Microsoft'a rekor ceza

0
anonim
AB Komisyonu, Microsoft'u ikinci kez, 280,5 milyon avroluk para cezasına çarptırdı.

AB Komisyonu, ''hakim durumunu kötüye kullanarak rekabeti ihlal ettiği'' gerekçesiyle Microsoft'u ikinci kez, 280,5 milyon avroluk para cezasına çarptırdı. Rekabetten sorumlu AB Komisyonu Üyesi Neelie Kroes, karara ilişkin ''Üzgünüm ki (Mart 2004) kararımızın üzerinden geçen iki yıldan fazla sürede Microsoft yasadışı tavrına son vermedi.
Para cezası uygulamaktan başka alternatifimiz yoktu. Hiçbir şirket yasaların üzerinde değildir'' dedi. Kroes ayrıca Microsoft'un, piyasaya sürülüşünü birkaç kez ertelediği yeni işletim sistemi Vista'yı, AB Komisyonu kararlarına uygun pazarlamasını istedi. Microsoft'a uyguladığı para cezasının başlangıç tarihi olarak bildirimde bulunduğu 16 Aralık 2005'i alan AB, aradan geçen her gün için 1,5 milyon avroluk para cezası hesapladı. Microsoft'un toplam cezası böylece 187 gün için 280,5 milyon avroyu buldu.

AB, daha önce aldığı kararlar uyarınca bu süre içinde Microsoft'a en fazla günlük 2 milyon avro para cezası uygulayabilecekti. Bu miktardan yapılan yarım milyon avroluk indirimde Microsoft'un çabaları dikkate alındı. Fakat Microsoft için daha ağır bir karar alan AB, temmuz ayı sonuna kadar gerekli kriterlerin karşılanmaması halinde Microsoft'a günlük uygulayacağı para cezasınnı tavanını 3 milyon avroya yükseltti.

MICROSOFT DAVASI

AB Komisyonu Microsoft hakkında rekabet soruşturmasını Aralık 1998'de Java yazılımıyla tanınan Sun Microsystems'in sikayeti üzerine başlatmıştı. Geliştirdiği sunucu programlarını Microsoft'ın Windows işletim sistemine entegre edemediğini belirten Sun, Microsoft'u, masaüstü bilgisayar sistemlerindeki hakim durumunu kötüye kullanmakla suçlamıştı. Microsoft'u resmi olarak ilk kez Ağustos 2000'de rakiplerine kasten gerekli bilgileri vermemekle suçlayan AB Komisyonu, soruşturmayı derinleştirerek bir yıl sonra şirkete gönderdiği ikinci belgede suçlamalarını multimedya yazılımlarını da içine alacak şekilde genişletti.

Buna göre Microsoft, görüntü ve ses oynatıcısı (media player) yazılımını Windows işletim sistemine dahil ederek bu alanda rekabeti engelliyordu. AB Komisyonu yeni şikayetleri de dikkate alarak gerekli adımları atmayan Microsoft'u Mart 2004'te 497 milyon avroluk rekor para cezasına çarptırırken, 120 gün içinde gerekli yazılım kodlarını rakipleriyle paylaşmasını ve Windows işletim sisteminden medya oynatıcısını ayırmasını talep etti.

Kararı temyiz için AB mahkemelerine başvuran Microsoft sonuç alamazken, AB Komisyonu'nun kararları uyarınca geçen yıl piyasaya sürdüğü medya oynatıcısız Windows işletim sistemi (Windows XP Home Edition N) çok az taleple karşılaştı. Yine geçen yıl AB Komisyonu Microsoft davasında İngiliz Profosör Neil Barrett'i bilirkişi olarak görevlendirdi. Bilişim uzmanı Barrett, hazırladığı raporda, hazırladığı Microsoft'un uyum için yaptığı dökümantasyon çalışmasını ''tamamen yararsız'' olarak nitelendirdi.

AB, Microsoft'a gönderdiği, başlangıç tarihi 15 Aralık 2005 olan iddianamede, şirket hakkında 2004 yılında alınan kararlara uyulmadığını belirterek makul bir sürede gerekli çalışmaların yapılmasını istemiş, aksi takdirde günlük para cezasıyla karşılaşacağını bildirdi. Microsoft davasını ele almak üzere bu ay başında toplanan AB üyesi ülkelerin rekabet kurumları temsilcileri, para cezasını zorunlu görürken hafta başında yaptıkları ikinci toplantıda uygulanacak ceza miktarına karar verdiler. AB Komisyonu, bu sabahki toplantısında üye ülke temsilcilerinin aldıkları kararları tekrar gözden geçirerek onayladı.

Kaynak: internethaber.com

Görüşler

0
alperfm
Biraz ağır bir tabir olabilir ama
"Dinsizin hakkından imansız gelir."
Neticede micro$oft un da yaptıkları az değil.
0
oguzakilli
Microsoft'tan daha iyisini yapsınlar da onlar tekel oluştursun.... Hala anlamış değilim bu işi,yorum yok....
0
ismailasci
Bu yorum yapmamis haliniz sanirim...
0
yilmaz
M$ dan daha iyisini yapsınlar sözünü anlamış değilim. daha iyisi var çünkü :)
0
ttk
acabaa nedir nedir ?
0
Zebani
eti
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Microsoft WinCE kaynak kodunu açıyor

tongucyumruk

Microsoft Windows CE'nin kaynak kodlarnı açacağını duyurdu. Bunun diğer "Microsoft kaynak kodunu açtı" haberlerinden farkı ise Microsoft'un ilk defa kod üzerinde değişiklik yapmaya izin veriyor olması. Yeni "Paylaşılmış Kod" sistemine göre kodu alanlar kodu düzenleme ve bu değişikliklerle yayınlama haklarına sahip olacaklar. Microsoft'un açıklaması ve yeni lisanslama modeliyle ilgili detaylı bilgiye WindowsForDevices.com'dan ulaşabilirsiniz.

Ne dersiniz Micros~1 bir gün ışığı görür mü?

Microsoft kendi söküğünü dikemezmiş!

larweda

Yazılım devi Microsoft, geçtiğimiz hafta kendi destek internet sitesi ve destek sitelerinde müşterilerinin erişimine sunduğu güvenlik düzeltme yaması dosyalarında `FunLove` virüsünün bulunduğunun farkedilmesi üzerine kısa bir süre için internet sitelerinde bir kısım dosyaların erişimini durdurdu. Microsoft`a göre virüslü dosyalar 6 Mart 2001`den 20 Nisan 2001`e kadar yaklaşık 6 haftalık süre boyunca insanların erişimine açık olarak kalmış.

Gartner Group: IIS`i bırakın !!!

sundance

Fazlamesai ekibi olarak, mümkün olduğunda fanatik kavgaların dışında kalmaya çalıştık. Tartışmasız bu kavgaların en önde gelenlerinden biri işletim sistemi konusunda Microsoft ve Linux arasında... Biz, gerektiği gibi çalışan, minimum problemle, donanımdan maksimum verim alınmasını sağlayan her türlü iyi yazılmış yazılımın hakettiği karşılığı alması gerektiğine inanan tutumumuzu sürdürdük sürdüreceğiz ve ne kimseye gözümüzü kapatmış durumdayız, ne de gözümüz belli birilerinden başkasını görmüyor...

Hal böyleyken ünlü danışmanlık şirketlerinden Gartner Group yayınladığı bir raporla sistem yöneticilerini Code Red ve Nimda gibi virusler yüzünden prestiji oldukça sarsılan Microsoft IIS yerine daha problemsiz web sunucularına geçmeleri konusunda uyardı... Elçiye zeval olmaz

Micros~1 Google´ı Rakip ilan etti!

some1lovesavril

New York - Amerikan yazılım devi Micros~1 internetteki en etkin arama motorunu geliştirmiş olan Google'u kendine bu alandaki başlıca rakip ilan etti.

Micros~1 yetkilileri, Google'unkinden daha etkili bir arama motoru geliştirmek ve kullanıcıların hizmetine sunmak üzere harekete geçtiklerini de açıkladılar.

HAILSTORM fırtınası dindi ;-)

FZ

Kod adı Hailstorm olan ve daha sonra Microsoft tarafından My Services.NET olarak adlandırılan sistem yapılan açıklamalara göre şimdilik rafa kaldırıldı.

Microsoft şirketinin iddiası oydu ki "bakın ben süper güçlü bir şirket olarak size kullanıcı bilgileri, takvim, e-mail, vs. için bir altyapı sunacağım, siz de bu koca sisteme bağlanacaksınız ve açık, standart Web servis protokolleri ile kullanıcılarınızın bilgilerini bu kocaman ve merkezi sistemde depolayacaksınız. Böylece kullanıcı makinadan bağımsız olacak, herhangi bir makinanın başına oturdu mu sorunsuz bir şekilde Interneti, benim alt yapımı ve My Services sistemini kullanarak her bişeyciğine ulaşacak, siz de bu alt yapının bakımıydı, güvenliğiydi falan bunlarla uğraşmak yerine standart olmayan, üzerinde yeni yazılım geliştirmeniz gereken esas problemlerle uğraşacaksınız, ne güzel öyle değil mi?"