Skype büyümeye devam ediyor: Skype Mac & Linux

0
ae
The Register'da söylendiği üzere, meşhur Vo-Ip programı Skype'in Linux ve Mac ile uyumlu yeni yeni versiyonları çıkmış.

Register'daki haberde yok ama, Skype'nin sitesinde PocketPC için de versiyon bulunuyor.

Skype'in iddiasına göre sisteme hergün 130.000 (yüz otuz bin) yeni üye geliyor, ve toplam kullanıcı sayısı 23 milyonu geçmiş durumda.

40 kbps üzerinde (standart 56K modem bağlantısı) bir internet bağlantınız var ise, arkadaşlarınız ile rahatlıkla muhabbet edebilirsiniz. Eğer ADSL bağlantınız var ise, arkadaşınızla muhabbet ede ede Diablo ve minionlarına karşı kılıç kalkan ekibi ile savaş ilan edebilir, muhabbetin doruklarına ulaşabilirsiniz :)

Özellikle konferans görüşme özelliği ile , kimi yurtdışı, kimi yurtiçinde olan 3-4 kişi ile (upload hattınız yüksek ise daha fazlası ile) iş görüşmesi yapabilirsiniz.

Görüşler

0
vst
Güzel bir gelişme. Uzun zamandır GNU/Linux ve diğer işletim sistemi kullanıcılarının ortak kulanabileceği bir program bulmakta zorluk çekiyorduk.

Bu arada, programın websitesinde Skype'in bir P2P uygulaması olması nedeniyle alternatiflerine göre daha iyi olduğu konusunda bir bilgi de var. NAT ve Güvenlik duvarı sorunlularına iyi bir haber :)
0
ae
Dosya transferi yapmayacaksanız, hiç bir ayar yapmadan görüşmeye, yazışmaya başlayabilirsiniz.

Sadece dosya transferinde problem yapıyor port açmazsanız. Port açmaya gerek yok derseniz de 0.5 K ile dosya alışverişi yapabiliyor.

Fahri skype başkonsolosu olucam bu gidişle :)
0
sametc
amerika'da olan bir arkadaşım bu programı kurmamı tavsiye etmişti gel konuşalım gibisinden fakat o zaman baktığımda linux versiyonunu gorememiştim şimdi gordum guzel olmuş .....
0
junkie
SkyPe'yi aktif olarak kullanıyoruz. Hatta birkaç müşterimize de kurduk ve bu sayede imalatçıları ile görüşüyorlar.

Ofiste iki makinam bulunuyor. Biri XP diğeri de benim emekçi Debian GNU/Linux. Windows'a ses kartımı tanıtamadığım için,sadece SkyPe'nin Linux versiyonunu kurabiliyordum. Ama iki denememde de görüşme kabul etmeyi yada aramayı başaramadım ve SkyPe göçtü.

İlk denememde RPM'i indirip DEB package yaptım SkyPe çalıştı ama kontak listemde biri online olduğunda çöktü. İkincisinde ise dinamik çalıştırılabilir ve statik çalıştırılabilir versiyonlarını denedim. Bu sefer ise arama yaptığımda yada çağrı kabul ettiğimde işlemci kullanımı 100%'e vurdu ve bir müddet sonra SkyPe seppuku ( bilinen diğer adıyla harakiri ) yaptı.

SkyPe mükemmel bir fikir ve güzel uygulanmış bir teknoloji. Hatta bazı kaynaklardan duyduğum, bazı ses operatorlerinin firma ile irtibata geçtikleri yönündeydi.

Tek ciddi eksiği ise kullanıcı listesini sadece istemci tarafında tutması. Yani birden fazla makinede SkyPe kullanıyorsanız, kontak listenizi manuel olarak senkron tutmanız gerekiyor. Ama eminim kısa bir zamanda bu özellik de eklenecektir.
0
bm
Benim telefonla filan isim olmadigi icin bilmiyorum ama sorayim, skype vs. ne olursa olsun alt trafi dinamik bir rehber sunucusu, o sunucunun verdigi bilgi ile duzenlenen P2P baglanti degil mi? Bu turumda Skype'nin ozelligi kapali codec'i oluyor herhale? Bu codec'i gnomemeeting ile karsilastirmak kabil mi? Karsilastirildiysa avantaji nedir?

Devlet karismasa su anda gnome-meeting, voice modemler ve cok da karmasik olmayan bir rehber sunusu ile TR'de pots dahil P2P telefonuculuk yapacak altyapi var ve gelisiyor. Onu da soyleyeyim, bunu yasak edenler yaptik ettik diye nutuk atarlarken aklinizda olsun.
0
junkie
Aslında SkyPe'yi gnomemeeting'den ayıran en önemli özellik, operatörler ile görüşüp sesi santralde sonlandırabilmek için anlaşmış olmaları.

Bu ne demek şimdi? Yani SkyPe ile normalden daha düşük bir ücret ödeyerek, normal sabit telefonları da arayabiliyoruz. SkyPe ile RedMond'da bir arkadaşımızı aradık diyelim (Farzı misal ismi Billy olsun). Biz Billy'yi aradığımızda SkyPe görüşmemizi RedMond Merkez Postahanesine (Redmond PTT'sine ) kadar götürüyor bizim için. Eh oraya kadar gelen görüşmeyi alıp Billy'yi bağlamak da çok zor olmadığından, RedMond PTT'si SkyPe'yi işleten firmadan makul bir ücret alıyor. Firma da üzerine bişeyler koyup bunu bize yansıttığında, elimize atıyorum 0,80 cent - 1 cent / dk gibi bir görüşme ücreti çıkıyor.

Yani Redmond'da Billy'yi saati 1 doların altında bir ücretle aramak mümkün oluyor.

Ama söylemeden de edemeyeceğim. Telekom da santralleri arasında sesi bizim bildiğimiz VoIP teknolojisi ile taşıyorken, dünyada broadband internet aleladeyken ve 3G teknolojisi Japonya'da uzun süredir kullanılıyorken merak ediyorum.

Ne zaman Telekom sadece internet bağlantısı yada internet altyapısını kiralayacak? Ne zaman DNS sunucular gibi telefonNumarası - IPV6 dönüşümü gerçekleştiren sunucular olacak? Ne zaman GSM operatorleri, broadband wireless internet sağlayısıcı olacak ve sonuç olarak ses taşımak sağlanan hizmetler ile yapılabilir şeylerden sadece biri olcak? Leased line'lar ne zaman VPN bağlantılarına dönecek?

Ben Telekomdan internet bağlantısı, sesli iletişim için abonelik, leased line vs alıyorum. Ama aslında yaygın bir internet altyapısı olsa bu hizmetlerin tümünden aldığım faydayı ben sadece internet bağlantısı alarak sağlasam ve herkes mutlu olsa güzel olmaz mı?

Fiyat farklılaşması, hizmet çeşitliliği falan.. tamam makul şeyler. sadece dozu ayarlanmalı ve imtiyaz kötüye kullanılmamalı bence. Olanların sebebi hantallık ve şark kurnazlığı gibime geliyor.

Rekabetçi bir piyasa doğarsa ve biraz daha hızlı reaksiyon veren kurumlar ve kuruluşlar ile, özellikle kritik alanlarda reaksiyon süresi düşük imtiyaz sahibi olan kuruluşlar ile, Türkiye daha hızlı gelişebilir diye düşünüyorum.
0
bm
Aslında SkyPe'yi gnomemeeting'den ayıran en önemli özellik, operatörler ile görüşüp sesi santralde sonlandırabilmek için anlaşmış olmaları.

TR'de bu mumkun degil. Su anda Telekomdan dolayi degil, ilerde de zor cunku CLEC vs. gibi bir duzen dusunulmuyor benim bildigim. Bunu ancak isikla delebiliriz (noktadan noktaya laser, tamemen ozel mulk uzerinden) ona da devletin yasak getirdigini duydum. Onun icin P2P diye dusundum ben.

Ne zaman DNS sunucular gibi telefonNumarası - IPV6 dönüşümü gerçekleştiren sunucular olacak?

Ben bunu yapmayi size ogreteyim. Zor degil. Maliyetli de degil. Ankaradaki efendilerimiz size ne yapar onu bilmem ama. (IPv6 zor su anda, IPv4 olur.)

Diger sorduklariniz ya yasak ya musade/lisansa bagli. Serbest olan pek birsey yok.
0
bm
Niye tepki gosterip ajitasyon tesebbusunde bulundugumu da soyleyeyim: az cok teknik konulari anlayan insanlarin oldugu bir sitede 'ah ah ne zaman memleketimizde bilmemne olacak' diye sorular yerine, 'aa bu memlekette bu gider, ben yapicam bunu' diyen insanlarin olmasi beklenir. Herhalde memlekette ekonomik hurriyet olmadigi icin insanlarimiz boyle dusunmuyorlar, kendilerinden yetki alanlarin yasakladigi isleri 'kaderimiz gerilik' fon muziginde 'ah ah yok bizde' seklinde dusunuyorlar. Bu baglamda 'devletin vazifesi vatandaslarin ozgurlugunu kisitlamaktir' ifadesi yanlis degil, helal olsun catir catir yapiyorlar vazifelerini, o kadar iyi yapiyorlar ki cin gibi insanlarimizin aklina dahi gelmiyor olmasi arzu edilen seyleri kendilerinin yapma (ve para kazanma) senaryosu. (lafim junkie'ye degil bu arada, bana genelde goruneni soyluyorum).
0
sundance
Çok güzel açıklama :) Kendi adıma teşekkür ederim.

Çok önemli bir nokta, bana bundan on yıl kadar önce bir toplantıda Tan Oral öğretmişti, "söylenmek değil, söylemek lazım" diye.

Bizim de genel yaptığımız söylenmek malesef.

Ülkemizde 100Mbit Internet'in $30 olacağı günün hayalini kurmaktansa, 1Mbit Internet ile neler yapabileceğimizi tartışmak bana çok daha doğru gibi geliyor.

Mesela bundan bir-buçuk iki yıl önce aklıma bir fikir gelmişti. Madem kablonet modemler çok daha büyük bant genişliklerini kaldırabiliyorlar, kablonet omurgası içinde noktadan noktaya 1Mbit bantgenişliği olsun. Yani, kablonet omurgasındaki kullanıcılar birbirleriyle 1Mbit iletişim kurabilsinler, ama Internet'e yine ne kadarlık abonelik aldılarsa onla çıksınlar.



Bunun için tabi ki belli bir yatırım yapılması gerekecektir, fakat sözkonusu bantgenişliğinin omurga içi olması, sanırım maliyetleri çok büyük ölçüde kısacaktır.



Öte yandan birbiri ile 1Mbit iletişim kurabilen bir kablonet ağı ilerde efsane olarak anlatılabilecek işlere zemin oluşturabilir.



Fakat sözkonusu mevzuyla ilgili ne kablonet sağlayıcılarından ne telekomdan bir cevap gelmedi.

Bence bizim gibi bu mevzuların duayenleri bu tür fikirler çıkartıp söylemeli, dahası kovalamalıyız ki bir şeyler olsun.
0
gismo
İyi güzel söylüyosunuz da, bu memleket "yassah hemşerim" memleketi. Beyoğlunda verilen ücretsiz wi-fi bağlantısı mahkemelik oldu. Bırakın bizi koçun bile gücü yetmiyor buna. bir tevekkül halidir gidiyor. Bilemiyorum bu döngü nasıl kırılacak. Telekom direniyor AB'ye uyum için çıkan yasalara vs. rağmen.
Bence ilk önce yasak olan şeylere değil yasal olarak hakkımız olanlara sahip çıkarak başlamak lazım. Telekom bize vermediği hizmetin karşılığını çatır çatır alıyor. 2 haftadan fazla bir zamandır internet bağlantısı göçük. Düzelttik dediler ama hala sorun yaşanıyor. Sürekli çöken bir altyapı için ödediğimiz para avrupadakinin en az 10 katıdır heralde.
0
bm
O wi-fi isinin detayini hatirlamiyorum ben, hatirladigim belediye bulasmiti o ise, access pointlerin dagitimini ve baglantilarini nasil yaptilar onu da bilmiyorum. Birbirlerine telle baglayip binadan binmaya gecirdilerse o zaman arguman 'bu kanuniyse hepimize izin verin' olacaktir. Ben de sektorun icinde olsam ben de dava ederim. Bu tahmin ettigim senaryo.

Eger Istiklal caddesi esanfi ADSLlerini WiFi'den acmislarsa bunun dava edilemiyor olmasi lazim (ADSL sozlesmesi ne diyor bilmiyorum ama). Onun caresi oradaki esnafi orgutleyip bunu yapmak. Koc hizmet pesinde idiyse bunu belediyeyi filan karistirmadan yapabilirdi. Detayi bilen var mi?
0
junkie
wi-fi internet bagLantIsI "bu bagLantI uzerinde ticaret yapILIyor" savI iLe kapattIrILdI. Söz konusu ticaret'in şekli nedir bilemiyorum. Ama bana bunu yüz yüze görüşmemizde söyleyen kişi bir toplantıda görüştüğüm telekom yetkilisiydi. Toplantının formatı gereği konu ile ilgili fazlaca soru soramadIm.

bunun haricinde, Türkiye'de ses taşıma lisansına sahip firmalar da VoIP çözümleri sunuyorlar. Yani Türkiyede de VoIP yapmak kısmen-legal (yapanlar yasallığı için "gri bölgede" diyorlar).

Bu servislere şehiriçi numarayı çevirerek ulaşabildiğiniz gibi, ofis santrallerinden sesi alarak ADSL bağlantısı üzerinden sesi taşıyan firmalar da mevcut. Yani SkyPe'nin yaptığını hali hazırda Türkiye'de yapan firmalar var.
0
bm
Kablonette kisitlama modemden yapiliyor benim bildigim, oyleyse o yol ayni kablo uzerindekileri icin bile kapali. ADSL icin ayni DSLAM'e bagli hatlar arasinda birsey dusunulebilir buyuk ihtimalle.

Hizli internette mesele eve gelen bakirin asagi yukari her zaman tekele tabi olmasi. Bizde bunun uzerine devlet kurumlarinin askerde yetkisini dibine kadar kullanan assubay tipinin kravatlisini oynuyor olmalari da biniyor.

Mesela diyelim arkadasin soyledigi DNS uzerinden efektif olarak 'number portability' uyguladik, ses servisinin o kismini hallettik. Sonra ne olacak? Skype olamiyoruz ki? P2P yapsak bile olamiyoruz, cunku aha kardesim al su cihazi bir ucunu ADSL splitterina bir ucunu ses kartina bagla desek suc isledik. O cihazi Cinliye yaptirdik getirdik diyelim, sokabilecek miyiz memlekete? Kac ayda, hangi kurumlara ne yaparak? Benim zamaninda TR'de tpc.int ile tum dunyaya bedava fax servisi veren tanidigim vardi mesela, meger SUCMUS! Simdi de mesela bellster [bellster.net] var. Bu tip birseyi uc gozu kara ceplerindeki mutevazi parayla gayet guzel kurar pazarlar. Telefon masrafi yapanin hayati ucuzlar. Engel ne? POTS'le interneti iliskilendirmek ancak lisans sahiplerinin yapabilecegi birsey, o da ancak uzun mesafe icin galiba. Lisans nasil? $250k teminat mektubu. Niye lisans? Gak ve guk (cunku baska bir devlet kurumuna hakim olamiyoruz, onun icin onu zorlayan bir 'lisans sahibi/hak sahibi' mitolojisi yarattik). Yani tercumesi TK burokratlarini aylarca bizi kisitlayan, piyasaya giris maliyetlerini sisiren duzenlemeler yapsinlar diye besledik. (Emin olun bunun arkasinda da ABD Yunan filan vardir diye inanan cikar, cunku komplo teorisi gercekte olandan cok daha az absurd,)

Buna kisa vadade birsey yapmamiz cok zor. Ama alismayalim neyi niye yapamiyoruz farkinda olalim hic olmazsa.
0
sundance
Kablonette kısıtlama modem üstünden yapılıyor eyvallah. Bunu uncap edip zamanında Kablonet'i bayağı bir sömüren bir çok arkadaş olmuştu.

Benim bahsettiğim bu değil. Benim dediğim için, modemler uncap olacak ve Kablonet'in Internet çıkışında IP bazında traffic shaping uygulanacak, bitti gitti. Çok çok iki tane Xeon makina ile cluster bu iş yapılır. Fakat böyle bir hizmet verdiğinden dolayı kabloneti dsl'e tercih edeek adamların sayısını ben tahmin bile edemiyorum..
0
bm
Aaa, anladim. Olabildigini dusunun, o zaman su da olur: gonullu secilebilen proxy calistirilir, musteri->proxy Allah ne verdiyse o hizda olur, mesela siz http ile iso indirdiyseniz (ve o sunucu okuma yazma bilen biri tarafindan ayarlanmissa) ayni sokaktaki komsunuz o iso'yu kablo hiziyla ceker. Bunlar olabilir. Bir sekilde devletle anlasip kablocu olan sirketler bunlara bakar mi onu bilmem -- biliyorsunuz o isler teknik uzmanlik ve genis dusunme disinda kurumsal ozellikler gerektiriyor.

Zaten musteri bazinda merkezi shaping yapilabiliyorsa, bunlara da luzum yok, minimum garantilenir ustu kapasite varsa kullanilir. Benim ABD'de kullandigim kablo (Time Warner, bati NY) uzun sure limitsizdi, gece hakikaten kablo hiziyla indirilebiliyordu pekcok sey. Kimin okuzluk yapip 'hersey gozumun onunde olsun ben idare edicem' diye web serverini ofisine gelen fractional T'ye astigini gorebiliyorduk boylece.
0
T-u-N-i-X
Arkadaşlar,

Bir kişi bile bunu yazmamış ama Skype, Linux ve MacOS için uzun bir zamandan beri var zaten ?? En az 4-5 aydır Linux için Skype olduğunu biliyorum ben ama devamlı olarak Beta sürümü olarak tutuluyordu. (ben Debian tarafından verilen paketini kurdum geçenlerde; ama arayacak adam bulamadığım için şimdilik deneyemiyorum)

Ben sesle ilgili yaşadığım problem dışında birşeyle karşılaşmamıştım. Ayrıca bir de listedeki insanların senkronize olmaması durumu var. Sonuç itibarıyla 5 aylık bir süre zarfında vardı Skype...

Bu haberin şimdi verilmesi bu nedenle bana oldukça garip geldi.
0
hayalci
"Linux ve Mac için 1.0 sürümü" diye verilse daha uygun olurmuş gerçekten :)

Senin de dediğin gibi, linux ve mac sürümü vardı ama beta sürümüydü. Gerçi Linux ve Mac için 1.0 çıkarken windows sürümü 1.1 olmuş ama :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Pandora: Size Uyum Sağlayan Radyo

wizzyfx

Pandora ilginç bir Internet radyosu. Yine aynı şirketin yürüttüğü Genome isimli proje ile paralel olarak çalışıyor.

100 mbit bağlantı 109 ytl

nehuse

Şurada yazan habere göre tellcom firması ağaoğlu sitesinde 100mbit e kadar bağlantı hizmeti vermeye başlamış .Şu an lokal bir boyutta olmasına rağmen bu alanda bir ilk olması türktelekom'un tekelinin kırılmasına yönelik bir adım olması açısından bence çok önemli bir başlangıç. Umarım en kısa zamanda yaygınlaşır ve tekel kırılır.

Onbeş satırda P2P uygulaması

sundance

Ed Felten, p2p'nin önüne geçilmesinin ne kadar zor olduğunu anlatmak için Python ile 15 (yazı ile onbeş) satırlık bir p2p uygulaması yazmış.

(Perl okunaklı değil, Python okunaklı diyenler özellikle okusun sınavda soracağız ne anladıklarını ;)

Yaratıcı beyinlerden yaratıcı çözümler.
İlgilenenler için 5K Javascript ile Wolfenstein ya da yine 5K'da Pron Sitesi

Reklamlar Yahoo´nun Kârını İkiye Katladı

FZ

Yahoo şirketinin son açıklamalarına göre reklam ve paralı abonelik gelirleri sayesinde şirket kârı son üç ay içinde ikiye katlandı.

Yapılan açıklamaya göre son üç aylık kâr yaklaşık 50.8 milyon $.

Yahoo, bu artışı sponsorlu web aramalarının gücüne bağlıyor. Bu tür aramalarda aranan konu ile ilgili ürünler ve şirketlerin reklamları arama sonuçları ile birlikte geliyor.

Darısı Türkiye´deki Internet şirketlerinin başına.

Chris Stephenson bu akşam CNN Türk'de

fkoksal

Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri bölüm başkanı Chris Stephenson bu akşam CNN Türk'de yayınlanan Gece Görüşü programında Internet 2 hakkında konuşacak.