Microsoft'a rekor ceza

0
anonim
AB Komisyonu, Microsoft'u ikinci kez, 280,5 milyon avroluk para cezasına çarptırdı.

AB Komisyonu, ''hakim durumunu kötüye kullanarak rekabeti ihlal ettiği'' gerekçesiyle Microsoft'u ikinci kez, 280,5 milyon avroluk para cezasına çarptırdı. Rekabetten sorumlu AB Komisyonu Üyesi Neelie Kroes, karara ilişkin ''Üzgünüm ki (Mart 2004) kararımızın üzerinden geçen iki yıldan fazla sürede Microsoft yasadışı tavrına son vermedi.
Para cezası uygulamaktan başka alternatifimiz yoktu. Hiçbir şirket yasaların üzerinde değildir'' dedi. Kroes ayrıca Microsoft'un, piyasaya sürülüşünü birkaç kez ertelediği yeni işletim sistemi Vista'yı, AB Komisyonu kararlarına uygun pazarlamasını istedi. Microsoft'a uyguladığı para cezasının başlangıç tarihi olarak bildirimde bulunduğu 16 Aralık 2005'i alan AB, aradan geçen her gün için 1,5 milyon avroluk para cezası hesapladı. Microsoft'un toplam cezası böylece 187 gün için 280,5 milyon avroyu buldu.

AB, daha önce aldığı kararlar uyarınca bu süre içinde Microsoft'a en fazla günlük 2 milyon avro para cezası uygulayabilecekti. Bu miktardan yapılan yarım milyon avroluk indirimde Microsoft'un çabaları dikkate alındı. Fakat Microsoft için daha ağır bir karar alan AB, temmuz ayı sonuna kadar gerekli kriterlerin karşılanmaması halinde Microsoft'a günlük uygulayacağı para cezasınnı tavanını 3 milyon avroya yükseltti.

MICROSOFT DAVASI

AB Komisyonu Microsoft hakkında rekabet soruşturmasını Aralık 1998'de Java yazılımıyla tanınan Sun Microsystems'in sikayeti üzerine başlatmıştı. Geliştirdiği sunucu programlarını Microsoft'ın Windows işletim sistemine entegre edemediğini belirten Sun, Microsoft'u, masaüstü bilgisayar sistemlerindeki hakim durumunu kötüye kullanmakla suçlamıştı. Microsoft'u resmi olarak ilk kez Ağustos 2000'de rakiplerine kasten gerekli bilgileri vermemekle suçlayan AB Komisyonu, soruşturmayı derinleştirerek bir yıl sonra şirkete gönderdiği ikinci belgede suçlamalarını multimedya yazılımlarını da içine alacak şekilde genişletti.

Buna göre Microsoft, görüntü ve ses oynatıcısı (media player) yazılımını Windows işletim sistemine dahil ederek bu alanda rekabeti engelliyordu. AB Komisyonu yeni şikayetleri de dikkate alarak gerekli adımları atmayan Microsoft'u Mart 2004'te 497 milyon avroluk rekor para cezasına çarptırırken, 120 gün içinde gerekli yazılım kodlarını rakipleriyle paylaşmasını ve Windows işletim sisteminden medya oynatıcısını ayırmasını talep etti.

Kararı temyiz için AB mahkemelerine başvuran Microsoft sonuç alamazken, AB Komisyonu'nun kararları uyarınca geçen yıl piyasaya sürdüğü medya oynatıcısız Windows işletim sistemi (Windows XP Home Edition N) çok az taleple karşılaştı. Yine geçen yıl AB Komisyonu Microsoft davasında İngiliz Profosör Neil Barrett'i bilirkişi olarak görevlendirdi. Bilişim uzmanı Barrett, hazırladığı raporda, hazırladığı Microsoft'un uyum için yaptığı dökümantasyon çalışmasını ''tamamen yararsız'' olarak nitelendirdi.

AB, Microsoft'a gönderdiği, başlangıç tarihi 15 Aralık 2005 olan iddianamede, şirket hakkında 2004 yılında alınan kararlara uyulmadığını belirterek makul bir sürede gerekli çalışmaların yapılmasını istemiş, aksi takdirde günlük para cezasıyla karşılaşacağını bildirdi. Microsoft davasını ele almak üzere bu ay başında toplanan AB üyesi ülkelerin rekabet kurumları temsilcileri, para cezasını zorunlu görürken hafta başında yaptıkları ikinci toplantıda uygulanacak ceza miktarına karar verdiler. AB Komisyonu, bu sabahki toplantısında üye ülke temsilcilerinin aldıkları kararları tekrar gözden geçirerek onayladı.

Kaynak: internethaber.com

Görüşler

0
alperfm
Biraz ağır bir tabir olabilir ama
"Dinsizin hakkından imansız gelir."
Neticede micro$oft un da yaptıkları az değil.
0
oguzakilli
Microsoft'tan daha iyisini yapsınlar da onlar tekel oluştursun.... Hala anlamış değilim bu işi,yorum yok....
0
ismailasci
Bu yorum yapmamis haliniz sanirim...
0
yilmaz
M$ dan daha iyisini yapsınlar sözünü anlamış değilim. daha iyisi var çünkü :)
0
ttk
acabaa nedir nedir ?
0
Zebani
eti
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Türkçe MSDN Kampanyası

mentat

Microsoft Teknolojilerini kullanan yazılım geliştirici, sistem yöneticileri ve öğrencilerin başvuru kaynağı MSDN 37 ayrı ülkede kendi dillerinde yayınlanıyor. Türkiye hariç!

Türkçe MSDN istiyorum kampanyası için adres:
http://www.mutasyon.net/msdnturkiyeistiyorum/

Microsoft Singularity'nin Kaynak Kodu Kamuya Açıldı!

meddah

Microsoft laboratuarlarında, uzun süre kapalı kapılar ardında .NET platformunda geliştirilen yeni nesil işletim sistemi Singularity nihayet kaynak kodunu akademik çalışmalar için açtı.

Bilgisayarı Olup da Kullanamamanın Dayanılmaz Ağırlığı

FZ

Dün akşam başımdan geçen bir olayı paylaşmak istiyorum... Makinanın başında güzel güzel işime gücüme bakarken ve bir yandan "hmm, acaba önce ödevimle ilgili olarak Prolog mu çalışsam yoksa keyifli bir şekilde Common Lisp mi çalışsam" diye düşünürken ve Emacs'i her ikisi için de ayarlamış, dosyaları filan açmışken telefonum acı acı çaldı. Arayan, İTÜ Matematik Müh. bölümünden bir dostumdu. Kendisi birkaç yıldır bir lisede matematik öğretmenliği yapıyordu. Müsait olup olmadığımı, bana gelip bilgisayarımı kullanması gerektiğini söyledi. Hay hay, tabii ki dedim ve şöyle düşündüm: Bu dostumun evinde iki bilgisayar var, gemi mühendisi eşinin kullandığı güçlü bir bilgisayar ve kendisinin kullandığı yine yeni alınmış sağlam bir alet, herhalde ikisinde de ciddi bir sorun oldu ki bana gelmesi gerekti. Biraz sonra okuyacağınız gibi durum biraz daha çetrefilli imiş...

Microsoft İnsan Derisini İletken Olarak Kullanmak için Patent Aldı

FZ

Microsoft ArGe bölümü bu haberde belirtilenlere göre insan derisine temas eden cihazlar arasında bir ağ oluşturmayı sağlayacak yöntemlere dair bir patent edindi.

Microsoft araştırmacılarına göre bu tür bir PAN (Personal Area Network) cihazların güç ihtiyaçlarını karşılamanın yanısıra birbirleri ile iletişim kurmalarını sağlayacak.

Microsoft mühendis alımı için Türkiye'ye geliyor

huseyin

Microsoft Amerika'da Washington, Redmond'daki merkezinde temel ürünlerinin gelişiminde çalışmak için yazılım mühendisi ve testçi alacakmış. Ağustos -Eylül ayında görüşmek için Türkiye'ye gelecekler.

Birçok açık pozisyon olduğunu ve başvuranların birbirleriyle değil kendileriyle yarışacaklarından ahsediyorlar. Üniversitede okuyan bilgisayar bölümü öğrencileri ile bildiğiniz zeki kişilere yollar mısınız demişler. Sloganları da: NE YAPARSANIZ, MICROSOFT'TA YAPIN!

İlgilenenler, haberin devamındaki e-postayı okuyabilirler. Kahrolsun mikisoft, bak adamlar batıyo şirketi kurtaracak adam arıyo, Linux rules, diyen var mı bilmiyorum ama bilgisayarcılar için gayet mantıklı ve iyi bir fırsat gibi gözüküyor.