Mashup

0
esrefatak
Müzik ve eğlence dünyasından ilham alan Web sektörü, baş döndürücü bir kullanıcı deneyimine hazırlanıyor: Mashup Web Applications

"Mash" (karışım) kelimesinden türemiş olan "mashup" kelimesi, farklı müziklerin bir araya gelmesiyle oluşan müziği tanımlamak için kullanılıyor. Aynı terim daha sonraları videolar için de kullanılmaya başlandı. Terim son zamanlarda Web dünyasında da kullanılıyor: Mashup Web Applications. Bu yeni akımda farklı web uygulamalarının sunduğu imkanlar bir araya geliyor. Mashup uygulamaların sayısı o kadar arttı ki artık mashup yapmak için editörler bile var: Mashup Editors. Web dünyasının büyüklerinden biri olan Yahoo!, Mashup Editor'lerden en iyisini sunuyor: Yahoo! Pipes. Bu editörü kullanarak, farklı sitelerden derleyeceğiniz içerikleri istediğiniz kriterlere göre sınıflandırabilir ve anlık olarak kendi sitenizde yayınlayabilirsiniz. Google da mashup editör hazırladı ama hem Yahoo! Pipes kadar eğlenceli değil hem de bir araya getirme özellikleri yetersiz. Microsoft'un mashup editörünü kullanmak için bilgisayarınıza özel bir yazılım kurmanız gerekiyor ve hiç de keyifli bir kullanımı yok (UI).

Web dünyasının bu en yeni akımında aktörler sektörün en son teknolojilerini kullanmak için birbirleriyle yarışıyorlar: AJAX, Drap&Drop, RSS, UI... Bu akım aktörlerin adeta gövde gösterisine dönüşmüş durumda. Arkanıza yaslanın ve büyüklerin bu kıran kırana müsabakasından nemalanmaya çalışın.

Her yeni akım, Web dünyasını daha iyi ve daha verimli hale getirirken, yeni iş fırsatlarını da beraberinde getiriyor.

Kaynak: blog.vukuf.com

İlgili Yazılar

OECD Internet kullanım istatistikleri

sundance

OECD ülkeleri arasında altı ayda bir yapılan istatistiklere göre, Aralık 2006 itibariyle Türkiye, geniş bant kullanımında Meksika'nın hemen önünde yeralmış.(30/31)

Türkiye'nin hemen önünde ise Yunanistan bulunmakta. DSL/Kablo ve Fiber bağlantılarının gözönüne alındığı Bu istatistiklerde önemli bazı veriler var.

Türk Uzmandan ``Casus´´ Matematiksel Model

anonim

ABD´de yaşayan Türk profesör Bülent Yener, IRC sohbet odalarında geçen konuşmaları tespit edecek matematiksel bir modelleme üzerinde çalışıyor. ABD hükümeti Yener´in çalışmasını terörizmle mücadelede kullanacak.

Sohbet odaları internetin en çok ziyaret edilen alanlarından. Kullanıcıların diledikleri konuları konuştukları sohbet odaları, aynı zamanda kötü niyetli ``hacker´´ların şifre ve kredi kartı numaraları çaldıkları bir alan. Ancak, bu kez hedefte terörist örgütlerin şifreli haberleşmesi var. Ayrıntılı bilgi için ntvmsnbc.com.

Türkiye'nin İlk Python Portali

talat

Açık kod dünyasında popüleritesi hızla artan Python dili ile ilgili ilk Türkçe içerikli site açıldı: http://www.turkpython.net

Sınırlı Sorumlu ISP kooperatifi

sundance

LinuxJournal`ın bu makalesi, uzun süredir birçoğumuzun hayalini süsleyen bir proje :) Bilgisayar meraklılarının, sağlam bir ekonomik model üstünde biraraya gelip, teknisyenlerin kendileri olduğu bir ISP kooperatifi.

Eğer şu an `üff karışık iş, birileri bu sistemi kursa da biz de katılsak` diyorsanız, sıkın dişinizi bir iki ay daha fazlamesai`yi bekleyin, belki size bir süpriz yapabiliriz ;)

MailExpire, faydalı bir olay!

larweda

Bugünlerde her web sitesi içerisindeki bilgiye ulaşabilmemizi sağlamak için mutlaka e-mail adresimizi istiyor, sonuç olarak da birsürü yere mail adresimizi vermiş oluyoruz ve bir şekilde hangisinden geldiğini bilemediğiniz yüzlerce spam mail ile uğraşmak zorunda kalıyoruz. Bu tarz sorunlara bir çözüm, bedava e-mail veren birsürü yerden birsürü mail adresi alıp, gerekli yerlere gerekli e-mail adresini, gereksiz yerlere de gereksiz e-mail adresini vermek. Ancak bir süre sonra neyin gerekli neyin gereksiz olduğu da karışıyor ve onlarca e-mail adresinizdeki mail`lerin hangisinin gerçekten okumak isteyebileceğiniz mail'ler olduğunu takip edemiyorsunuz. Benim enson bulduğum çözüm ise, MailExpire.