MS Windows'un Kaynak Kodları Halka Açılacak Mı?

0
anonim
Rekabet kurallarını ihlal ettiği için AB Komisyonu ile başı dertte olan yazılım devi Microsoft, Windows işletim sisteminin kaynak kodlarından bir kısmını açarak "lisanslı" hale getireceğini bildirdi.

Microsoft'un yasal işlerden sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Brad Smith, düzenlediği basın toplantısında, "Windows kaynak kodlarını da lisanslı yapacağız. Bu, program yazmak isteyen herkesin kodlara ulaşabilmesi anlamına geliyor. Umarım AB Komisyonu, yeni önerimizi göz önünde bulundurarak bir karar alır" dedi.

Kaynaklar: İnternet Haber, ITJungle

Görüşler

0
jfever
ayrıca slashdot'un söylediğine göre kod ücretsiz dağıtılmayacakmış, kodu görmek için belli bir ücret ödediğinizde bu ücrete 12000 sayfa teknik döküman ve 500 saatlik teknik destek dahilmiş.
0
darkhunter
Eğer bu strateji windows için sürücü yazan donanım üreticilerine de sıçrarsa (aksi pek mümkün görünmüyor zaten), tersine mühendislik ile yorulan bünyeler, kaybolan paralar ve zamanlar daha faydalı işlere adanmış olur. Sİnirler daha az gerilir :-)

Varsın MS önce parayla yapsın bu işi, sonra zaten lisans parası aldığı uygulamaların bir de kaynaklarının, para kaynağı olmasının da anti-trust a aykırı bir durum olduğu keşfedilir yine davalar açılır. MS yine üzülür :-)
0
Chriseba
windows kenelde kapalı bir kutu gibiydi benim için. güzel, istediklerimi kısmen sunuyor ama bunu nasıl yapıyor, bilebiliyor muyum? hayır.

ben bir de bu işe güvenlik açısından bakıyorum. zaten windows'u tehtid eden virüsler, trojanlar oldukça sık ve internet kullanan biri için anti-virüs, firewall, anti-trojan gibi şeyler artık kaçınılmaz oldu., peki kaynak kodları da açılırsa bu tehlikenin boyutu artmayacak mıdır?

0
anonim

peki kaynak kodları da açılırsa bu tehlikenin boyutu artmayacak mıdır?


Eh bu hesaba göre açık kodlu OpenBSD ( 9 yılda 1 açık ) bile çok güvensiz :)

Açık kodlu sistemlerin kapalı kodlu olanlara göre daha güvenli olduğu büyük bir çoğunluk tarafından kabul edilmektedir. (Tabi bu konuda bir anket çalışması yapmadım ama bahsettiğim kitle güvenlik uzmanları bu konuda daha çok güvenlik siteleri ve bu uzmanların kişisel bloglarına bakabilirsiniz)
0
boreas
Bu diğer taraf içinde geçerli kodları gören güvenlik firmaları ya da programcılar aynı şekilde yamada hazırlayabilir. Yani dezavantaj olduğu kadar bana avantaj gibide geliyor.
0
necdetyucel
Önemli olanın kodların açılması değil, kodların değiştirilmesi ve değiştirilmiş halinin dağıtılması olduğunu unutmayalım. Aksi halde tekrar derlemenize bile izin verilmeden kodların "görülmesi" bir özgürlük sağlamayacaktır kanatindeyim.
0
oktaypocan
.NET duyurulduğunda, CeBIT fuarında Microsoft insanları "kodu açmak"tan bahsetmişlerdi, biraz sohbet etme imkanı buldum kendileriyle, ayrıcalıklık bir geliştirici grubuna kodun bir kısmının açılacağını söylüyorlardı, ama çok farklı lisanlarda konuştuğumuz için hangi kodun, neresinin, hangi ayrıcalıklı geliştiricilere ve ne karşılığında açılacağını asla anlayamamıştım. Yasal zorunlulukla kodu lisanslı olarak açmaları, özgür yazılım dünyası başta olmak üzere, "Microsoft olmayan geliştiricileri" biraz zora sokabilir. Kodu açmadan önce, ıvır zıvır herşeye patent alır bunlar, sonra en küçük benzerlikte "çaldılarrr" diye tepinirler (çok iyi tepinen bi tanesini biliyoruz). Sonra da kanser derler, tümör derler... (sonra?)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

İlk 64 bitlik virüs

FZ

W64.Rugrat.3344 kod isimli virüs IA64 Windows Portable Executable (PE) dosyalarına bulaşmak üzere geliştirilmiş ve yüksek seviyede teknik bilgi sahibi bir programcı tarafından kodlandığı tahmin edilen bir program. Söz konusu program Thread Local Storage yapılarını kullanarak virüs kodunu çalıştırıyor. Uzmanlara göre bu sıradışı bir yöntem. Adı geçen virüs 32 bitlik MS Windows sürümlerine bulaşmıyor. IA64 assembly kodu ile yazılmış virüs henüz çok yaygın değil. Detaylı bilgileri buradan edinebilirsiniz.

Daha iyi bir Windows için ...

yuxel

Microsoft, GNU/Linux kullanıcılarına, neden GNU/linux'u seçtikleri ve MS Windows'da neler görmek istediklerini öğrenmek için ev kullanıcıları ve kurumsal kullanıcılar için iki ayrı anket hazırlamış. Ev kullanıcıları için olan anketteki 15. soruda her ne kadar "possible" demişse de en üst satırlara "open your source" yazmayı ihmal etmedim ;)

Sevgili Microsoft Windows

Challenger

Bu sabah Live Bookmark' ımda aynı başlığa sahip Slashdot haberini görünce hafif bir gülümsemeyle haberi okumaya başladım.XYZ Computing adında bir şirkette çalışan birisi, Windows' a bir açık mektup göndermiş. Mektupta Windows ile ilk tanıştıkları günden bu zamana kadar geçen sürede, Windows' un yaşadığı değişimi ve bu değişimin ilişkilerine yansımasını anlatmış.

En çok hoşuma giden paragraf da şu: "Windows, I know you will try to change, but I have been hurt too many times. You should know that I have been seeing someone else for a few months now. She is fun, easy going, and will do something for me that you never even considered, share her source code."

Bir aşkın, kızın giderek değişmesiyle yavaş yavaş bitişini ve bunun esas oğlana verdiği sonsuz acıyı anlatan acıklı bir hikaye gibi.

En sinsi bilgisayar solucanı

pulsar

Bilgisayar virüsleri insanların kendilerini aktif hale getirmesi için bin bir türlü numaraya başvurdu, ancak son olarak yayılan bir virüs sinsilik konusunda öncekilere göre daha iddialı gözüküyor. Hard ya da Symantec virüsü olarak bilinen yeni solucan, kendisini bir anti-virüs uyarısı olarak ‘gizliyor’.

Microsoft da cep telefonu pazarında

larweda

Yeni bir İngiliz cep telefonu şirketi olan Sendo Plc. ile ortaklığa giden Microsoft, yeni geliştirmekte olduğu "Stinger" kod adlı Smartphone platformunu ilk defa Sendo ile birlikte geliştirdikleri Sendo Z100 Smartphone adı verilen cihazda piyasaya süreceğini duyurdu. Sendo Z100`ün Sonbahar 2001`de piyasada olması bekleniyor.