AB, daha önce aldığı kararlar uyarınca bu süre içinde Microsoft'a en fazla günlük 2 milyon avro para cezası uygulayabilecekti. Bu miktardan yapılan yarım milyon avroluk indirimde Microsoft'un çabaları dikkate alındı. Fakat Microsoft için daha ağır bir karar alan AB, temmuz ayı sonuna kadar gerekli kriterlerin karşılanmaması halinde Microsoft'a günlük uygulayacağı para cezasınnı tavanını 3 milyon avroya yükseltti.
MICROSOFT DAVASI
AB Komisyonu Microsoft hakkında rekabet soruşturmasını Aralık 1998'de Java yazılımıyla tanınan Sun Microsystems'in sikayeti üzerine başlatmıştı. Geliştirdiği sunucu programlarını Microsoft'ın Windows işletim sistemine entegre edemediğini belirten Sun, Microsoft'u, masaüstü bilgisayar sistemlerindeki hakim durumunu kötüye kullanmakla suçlamıştı. Microsoft'u resmi olarak ilk kez Ağustos 2000'de rakiplerine kasten gerekli bilgileri vermemekle suçlayan AB Komisyonu, soruşturmayı derinleştirerek bir yıl sonra şirkete gönderdiği ikinci belgede suçlamalarını multimedya yazılımlarını da içine alacak şekilde genişletti.
Buna göre Microsoft, görüntü ve ses oynatıcısı (media player) yazılımını Windows işletim sistemine dahil ederek bu alanda rekabeti engelliyordu. AB Komisyonu yeni şikayetleri de dikkate alarak gerekli adımları atmayan Microsoft'u Mart 2004'te 497 milyon avroluk rekor para cezasına çarptırırken, 120 gün içinde gerekli yazılım kodlarını rakipleriyle paylaşmasını ve Windows işletim sisteminden medya oynatıcısını ayırmasını talep etti.
Kararı temyiz için AB mahkemelerine başvuran Microsoft sonuç alamazken, AB Komisyonu'nun kararları uyarınca geçen yıl piyasaya sürdüğü medya oynatıcısız Windows işletim sistemi (Windows XP Home Edition N) çok az taleple karşılaştı. Yine geçen yıl AB Komisyonu Microsoft davasında İngiliz Profosör Neil Barrett'i bilirkişi olarak görevlendirdi. Bilişim uzmanı Barrett, hazırladığı raporda, hazırladığı Microsoft'un uyum için yaptığı dökümantasyon çalışmasını ''tamamen yararsız'' olarak nitelendirdi.
AB, Microsoft'a gönderdiği, başlangıç tarihi 15 Aralık 2005 olan iddianamede, şirket hakkında 2004 yılında alınan kararlara uyulmadığını belirterek makul bir sürede gerekli çalışmaların yapılmasını istemiş, aksi takdirde günlük para cezasıyla karşılaşacağını bildirdi. Microsoft davasını ele almak üzere bu ay başında toplanan AB üyesi ülkelerin rekabet kurumları temsilcileri, para cezasını zorunlu görürken hafta başında yaptıkları ikinci toplantıda uygulanacak ceza miktarına karar verdiler. AB Komisyonu, bu sabahki toplantısında üye ülke temsilcilerinin aldıkları kararları tekrar gözden geçirerek onayladı.
Kaynak: internethaber.com