MS Windows'un Kaynak Kodları Halka Açılacak Mı?

0
anonim
Rekabet kurallarını ihlal ettiği için AB Komisyonu ile başı dertte olan yazılım devi Microsoft, Windows işletim sisteminin kaynak kodlarından bir kısmını açarak "lisanslı" hale getireceğini bildirdi.

Microsoft'un yasal işlerden sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Brad Smith, düzenlediği basın toplantısında, "Windows kaynak kodlarını da lisanslı yapacağız. Bu, program yazmak isteyen herkesin kodlara ulaşabilmesi anlamına geliyor. Umarım AB Komisyonu, yeni önerimizi göz önünde bulundurarak bir karar alır" dedi.

Kaynaklar: İnternet Haber, ITJungle

Görüşler

0
jfever
ayrıca slashdot'un söylediğine göre kod ücretsiz dağıtılmayacakmış, kodu görmek için belli bir ücret ödediğinizde bu ücrete 12000 sayfa teknik döküman ve 500 saatlik teknik destek dahilmiş.
0
darkhunter
Eğer bu strateji windows için sürücü yazan donanım üreticilerine de sıçrarsa (aksi pek mümkün görünmüyor zaten), tersine mühendislik ile yorulan bünyeler, kaybolan paralar ve zamanlar daha faydalı işlere adanmış olur. Sİnirler daha az gerilir :-)

Varsın MS önce parayla yapsın bu işi, sonra zaten lisans parası aldığı uygulamaların bir de kaynaklarının, para kaynağı olmasının da anti-trust a aykırı bir durum olduğu keşfedilir yine davalar açılır. MS yine üzülür :-)
0
Chriseba
windows kenelde kapalı bir kutu gibiydi benim için. güzel, istediklerimi kısmen sunuyor ama bunu nasıl yapıyor, bilebiliyor muyum? hayır.

ben bir de bu işe güvenlik açısından bakıyorum. zaten windows'u tehtid eden virüsler, trojanlar oldukça sık ve internet kullanan biri için anti-virüs, firewall, anti-trojan gibi şeyler artık kaçınılmaz oldu., peki kaynak kodları da açılırsa bu tehlikenin boyutu artmayacak mıdır?

0
anonim

peki kaynak kodları da açılırsa bu tehlikenin boyutu artmayacak mıdır?


Eh bu hesaba göre açık kodlu OpenBSD ( 9 yılda 1 açık ) bile çok güvensiz :)

Açık kodlu sistemlerin kapalı kodlu olanlara göre daha güvenli olduğu büyük bir çoğunluk tarafından kabul edilmektedir. (Tabi bu konuda bir anket çalışması yapmadım ama bahsettiğim kitle güvenlik uzmanları bu konuda daha çok güvenlik siteleri ve bu uzmanların kişisel bloglarına bakabilirsiniz)
0
boreas
Bu diğer taraf içinde geçerli kodları gören güvenlik firmaları ya da programcılar aynı şekilde yamada hazırlayabilir. Yani dezavantaj olduğu kadar bana avantaj gibide geliyor.
0
necdetyucel
Önemli olanın kodların açılması değil, kodların değiştirilmesi ve değiştirilmiş halinin dağıtılması olduğunu unutmayalım. Aksi halde tekrar derlemenize bile izin verilmeden kodların "görülmesi" bir özgürlük sağlamayacaktır kanatindeyim.
0
oktaypocan
.NET duyurulduğunda, CeBIT fuarında Microsoft insanları "kodu açmak"tan bahsetmişlerdi, biraz sohbet etme imkanı buldum kendileriyle, ayrıcalıklık bir geliştirici grubuna kodun bir kısmının açılacağını söylüyorlardı, ama çok farklı lisanlarda konuştuğumuz için hangi kodun, neresinin, hangi ayrıcalıklı geliştiricilere ve ne karşılığında açılacağını asla anlayamamıştım. Yasal zorunlulukla kodu lisanslı olarak açmaları, özgür yazılım dünyası başta olmak üzere, "Microsoft olmayan geliştiricileri" biraz zora sokabilir. Kodu açmadan önce, ıvır zıvır herşeye patent alır bunlar, sonra en küçük benzerlikte "çaldılarrr" diye tepinirler (çok iyi tepinen bi tanesini biliyoruz). Sonra da kanser derler, tümör derler... (sonra?)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Microsoft´tan Palladium Demosu

tongucyumruk

Microsoft Watch'ta çıkan habere göre Micros~1, mayıs ayında New Orleans'ta yapılacak WinHEC'te Palladium teknolojisinin demosunu yapacak. Palladium hakkındaki son haberlere göre Micros~1 trusted root'un adını "Nexus" olarak belirlemiş durumda. Palladium teknolojisinin Longhorn Server 2005 ile hayata geçirilmesi hedefleniyor.

Not: Nexus ismi size de bilgisayarların insanları yediği filmlerden fırlamış gibi gelmiyor mu?

Windows'tan Korsana Yama Yok

anonim

Microsoft güvenlik açıklarını korsana karşı silaha dönüştürüyor. Kullanıcılar, 2005 ortasından itibaren güvenlik yamaları için lisanslı ürün numarası verecek. Korsan kullanıcısı güncellemeleri istisnai koşullar dışında alamayacak.

Total Copy: Olması gerektiği gibi

sundance

Hep güzel Linux programlarından mı sözedeceğiz. Piyasada binlerce super Windows programları var, hatta birçoğu freeware hatta Open Source.

\r \r Bu konudaki en güzel sitelerden biri olan www.shellcity.net'de yeralan TotalCopy Windows makinaların yıllardır problemli olan Copy penceresine yenilik getiriyor. Herşeyden önce herhangibir dosya kopyalaması sırasında diğer makina kapansa, networkden düşse vs. geri geldiği anda kopyalamaya devam edebiliyorsunuz. Dahası ne hızda kopyalamay yapabileceğinizi bile o anda ayarlayabiliyorsunuz. Bence hiç kaçırmayın.

Microsoft ASN Açığına Karşı Tedbir Alın

FZ

California merkezli eEye Digital Security firmasından güvenlik sorumlusu Marc Maiffret´in açıklamasına göre Microsoft ASN.1 (Abstract Syntax Notation 1) açığı şimdiye dek Microsoft Windows işletim sistemi ailesinde bulunmuş en önemli açıklardan biri. Bu açıktan faydalanan kötü niyetli bir yazılım uzaktan sisteminize erişip onaylanmamış herhangi bir kodu yükleyip sistem ayrıcalıkları ile çalıştırabiliyor. Microsoft´tan alınan bilgiye göre bu açık Windows NT 4.0, Windows 2000, Windows XP ve Windows Server 2003 işletim sistemlerini etkiliyor ve kritik hata kategorisinde.

Maiffret´e göre açığın tespit edilip Microsoft´a bildirilmesi ile gerekli yamanın çıkarılması arasında geçen süre 200 gün. Eğer MS Windows işletim sistemlerinden birini kullanıyorsanız lütfen gerekli yamayı sisteminize yüklediğinizden emin olun (aşağıdaki bağlantılardan faydalanabilirsiniz).

Kaynaklar:
- SearchSecurity
- Microsoft Security Bulletin MS04-007

Gizli şifre şoku

pulsar

ABD gizli servisinin, Microsoft yazılımlarındaki ana şifreyi kullanarak Alman ordusunun gizli belgelerini tek tek ele geçirdiği ileri sürüldü...