MS Windows'un Kaynak Kodları Halka Açılacak Mı?

0
anonim
Rekabet kurallarını ihlal ettiği için AB Komisyonu ile başı dertte olan yazılım devi Microsoft, Windows işletim sisteminin kaynak kodlarından bir kısmını açarak "lisanslı" hale getireceğini bildirdi.

Microsoft'un yasal işlerden sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Brad Smith, düzenlediği basın toplantısında, "Windows kaynak kodlarını da lisanslı yapacağız. Bu, program yazmak isteyen herkesin kodlara ulaşabilmesi anlamına geliyor. Umarım AB Komisyonu, yeni önerimizi göz önünde bulundurarak bir karar alır" dedi.

Kaynaklar: İnternet Haber, ITJungle

Görüşler

0
jfever
ayrıca slashdot'un söylediğine göre kod ücretsiz dağıtılmayacakmış, kodu görmek için belli bir ücret ödediğinizde bu ücrete 12000 sayfa teknik döküman ve 500 saatlik teknik destek dahilmiş.
0
darkhunter
Eğer bu strateji windows için sürücü yazan donanım üreticilerine de sıçrarsa (aksi pek mümkün görünmüyor zaten), tersine mühendislik ile yorulan bünyeler, kaybolan paralar ve zamanlar daha faydalı işlere adanmış olur. Sİnirler daha az gerilir :-)

Varsın MS önce parayla yapsın bu işi, sonra zaten lisans parası aldığı uygulamaların bir de kaynaklarının, para kaynağı olmasının da anti-trust a aykırı bir durum olduğu keşfedilir yine davalar açılır. MS yine üzülür :-)
0
Chriseba
windows kenelde kapalı bir kutu gibiydi benim için. güzel, istediklerimi kısmen sunuyor ama bunu nasıl yapıyor, bilebiliyor muyum? hayır.

ben bir de bu işe güvenlik açısından bakıyorum. zaten windows'u tehtid eden virüsler, trojanlar oldukça sık ve internet kullanan biri için anti-virüs, firewall, anti-trojan gibi şeyler artık kaçınılmaz oldu., peki kaynak kodları da açılırsa bu tehlikenin boyutu artmayacak mıdır?

0
anonim

peki kaynak kodları da açılırsa bu tehlikenin boyutu artmayacak mıdır?


Eh bu hesaba göre açık kodlu OpenBSD ( 9 yılda 1 açık ) bile çok güvensiz :)

Açık kodlu sistemlerin kapalı kodlu olanlara göre daha güvenli olduğu büyük bir çoğunluk tarafından kabul edilmektedir. (Tabi bu konuda bir anket çalışması yapmadım ama bahsettiğim kitle güvenlik uzmanları bu konuda daha çok güvenlik siteleri ve bu uzmanların kişisel bloglarına bakabilirsiniz)
0
boreas
Bu diğer taraf içinde geçerli kodları gören güvenlik firmaları ya da programcılar aynı şekilde yamada hazırlayabilir. Yani dezavantaj olduğu kadar bana avantaj gibide geliyor.
0
necdetyucel
Önemli olanın kodların açılması değil, kodların değiştirilmesi ve değiştirilmiş halinin dağıtılması olduğunu unutmayalım. Aksi halde tekrar derlemenize bile izin verilmeden kodların "görülmesi" bir özgürlük sağlamayacaktır kanatindeyim.
0
oktaypocan
.NET duyurulduğunda, CeBIT fuarında Microsoft insanları "kodu açmak"tan bahsetmişlerdi, biraz sohbet etme imkanı buldum kendileriyle, ayrıcalıklık bir geliştirici grubuna kodun bir kısmının açılacağını söylüyorlardı, ama çok farklı lisanlarda konuştuğumuz için hangi kodun, neresinin, hangi ayrıcalıklı geliştiricilere ve ne karşılığında açılacağını asla anlayamamıştım. Yasal zorunlulukla kodu lisanslı olarak açmaları, özgür yazılım dünyası başta olmak üzere, "Microsoft olmayan geliştiricileri" biraz zora sokabilir. Kodu açmadan önce, ıvır zıvır herşeye patent alır bunlar, sonra en küçük benzerlikte "çaldılarrr" diye tepinirler (çok iyi tepinen bi tanesini biliyoruz). Sonra da kanser derler, tümör derler... (sonra?)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Bill Gates´i Destekleyelim !

redogre

Önemli not: Bu yazıda geçen tüm fikirler sadece birer varsayımdır. Her cümleyi "ya ...... olsaydı" diye okuyabilirsiniz.

Bu siteye yazı yazan veya yorum yapan çoğu kişiye göre Bill Gates bilgisayar dünyasını tekeline almaya çalışan bir canavar. Şirket politikaları, açık sistemler ve özellikle Linux için şirketi tarafından yapılan yanıltıcı yayınlar, milyonlarca bug, kullanıcıyı kendine bağlayan canlı güncelleme sistemleri vs vs....

Peki ne oldu da 20 yaşındayken bu sitenin takipçilerinden farkı olmayan bir geek bu hale geldi?

Novell & Microsoft (GNU/Linux & Windows)

cbc

The Wall Street Journal Microsoft ile Novell anlaşmasını bildiriyor.

Haberde Novell hisselerinin 16% artarken Red Hat hisselerinin de %2 değer kaybettiği belirtiliyor. Şaşırtıcı olan ise Microsoft hisselerinin bir miktar değer kaybetmesi.

Yine aynı haberde, uzmanların bu ve Oracle - Red Hat işbirliği gibi birlikteliklerin firmaların özgür yazılıma olan güvenini arttırarak daha rahat yatırım yapmalarına olanak sağlayacağını tahmin ettiklerinden bahsediliyor.

Novell'in sitesindeki haberde yazanlar temel hedefleri özetliyor:
  • Sanallaştırma
  • Office Open XML
  • Ortak çalışma çatısı
  • Mono, OpenOffice, Samba
Novell çalışanı olan Miguel de Icaza'nın yorumunu okuyabilir, Türk özgür yazılım camiasının bir kısmının fikirlerine de göz atabilirsiniz.

Micros~1 Hacker'lara Meydan Okuyor ! Hem de XP-SP2 ile

sundance

Register.com'un haberine göre Microsoft UK'in başı, Alistair Baker, bir hackerın Windows XP-SP2 kurulu bir makinayı ele geçirdiğini görmekten oldukça etkileneceğini belirtmiş.
Firmanın bu güncellemesinin "kuma çizilmiş çizgilerin ilki" [hani yere bir çizgi çizersiniz, burayı geçersen kötü olur dersiniz, sonra da dayak yersiniz ya] olduğunu belirttiği meydan okumaya, Register'ın yorumu oldukça ilginç; "... bize belasını arıyor gibi geldi!"

Microsoft DRM nasıl deşifre edilir?

FZ

Microsoft'un .WMA (Windows Media Audio File) tipindeki ses dosyalarını korumak (!) için geliştirmiş olduğu şifreleme sistemi olan MS-DRM (Microsoft Digital Rights Management) açık anahtar şifreleme için (public key cryptography) eliptik eğri yöntemini, blok şifreleme için DES algoritmasını, akış (stream) şifreleme için RC4 algoritmasını ve hash fonksiyonu olarak da SHA-1 algoritmasını kullanmaktadır.
Şimdi bu teknik detaylardan sonra diyebilirsiniz ki breh breh adamlar yapmış, yani çözmesi çok zor olsa gerek, bu sefer Microsoft sağlam iş çıkarmış.
Ancak eski dost Microsoft bizi yanıltmadı ve gene bir açık verdi. Yukarıda acayip karizmatik görünen sistemin nasıl deşifre edilebileceğine dair teknik bilgiler ve konu ile ilgili programlar + kaynak kodları isterseniz yapmanız gereken MS-DRM adresini ziyaret etmek.

Modern Bilgi İşlemede 10 Temel Aksiyom

coskung

PC Magazine dergisi yazarlarından John C. Dvorak günümüzde bilgisayar kullanımına dair 10 temel aksiyomdan bahsetmiş:

http://www.pcmag.com/article2/0,1759,1706572,00.asp