isterseniz, henüz piyasaya çıkmamış bir monitöre de gereksiniminiz var.


* Micros~1, Windows Vista ile gelen ve Çıkış İçeriği Koruması isimli teknolojiyi de duyurdu. Bu yazılım teknolojisi, donanım ile beraber çalışıyor ve kopyalama koruması donanım tarafından çözülüyor. Bunu çözebilen donanımlar ise şu anda Yüksek Kaliteli DVD oynatıcılar ve yeni çıkan TV'ler.

Eğer ilerde PC'nizde kopyalama korumalı yüksek kaliteli medyalar izleyecekseniz, buna uygun bir monitör edinmeniz gerekecek. Şu anda bu teknolojiye sahip monitörler çok az sayıda bulunuyor.

Haber Kaynak: DaniWeb 1, DaniWeb 2

Görüşler

0
desenturk
100$ -150$'lık işletim sistemi için binlerce dolar harcayıp yeni bilgisayar almam mı gerekecek. sağolun, ben almamayım .
0
goktan
hmmm, bu hesaba gore bi dahaki windows surumunu kullanmak icin simdiden para biriktirmeye baslayip, uzerini evi, arabayi ne varsa satarak tamamlamamiz gerekecek. :)
0
anonim
Zamanında(W95 cıkarken) bir karikatur vardı. Bir adam bilgisayarı pencereden dısarı atarken oglu soruyordu"Baba, niye bu isletim sistemine Windows demisler?". Baba da "Her yeni versiyonu cıktıgında eski bilgisayarını pencereden atmak zorunda oldugun icin" diyor du.

Bundan oz bir tanım var mı? Tuketim toplumu tuketmeye itmek, ellerinde islerine daha uzun yıllar yarayabilecek makineleri penceden dısarı atmaya zorlamak cok kolay.

1) Bir sirket kuruyorsunuz.
2) Isletim sistemi yazıyorsunuz, bunun kullanımı cok kolay oluyor. Cok iyi programlayıp programlamamıs olmanız cok da muhim degil.
3) Cesitli yontemlerle size rakip olacak/olabilecek sirketleri satın alıyorsunuz, onlerini tıkıyorsunuz.
4) Piyasadaki hakimiyeti sagladıktan sonra zaten program ureticilerinin sadece sizin isletim sisteminizde calısabilecek program yazmaya baslıyorlar.
5) Sonra istediginiz gibi at kosturup, zengin toplumları hedef alarak herseferinde daha kuvvetli sistemler gerektiren isletim sistemleri cıkartıyorsunuz.

Insanların alıskanlıkları okadar kotu degisiyor ki, yeni olusumunuz agzıyla kus tutsa isnanların bakısacısını degistiremiyorsunuz.
0
ae
Centrino 1.5 , 32 mb ati , 4200 rpm disk 768 ramli notbuga kurdum deneme amacli cok performansli olmasada rahat calisiyor.

Gorsellige cok fazla yer vermisler, bazi ekranlar ciddi guzel olmus ama bariz yenilik diyecegim birsey de henuz gormedim, belki dedikleri korumali dvd vsa olaylarina asina olmadigim icin de olabilir. Beta 2 ve rtm zamaninda herhalde birseyler eklerler herhalde.

Gerci MS deki elemanin dedigi makina herhalde 2 yil sonra Vista ciktiginda orta seviye olur diye dusunuyorum. En nihayetinde MS ve donanimcilar ortak bir sekilde insanlarin donanim ihtiyaclarini yukseltmeye devam ediyorlar.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Novell & Microsoft (GNU/Linux & Windows)

cbc

The Wall Street Journal Microsoft ile Novell anlaşmasını bildiriyor.

Haberde Novell hisselerinin 16% artarken Red Hat hisselerinin de %2 değer kaybettiği belirtiliyor. Şaşırtıcı olan ise Microsoft hisselerinin bir miktar değer kaybetmesi.

Yine aynı haberde, uzmanların bu ve Oracle - Red Hat işbirliği gibi birlikteliklerin firmaların özgür yazılıma olan güvenini arttırarak daha rahat yatırım yapmalarına olanak sağlayacağını tahmin ettiklerinden bahsediliyor.

Novell'in sitesindeki haberde yazanlar temel hedefleri özetliyor:
  • Sanallaştırma
  • Office Open XML
  • Ortak çalışma çatısı
  • Mono, OpenOffice, Samba
Novell çalışanı olan Miguel de Icaza'nın yorumunu okuyabilir, Türk özgür yazılım camiasının bir kısmının fikirlerine de göz atabilirsiniz.

Hırsızın hiç mi suçu yok?

cayfer

Herkes Micros~1'u suçluyor. Yok "ele geçirilmiş bilgisayarlar", "yok virusler, solucanlar", "yok ad-ware'ler"... Diyelim ki bilgisayarınızda kullandığınız işletim sisteminde, ya da bir uygulama programında açık var. Bu, birilerinin bu durumu istismar etmesine haklı gerekçe olabilir mi?

Bir alışveriş merkezinin park yerinde bıraktığınız arabanınızı kilitlemeyi unutmuş olmak arabanızın soyulmasını haklı kılar mı?

Soyulan evinizin kapısını kilitlememiş olmanız, çelik kapılarla donatmamış olmanız bir kusur mu, ihmal mi?

3-5 virüs, ad-ware yazarını Kızılay'da (ya da Times Square'de) sallandırırsanız bu sorunlar çözülür mü?

Bence "Evet".

Micros~1 çıldırdı: Windows 2003 üç ay reboot etmeyecek!

sundance

Micros~1 ürünlerini kullananlar bilir. Serverlarda bile arada sırada (NT'de günde bir kaç defaydı mesela) makinayı reboot edersiniz ki performans makul boyutlarda kalsın. Dahası belli sürelerde yeniden kurulum yapmanız da gerekir. Bu da normal bir şeydir, hatta başka işletim sistemi görmemiş olanlarımız bunu bir bilgisayar pratiği olarak çoktan kabul etmişlerdir.

Micros~1 ise sanırız bundan rahatsız. Şu makalede Windows 2003 Server'ın üç ay ve altı ay gibi "çılgın" uptime sürelerine sahip olacağı yazıyor :) Eh, belki BSD'nin Linux'un yakaladığı uptimeları da yakalamayı hayal edebilirler bir gün.

Toplam sahip olma maliyeti - (devam) (SUS raporu)

cayfer

Geçen hafta Blast/Welchia solucanları ve MS işletmeme sistemleriyle ilgili güncelleme yamaları ile ilgili sıkıntılardan söz ederek birşeyler karalamıştım.

En sinsi bilgisayar solucanı

pulsar

Bilgisayar virüsleri insanların kendilerini aktif hale getirmesi için bin bir türlü numaraya başvurdu, ancak son olarak yayılan bir virüs sinsilik konusunda öncekilere göre daha iddialı gözüküyor. Hard ya da Symantec virüsü olarak bilinen yeni solucan, kendisini bir anti-virüs uyarısı olarak ‘gizliyor’.