Bu durumda bazı müşteriler alternatif Office paketlerine yönelebileceklerini söylemişler. Bu noktada benim yorumum; delimisin kardeşim 1000 tane makinaya nediye başka bir Office paketi kurma maliyetlerine gireceksin ki?
Kurumsal ortamda her değişiklik alt düzey kullanıcıların problemleri olarak size geri döner. Office XP`de dur işte madem öyle. 2 sene sonra Office 11`e geçersin. Hem Office XP`yi bedava almadıklarına göre bunu çöpe atmalarının finans direktörlerinin canını sıkması olasılığı çok yüksek. Kurumsal firmaların böyle sürrealist tehditleri iyice garipleşmeye başladı.
Son zamanlarda her yerde bak Linux`a geçeriz tehtidi savuran yöneticiler görüyorum. Geç kardeşim konuşacağına ne duryorsun diyince tutukluk yapıyor arkadaşlar. Linux`un kurumsal pazarda Windows`un yerine alabileceği gerçekten karlı olabilecek tonlarca nokta var server tarafında. Ancak client olarak hala PC kullanıyorsanız ve Excel de toplama yapmayı 3 senede öğrenmiş yüzlerce çalışanınız varsa o adamlara nasıl kullandıracaksın Linux desktop`ı. Ben bunu bir türlü anlamıyorum.
Neyse haber saptı özet şu Office 11 Win9X`te çalışmayacak ;-)
Bildiğim kadarı ile şimdiye kadar resmen dile getirilmedi 9x kodlarının geliştirilmeyeceği. Ancak yeni Office sürümü ile gelen sistem ihtiyaçları listesi Netteki forumlarda 9x in drop olacağının kesinleşmesi olarak yorumlanıyor.
Office 11, Win2K SP3 ve WinXP üzerinde çalışacak sadece. 9x, ME ve WinNT4.0 yeni office sürümünü çalıştırmayacak.
Tabi kurumsal müşteriler için bu çok can sıkıcı. Diğelim ki 1000 adet WinME lisansı aldınız. ME nede olsa yeni sayılabilecek bir OS. Office 11 i beğendiniz almak istiyosunuz fakat o da ne WinME lisanslarınız elinizde patlamış durumda. Kötü tabi.
Office 11, Win2K SP3 ve WinXP üzerinde çalışacak sadece. 9x, ME ve WinNT4.0 yeni office sürümünü çalıştırmayacak.
Tabi kurumsal müşteriler için bu çok can sıkıcı. Diğelim ki 1000 adet WinME lisansı aldınız. ME nede olsa yeni sayılabilecek bir OS. Office 11 i beğendiniz almak istiyosunuz fakat o da ne WinME lisanslarınız elinizde patlamış durumda. Kötü tabi.
Linux masaüstünde ciddi bir alternetif olabilecek seviyeye geldi denebilir. Özellikle Excel' de hesap yapmayı 3 senede öğrenebilmiş düşük zeka seviyesinde çalışanları barındıran bir iş yeri için masaüstünde Linux can simidi olabilir. Evet, alışkanlılardan vazgeçmek ciddi sancılı bir süreçtir; ama bu sadece alışkanlıklardan vazgeçme sürecidir.
Sunduğu güvenli ve ölçeklenebilir bilgi işlem altyapısı ile Linux küçük-büyük tüm ofislere daha kolay yönetilebilir, daha güvenli, kaliteli ve ucuz bir alternatiftir.
OpenOffice ile tüm MSOffice döükamlarınızı dil problemi yaşamadan açabilir, yeni ürettiğiniz dökümanları MSOffice formatlarında kaydedebilirsiniz. Samba ile WindowsNT ya da ActiveDirectory ağlarına üye olarak girebilir; ya da bu ağlarda domain controler olarak bir LinuxBox çalıştırabilirsiniz. OpenOffice dışında AbiWord, KOffice gibi yazılımların da MSOffice tam/yarı uyumluluğu bulunmaktadır. Ayrıca Wine emulatoru ile MSOffice' i ya da örneğin Internet Explorer' ı bir Linux sistemde çalıştırmak mümkün.
Ülkemizde Linux' u son kullanıcılarının önünde işletim sistemi olarak koyan oldukça çok sayıda firma var. Bir çok k12 okul, üniversitelere, holdingler, bazı bakanlıklar, Hazine ve Dış Ticaret müsteşarlıkları ve Merkez Bankası bunlara birkaç örnek.
Benim 3 yaşındaki kızım doğuduğundan beri evde Linux' u gördüğü için, şu anda masaüstü işletim sistemi olarak Linux kullanıyor ve hiç de zorlanmıyor. Bir arkadaşımın öğretmen olan annesi yine Linux kullanıyor ve Windows98' i çok zor ve kullanılamaz buluyor.
Dediğim gibi, Linux size son derece kaliteli bir yazılım ortamını oldukça ucuza sunmaktadır.
GPL lisanslı yazılım üreten tüm yazılım geliştiriciler, yazılım üzerindeki haklarından adını sanını bilmedikleri 'sizin' için vazgeçiyorlar.
Size ait olanı kullanmak yerine kalitesiz yazılımlara kamyon yükü para vermek bir zaman sonra 'alışkanlık'la bile açıklanamaz olacak.
Sevgiler,
Barış Özyurt
baris@tuxworkshop.com