MSN için İngilizce-Türkçe sözlük botu

0
acemi_
Bilgisayar başında İngilizce metinleri okurken sözlük kullanma ihtiyacı duyan arkadaşlara faydalı olacağını düşündüğüm, kendi hazırladığımız bir servisi duyurmak istiyorum. MSN arkadaş listenize ensozluk@beyaz.us adlı bot'u ekleyerek Türkçe anlamını öğrenmek istediğiniz İngilizce kelimeleri, bu bot'a gönderebilirsiniz.

Kullanımı oldukça pratik. Kelimeyi gönderiyorsunuz, anlamını alıyorsunuz. Ortada, bir cümleyi almak için açılmış koca bir tarayıcı penceresi, sağda-solda ilgisiz yazılar, resimler yok.

"Acaba nasıl olacak" diye görmek için hızlı bir şekilde bot'un ilk halini hazırladık, o nedenle bazı eksiklikleri var. Örneğin elimizdeki veritabanı fena olmamakla birlikte düzenlenmesi gerekiyor. Yine de aldığımız ilk tepkiler oldukça iyi...

Talebe göre bu işe daha fazla vakit ayırmayı düşünüyoruz. Örneğin farklı diller için de sözlüklerin eklenmesi, diğer mesajlaşma uygulamaları (Jabber, Yahoo, Gadu-Gadu vb.) ile de kullanılabilir hale getirilmesi gibi...

Öneri ve tavsiyeleriniz varsa yazınız.

Görüşler

0
loker
Özgür alternatifleri tercih edenler, jabber protokolü ile (ya da Google'ın GoogleTalk servisini kullananlar da olabilir, ne de olsa o da jabber) Pardus geliştiricilerinin Türkçe için ortak bir bilişim sözlüğü (belgeler.org, TBD ve benzeri kaynakları bir araya getiren) ile çalışmak için sozluk@jabber.uludag.org.tr hesabını ekleyerek aynı amaçla kullanabilirler. Yakında burada gündelik dil sözlüğü de eklenecek diyorlar ;-)
0
axanc
Merhaba, Öncelikle çalışmanızı beğendim doğrusu.. Kullandığınız dil, platform, kod üzerinde kullandığınız lisans.. vb konularda daha ayrıntılı bilgi verdiğiniz herhangi bi yer var mı acaba?
0
acemi_

Tcl programlama dilini, Debian GNU/Linux işletim sistemini kullanıyoruz. Bu servisi satmak/dağıtmak için değil de, kendimiz işletmek için geliştirdiğimizden dolayı "lisansı ne olmalı" diye hiç düşünmedik.

0
axanc
protokol olarak jabber felan mı? asıl sorum bu konu üzerine daha ayrıntılı dökümantasyon felan yapacak mısınız.. "işletmek" demişsiniz.. kâr amaçlı mı anlamam lazım?.. tşk..
0
acemi_

MSN Messenger ağında MSN Messenger protokolü kullanılabiliyor, o nedenle biz de bu protokolü kullanıyoruz.

Konu ile ilgili bir yandan dökümantasyon da hazırlıyordum yalnız aşağıda bahsettiğim sorun çıktı karşımıza ve bazı şeyleri baştan yapacağız. Şu an zaten olay yeni olduğu ve hala nihayi şekline yaklaşmadığı için "bu iş söyle yapılabilir" diye bir döküman yayınlamayı düşünmüyorum. İleride olabilir.

Kullanıcıları etkilemeyecek şekilde bu işten para kazanmayı da planlıyoruz.

0
axanc
böyle bi çalışmada, öncelikle kodlama ve yazılım tasarımı veya dökümantasyon gibi aşamalarda size elimden geldiğince katkıda bulunmak isterim.. bu şekilde katılmak isteyenleri umarım kabul ediyorsunuzdur.. iyi çalışmalar..
0
axanc
şimdi yazılarınızı daha ayrıntılı okuyunca gördüm ki, beni biras aşacak şeyler var :).. ama en azından bi siteniz olur ise dökümantasyonunda görev alacak gönüllüler bulabilirsiniz.. Pardus'un şuan yaptığı gibi.. tşk..
0
anonim
hemen ekledim denemek için lakin offline kendileri... Tanımadığı kişilerin davetini kabul etmiyor mu acaba? :)
0
anonim
yine de cevap veriyor. Örnek: hi ünlem, (A.B.D). merhaba, (ing). dikkati çekmek için çağrı. capillary (s). kılcal damar; çok ince boru; (s). kılcal damarlara ait; doku itibariyle saça benzeyen. capillary attraction kapiler çekme. capillary repulsion kapiler itme. capillary vessel (anat). kılcal damar. çok hoşuma gitti takdir ettim.
0
acemi_

MSN'de bir kişiyi online olarak görebileceklerin bir limiti varmış. O limiti çok kısa sürede geçtiğimiz için şu an bot'u listesine yeni ekleyenler bizi online göremiyor.

Gaim kullananlar offline olmasına karşın bot'a mesaj gönderdiklerinde cevap alabiliyorlar ama MSN Messenger programı, offline olan kişiye mesaj atmaya izin vermiyor.

Bu sorunla ilgili Microsoft'la yazışmaya başladık. Söz konusu limiti arttırıp sorunu halledeceğiz sanırım. Ama bu limit sorunu, bu şekilde çözülmezse, bir B planımız var.

0
loker
debian gnu/linux kullanıyorsunuz, özgür yazılım felsefesinden haberdarsınız, neden msn protokolü kullanıyorsunuz? jabber sunucu olanakları açısından ufkunuzu açabilecek bir çok özelliğe sahip... hatta hali hazırda çalışan bir sözlük uygulamasını alıp kafanıza göre devam edebilirsiniz gibi olanaklar da var... msn bir çok açıdan kısıtlı, ilk önemli sorunu yaşamışsınız üstelik başka bir sorunu da beraberinde getirmiş... offline kullanıcılara mesaj atamıyorsunuz, belli sayıdan fazla insan da sizi online göremiyor. artık her iki sorun da bir anında mesajlaşma protokolünde nasıl mümkün oluyor o soruyu unutmaya çalışıyorum :-)))
0
acemi_

Daha yaygın kullanıldığı için MSN protokolu kullanıyoruz, daha fazla kullanıcıya erişebilmek için...

Bahsettiğim sınırlamaları kaldırmak mümkünmüş. Microsoft konuyla ilgili son olarak şunu dedi: "Bu limitleri kaldırırız ama uygulamayı, onayladığımız araçlarla yazmalısınız"

0
loker
hahahahahahaha buyur işte... hani vaktiyle meşhur bir fıkra vardı, iki türk amerika'ya "fırsatlar ülkesini" yaşamaya gider... bir yıl sonra buluşmak üzere ayrılırlar... bir yıl sonra bir tanesi metrodan çıkar, ayrıldıkları köşeye gider ve beklemeye başlar. Diğer arkadaş az sonra limuzinle gelir... Birinci, ikinciye sorar "bu kadar parayı nasıl kazandı, ben ancak karnımı doyuruyorum" diğeri cevaplar "bir otomat yaptım, içine 5 cent attığında sana masturbasyon yapıyor" birinci hayretle sorar "eee bu kadar tutuldu mu?" ve ikinci cevap verir "hayır ama, 2 dolar atmadan bırakmıyor"

Fazla amiyane oldu, kusura bakmayın ama hakkaten neyi tuttuğumuzun resmi olduğu çok açık değil mi? Üstelik yaygın olması, bizim gibi başka alternatiflerin olduğunu bilen insanların gidip "ee n'apalım" diyerek o protokolü kullanmasıyla sürüyor... İnsanlara gerçekleştirdiğiniz gibi güzel hizmetleri Jabber ile sunsak belki bu dünyayı görmek için de iyi bir neden vermiş olacağız ve reklamsız, sınırsız, özgür bir haberleşme aracıyla tanıştıkları için gündelik hayatlarında da tercih etmeye başlayacaklar...

0
acemi_

Sizin bu bakışınıza göre hiçbir özgür yazılım, Windows'da çalışan sürüm çıkarmamalı. Veya Gaim'in MSN ağını da desteklemesi bir hata...

Bana göre değil... Popüler olduğu için öncelikle MSN ağı için bu servisi çalıştıracağım. Nasıl çalıştığını ve tepkileri gözlemledikten sonra diğer ağlar için de servisi başlatacağım.

0
loker
O kadar güzel anlamamışsınız ki... Ben o fıkrayı anlatarak MS'in köleci yaklaşımını eleştirdim, yaptığını işi değil... Uygulama sizin, nerede isterseniz çalıştırırsınız... Hatta msn protokolünde de çalışıyor olması bence de çok iyi... özgür olmayan hiç bir yazılımı da standardı da kullanmamaya çalışırım, ama bu konuda hassas olmakla saplantılı olmayı da karıştırmamaya uğraşırım...

Yalnızca şunu bilmek, hatırlamak gerekir... o "yaygın" olan msn, işte bu kabule teslim olmakla öyle kalıyor... ha, yaygın olmasının, tercih edilmesinin, kullanılmasının bir sakıncası var mı diye tartışacak olursak benim itirazım iki yönde...

1) Başınıza geldiği gibi, bir firmanın, o ana kadar binbir nedenle (buna aklınıza bile gelmemiş olması ya da alışkanlık gibi basit nedenleri en başta dahil ederim) tercih etmediğiniz bazı çatı ya da uygulamaları projenize sokmaya çalışmaları ve önünüzdeki engelleri aşmak için bu zorlamayı kabullenmek zorunda olmanız...

2) msn hayatımda gördüğüm en dandik anında mesajlaşma protokolü, çevrimdışıyken mesaj atmayı desteklemeyen protokol mü olur, o aslında bildiğin sohbet programı... tipi anında mesajlaşma gibi o kadar... Böyle olunca da önünüze şu anda yaşadığınız gibi sorunlar çıkabiliyor tabii...

Yani bütün iyi niyetimle, çok daha rahat geliştirme yapabileceğiniz başka alternatifler olduğunu hatırlatmaya çalışım, ki bunlardan birinin tam da geliştirdiğiniz işe yaradığını ve açık kaynak kodlu olduğunu vurguladım ama dediğim gibi msn'de de çalışır bir uygulama yazmanız da bence de ayrıca hoş...

bu bir yana, uygulama sizin isterseniz fırına sokar orada çalıştırırsınız, bana ne :-)

kolay gele...

0
acemi_
O kadar güzel anlamamışsınız ki... Ben o fıkrayı anlatarak MS'in köleci yaklaşımını eleştirdim, yaptığını işi değil...

Fıkrayı düşündüğüm niyetle anlatmadıysanız ortada daha büyük bir yanlış anlaşılma var sanırım. Diğer mesajlarınıza bakınca sorunu anladım. Olayı biraz açsam iyi olacak.

MSN Messenger protokolu, kapalı bir protokol değil. Aynı Jabber gibi açık bir standart... Açık olarak yayınlanan MSN Messenger protokol belirtimlerine bakarak bu protokolle çalışan sunucu veya istemci yazılımları yazilabilir. Tersine mühendislik yapmak filan da gerekmez. Zaten bunu yapan özgür yazılımlar da mevcut.

Kendi MSN Messenger sunucumu kurarsam da ortada yine Microsoft'un taraf olduğu bir sorun olmayacak. Bu sunucuda, aynı kendi kuracağım Jabber sunucuda olduğu gibi, dilediğim kadar kaynak kullanabilirim. Ama ben, o ağda mevcut olan kullanıcılara erişmek istiyorum. Bu nedenle kendi sunucumu kurmam çözüm değil.

Peki sorun nereden kaynaklanıyor? Sorun, MSN Messnger protokolunu kullanmamızdan kaynaklanmıyor. Microsoft'un MSN Messenger sunucularını, kaynak kısıtlaması olmaksızın kullanmak istememizden kaynaklanıyor. Bu durumda Microsoft diyor ki "Tamam, benim sunucularımı kaynak sınırlaması olmadan ve hiçbir ücret ödemeden kullanabilirsin yalnız buna izin verebilmem için senin yazdığın kodların, benim kaynaklarımı ne derece verimli kullandığını bilmem lazım. Bunun için 2 yol var: Ya benim doğru çalıştığından emin olduğum ve sertifikalandırdığım araçları kullan ya da kendi koduna güveniyorsan gel senin araçlarını/API'lerini de sertifikalandıralım. Bu ikisini de yapamayacaksan ben sunucumu, kaynak sınırlaması olmaksızın kullanmana izin vermem"

Özetle sorun, özgürlük sorunu değil. Başkasına ait olan kaynakları, sınırsız şekilde kullanamamızdan kaynaklanan bir sorun ki bu tavırda ben köleci bir yaklaşım görmüyorum.

0
loker
çok teşekkür ederim, durum şimdi gün gibi açık... başarılar dilerim..
0
loker
debian gnu/linux kullanıyorsunuz, özgür yazılım felsefesinden haberdarsınız, neden msn protokolü kullanıyorsunuz? jabber sunucu olanakları açısından ufkunuzu açabilecek bir çok özelliğe sahip... hatta hali hazırda çalışan bir sözlük uygulamasını alıp kafanıza göre devam edebilirsiniz gibi olanaklar da var...

msn bir çok açıdan kısıtlı, ilk önemli sorunu yaşamışsınız üstelik başka bir sorunu da beraberinde getirmiş...

offline kullanıcılara mesaj atamıyorsunuz, belli sayıdan fazla insan da sizi online göremiyor. artık her iki sorun da bir anında mesajlaşma protokolünde nasıl mümkün oluyor o soruyu unutmaya çalışıyorum :-)))

0
mos
yerli yabanci ornekleri var mi? çok orijinal geldi de :)
0
acemi_

Encarta bot'u var. encarta@conversagent.com

Bu bot'a bir soru sorduğunuzda, size cevap veriyor. Örneğin "Where is Istanbul?" diye soru sorabiliyorsunuz.

0
loker
Jabber protokolü ile ortak çeviri sözlüğünü anında mesajlaşma ile kullanılabilir hale getiren sözlük botu Pardus projesi kapsamında handiyse yıllardır kullanılıyor. Gerçi onun uygulama amacı ve alanı henüz sınırlı, ama elinde sözlük olan herhangi biri, GPL ile dağıtılan bu yazılımı alıp yine özgür olan Jabber sunucusu ile dilediği gibi kullanabilir...
0
RigeL
walla bende ekledim ama şahsı muhterem hala kabul etmedi beni :) ellerine sağlık, güzel iş ;)
0
acemi_

Yukarıda bahsetmiştim, kullanıcı sayısı ile ilgili MSN ağından kaynaklanan bir sorun yaşadık. Şimdi yeni bir düzenleme yapıyoruz, bot'un kullanıcı limiti dolunca otomatik olarak yeni bir bot başlatıp yeni kullanıcıları ona yönlendirecek.

Yeni hali bitti sayılır, şu an test ediyoruz. Bir hafta içinde devreye girer helhalde

0
acemi_

Türkçe'den İngilizce'ye sözlük de eklendi.

Daha önce bahsettiğim MSN arkadaş listesi sorunu da halloldu.

0
smyrne
listesine eklemiyor sanırım.offline gözüküyor ve yanıt vermiyor :S
0
nehuse
Çok da gerekli bir şey değil .. Kefir Kefir Okul Adresleri
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Napster alternatifleri ister misiniz ?

sundance

Napster da artık aradığınızı bulamıyor musunuz ? Ya da `illa da Metallica indirecem` diye tutturanlardan mısınız ?

O zaman UnderGroundOnline`ın Napster alternatifleri yazısı tam size göre.

Benim tavsiyem Hotline, kurun kurdurun bize haber verin trade edelim :)

O’Reilly Web 2.0 lafını tescillemiş!

meddah

Web 2.0 hakkında konuşma düzenleyen bir şirkete O'Reilly'nin New York'daki avukatları tarafından bir tehdit mektubu gönderildi. Amaçları kendi izinleri olmadan Web 2.0 ismi altında hiçbir organizasyon yapılmamasi. Organizasyon da çok büyük değil! Katılım en fazla 100 kişi oluyor. Yani uluslararası bir organizasyondan bahsetmiyoruz.

Gönderilen mektubu bu adresten görebilirsiniz

Teröristlerin yanında Özgürlükler de yanar!

sundance

Free Software hareketi`nin önde gelen elemanlarından Stallman Slashdot`da yayınlanan yazısında önemli bir noktaya dikkati çekiyor.

Güvenliğin sağlanmasının, terör suçlularının yakalanmasının kesinlikle çok önemli olduğunu, fakat bu yapılırken, milyonlarca insanın izinsizce dinlenmesinin, kayıtlarının tutulmasının ve fişlenmelerinin uzun vadede asıl suç kadar zarar verici olduğunun altını çiziyor. Yakın zamana kadar Echelon ve Carnivore gibi sabıkaları olan Amerikan Hükümeti`nin kurunun yanında yaşı da yakacağı kesin gibi...

Türkiye'nin İlk Python Portali

talat

Açık kod dünyasında popüleritesi hızla artan Python dili ile ilgili ilk Türkçe içerikli site açıldı: http://www.turkpython.net

Savaş Hazırlıkları ve İnternet

anonim

ABD son hızla asker yığına devam ederken içerideki paranoya da büyüyor. Ülke içinde her türlü önlemi alıyorlar. Bunun son örneği Savunma bakanı Donad Rumsfeld´in .mil uzantılı web siteleri için yayınladığı mesaj.

Mesajın tamamı www.fas.org/sgp/news/2003/01/dodweb.html adresinde. Ama benim özellikle dikkatimi çeken bir kısmı internetin gücünün en büyük ispatlarından biri olarak gördüğüm için buraya almak istiyorum.

Metinde şöyle diyor:
AN AL QAEDA TRAINING MANUAL RECOVERED IN AFGHANISTAN STATES: "USING PUBLIC SOURCES OPENLY AND WITHOUT RESORTING TO ILLEGAL MEANS, IT IS POSSIBLE TO GATHER AT LEAST 80% OF INFORMATION ABOUT THE ENEMY."