Microsoft'a rekor ceza

0
anonim
AB Komisyonu, Microsoft'u ikinci kez, 280,5 milyon avroluk para cezasına çarptırdı.

AB Komisyonu, ''hakim durumunu kötüye kullanarak rekabeti ihlal ettiği'' gerekçesiyle Microsoft'u ikinci kez, 280,5 milyon avroluk para cezasına çarptırdı. Rekabetten sorumlu AB Komisyonu Üyesi Neelie Kroes, karara ilişkin ''Üzgünüm ki (Mart 2004) kararımızın üzerinden geçen iki yıldan fazla sürede Microsoft yasadışı tavrına son vermedi.
Para cezası uygulamaktan başka alternatifimiz yoktu. Hiçbir şirket yasaların üzerinde değildir'' dedi. Kroes ayrıca Microsoft'un, piyasaya sürülüşünü birkaç kez ertelediği yeni işletim sistemi Vista'yı, AB Komisyonu kararlarına uygun pazarlamasını istedi. Microsoft'a uyguladığı para cezasının başlangıç tarihi olarak bildirimde bulunduğu 16 Aralık 2005'i alan AB, aradan geçen her gün için 1,5 milyon avroluk para cezası hesapladı. Microsoft'un toplam cezası böylece 187 gün için 280,5 milyon avroyu buldu.

AB, daha önce aldığı kararlar uyarınca bu süre içinde Microsoft'a en fazla günlük 2 milyon avro para cezası uygulayabilecekti. Bu miktardan yapılan yarım milyon avroluk indirimde Microsoft'un çabaları dikkate alındı. Fakat Microsoft için daha ağır bir karar alan AB, temmuz ayı sonuna kadar gerekli kriterlerin karşılanmaması halinde Microsoft'a günlük uygulayacağı para cezasınnı tavanını 3 milyon avroya yükseltti.

MICROSOFT DAVASI

AB Komisyonu Microsoft hakkında rekabet soruşturmasını Aralık 1998'de Java yazılımıyla tanınan Sun Microsystems'in sikayeti üzerine başlatmıştı. Geliştirdiği sunucu programlarını Microsoft'ın Windows işletim sistemine entegre edemediğini belirten Sun, Microsoft'u, masaüstü bilgisayar sistemlerindeki hakim durumunu kötüye kullanmakla suçlamıştı. Microsoft'u resmi olarak ilk kez Ağustos 2000'de rakiplerine kasten gerekli bilgileri vermemekle suçlayan AB Komisyonu, soruşturmayı derinleştirerek bir yıl sonra şirkete gönderdiği ikinci belgede suçlamalarını multimedya yazılımlarını da içine alacak şekilde genişletti.

Buna göre Microsoft, görüntü ve ses oynatıcısı (media player) yazılımını Windows işletim sistemine dahil ederek bu alanda rekabeti engelliyordu. AB Komisyonu yeni şikayetleri de dikkate alarak gerekli adımları atmayan Microsoft'u Mart 2004'te 497 milyon avroluk rekor para cezasına çarptırırken, 120 gün içinde gerekli yazılım kodlarını rakipleriyle paylaşmasını ve Windows işletim sisteminden medya oynatıcısını ayırmasını talep etti.

Kararı temyiz için AB mahkemelerine başvuran Microsoft sonuç alamazken, AB Komisyonu'nun kararları uyarınca geçen yıl piyasaya sürdüğü medya oynatıcısız Windows işletim sistemi (Windows XP Home Edition N) çok az taleple karşılaştı. Yine geçen yıl AB Komisyonu Microsoft davasında İngiliz Profosör Neil Barrett'i bilirkişi olarak görevlendirdi. Bilişim uzmanı Barrett, hazırladığı raporda, hazırladığı Microsoft'un uyum için yaptığı dökümantasyon çalışmasını ''tamamen yararsız'' olarak nitelendirdi.

AB, Microsoft'a gönderdiği, başlangıç tarihi 15 Aralık 2005 olan iddianamede, şirket hakkında 2004 yılında alınan kararlara uyulmadığını belirterek makul bir sürede gerekli çalışmaların yapılmasını istemiş, aksi takdirde günlük para cezasıyla karşılaşacağını bildirdi. Microsoft davasını ele almak üzere bu ay başında toplanan AB üyesi ülkelerin rekabet kurumları temsilcileri, para cezasını zorunlu görürken hafta başında yaptıkları ikinci toplantıda uygulanacak ceza miktarına karar verdiler. AB Komisyonu, bu sabahki toplantısında üye ülke temsilcilerinin aldıkları kararları tekrar gözden geçirerek onayladı.

Kaynak: internethaber.com

Görüşler

0
alperfm
Biraz ağır bir tabir olabilir ama
"Dinsizin hakkından imansız gelir."
Neticede micro$oft un da yaptıkları az değil.
0
oguzakilli
Microsoft'tan daha iyisini yapsınlar da onlar tekel oluştursun.... Hala anlamış değilim bu işi,yorum yok....
0
ismailasci
Bu yorum yapmamis haliniz sanirim...
0
yilmaz
M$ dan daha iyisini yapsınlar sözünü anlamış değilim. daha iyisi var çünkü :)
0
ttk
acabaa nedir nedir ?
0
Zebani
eti
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Microsoft'tan yeni işletim sistemi: MS-Linux

coskung

PC Magazine yazarlarından John Dvorak, bulunduğu bir ortamda MS'nin Linux'u nasıl altedebileceğine dair üretilen fikirlerden bir alıntı yapmış.
Makale Burada

Indeo codecler ve Microsoft XP

redogre

Microsoft XP ile beraber indeo codeclerden desteğini çekti. Bunu ısrarlar sonucu XP kurduğum makinam eski animasyonları oynatamayıp, codec download için MS'e bağlandığında anladım. MS sizi Ligos'un sayfasına yönlendiriyor, orda da indeo codeclerin MS desteğini çektiği için artık ücretli olduğu yazıyor. Fiyatı 14.95$

Bugüne kadar yaptığım işlerin %80 i indeo codecle sıkıştırılmıştı. "Eee, parayı bastır, al o zaman" demek kolay ama bu hiç bir işe yaramaz çünkü artık yeni makinalar kullanan müşterilerimde bu işleri göremiyecek. Yapmam gereken eski bir sistemde dosyaları açıp, başka bir codec le tekrar sıkıştırmak. Yer problemi yüzünden sourceları saklamadığım düşünülürse bu çevrimde tüm eski işlerimin çamura döneceği açıkça ortada. BRAVO MS BRAVO

Microsoft - Sun - OpenOffice.org: Şeytan Üçgeni

anonim

Geçtiğimiz çarşamba günü, Microsoft bir açıklama yaparak Open Office projesindeki geliştiricilerle daha yakından çalışmak istediğini belirtti. Bu açıklamanın geldiği aynı dönemde, Microsoft'un Sun Microsystems ile yaptığı bir anlaşma halka duyuruldu. Bu anlaşma, Microsoft'a Open Office kullanıcılarını patent ihlali sebebiyle dava etme yolunu açıyor.

Windows 2000`de güvenlik açığı

sametc

Microsoft, Windows 2000 işletim sisteminde, hacker'ların bilgisayar sistemlerine girmesine fırsat veren yeni bir güvenlik açığı tespit edildiğini açıklayarak kullanıcıları uyardı. Problemin Windows 2000'i kullanan Amerikan ordusunun bir server'ına yapılan saldırı sonucunda ortaya çıktığı bildirildi.
BBC ve çeşitli internet sitelerinde yayınlanan habere göre, Microsoft problemi "çok ciddi" olarak değerlendirdi ve kullanıcıların Microsoft'un web sitesinden uygun yamayı indirmelerini önerdi.
WWW protokolünü destekleyen işletim sistemindeki açığı kullanan kötü niyetli kişilerin server'ın yönetimini ele geçirebileceği belirtildi. Windows 2000 ile çalışan ve Amerikan ordusunun da kullandığı, farklı kişilerin uzaktan server'a erişimini sağlayan WebDAV programında soruna neden olan açığın hacker'lara davetiye çıkardığına dikkat çekildi.
microsoft=www.microsoft.com/security/security_bulletins/ms03-007.asp
kaynak=www.hurriyetim.com.tr/haber/0,,sid~12@nvid~244227,00.asp

MS Internet Explorer Yazılımında Yeni ve Önemli Açıklar Bulundu

FZ

Dün yayınlanan bir habere göre Çinli bir araştırmacı MS IE yazılımında 7 önemli ve kritik açık tespit etmiş durumda.

Microsoft sözcüsü şu anda bu açıklardan faydalanan kötü bir niyetli yazılımın bulunmadığını belirtti.

Bulunan açıklardan iki tanesi saldırganın hedef makinadaki dosyaları silmesine, makinayı göçertmesine ya da uzaktan kontrol etmesine izin veriyor.

Microsoft´un bu açığı kapatacak yamaları ne kadar sürede çıkaracağı merak konusu.

Not: Bu haber Mozilla Firebird Internet tarayıcısı ile yazılmıştır ;-)