Windows Kendi Sonunu mu Hazırlıyor ?

0
anonim
Bill Gates, Focus dergisine yaptığı açıklamada “Palladium yazılım entegrasyonunu kontrol ediyor ve bu da lisans haklarının korunmasında yardımcı olacak” sözleri ile Palladium’un bu konudaki önemini dile getiriyor.

Bu teknik, bir müzik parçasında, örneğin yüz kere çalınmasına izin veren bir tür dijital izin arayacak. Palladium, bu fonksiyonu gelecek Windows versiyonu ile temin edecek. Ancak Gates, bu yöntemin korsanları öldürmek için yeterli olmadığını söylüyor ve koruma mekanizmalarını geçmenin her zaman bir yolu olduğunu sözlerine ekliyor.
Kaynak: CHIP

Açıkçası bena pek inanılır gelmiyor duyduklarım. Linux karşısında windows cephesini bu derece zayıflatacak başka bir uygulama daha olamaz gibi geliyor bana. Yani kim internetten indirdiği mp3 ü bile dinleyemeyeceği bir işletim sistemini kulanır ki ? Tabi insanların bir anda topluca linux a iltica etmesini beklemiyorum ama bu uygulamınında ( eğer gerçekleşirse ) linux a geçişi hızlandıracağı kesin.

Görüşler

0
sundance
Hımm, peki şunu düşündün mü ? Bu yöntemin Open Source kavramını tamamen dibinden sarsacağını ? Zira söz konusu lisanslama sistemi için muhtemelen browser sertifikalari gibi bir sertifika yöntemi getirilecek ve bu sertifika sistemi ile onaydan geçmeyen programlar (zira söz konusu bir güvenlik kaygısı) lisans alamayacak. Dahası lisans işi paralı olacak. Open Source program yazmak için kaç kişi $100-$500 arası para verir sence ?

Dahası, belki de Linux kernel'i de aynı sisteme sokacaklar ve Digital Copyright Act'e zarar verebilir, sistemin bütünlüğünü sarsar diyip Intel belki de Linux'un Palladium üzerinde koşmasına izin vermeyecek ?

Çünkü eğer Palldium üzerinde Linux koşarsa ve bir şekilde korsan mp3, divx seyretmeye imkan sağlarsa, o zaman bu adamlar, salakmıyız biz niye kastık da bu işlemciyi, bu güvenlik sistemini yaptık diye sormazlar mı ?

Bence çok tehlikeli bu Palladium nanesi. AMD'nin yanında olmamız lazım...

0
tongucyumruk
Bildiğim kadarıyla (yamuluyorsam düzeltin) AMD'de Palladium'u destekleyenler arasında... Sonuçta i386 mimarisinde olup ta Palladium'u desteklemeyecek bir üretici olduğunu sanmıyorum. Belki de en iyisi şimdiden bir Blade 100 workstation alıp Debian kurmak...
0
Nightwalker
İnsanın binlerce yıllık evriminin altında, var olan koşullar karşısında daima bir çıkış yolu bulması vardır. İntel ve AMD eğer bu uygulama ile insanları zorlayabileceklerini sanıyorlarsa yanılıyorlar. Bakın bu gün yavaşta olsa via pc pazarına girmiş durumda ( ki AMD de böyle başlamıştı bu işe ) öte yandan sony vaio üzerinde oldukça başarılı olduğunu duyduğum transmeta cruose var ki ( linus abimiz da bu firmadaydı yanlış hatırlamıyosam. ) bunlarda gerekli durumlarda piyasaya girebilirler.
0
anonim
Via yavas filan girmiş vaziyette değil pazara. İşin doğrusu çıkıyor gibi, zira masaüstünü hedefleyemeyen, sadece embed işlemcileri hedefleyen bir politikaları var ve bu şekilde cpusu bile onboard olan kartları 800mhz cpu ile $140+KDV´e satılıyor mesela (aynı fiyata 1,7 Celeronlu board alırsın geriye de para kalır)

Yavaş filan diil derken asıl kastım, zamanında AMD´nin hemen akabinde ortaya çıkan Cyrix´i satın alarak başladı Via cpu pazarına. Ama şimdilik yaprak bile kımıldatabilmiş değiller.

Pardon, yaprak kımıldatamamak derken Transmeta´yı da unutmamak gerekir. Laptoplarda bile daha tutunamadılar, onlar düşük güç isteyen, akıllı güç yönetimli CPU yapana kadar Intel´in mobil işlemciler yetişmeye başladı bile. Şu ana kadar dağ fare doğurdu devamını bilemeyiz.

Var olan koşullar altında çıkış bulmak diyorsun, güzel de belki de bu çıkışı arayanlar azınlıkta kalacak, kanun dışı ilan edilecek. Korsan mp3 çalmak, divx oynatmak, virüsleri yaymak için fitne kurmakla suçlanacaklar, Serbest yazılımların yayılması yerine...

O zaman başımız daha fazla belada olmayacak mı ?

Ben diyorum ki şimdiden bir şeyler yapmalı insanları bilinçlendirmeliyiz. Ben mesela, katıldığım her seminerde, bu Palladium nanesinden bahsediyorum, başımız belada dikkat edin diyorum.

İnsanları bilgilendirmek, geç olmadan uyandırmak lazım.
0
anonim
zaten linus un just for fun da dediği gibi. Sen şehirde suyu yüksek fiyata satarsan birisi yan şehirden boruyla su getirip kar eder. Eğer, lisans uyumlu bir hardware yaparlarsa öteki firmalara gün doğar.
0
anonim
http://www.bilisimcumhuriyeti.com/index.php?islem=hg&id=1652



zahter
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

ASP+ ve C# neler getirecek?

FZ

Microsoft şimdiden yeni Internet teknolojileri ile ilgili olarak ortalığı bombardıman etmeye başladı. Bunlardan en çok üzerinde durulanı ASP+ ve C# teknolojileri.

Sevgili Microsoft Windows

Challenger

Bu sabah Live Bookmark' ımda aynı başlığa sahip Slashdot haberini görünce hafif bir gülümsemeyle haberi okumaya başladım.XYZ Computing adında bir şirkette çalışan birisi, Windows' a bir açık mektup göndermiş. Mektupta Windows ile ilk tanıştıkları günden bu zamana kadar geçen sürede, Windows' un yaşadığı değişimi ve bu değişimin ilişkilerine yansımasını anlatmış.

En çok hoşuma giden paragraf da şu: "Windows, I know you will try to change, but I have been hurt too many times. You should know that I have been seeing someone else for a few months now. She is fun, easy going, and will do something for me that you never even considered, share her source code."

Bir aşkın, kızın giderek değişmesiyle yavaş yavaş bitişini ve bunun esas oğlana verdiği sonsuz acıyı anlatan acıklı bir hikaye gibi.

Microsoft da cep telefonu pazarında

larweda

Yeni bir İngiliz cep telefonu şirketi olan Sendo Plc. ile ortaklığa giden Microsoft, yeni geliştirmekte olduğu "Stinger" kod adlı Smartphone platformunu ilk defa Sendo ile birlikte geliştirdikleri Sendo Z100 Smartphone adı verilen cihazda piyasaya süreceğini duyurdu. Sendo Z100`ün Sonbahar 2001`de piyasada olması bekleniyor.

MS-Windows ve Sahip olma maliyeti (TCO) hakkında

cayfer

Dostlar "artık yetti senin Micros~1 aleyhinde yazdıkların" diyecek ama n'apayım; elimde değil. Herkesin kendine göre bir derdi var...

Bütün gün firewall, spam-virus kontrol falan uğraşıp duruyorduk ki Eylül başında üniversitemizin (Bilkent) yurtları açıldı. İkinci gün falandı, üniversite ağımız neredeyse çökme noktasına geldi.

Microsoft DRM nasıl deşifre edilir?

FZ

Microsoft'un .WMA (Windows Media Audio File) tipindeki ses dosyalarını korumak (!) için geliştirmiş olduğu şifreleme sistemi olan MS-DRM (Microsoft Digital Rights Management) açık anahtar şifreleme için (public key cryptography) eliptik eğri yöntemini, blok şifreleme için DES algoritmasını, akış (stream) şifreleme için RC4 algoritmasını ve hash fonksiyonu olarak da SHA-1 algoritmasını kullanmaktadır.
Şimdi bu teknik detaylardan sonra diyebilirsiniz ki breh breh adamlar yapmış, yani çözmesi çok zor olsa gerek, bu sefer Microsoft sağlam iş çıkarmış.
Ancak eski dost Microsoft bizi yanıltmadı ve gene bir açık verdi. Yukarıda acayip karizmatik görünen sistemin nasıl deşifre edilebileceğine dair teknik bilgiler ve konu ile ilgili programlar + kaynak kodları isterseniz yapmanız gereken MS-DRM adresini ziyaret etmek.