MS Windows'un Kaynak Kodları Halka Açılacak Mı?

0
anonim
Rekabet kurallarını ihlal ettiği için AB Komisyonu ile başı dertte olan yazılım devi Microsoft, Windows işletim sisteminin kaynak kodlarından bir kısmını açarak "lisanslı" hale getireceğini bildirdi.

Microsoft'un yasal işlerden sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Brad Smith, düzenlediği basın toplantısında, "Windows kaynak kodlarını da lisanslı yapacağız. Bu, program yazmak isteyen herkesin kodlara ulaşabilmesi anlamına geliyor. Umarım AB Komisyonu, yeni önerimizi göz önünde bulundurarak bir karar alır" dedi.

Kaynaklar: İnternet Haber, ITJungle

Görüşler

0
jfever
ayrıca slashdot'un söylediğine göre kod ücretsiz dağıtılmayacakmış, kodu görmek için belli bir ücret ödediğinizde bu ücrete 12000 sayfa teknik döküman ve 500 saatlik teknik destek dahilmiş.
0
darkhunter
Eğer bu strateji windows için sürücü yazan donanım üreticilerine de sıçrarsa (aksi pek mümkün görünmüyor zaten), tersine mühendislik ile yorulan bünyeler, kaybolan paralar ve zamanlar daha faydalı işlere adanmış olur. Sİnirler daha az gerilir :-)

Varsın MS önce parayla yapsın bu işi, sonra zaten lisans parası aldığı uygulamaların bir de kaynaklarının, para kaynağı olmasının da anti-trust a aykırı bir durum olduğu keşfedilir yine davalar açılır. MS yine üzülür :-)
0
Chriseba
windows kenelde kapalı bir kutu gibiydi benim için. güzel, istediklerimi kısmen sunuyor ama bunu nasıl yapıyor, bilebiliyor muyum? hayır.

ben bir de bu işe güvenlik açısından bakıyorum. zaten windows'u tehtid eden virüsler, trojanlar oldukça sık ve internet kullanan biri için anti-virüs, firewall, anti-trojan gibi şeyler artık kaçınılmaz oldu., peki kaynak kodları da açılırsa bu tehlikenin boyutu artmayacak mıdır?

0
anonim

peki kaynak kodları da açılırsa bu tehlikenin boyutu artmayacak mıdır?


Eh bu hesaba göre açık kodlu OpenBSD ( 9 yılda 1 açık ) bile çok güvensiz :)

Açık kodlu sistemlerin kapalı kodlu olanlara göre daha güvenli olduğu büyük bir çoğunluk tarafından kabul edilmektedir. (Tabi bu konuda bir anket çalışması yapmadım ama bahsettiğim kitle güvenlik uzmanları bu konuda daha çok güvenlik siteleri ve bu uzmanların kişisel bloglarına bakabilirsiniz)
0
boreas
Bu diğer taraf içinde geçerli kodları gören güvenlik firmaları ya da programcılar aynı şekilde yamada hazırlayabilir. Yani dezavantaj olduğu kadar bana avantaj gibide geliyor.
0
necdetyucel
Önemli olanın kodların açılması değil, kodların değiştirilmesi ve değiştirilmiş halinin dağıtılması olduğunu unutmayalım. Aksi halde tekrar derlemenize bile izin verilmeden kodların "görülmesi" bir özgürlük sağlamayacaktır kanatindeyim.
0
oktaypocan
.NET duyurulduğunda, CeBIT fuarında Microsoft insanları "kodu açmak"tan bahsetmişlerdi, biraz sohbet etme imkanı buldum kendileriyle, ayrıcalıklık bir geliştirici grubuna kodun bir kısmının açılacağını söylüyorlardı, ama çok farklı lisanlarda konuştuğumuz için hangi kodun, neresinin, hangi ayrıcalıklı geliştiricilere ve ne karşılığında açılacağını asla anlayamamıştım. Yasal zorunlulukla kodu lisanslı olarak açmaları, özgür yazılım dünyası başta olmak üzere, "Microsoft olmayan geliştiricileri" biraz zora sokabilir. Kodu açmadan önce, ıvır zıvır herşeye patent alır bunlar, sonra en küçük benzerlikte "çaldılarrr" diye tepinirler (çok iyi tepinen bi tanesini biliyoruz). Sonra da kanser derler, tümör derler... (sonra?)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Yeni MS-IIS Worm`u: `Code Red`

elrond

Code Red adlı yeni bir Worm, Microsoft tabanlı 12.000 web serverı etkilemiş durumda. Worm IIS teki bir güvenlik açığını kullanıyor. İsminin "Code Red" olmasının nedeni ise Çin` den çıkmış olması.
Worm bulaştığı server subnetinde 100 IP` yi scan edip bulduğu diğer serverlara da bulaşıyor. Web serverın ana sayfasına ise şunu koyuyor.
"Welcome To http://www.worm.com
Hacked by Chinese."

Babadan kalma! Google

sundance

Malesef bilişim dünyamızda Micros~1 Türkçe'si diye bir kavram var, genelde terimlere çok da iyi araştırmadan, zorlama karşılıklar bulunması ile oluşturulmuş eğreti bir sözlük dağarcığından oluşuyor.

Peki MS İngilizcesi, yani bazı şeylerden bahsetmek içn MS'in ürettiği terimler nasıl acaba? Mesela ISV (Bağımsız Yazılım Üreticisi) lafına "Microsoft olmayan yazılım firması" anlamını yüklemiş durumdalar. Daha eğlencelisi ise "legacy (miras, babadan kalma)"lafı. Micros~1 bu kelimeyi yine kendisinin olmayanları karalamak için kullanıyor. Cümle içinde kullanımı ise "Legacy search engine Google" şeklinde

Lütfen Fazlamesai yine taraf tutuyor diye bizi suçlamayın, bu sözler uzun yıllar MS'da çalışmış yazılarının birçoğu Türkçe'ye de çevrilen Joel Spolsky'e ait.

Micros~1 Tuvalet İşine Girdi

FZ

Tüm zamanların en fantastik yazılım firması Microsoft bu yaz İngiltere'deki büyük açık hava festivallerinde kullanılmak üzere portatif bilgisayarlı tuvalet hazırlama çalışmalarına başladı.

iLoo kod adlı bu açıkhava tuvaleti üzerinde çalışan MSN UK ekibi sistemde düz ekran plasma monitör, kablosuz klavye ve yüksek hızlı kablosuz Internet erişimi bulunduğunu belirtiyor. MSN UK sözcüsü Matthew Whittingham bu tuvaleti "WWW.C" olarak ad isimlendirebileceğimizi belirtti. Pazar payını genişletmeye çalışan Microsoft'un bu son hamlesi bilgisayarcılar camiasında hayretle karşılandı.

Sevgili Microsoft Windows

Challenger

Bu sabah Live Bookmark' ımda aynı başlığa sahip Slashdot haberini görünce hafif bir gülümsemeyle haberi okumaya başladım.XYZ Computing adında bir şirkette çalışan birisi, Windows' a bir açık mektup göndermiş. Mektupta Windows ile ilk tanıştıkları günden bu zamana kadar geçen sürede, Windows' un yaşadığı değişimi ve bu değişimin ilişkilerine yansımasını anlatmış.

En çok hoşuma giden paragraf da şu: "Windows, I know you will try to change, but I have been hurt too many times. You should know that I have been seeing someone else for a few months now. She is fun, easy going, and will do something for me that you never even considered, share her source code."

Bir aşkın, kızın giderek değişmesiyle yavaş yavaş bitişini ve bunun esas oğlana verdiği sonsuz acıyı anlatan acıklı bir hikaye gibi.

Origami Projesi

peterparker

3 ya da 4 Mart günü tanıtımı yapılacak olan bu alet, her işi yapabildiği söylentisi ile bir dönemin ginger spekülasyonu hızıyla yayılmaya devam ediyor.