Microsoft'a rekor ceza

0
anonim
AB Komisyonu, Microsoft'u ikinci kez, 280,5 milyon avroluk para cezasına çarptırdı.

AB Komisyonu, ''hakim durumunu kötüye kullanarak rekabeti ihlal ettiği'' gerekçesiyle Microsoft'u ikinci kez, 280,5 milyon avroluk para cezasına çarptırdı. Rekabetten sorumlu AB Komisyonu Üyesi Neelie Kroes, karara ilişkin ''Üzgünüm ki (Mart 2004) kararımızın üzerinden geçen iki yıldan fazla sürede Microsoft yasadışı tavrına son vermedi.
Para cezası uygulamaktan başka alternatifimiz yoktu. Hiçbir şirket yasaların üzerinde değildir'' dedi. Kroes ayrıca Microsoft'un, piyasaya sürülüşünü birkaç kez ertelediği yeni işletim sistemi Vista'yı, AB Komisyonu kararlarına uygun pazarlamasını istedi. Microsoft'a uyguladığı para cezasının başlangıç tarihi olarak bildirimde bulunduğu 16 Aralık 2005'i alan AB, aradan geçen her gün için 1,5 milyon avroluk para cezası hesapladı. Microsoft'un toplam cezası böylece 187 gün için 280,5 milyon avroyu buldu.

AB, daha önce aldığı kararlar uyarınca bu süre içinde Microsoft'a en fazla günlük 2 milyon avro para cezası uygulayabilecekti. Bu miktardan yapılan yarım milyon avroluk indirimde Microsoft'un çabaları dikkate alındı. Fakat Microsoft için daha ağır bir karar alan AB, temmuz ayı sonuna kadar gerekli kriterlerin karşılanmaması halinde Microsoft'a günlük uygulayacağı para cezasınnı tavanını 3 milyon avroya yükseltti.

MICROSOFT DAVASI

AB Komisyonu Microsoft hakkında rekabet soruşturmasını Aralık 1998'de Java yazılımıyla tanınan Sun Microsystems'in sikayeti üzerine başlatmıştı. Geliştirdiği sunucu programlarını Microsoft'ın Windows işletim sistemine entegre edemediğini belirten Sun, Microsoft'u, masaüstü bilgisayar sistemlerindeki hakim durumunu kötüye kullanmakla suçlamıştı. Microsoft'u resmi olarak ilk kez Ağustos 2000'de rakiplerine kasten gerekli bilgileri vermemekle suçlayan AB Komisyonu, soruşturmayı derinleştirerek bir yıl sonra şirkete gönderdiği ikinci belgede suçlamalarını multimedya yazılımlarını da içine alacak şekilde genişletti.

Buna göre Microsoft, görüntü ve ses oynatıcısı (media player) yazılımını Windows işletim sistemine dahil ederek bu alanda rekabeti engelliyordu. AB Komisyonu yeni şikayetleri de dikkate alarak gerekli adımları atmayan Microsoft'u Mart 2004'te 497 milyon avroluk rekor para cezasına çarptırırken, 120 gün içinde gerekli yazılım kodlarını rakipleriyle paylaşmasını ve Windows işletim sisteminden medya oynatıcısını ayırmasını talep etti.

Kararı temyiz için AB mahkemelerine başvuran Microsoft sonuç alamazken, AB Komisyonu'nun kararları uyarınca geçen yıl piyasaya sürdüğü medya oynatıcısız Windows işletim sistemi (Windows XP Home Edition N) çok az taleple karşılaştı. Yine geçen yıl AB Komisyonu Microsoft davasında İngiliz Profosör Neil Barrett'i bilirkişi olarak görevlendirdi. Bilişim uzmanı Barrett, hazırladığı raporda, hazırladığı Microsoft'un uyum için yaptığı dökümantasyon çalışmasını ''tamamen yararsız'' olarak nitelendirdi.

AB, Microsoft'a gönderdiği, başlangıç tarihi 15 Aralık 2005 olan iddianamede, şirket hakkında 2004 yılında alınan kararlara uyulmadığını belirterek makul bir sürede gerekli çalışmaların yapılmasını istemiş, aksi takdirde günlük para cezasıyla karşılaşacağını bildirdi. Microsoft davasını ele almak üzere bu ay başında toplanan AB üyesi ülkelerin rekabet kurumları temsilcileri, para cezasını zorunlu görürken hafta başında yaptıkları ikinci toplantıda uygulanacak ceza miktarına karar verdiler. AB Komisyonu, bu sabahki toplantısında üye ülke temsilcilerinin aldıkları kararları tekrar gözden geçirerek onayladı.

Kaynak: internethaber.com

Görüşler

0
alperfm
Biraz ağır bir tabir olabilir ama
"Dinsizin hakkından imansız gelir."
Neticede micro$oft un da yaptıkları az değil.
0
oguzakilli
Microsoft'tan daha iyisini yapsınlar da onlar tekel oluştursun.... Hala anlamış değilim bu işi,yorum yok....
0
ismailasci
Bu yorum yapmamis haliniz sanirim...
0
yilmaz
M$ dan daha iyisini yapsınlar sözünü anlamış değilim. daha iyisi var çünkü :)
0
ttk
acabaa nedir nedir ?
0
Zebani
eti
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Sistem Yöneticileri İçin MS Windows Live CD

yuxel

Live Windows CD'si yapıp bir Klaus Knopper olma planlarım vardı ;) Ancak birileri benden önce davranmış ve Windows Önyükleme Ortamı kullanarak bu işi yapmış. Buradan ekran görüntülerine erişebilirsiniz
Kaynak : /.

Microsoft'tan .NET Çıkarması

yilmaz

Visual Studio.NET 2005 , SQL Server 2005 ve BizTalk Server 2006 akademik tanıtımlarına Aralık ayında başlayacak. Ülke çapında 8 üniversitede (İstanbul Üniversitesi de bu üniversitelerden biri) bu tanıtımlar yapılacak. .NET 1.0 ile beklediği performansı yakalayamamış olan Microsoft bu sefer sağlam adımlarla ilerliyor.

Sanırım sürükle bırak programcılığı yaygınlaşacak.

http://www.msakademik.net/haberdetay.aspx?id=112

Microsoft İnsan Derisini İletken Olarak Kullanmak için Patent Aldı

FZ

Microsoft ArGe bölümü bu haberde belirtilenlere göre insan derisine temas eden cihazlar arasında bir ağ oluşturmayı sağlayacak yöntemlere dair bir patent edindi.

Microsoft araştırmacılarına göre bu tür bir PAN (Personal Area Network) cihazların güç ihtiyaçlarını karşılamanın yanısıra birbirleri ile iletişim kurmalarını sağlayacak.

Windows´da kritik açıklar!

sametc

Microsoft Windows işletim sistemlerinde kötü niyetli kullanıcıların bilgisayarlara sızmasına olanak veren üç adet “kritik” açık olduğunu duyuruldu. Açıklar için yamalar Microsoft Security Bulletin’de yayınlandı.

Microsoft yetkilisi Stephen Toulouse kullanıcıları Windows Update servisini kullanmaları yönünde uyarıyor. Toulouse kötü niyetli kullanıcıların Microsoft Windows 98 işletim sistemi, ve Internet Explorer´ı etkileyen açıkları suistimal ederek diğer kullanıcıların bilgisayarlarından veri silebilecelerini belirtti.

Toulouse söz konusu açıklar için hazırlanan yamaların yakında çıkacak Service Pack 2’ye de konulacağını bildirdi. Windows XP’nin güvenlik güncellemesi olan Service Pack 2’in yaz sonu kullanıcıya ulaşması bekleniyor.

Microsoft geçtiğimiz yıldan bu yana yazılımlarda çıkan açıkları aylık bültenlerle kullanıcıya duyuruyor. Salı günü yayınlanan bültene göre, Windows´ta çıkan açık Windows NT 4.0, Windows 98, Windows 2000, Windows XP ve Windows Server 2003’ü etkiliyor.

Kaynak: http://www.ntvmsnbc.com/news/265663.asp?cp1=1

MS Nimda.Net Beta 1!

elrond

Başlık ne kadar enteresan değil mi? Evet Visual Studio.Net Korece (???) versiyonunda Nimda virusune rastlanmış durumda. Aslında sorumlu tam olarak MS olmamakla birlikte sonuç itibari ile aldığınız CD de MS markası var ve içinde de Nimda virusu, nasıl kıvırtırsan kıvırt olay traji-komik.