Bilgiye benzersiz ve rakipsiz erişim alternatifleri sunan internetin gözde konu başlıklarından biri de haritalar. Google ve Microsoft başta olmak üzere birçok hizmet sağlayıcı web sitelerine eklediği uydu destekli haritalarla dünyanın neredeyse her köşesini birkaç tıklama uzağımıza kadar taşıdı. Ancak ABD dışındaki hemen hiçbir ülkede bu haritalar yerel bilgilerle donanmış değil.
İki Nokta ve Orsa adlı iki Türk bilişim şirketinin ortaklığıyla geliştirilen
haritasitesi.com bu boşluğu doldurmayı başarıyor. Türkiye'yi sokak sokak, şehirden köylere kadar kapsayan hizmet benzer hizmetlerle hemen hemen aynı arayüze sahip. Dilediğiniz yeri sokak ismi girerek 'Haritada Bul' başlığı altında arayabildiğiniz gibi 'Nokta Bul' başlığında Türkiye genelinde ya da odaklandığınız noktadaki belediye binası, itfaiye amirliği, vergi dairesi, hastane, pastane gibi özel ilgi alanlarını da bulabiliyorsunuz.
Kaynak:
Radikal
Kaldı ki bir dönme ABD de porno sitelerinin uzantısı .porn olarak ayrilan bir domain olsun diye teklif sunulmuştu. Ve pek sevgili buş abimiz bu yasa tasarısını şiddetle reddetti, sebep olarak basın ve ifade özgürlüğü gösterildi.
Oysa her bilgi işlemci için bu bulunmaz bir niğmet. Şirket içi vb. alanlardaki filtrelemelerde tek bir domain girerek büyük bir alanı kapsama şansınız olur.
Kaldı ki "ifade özgürlüğü" sebebi ile porno sitelerde dolaşan kimseyi tanımadım. :)
Ha şu da var. Bu iş ülkemizde yapılıyor olsa idi var olan hükümet anında bir firmaya satardı :)