hayalci

hayalci


0 takip ediyor | 0 takip ediliyor


Bilgi alanları


İlgi alanları

FreeBSD 7.2 çık<u>mış</u>. ( 2)

iso dosyalarının eski olması sürümün duyurusunun "unutulmasından" kaynaklı değildir de, isoları oluşturduktan sonra kritik bir hata olmadığından emin olmak için biraz beklemelerindendir.

Dünyanın Akademik Bilgisi Slovenya'ya Göç Ediyor ( 5)

.NET buyuk yazılınca sanki Microsoft .NET altyapısına odaklı bir siteymiş gibi görünüyor :)

Var Mısın Yok Musun: Bilgisayar Bize Nasıl Para Kazandırabilir? ( 13)

uzun uzun yazdiginiz ozenli yazida sadece buna takilmis olmami affedin. Ama daha once ayni minvaldeki bir benzetme uzerine saatlerce kafa yorduktan sonra, burada bu cumleyi goren baskalarinin da ayni cefayi cekmelerini engellemek istedigimden yaziverdim.

Onun disinda bu anlamasi biraz zor problemi ayagi yere basan bir ornekle (kod!) aciklamak oldukca isabetli olmus. Kodlayan elleriniz dert gormesin :)

Var Mısın Yok Musun: Bilgisayar Bize Nasıl Para Kazandırabilir? ( 13)

Daha önceki tartışmadaki yorumlarda da belirtildiği gibi, televizyonda yayınlanan "Var mısın yok musun" yarışması Monty Hall problemindeki durumdan farklı, ve kutuyu değiştirmeniz şansınızı etkilemiyor.

CHDK ile Canon Fotograf Makinanızı Hayata Döndürün ( 3)

Şirketlerin pazarlama yöntemlerinden ötürü, parasını verdiğiniz donanımın nasıl "yazılım aracılığıyla daha az özellikli" hale getirildiğini anlatan bir yazı, CHDK'den ve bu azaltılmış özellikleri nasıl geri alabileceğinizden bahsediyor.

http://www.fsf.org/blogs/community/antifeatures

Debian OpenSSL PRNG Hatası ve Güncelleme Paketi ( 3)

Verilen kaynakta belirtilmiş ancak burada tekrarlamakta fayda var, etkilenen/etkilenmeyen yazılımların listesi ve sorundan kurtulmak için neler yapılması gerektiği bu iki sayfada açıklanıyor.

http://www.debian.org/security/key-rollover/
http://wiki.debian.org/SSLkeys

Ayrıca karikatürün kaynağı xkcd ;)

Pardus GNU/Linux Dağıtımını Çinliler Kullanacak Mı? ( 14)

Haberde o cümle dışında cahillik gösteren bir şeye rastlamadım, hatta basın yayın organlarındaki linux haberleri arasında bir şeyleri saçmalamadan verebilen bir haber olmuş. Belki o cümlede bir Suse vardı diye de düşünülebilir, o zaman editörün azizliğine uğramış olur, her şey yerli yerine oturur.

Pardus 2007.3 Lynx lynx aldı başını gidiyor... ( 22)

Yeni sürümü indirip kurmak zorunda değilsiniz, paket yöneticisi pisi'den tüm güncellemeleri yapmanız halinde 2007.3 sürümünü kullanıyor olacaksınız zaten.

Pardus'un sevdiğim yanlarından birisi pek çok dağıtımın aksine sürüm sürüm gitmiyor, paketlerin yeni sürümlerini kullanmak için aylarca yeni dağıtım sürümü çıkmasını beklemek zorunda kalmıyorsunuz.

Kablosuz ağları bulan tişört ( 1)

düzeltme; bu ürün zaten satışta ve fiyatı 30 doların altında :p

http://www.thinkgeek.com/tshirts/generic/991e/

AMD (ATI) Sonunda GNU/Linux İle İyi Geçinmeye Karar Verdi ( 4)

Bu da phoronix baglantisi;
http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=NjA0Ng

Google SoC'a Katılan Türk Öğrenciler ve Projeleri ( 18)

SoC'a kabul edilenler başta olmak üzere, proje başvurusu yapan herkesi kutluyorum.

Merak ettiğim şey ise, SoC web sayfalarında ya da web aramalarında kazananları ülkelere göre ayıran bir sayfa bulamadım. Acaba bu listeyi oluşturmak için tüm projeler tek tek gezilip Türkçe isimler mi aranmış ?

Özgür Yazılım Gibi Özgür Bira! ( 2)

Bu mudur :)
http://en.wikipedia.org/wiki/OpenCola

Ubuntu Kernel update hatası... ( 14)

Geçmiş olsun, XOR a-net'ten sonra fazlamesai'ye de el attı, korkunç :(

Symfony Projesinin Takım Kaptanı Fabien Potencier ile Röportaj ( 5)

Symfony'nin kim ya da ne olduğu hakkında bir iki kelime olsa nasıl olurdu ?

Üniversiteler Tembel Mi? ( 11)

Bu haberi gördüğümde bir süredir içinde bulunduğum ve tamamen hükümetten kaynaklanan bir durumu anmadan edemedim.

İki yıldır, ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği bölümünden ayrılan asistanların yerine yenileri alınamıyor. Sebebi de hükümetin kadro vermemesi. Önce ders başına düşen asistan sayısı azaltıldı. Daha sonra; ik olarak yüksek lisans derslerine, daha sonra da teknik seçmeli derslere asistan bulunamadı. Sadece zorunlu dersler için asistan vardı bu senenin başında. Anca bu sene bir miktar (yetersiz bir sayıda) kadro açıldı. Ve teknik dersler halen asistansız yürütülüyor.

Böyle bir ortamda, eğitim faaliyetleri düzgün yürütülemezken projelere nasıl eğilebilsin öğretim üyeleri ? Yine de çerçeve programından destek alan projeler var, ancak daha fazla olmasının önündeki temel engellerden birisi de hükümetin kendi eliyle koyduğu kadro engeli. Nedense buna hiç değinmiyorlar. ( daha sonra da bilmem kaç tane yeni üniversite açma peşinde koşuyorlar. Önce ellerindekini iyi, kaliteli ve üretken hale getirmek yerine, siyasi ve maddi rant sağlamaya çalışıyorlar )

Bu yılbaşı hediyeler Bill amcadan! ( 4)

Yok size hediye mediye :)
"Due to domestic gaming laws the Contest is open to legal residents of Belgium, Croatia, Denmark, Finland, Germany, Hungary, Ireland, Italy, Norway, Pakistan, Poland, Portugal, Romania, Spain, Switzerland, UK who are 18 years of age or older."

Sonunda Pardus doğdu....... ( 22)

Bütün ekibi, bütün destekleyenleri tebrik ediyorum. Bence Pardus, ülkemizde özgür yazılıma ve linux'a yönelinmesi konusunda çok önemli bir aşama. Sonuç değil, aşama. Bundan sonra tanıtmak, bilgilendirmek ve insanları bu çabanın içine katmak gerekiyor. Her şey daha yeni başlıyor.

Hoşgelidin Pardus :)

Lego MindStorms Uzaktan Kumanda Projesi ( 1)

Lego Mindstorms ile yapılmış bir proje. Bunlarla uğraşmak güzeldi. Belki birilerinin bir işine yarar :)

Sayfanın en altında resimli açıklamalar ve robotlar çalışırken çekilmiş bir video bulabilirsiniz. http://www.kovan.ceng.metu.edu.tr/mindstorms/index-tr.html

''Televizyonlarındaki İlk GNU/Linux Reklamı'', Senaryo Önerileri ( 41)

Selçuk Erdem sağolsun linux dünyasına yeterince destek veriyor
[[ Linux şenliği afişlerini, debian duvar kağıtlarını hatırlayalım ]]

Diğer karikatüristlerimiz ve sanatçılarımız da onu örnek alsa ne güzel olur :)

Tabi önce linux dünyasının onları da kapsaması gerekiyor. Belki de, kendileri bilgisayarla içli dışlı olmasalar bile , özgür yazılım felsefesine destek vermek amacıyla bu tarz çalışmalarda yer alabilirler.

http://www.temizyazilim.org/ ( 2)

Haberdeki bağlantı Türkçe karakter içerdiği için çalışmıyor. Doğrusu;
http://temizyazilim.org/ [temizyazilim.org]

Sitedeki yazılımların büyük kısmı zaten özgür yazılım projeleri, en temiz yazılım olarak Linux'u gösterselerdi keşke :)

3-B Tux: Hem de elle tutulabilir! ( 4)

Bunu daha önce başka bir yerlerden bulmuştum, yazıcım bozulmadan önce de düşük kalitede basıp [[ :-p ]] yapmistim.

Gecenlerde arkadaslar icin bir kac fotograf cektim, burada da paylasayim yapilmis halinin fotograflarini.

http://www.cclub.metu.edu.tr/~gokdeniz/dosyalar/resimler/tux/ [www.cclub.metu.edu.tr]

Türkçe Lego Mindstorms Dökümanları ( 10)

Selamlar,

2004 Yazında Mindstormslarla uğraşmıştım.
Mindstorms üzerinde duran avuçiçi bilgisayarlarla daha esnek bir platform oluşturmaya çalıştık.
Bir web sayfası yaptık, adresi aşağıda, ancak yazdığımız kodlar çeşitli talihsizlikler sonucu kayboldu.

inşa aşamasının adım adım resimli anlatımı ve robotların çalışırken çekilmiş videoları da sayfanın altına doğru bulacağınız bağlantılardan ulaşılabilir.
Birilerinin işine yarar umarım.

http://dansedenrobotlar.hopto.org [dansedenrobotlar.hopto.org]

Netscape 8 geliyor ( 6)

Firefox'un geliştiricilerinden Blake Ross, sitesinde Netscape 8'i incelemeye başlamış.

ilk kısmı burada http://blakeross.com/index.php?p=69#comments

fazlamesai.net'e soralım: Genç bir yazılımcı adayına ne tavsiye edersiniz? ( 45)

Merhabalar,

Bilgisayar mühnedisliği ile ilgili şu yazının [www.ceng.metu.edu.tr] çok faydalı olacağını düşünüyorum. Mentat'ın da başından geçtiği gibi, elektronik bölümüne gidip hem elektronikçi, hem bilgisayarcı olayım gibi bir düşünce çok yanıltıcı olabilir.

Matematik Mühendisliği çok güzel bir bölüm, mühendislik dallarında çok güzel bilgi edinilebilir.
Ancak asıl amacı bilgisayar alanında çalışmak olan birinin bilgisayar mühendisliği dışındaki bir bölüme gitmesinin, kendisine *yazık* etmesi anlamına geldiğini düşünüyorum.

Bilgisayar mühendisliği'ndeki derslere girmenin, verilen ödevleri yapmanın vereceği deneyimi diğer bölümlerdeyken kazanabilmen imkansıza yakın. Programını bir şekilde ayarlayıp derslerin bazılarına girsen bile [ ki kaçırdıkların nedeniyle bunlardan ne kadar faydalanabileceğin de belirsiz ] , iyi not alman gereken dersler ve ödevin bitiş süresinin baskısı olmasa o ödevlerin hiçbirini kendi çabanla tamamlayamazsın. Ve Bilgisayar Mühendisliği bölümlerinin en önemli ve insana katkı sağlayan özelliği ödevleridir. [ Hatta belki de Bilgisayar Mühendisliğini, Bilgisayar Mühendisliği yapan tek şey bu ödevlerdir ] Ve inan bana, tekrar söylüyorum, kendini zorlayıp başka bir bölümdeki her derse girebilirsin, ama o ödevleri hakkıyla yapabilmen çoooook zor. [ bkz: imkansız ] Kendi çabanla bir şeyler yapabilirsin, belki çok şeyler yapabilirsin; bambaşka bölümlerden mezun olan, ya da üniversiteye gitmeyen ama yine de bilgisayar alanında çok iyi olan insanlar olabilir. Ancak bilgisayar alanında; ders + ödev + *ortam* üçlüsünün yerini tutacak hiç bir "kendini geliştirme" olacağını sanmıyorum.

Yukarıda ortam derken, sosyal ortamları kastetmiyorum, bilgini ve deneyimini geliştirecek olan ortamlardan bahsediyorum, ki bunlar laboratuvarda birlikte ödev yaparken, ders aralarında elindeki ödevle ilgili tartışırken, başkaları masada muhabbet ederken senin bilgisayar mühendisi arkadaşınla sohbetin sonucu ortaya çıkan ortamlar. [ sonra etraftakiler size garip garip bakar :) ]

İlk paragrafta verdiğim adrese de baktıktan sonra biraz daha iyi anlaşılacaktır sanırım anlatmak istediklerim.